gviazdeczka 10.09.08, 19:11 Witam, czy Wokulskiego można zaliczyć jako herosa? Lecz jeśli nie to jacy bohaterowie literatury polskiej są herosami (prócz Herkulesa, Achillesa, itd oraz Ronalda)? Dziękuję za odpowiedź ;) pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: art Re: Wokulski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.08, 19:32 jacy bohaterowie > literatury polskiej są herosami (prócz Herkulesa, Achillesa, itd oraz Ronalda)? > bohaterowie wymienieni w nawiasie nie należą do literatury polskiej. Wokulski to człowiek przeciętny, w ogóle wg mnie nie zasługuje na miano herosa, herosem można nazwać Konrada Wllenroda, Kordiana, Kmicica po przejściu metamorfozy - jako Babinicz, Jan i Cecylia z Nad Niemnem - odpowiednio argumentując, w innym wymiarze herosem może być Siłaczka - Stasia Bozowska Odpowiedz Link Zgłoś
lilith18 Re: Wokulski 10.09.08, 20:42 zależy, w kontekście czego pytasz - pytania zamkniętego czy tematu wolnego wypracowania :> jeśli drugie, to wgłąb się w 'lalkę' i uzasadniaj, masz prawo jako autorka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Re: Wokulski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.08, 21:46 pewnie Reagan:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gviazdeczka Re: Wokulski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.08, 06:47 Tutaj właśnie źle sformułowałam pytanie. ;p chodziło mi ogólnie o literaturę, a ja napisałam polską :| Roland z Pieśni o Rolandzie. Odpowiedz Link Zgłoś