tomek9991 18.02.04, 08:57 Proszę zlitować się nad tymi, którzy przegrali w Strasburgu. Niech sobie spokojnie wszystko przemyślą, przetrawią. Są ważniejsze i ciekawsze tematy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slezan Re: PAX 18.02.04, 09:13 Obawiam się, że to Ty będziesz potrzebował litości ze swoim stosunkiem do świata, kiedy sprawa wróci. Po wczorajszych wypowiedziach Gorzelika i socjologów oraz jednej pani prawnik w TVP jestem przekonany, że powstanie kolejne stowarzyszenie. Ciekaw jestem tylko czy będzie to kolejny majstersztyk w stylu ZLNŚ (czyli trafiający w lukę prawną i gwarantujący przewlekły proces rejestracji a co za tym idzie mnóstwo darmowej reklamy), czy tym razem taktyka będzie inna. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.stela Re: PAX 18.02.04, 09:47 Ludzie! Jak Wy chcecie przejąć władze na Śląsku we własne ręce, jak nie potraficie porządnego statutu dla stowarzyszenia od 8 lat sklecić?! Ja wiem, że polskie prawo jest jakie jest, ale przecież macie jakichś prawników?! Nie wstyd Wam??? Najpierw zróbcie porządki u siebie, a potem bierzcie się za Śląsk. Coś kulawa ta Wasza organizacja... Pozdrawiam Wiecznie Życzliwy Ślązak Cieszyński ;-) alex.stela Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: PAX 18.02.04, 10:43 Ty chyba Alex naiwny jesteś. Ale załóżmy, że założycielom zależało na szybkiej rejestracji. Czy ich statut nie jest "porządny"? Przecież sąd pierwszej instancji zarejestrował ZLNŚ. Trzeba było aż Wielkiej Izby Trybunału, żeby rozsrzygnąć spór, i straszliwych parwniczych łamańców, żeby uzasadnić odmowę rejestracji. Przy wstępnym założeniu, że naprawdę chodziło o sprawną rejestrację można sprawę podsumować następująco - założyciele zaryzykowali formułując w statucie program maksimum. Były szanse powodzenia, na co wskazują decyzje i opinie niektórych prawników (np. ekspertyza, jaką zrobiła jakaś profesor dla Kwaśniewskiego w 1997 r.). Teraz drugi wariant - inicajtorom wcale nie zależało na sprawnej rejestracji, ale właśnie na przewlekłym, spektakularnym procesie. Zastanów się co byłoby, gdyby skończyło sie na decyzji sądu pierwszej instancji? Wiesz Alex, Śłazacy nie są już chyba tacy prostolinijni jak kiedyś, przynajmniej nie we wszystkich sprawach:-) Odpowiedz Link Zgłoś
teschiner Alex!!! 18.02.04, 11:14 kilka pytan na "moim" watku, czy bedziesz laskaw? T. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: PAX 18.02.04, 11:22 Przy pierwszym założeniu faktycznie - ryzyko się nie opłaciło. Przy drugim założeniu - pełny sukces, maksymalna ilość możliwych rozpraw włącznie z pierwszą "polską" sprawą przed wielką izbą trybubnału. No i oczywiście mnóstwo darmowej reklamy w mediach. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.stela Re: PAX 18.02.04, 11:53 Reklama w mediach? A po co Wam reklama? Dla zdobycia poparcia politycznego? W politykę się nie bawię. Polityka jest brudna. Zawsze. Kończę temat. Niech będzie ten PAX. ;-) P.S. Ciekawe też, jak długo ten PAX potrwa... Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 PAX. PAX, PAX 18.02.04, 12:00 100% zgody z Alexem i Tomkiem, dejcie se rasioki na wstrzymani, narobiliście se jyny wrogów i tak ta "reklama" wyglóndo. A jak chcecie dali udowac Cieszynioków, to udowejcie. Sami wiycie, że to je cygaństwo. Na cygaństwie niczego dobrego nie zbudujycie. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: PAX. PAX, PAX 18.02.04, 12:05 To ma być ten PAX? A może to piękne łacińskie słowo kojarzy Ci się jedynie z tymi zbójami od Piaseckiego? Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: PAX 18.02.04, 12:03 Media kształtują świadomość ludzi - takie czasy. A co złego w tym, że jakieś środowisko chce zdobyć poparcie dla swojego programu? Źle jeśli chodzi tylko o władzę dla władzy. Polityka jest brudna, to jasne. I zawsze była. Nie wiem ile masz lat,lecz ja miałem sie już okazję w życiu przekonać, że jak człowiek nie zajmie się polityką, to ona zajmie się człowiekiem, a to bywa niemiłym zaskoczeniem. I to powód, dla którego wstąpiłem do organizacji częściowo politycznej, choć pewnie wolałbym zachowywać dystans. PS. Nie uważam, by ta wymiana zdań naruszała mir forumowy. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.stela PAX 18.02.04, 12:16 Dobra. To tyle ode mnie w tym miesiącu. Niech będzie ten PAX. Ja obiecuję się więcej nie wpisywać, no chyba że w wątkach neutralnych. Wracam do siebie. Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś