Dodaj do ulubionych

Cele forum

13.08.06, 23:18
Celem forum jest upowszechnianie idei szybkiego czytania, jako profesjonalnego narzędzia edukacyjnego, pomocnego w pracy i szkole. W Polsce ciągle jeszcze osoby umiejące czytać szybciej niż 400 słów na minutę są traktowane jako wyjątkowe, a samo czytanie powyżej 1000 słów na minutę odbierane jest jako sensacja. Za granicą kursy, na kórych można się tego nauczyć, są częścią standardowego wykształcenia. Na przykład w Szwajcarii są elementem studiów uniwersyteckich. W innych krajach warunkiem przyjęcia na studia jest czytanie powyżej 400 słów na minutę.
W Polsce jest wiele osób, które potrafią czytać szybko i bardzo szybko - to forum jest właśnie dla nich - spotkajcie się, wymieńcie uwagami i opiniami, podzielcie wątpliwościami. Być może uda nam się spotakać na wspólnym czytaniu w jednym z miast Polski?
Forum jest otwarte dla wszystkich zaintresowanych metodą, tych którzy już ćwiczą w domu i mają pytania, jak również dla osób, które dopiero zapoznają się z tą tematyką.

Bartłomiej Berdys
Katarzyna Berdys
Obserwuj wątek
    • iwa01 Re: Cele forum 14.08.06, 20:42
      czy mogliby Państwo podać wiarygodne źródlo potwierdzające Państwa tezę: "W
      innych krajach warunkiem przyjęcia na studia jest czytanie powyżej 400 słów na
      minutę."

w jakich krajach?

będę wdzięczna za odpowiedź
      • mnemozyna75 Re: Cele forum 14.08.06, 21:06
        Informacja ta pochodzi z Internetu (ze strony w języku polskim, która już niestety nie istnieje - przed chwilą sprawdziłam), który jest dla mnie jednym z głównych źródeł zdobywania informacji na temat tego, co robię zawodowo - w Polsce materiałów na ten temat jest na prawdę nie wiele. Czy Internet to "wiarygodne źródło"? Z moich informacji wynika, że dotyczy to między innymi Holandii. Nie wiem natomiast, czy taki kurs trzeba ukończyć zanim zostanie się studentem, czy jest to wymóg na przykład ukończenia I roku. Sama poszukuję jeszcze informacji na ten temat, być może umieszczę na tej stronie linki do stron zagranicznych, gdzie będzie można potwierdzić lub uszczegółowić te dane.

Katarzyna Berdys (trener szybkiego czytanie)
        • iwa01 Re: Cele forum 14.08.06, 21:31
          Internet jest wiarygodnym źródłem informacji jeśli oczywiście informacje te
          pochodziłyby ze strony konkretnej uczelni.
          Niestety na polskich stronach, zwłaszcza komercyjnych, jest bardzo dużo
          informacji niewiarygodnych. Jest wiele informacji ładnie wyglądających,
          chwytliwych, ale niestety nie mających wiele wspólnego z prawdą.
          Franciszek Król w "Sztuce czytania" podawał inforację, że w USA testowało się
          kandydatów na studentów pod katem umiejętnosci czytania i tych, którzy norm nie
          osiągali posyłano na wakacyjne kursy efektywnego czytania przed pierwszym
          rokiem studiów.
          Ciekawiło mnie czy rzeczywiscie światowe uczelnie w procesie rekrutacji biorą
          pod uwagę umiejętność czytania i jakie to konkretnie szkoły. Jeśli wklei Pnai
          link, do strony potwierdzajacej te hipotezę, będę wdzięczna.

W Polsce materiałów na temat szybkiego czytania i doskonalenia umiejętności
          czytania jest naprawdę sporo.
          • mnemozyna75 Re: Cele forum 15.08.06, 13:38
            Odpowiedź na Pani pytanie znajduje się w wątku "Szybkie czytanie za granicą".

Katarzyna Berdys

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka