Gość: Ww IP: *.bater.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 09:49 Zapytajcie Kaczyńskiego i Giertycha. To robota SLD i Kwasa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gzhubka Re: Pożar w centrum Zabrza 12.03.05, 12:39 Jeden pożar budynku wystarczył, aby sparaliżować całe Zabrze, nie jeździły tramwaje, centrum zamknięte dla ruchu. teraz tylko wysłać to terrorystom aby wiedzieli ze w Polsce wystarczy podpalić budynek aby sparaliżować miasto i będzie cudownie, prawda?? Po co wydawać pieniądze na bomby kiedy wystarczy cos podpalić :P Wyobraźmy sobie tak zablokowane centrum np. Katowic. A gdzie była ochrona cywilna?? która bierze pieniądze za pomoc w takich sytuacjach?? Jak mogą pielęgniarki na rękach nosić podopiecznych kiedy są od tego służby utrzymywane za ciężkie pieniądze?? A KZK GOP, jak mógł dopuścić aby prawie przez cały dzień były trudności z dostaniem się do Gliwic, Katowic i w ogóle w poruszaniu się po Zabrzu?? Gdzie była komunikacja zastępcza?? Tak późno uruchomiona?? Naprawdę aby pożar wystarczył w cywilizowanym kraju do tego aby zablokować miasto to już jest skandal. A co by było gdyby nastąpił atak terrorystyczny?? Szkoda nawet myśleć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: Pożar w centrum Zabrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 15:33 Rzeczywiście - pełen paraliż blisko 200 tysiecznego miasta. Wystarczył pożarjednego, słownie: JEDNEGO budynku. Śmiechu warte zdanie: polcja zorganizowała objazdy. To kierwocy SAMI je sobie zorganizowali, a policja ograniczyła się do zamknięcia części Wolności i kilku ulic przylegających do młyna. To wystarczyło by cały ruch samochodowy ruszył ulicami 3-go Maja i De'Gaullea. A przecież gdyby policja RZECZYWIŚCIE zorganizowała objazdy, to w bardzo prosty sposób mogłaby to zrobić znosząc jednokierunkową jazdę ulicami łączącymi wspomniane wyżej dwie ulice. Ale po co? Niech kierowcy do wszystkich zimowych rozkoszy w Zabrzu - nie sprzątany z ulic śnieg, dziury zrywające zawieszenie mają jeszcze jedną atrakcję - np. jazdę do pracy trwającą 50 minut . zamiast dotychczasowych 10. Mam już dosyć tego miasta... A na mieście "mówi się", że ten totalny chaos i paraliż długo sie nie skończy... I daleka jestem od teorii spiskowych dziejów, ale rzeczywiście - ciekawe jaki i przede wszystkim - KOGO hotel, supermarket lub cos podobnego powstanie w miejscu wyburzonego młyna. Najpierw zburzono zabytkowe budynki huty Zabrze, potem dom jednego z pisarzy na Piekarskiej, a teraz - stary Młyn... Płakać się chce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: Pożar w centrum Zabrza IP: *.debacom.pl / *.za.digi.pl 13.03.05, 17:39 strata Młyna to wielka strata dla zabrza niestety nie miałem okazji do bycia wewnątrz ów zabytku, jednak odczuwam wielką strate po jego spaleniu Zapraszam do dyskusji www.zabrze.eurocity.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Pożar w centrum Zabrza IP: *.stud.uni-goettingen.de 12.03.05, 16:23 czy ty wiesz co piszesz? jak zaatakowali ny to miasto bylo sparalizowane, czy funkcjonowalo dalej? albo madryt? zastanow sie... niemcy zamykaja cale ulice, nawet jak plonie jedno mieszkanie. jakby plonal caly budynek, zwlaszcza wielkosci mlyna, to bys do niego na odleglosc 200m nie podeszla. poza tym przejazd tramwajem w odleglosci 15 metrow od budynku, ktory plonie, a temperatura tam wynosi kilka tysiecy stopni, nie nalezalby do najwiekszych przyjemnosci... kwestia organizacji objazdow oraz komunikacji zastepczej to inna sprawa. tu sie z toba zgadzam... druga sprawa: za bardzo sobie schlebiamy, mowiac ze terrorysci zaatakuja polske. widzisz, w polsce jak na razie nie ma obiektow, ktore taki terrorysta chcialby zniszczyc. polska tam w iraku, iranie czy afganistanie nikogo nie obchodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uszok Brawo Urbańczyk! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.05, 23:27 Po raz kolejny brawa dla ex-prezydenta Zabrza, a dziś prezesa KZK GOP! To jemu zabrzanie zawdzięczają likwidację pętli tramwajowej pod dworcem, a co za tym idzie, paraliż komunikacyjny przy każdym nieoczekiwanym zdarzeniu na ul. Wolności... Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 ! 12.03.05, 23:31 Tak powstaje polski Slask, bez historii, bo ta polska nie byla.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DariuszW Re: Pożar w centrum Zabrza IP: *.stk.net.pl 12.03.05, 12:57 To wielka strata dla miasta bo obiekt był zabytkowy ! i związnay z zabrzańskim przemysłem. Został wybudowany w 1864 r. przez H.Haendlera. Był to jedyny na terenie miasta zachowany w całości zespół fabrykancki (fabryka wraz z willą właściciela). To kolejny XIX w. zabytek, który zniknie z naszego miasta. Najpierw brykietownia, następnie dom kawalera, wieża ciśnień na terenie huty, ulica Piekarska. Najsmutniejsze w tym wydarzeniu jest to, że były już poczynione starania o rewitalizacje młyna ale komuś to przeszkadzało więc prawdopodobnie podpalono go. Jako jeden z nielicznych miałem okazje być wewnątrz młyna wykonując dokumnetacje foto. tego co tam jeszcze się ostało przed złodziejami,których kilka razy miałe okazje tam spotkać. Piękne wnętrza o drewnianych stropach, zaokrąglonych oknach, zachowane dawne urządzenia przemysłowe,jak ciag psiesiewaczy, wagi, żeliwne kolumny w piwnicach w dawnej maszynowni. Coż młyn w Zabrzu to już przeszłość... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mareks Re: Pożar w centrum Zabrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 16:54 a następne w kolejce: wieża ciśnień, resztki huty zabrze ... itd, faktycznie, albo komuś przeszkadzał młyn w tak atrakcyjnym miejscu a rewitalizacja była mu nie na rękę, albo karygodne niedbalstwo i brak zabezpieczenia. osobiście sądzę że to pierwsze...nasi krajowi "biznesmeni" nadal nie wyszli z bud targowych i nie widzą że na zachodzie na takich obiektach można nieźle zarobić-lepiej niż na działce budowlanej która pod nim jest (przykłady: muzeum techniki berlin-dawne obiekty dworca kolejowego, Kulturbrauerei browar w berlinie-galeria, koncerty, imprezy kulturalne itp...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mienkisch Re: Pożar w centrum Zabrza IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 12.03.05, 17:06 Plakac sie chce-Zabrze umiera!Huta,brykietownia,ul.Piekarska. Niedlugo wyburza moja Kolanije!Na terenie dawnej kopalni Zabrze pozostala tylko pusta przestrzen.No a teraz jeszcze mlyn.Piekny ,zabytkowy budynek kojarzacy sie nieodmiennie z Zabrzem.Tysiace razy tamtedy przechodzilem a teraz-to miejsce zmieni sie nie do poznania.Ktory obiekt bedzie nastepny w kolejce -moze wieza cisnien na terenie huty?Stoi sobie taka biedna ,sama i nie pilnowana-a na dodatek nie pasuje wielu waznym ludziom tak jak i mlyn!!! Obym sie mylil Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DarekW Re: Pożar w centrum Zabrza IP: *.stk.net.pl 12.03.05, 18:32 Och tak zgadzam się z moimi poprzednikami PŁAKAĆ SIĘ CHCE ! że nie udaje się nam w Zabrzu zadbać o te zabytki. Problem główny to KASA ale czy tylko kasa?. Bedąc dzisiaj pod ruinami młyna z aparatem przed południem widziałem jak na miejcu zjawiło się aż 3 PRZEZYDENTÓW jeden to nawet i fotki sobie robił i w krótkiej rozmowie wyraził żal, że taki obiekt został zniszczony. Szkoda tylko, że wczesniej Władze Miasta tak jak teraz nie zainteresowali się tym zabytkowym i najstarszym w mieście młynem. Wiem wiem były inne problemy wszystkiego nie da się uratować no i kasa itd. Mam nadzieję, że po tym wydarzeniu Władze zwrócą uwagę na super zabytek, XX w. wieże cisnień przy ul Zamoyskiego bo i ona stoi na bardzo ładnej działce. A wieża ta to prawie współczesny symbol miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: Pożar w centrum Zabrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 07:27 przeciez on był na sprzedaz nie było kupca to go spalili Odpowiedz Link Zgłoś