albrecht1 10.01.04, 09:05 Znikają bariery, kolejny krok, by Śląsk Cieszyński był jak kiedyś jedną krainą. miasta.gazeta.pl/katowice/1,35056,1857679.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
teschiner Re: Polsko-czeska edukacja 10.01.04, 19:44 mam nadzieje, ze tak bedzie! mam nadzieje ze kontaktujaca sie ze soba mlodziez po obu stronach tej sztucznej granicy nauczy sie wzajemnego zrozumienia i jednoczesnie upowszechnic bedzie multikulturowosc tego regionu! niesamowicie sluszna decyzja. az sie prosi o wiecej tego rodzaju inicjatyw! pozdr. T Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Polsko-czeska edukacja 10.01.04, 22:07 Po 80 latach głupiej nieufności, mam nadzieję, że ta granica szybko stanie się tylko kreską ma papierze. Odpowiedz Link Zgłoś
12x1 Re: Polsko-czeska edukacja 14.01.04, 12:52 Albrecht1 nie wiem ile masz lat ale wszyscy na Zaolziu umieja po polsku .a mlodzi rozumieja dawniej w malych wioskch nauczyciel szkoly podstawowej mial dwie klasy w lednej uczyl po polsku a w drugiej po czesku do dzis sa szkoly polskie w penym okresie chodzilam do szkoly w Raciborzu i tam wszyscy mowili po polsku i po niemiecku to skad umieli w domu mowilo sie po polsku,mowie o ludziach ktorzy sie tam urodzili wnioski zostawiam tobie o czywiscie wiekszosc wyjechala wcale ich nie wyrzucano sami chcieli Odpowiedz Link Zgłoś
teschiner Re: Polsko-czeska edukacja 14.01.04, 15:36 Droga 12x1! :)))))))))))) oczywiscie ze ci ludzie MYSLA ze mowia po polsku. ze tak nie jest zrozumialem jak pojechalem do Krakowa na studia :)))))))))))))))) ja do nich mowilem po polsku a ci tepole :)))) nie rozumieli!!!!!!!!! pozdrawiam serdecznie T. Odpowiedz Link Zgłoś