Dodaj do ulubionych

Slaski hymn

IP: *.GI1.srv.t-online.de 23.08.03, 17:23
W programie RAS jest wzmianka o takim hymnie, jeszcze nie mialem
okazji zapoznac sie z tym utworem. Ale cokolwiek by to nie bylo to
proponuje przejecie pierwszego zdania z Mazurka Dabrowskiego
"Jeszcze Polska nie zginela poki my zyjemy", jakze trafne dla nas
Slazakow. A Polacy powinni sobie zmienic na "Jeszcze Polska nie
zginela poki zyja Slazacy, tak tak zyjemy do dzs tylko dzieki ich pracy !"

Pyrsk.
Obserwuj wątek
    • stanislaw_piotrowski Re: Slaski hymn 23.08.03, 17:25
      Idz zrob sobie spacer
      • Gość: ROW Re: Slaski hymn IP: *.GI1.srv.t-online.de 23.08.03, 17:28
        Obrona goroli nalezy do twojego planu konspiracyjnego ?
        • stanislaw_piotrowski Re: Slaski hymn 23.08.03, 17:35
          Naucz sie jednego ,ze MY Slonzacy od polakow pszyjmowac nic nie bedziemy !
          • Gość: ROW Re: Slaski hymn IP: *.GI1.srv.t-online.de 23.08.03, 17:39
            Ja ??? Co ty nie powiysz, ale sie kolegujesz z gorolami z Debicy - hehehe.
            Z reszta tlumaczyl zech dlaczego te zdanie powinnismy spiewac my a nie
            oni...
            • stanislaw_piotrowski Re: Slaski hymn 23.08.03, 17:40
              (Debica mi wisi)
              a to nie byl wic tylko obraza dla Slonzokow !
              • Gość: ROW Re: Slaski hymn IP: *.GI1.srv.t-online.de 23.08.03, 17:46
                No toc, tylko ciebie nie dotyczy bo przeca zes je Niemcem a niy
                Slonzokiem, a jak nie przejmujesz nic od Polokow to se zmiyn ksywa bo ta
                waglado zbyt gorolsko.

Pyrsk.
                • stanislaw_piotrowski Re: Slaski hymn 23.08.03, 17:55
                  Jestes tu nowy wiec nie bede Cie pouczal o strategiach i sposobnosciach
                  prowadzenia walk na forach gazety !.
                  Kawal polega na tym aby wkrasc sie w szeregi wroga i rozbijac od wewnatcz :))
                  A Ty jestes Slazakiem czy Niemcem ?
                  • agitator Re: Slaski hymn 23.08.03, 18:02
                    on jest dyrzórnym debilem, jest dómnym silonsokiem, ktury nimo szacunkó dla
                    korolskiej sfory grabioncej naszom ślonskom krajine

to była oficjalna próba "Alfabetu Śląskiego", jestem dumny ze swoich postępów
                    • Gość: builder Re: Slaski hymn IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 23.08.03, 18:53
                      -kto proboje tyn ni bladzi, choc` w tym przypadku wystawie ocene =3

agitator napisał:

> on jest dyrzórnym debilem, jest dómnym silonsokiem, ktury nimo szacunkó dla
                      > korolskiej sfory grabioncej naszom ślonskom krajine
                      >
                      > to była oficjalna próba "Alfabetu Śląskiego", jestem dumny ze swoich postępów
                  • Gość: ROW Re: Slaski hymn IP: *.GI1.srv.t-online.de 23.08.03, 18:25
                    Slazakiem, a i tak mnie nie pouczysz bo sam sie wiela jeszcze musisz
                    nauczyc, na poczatek skoncz fandzolic o walce i kieryms froncie. Chyba
                    zes je przywionzany do luzka lub wozka inwalidzkiego, wtedy ci nie chca
                    zabiyrac zyciowego sensu.

Pyrsk.
                    • stanislaw_piotrowski Re: Slaski hymn 23.08.03, 18:31
                      Gość portalu: ROW napisał(a):

> Slazakiem, a i tak mnie nie pouczysz bo sam sie wiela jeszcze musisz
                      > nauczyc, na poczatek skoncz fandzolic o walce i kieryms froncie. Chyba
                      > zes je przywionzany do luzka lub wozka inwalidzkiego, wtedy ci nie chca
                      > zabiyrac zyciowego sensu.
                      >
                      > Pyrsk.

No to jak jestes Slazakiem to dlaczego jestes w Niemczech,a nie na Slasku ?
                      • Gość: ROW Re: Slaski hymn IP: *.GI1.srv.t-online.de 23.08.03, 18:33
                        Bo wola byc w Nymcach niz w Polsce, tu mi nikt nie wmawio zech jest
                        Polokiem :).

Pyrsk.
                        • stanislaw_piotrowski Re: Slaski hymn 23.08.03, 18:38

> Bo wola byc w Nymcach niz w Polsce, tu mi nikt nie wmawio zech jest
                          > Polokiem :).
                          >
                          > Pyrsk.

To ladnie tak Niemcow oklamywac ?
                          • silesian_glory Re: Slaski hymn 23.08.03, 18:46
                            Alez Stanislawie, dlaczego ja oklamuje Niemcow ? Bawarczycy i Fryzowie
                            tez oklamuja ? Musze ci to tlumaczyc tak jak tym gorolom ?

Pyrsk.
                            • andrzej_koloczynski Re: Slaski hymn 23.08.03, 19:04
                              silesian_glory napisał:

> Alez Stanislawie, dlaczego ja oklamuje Niemcow ? Bawarczycy i Fryzowie
                              > tez oklamuja ? Musze ci to tlumaczyc tak jak tym gorolom ?
                              >
                              > Pyrsk.

To dlaczego klamales jak wyrabiales obywatelstwo ,ze jestes Niemcem ?
                              skoro jestes Slazakiem ?
                              • Gość: ROW Re: Slaski hymn IP: *.GI1.srv.t-online.de 23.08.03, 19:10
                                Nie klamalem pajacu, dostalem bo mi przysluguje wedlug niemieckiego
                                prawa. A slaskiego paszportu chyba nie ma, wiec jak mieszkam w
                                Niemcach to chyba wygodniej mi sie poslugiwac obywatelstwem
                                niemieckim niz polskim.

Pyrsk.
                                • andrzej_koloczynski Re: Slaski hymn 23.08.03, 19:13

> Nie klamalem pajacu, dostalem bo mi przysluguje wedlug niemieckiego
                                  > prawa. A slaskiego paszportu chyba nie ma, wiec jak mieszkam w
                                  > Niemcach to chyba wygodniej mi sie poslugiwac obywatelstwem
                                  > niemieckim niz polskim.
                                  >
                                  > Pyrsk.

To z jakiego miasta jestes ,ze ci przysluguje ?
                                  • Gość: ROW Re: Slaski hymn IP: *.GI1.srv.t-online.de 23.08.03, 19:17
                                    andrzej_koloczynski napisa?:

> To z jakiego miasta jestes ,ze ci przysluguje ?

A co ma miasto z tym wspolnego ???
                                    • andrzej_koloczynski Re: Slaski hymn 23.08.03, 19:20

> andrzej_koloczynski napisa?:
                                      >
                                      >
                                      > > To z jakiego miasta jestes ,ze ci przysluguje ?
                                      >
                                      > A co ma miasto z tym wspolnego ???

no to z jakiej wioski ?:))
                                      • Gość: ROW Re: Slaski hymn IP: *.GI1.srv.t-online.de 23.08.03, 19:23
                                        Z miasta, ale co do cholery cie to obchodzi skad jestem ??? Myslisz ze
                                        komus przysluguje obywatelstwo jak z jakiegos szczegolnego miasta
                                        pochodzi ??? Musze cie rozczarowac, nie przysluguje...szczegolnie nie jak
                                        sie je z Kielc abo z Sosnofca.

Pyrsk.
                                        • willi2 Re: Slaski hymn 23.08.03, 19:26

> Z miasta, ale co do cholery cie to obchodzi skad jestem ??? Myslisz ze
                                          > komus przysluguje obywatelstwo jak z jakiegos szczegolnego miasta
                                          > pochodzi ??? Musze cie rozczarowac, nie przysluguje...szczegolnie nie jak
                                          > sie je z Kielc abo z Sosnofca.
                                          >
                                          > Pyrsk.

A z Rybnika pszysluguje jak sie ma niemieckie papiery,a np: z Gliwic juz nie.
                                          Ale ty chyba lepiej wiesz,co nie ?
                                          • Gość: ROW Re: Slaski hymn IP: *.GI1.srv.t-online.de 23.08.03, 19:37
                                            Ja Willi ? A kto mo slonskie papiery ? Pokoz mi takiygo, bo chciol bych
                                            wiydziec kaj se je zalatwic ? Mom obywatelstwo niymieckie, spelniom
                                            obowiazki obywatelskie i szanuje ten kraj co o mnie dba, a Niymcem sie
                                            niy czuja bo wychowolech sie na Slonsku i Willy ty pieronie mi nie godej,
                                            widocznie mom niymieckie papiury, a to Niemcy ze Slonska nie som
                                            Slonzokami i Slonzoki niy mogom miyc niymieckich papiurow ? Tyn nowy
                                            nik ci swiytnie pasuje, godosz jak blank gorol.

Pyrsk.
                                            • willi2 Re: Slaski hymn 23.08.03, 19:46

> Ja Willi ? A kto mo slonskie papiery ? Pokoz mi takiygo, bo chciol bych
                                              > wiydziec kaj se je zalatwic ? Mom obywatelstwo niymieckie, spelniom
                                              > obowiazki obywatelskie i szanuje ten kraj co o mnie dba, a Niymcem sie
                                              > niy czuja bo wychowolech sie na Slonsku i Willy ty pieronie mi nie godej,
                                              > widocznie mom niymieckie papiury, a to Niemcy ze Slonska nie som
                                              > Slonzokami i Slonzoki niy mogom miyc niymieckich papiurow ? Tyn nowy
                                              > nik ci swiytnie pasuje, godosz jak blank gorol.
                                              >
                                              > Pyrsk.

A ile juz mieszkasz w Niemczech ?
                                              • Gość: ROW Re: Slaski hymn IP: *.GI1.srv.t-online.de 23.08.03, 19:54
                                                Okolo 15 lot, a tyraz ida na jogging bo zycie sie odbywo poza komputyrem,
                                                wiec mogymy zas kiedy indziej pogodac. PS : Zech je z Rybnika nie znaczy
                                                ze calo rodzina musi byc.

Pyrsk.
                                            • Gość: builder Re: Slaski honor IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 23.08.03, 19:48
                                              -typowy foryner!
                                              -a kaj ti mosch HONOR, S`lonski HONOR?
                                              -podejrzewom co dostoles` ty papiery wczoraj!

> Ja Willi ? A kto mo slonskie papiery ? Pokoz mi takiygo, bo chciol bych
                                              > wiydziec kaj se je zalatwic ? Mom obywatelstwo niymieckie, spelniom
                                              > obowiazki obywatelskie i szanuje ten kraj co o mnie dba, a Niymcem sie
                                              > niy czuja bo wychowolech sie na Slonsku i Willy ty pieronie mi nie godej,
                                              > widocznie mom niymieckie papiury, a to Niemcy ze Slonska nie som
                                              > Slonzokami i Slonzoki niy mogom miyc niymieckich papiurow ? Tyn nowy
                                              > nik ci swiytnie pasuje, godosz jak blank gorol.
                                              >
                                              > Pyrsk.
                                              • Gość: ROW Re: Slaski honor IP: *.GI1.srv.t-online.de 23.08.03, 19:57
                                                Co ty zas to fandzolisz ? Papiury mom od kiedy zech tu je, a co to mo z
                                                honorem wspolnygo ? To samo moga do ciebie pedziec, kaj mosz
                                                slosnki honor ? Wlasnie to je moj slosnki honor ze szanuje te panstwo w
                                                ktorym miyszkom i nie rozrabiom jak typowy gorol. Ty w ukeji ino
                                                pieniondze cyckosz czy co ?
                                                • Gość: builder Re: Slaski honor IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 23.08.03, 20:28
                                                  -jo we Ukejii zapierdalom za dwoch a czosem tszych i piniondzy ni cyckom bo
                                                  wim co ila kosztuje, mom tyn poziom wypracowany aly tysz go som zdobylech na
                                                  ziemi kiera nie bola mi dano!

> Co ty zas to fandzolisz ? Papiury mom od kiedy zech tu je, a co to mo z
                                                  > honorem wspolnygo ? To samo moga do ciebie pedziec, kaj mosz
                                                  > slosnki honor ? Wlasnie to je moj slosnki honor ze szanuje te panstwo w
                                                  > ktorym miyszkom i nie rozrabiom jak typowy gorol. Ty w ukeji ino
                                                  > pieniondze cyckosz czy co ?
                                • willi2 Re: Slaski hymn 23.08.03, 19:24

>
                                  > Pyrsk.

Pierwszo slysze,aby ktos na Slaskie papiery dostal Staatsangehörigkajt.
                                  Yawsye mzslalem ,ze na niemieckie :))
                                  Fulosz jak mulosz
                                  a z tylnej kapsy ci miszung leci
                                • Gość: builder Re: Slaski hymn IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 23.08.03, 19:31
                                  -piepszysz koles`!!!!
                                  -mozesz miec` polski pasport ze stalym pobytam w Niemczech, chyba ze
                                  podpisales` cyrograf dla siebie i swojjej dobroci
                                  -wyglada na to, ze Niemcy nie soum tak liberalni jak Brytyjczycy

>
                                  > Pyrsk.
                        • Gość: arnold7 Re: Slaski hymn IP: *.dip.t-dialin.net 23.08.03, 19:36

> Bo wola byc w Nymcach niz w Polsce, tu mi nikt nie wmawio zech jest
                          > Polokiem :).
                          >
                          > Pyrsk.

ale jestes auslender i nie cygan bo woda leci
                          • Gość: ROW Re: Slaski hymn IP: *.GI1.srv.t-online.de 23.08.03, 19:42
                            Gos´c´ portalu: arnold7 napisa?(a):

> ale jestes auslender i nie cygan bo woda leci

Woda to ci leci z pod deckla ty bambarylo,i pisze sie Ausländer ty
                            sfrustrowany Polaku in Deutschland.
                      • Gość: builder Re: Slaski hymn IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 23.08.03, 19:00
                        -a jo tysz jestych S`lonzokim a miszkom we Ukejii co to mo do rzyczy - znom
                        takich kiere zyjom we USA i Kanadzie a nowet we RPA!
                        -roznica je tako co jedni poszli na latwizna a inne ni bo im honour ni
                        pozwolil na tu, aly som tysz tacy co musieli bo ni mieli wyjs`c`ia - sproboj
                        to zrozumiec` i ni czos tyra na dywagacje bo kozdy zrobiol tak jak chciol!

stanislaw_piotrowski napisał:

> Gość portalu: ROW napisał(a):
                        >
                        > > Slazakiem, a i tak mnie nie pouczysz bo sam sie wiela jeszcze musisz
                        > > nauczyc, na poczatek skoncz fandzolic o walce i kieryms froncie. Chyba
                        > > zes je przywionzany do luzka lub wozka inwalidzkiego, wtedy ci nie chca
                        > > zabiyrac zyciowego sensu.
                        > >
                        > > Pyrsk.
                        >
                        > No to jak jestes Slazakiem to dlaczego jestes w Niemczech,a nie na Slasku ?
                        • Gość: ROW Re: Slaski hymn IP: *.GI1.srv.t-online.de 23.08.03, 19:04
                          Sugerujesz ze mieszkanie w Niemcach dla Slonzoka je niehonorowe ? To
                          Slonzoki ktore przez tyla wiekow mieszkali na Slonsku za czasow pruskich
                          i niymieckich nie milei honoru ?

Pyrsk.
                          • Gość: builder Re: Slaski hymn i honour IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 23.08.03, 19:24
                            -kozdy S`lonzok mo swoj HONOR ino jydyn "taki" a insch "owaki" - ni mom klu
                            kaj je dyfyrensys?
                            -absolutnie ni! przeca godomy ou emigracjii po IIWS` a z tem bolo roznie~~~~~,
                            kozdy wiedziol cou wybiero
                            -jo do dzis` podziwiom tych kiero oustoly

> Sugerujesz ze mieszkanie w Niemcach dla Slonzoka je niehonorowe ? To
                            > Slonzoki ktore przez tyla wiekow mieszkali na Slonsku za czasow pruskich
                            > i niymieckich nie milei honoru ?
                            >
                            > Pyrsk.
                            • Gość: boleklolek Re: Slaski hymn i honour IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.03, 02:33
                              - podzi'iiwijos kerum sto'yi ?
                              - pozdrowim iy nijy wiypaść zya burt'!a !
    • Gość: adolf Re: Slaski hymn IP: *.dip.t-dialin.net 23.08.03, 18:03
      ROW IP: *.GI1.srv.t-online.de
      ROW albo ballest to debil z niemiec
      • Gość: ROW Re: Slaski hymn IP: *.GI1.srv.t-online.de 23.08.03, 18:31
        Ales mnie zdemaskowal, ja piernicze ! Panie Holmes, nie kazdy kto ma
        niemiecki IP to ballest :O

pyrsk.
        • agitator Re: Slaski hymn 23.08.03, 20:43
          ROW'ie:)))
          Na wstępie twój nick budzi całkiem błyskotliwe skojarzenia:))
          Czego Ty właściwie oczekujesz? czepiłeś się tego forum bo ma Katowice w nazwie?
          Toż ono polskie jest, niektórzy nawet mówią, że żydowskie i masońskie. Pasujesz
          tutaj jak RAŚ'ista do mydła i wody.
          Może Ty masz jakieś słabe wykształcenie i kompleksy? Fizol jesteś i szukasz
          intelektualnego dopełnienia? Po tym bełkocie co wypisujesz jednego i drugiego
          nie wykluczam.
          • Gość: ROW Re: Slaski hymn IP: *.GI1.srv.t-online.de 23.08.03, 21:08
            A ty moze jestes rolnikiem i szukasz zbyta na swoje wytwory rolne na tym
            forum , a moze jestes swiadkiem Jechowy i szukasz przyszlej zony ? Byc
            moze masz kompleks malego ptaszka i jestes glupkiem myslycym ze
            komus zaimponujesz twoim faflaniem pierdol ?
            • Gość: builder-mrW Re: Slaski hymn IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 23.08.03, 21:13
              -przeston` siy wqurwiac` i dej se pokoj!OK?
              -po hooy ci to?

> A ty moze jestes rolnikiem i szukasz zbyta na swoje wytwory rolne na tym
              > forum , a moze jestes swiadkiem Jechowy i szukasz przyszlej zony ? Byc
              > moze masz kompleks malego ptaszka i jestes glupkiem myslycym ze
              > komus zaimponujesz twoim faflaniem pierdol ?
              • Gość: ROW Re: Slaski hymn IP: *.GI1.srv.t-online.de 23.08.03, 21:15
                Masz racje, nie trzeba komentowac kazdego debila

Pyrsk.
                • Gość: builder-mrW Re: Slaski hymn IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 23.08.03, 21:23
                  -nu i mosch rycht, teroz!
                  -mosz dosyc` po robocie winc se bier to na luzie a i tak wim cos` je roowny
                  chop!

> Masz racje, nie trzeba komentowac kazdego debila
                  >
                  > Pyrsk.
                  • willi2 Re: Slaski hymn 23.08.03, 21:25

• Gość: ROW Re: Slaski hymn IP: *.GI1.srv.t-online.de 23.08.03, 21:28
                      Widzisz willi, je zes lepszy od Stanislawa Piotrowskiego, ten gupi gorol
                      musiol dodac swojo gupio godka - hehe.

Pyrsk
                      • willi2 Re: Slaski hymn 23.08.03, 21:29
                        Nie to on za mna chodzi caly czas i kompromituje moj nick
                    • Gość: builder Re: Slaski hymn IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 23.08.03, 21:39
                      -chcioules` cos` pedz`iec`?
                      -to godej: .... ?
                      -cou cie tak zatkalo?
                      • willi2 Re: Slaski hymn 23.08.03, 21:41
                        Caly czas sie ktos podemnie podszywa
                        • agitator Re: Slaski hymn 23.08.03, 21:57
                          ROWny gościu, zabiłeś mnie intelektualnie, a ten przytyk do mojego przyrodzenia
                          to gwóźdź do trumny mojego rozumu. Wyszczekany jesteś. Koledzy na niemieckiej
                          budowie Cię nauczyli?:)))
                          • szupok Re: Slaski hymn 23.08.03, 21:59
                            agitator napisał:

> ROWny gościu, zabiłeś mnie intelektualnie, a ten przytyk do mojego
                            przyrodzenia
                            >
                            > to gwóźdź do trumny mojego rozumu. Wyszczekany jesteś. Koledzy na niemieckiej
                            > budowie Cię nauczyli?:)))

Szczekac to wy bedziecie polskie pieski,jak godala moja Oma bedziecie z
                            niemieckiej reki jesc !
                            • agitator Re: Slaski hymn 23.08.03, 22:03
                              Dobry willuś, grzeczny. Rodzina widzę uczyła Cię pięknych wzorów. Często Ci
                              prześladuje zdanie: jak bedę dobrze słuzył i stał na dwóch łapkach to dostanę
                              niemiecką czekoladę?
                              • Gość: nufnuf Re: Slaski hymn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.03, 22:04
                                z hazielnutami?
                              • Gość: builder Re: Slaski hymn IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 23.08.03, 22:41
                                -tys` godoul cos` je z rybnika, ja?, moze tys` je a i jo miolych rycht co
                                zyjesz we Niemcach - byda we Kattovitz we s`rioda na rynku - chcysz sie
                                umoovic`?

agitator napisał:

> Dobry willuś, grzeczny. Rodzina widzę uczyła Cię pięknych wzorów. Często Ci
                                > prześladuje zdanie: jak bedę dobrze słuzył i stał na dwóch łapkach to
                                dostanę
                                > niemiecką czekoladę?
                                • arnold7 Re: Slaski hymn 24.08.03, 00:45
                                  1. arnold7 niylogowany to wyjontkowy wulec.
                                  2. ROW mosz recht.
                                  3. Fajny s`loonski hymn to "Oberschlesien ist mein liebe Heimatland"

Do kretynow, kiere mylom niymieckie dziedzictwo S`loonska ze hynciom
                                  prziuonczynia S`loonska do Niymiec mom krotko fraga:

DO KIEREGO LANDU NIBY GO MOMY PRZIUONCZYC`?

Bo Niymce to, jak korzdy kiery cosik w rzyciu przecytou wiy, federacyjo.

Pyrsk!

• Gość: boleklolek Re: Slaski hymn :)))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.03, 01:27
                                    umysł niedorozwinięty
                                  • Gość: Hermann Re: Slaski hymn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.03, 23:35
                                    Arnold, mom sam fajny link do tego fajnego s'loonskigo hymnu (tekst i mp3):

www.oberschlesien-aktuell.de/volkslieder/o/osliebhei/osliebhei.htm
                                    • Gość: Pytek Szloonski hymn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.03, 13:32

Bydoom go uczyc' we szkołach?
    • Gość: builder-mrW Re: Slaski hymn dla kogo????? IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 24.08.03, 00:31
      -nu i jo!
      -w programie ras`(sorry, z malych literek) nie mo uo czym dyskutowac` bou oun
      je tak napisany by kozdy sie podporzadkowol - wow! do dzisioj ni widza zmiany
      z pszyd roku...., tak jok typowy SLD - nu to jak bydzie ze tom souzbom zdrowia
      we nowym wcieleniu wylim???????????????????????????????????????????????????????
      -tylko prosza niy pisz gupot - ino konkryty,OK?

-kiery to???????
      -tsza nowo strona uotworrzyc`- mom rycht? abo kiery zapomnioul?

> W programie RAS jest wzmianka o takim hymnie, jeszcze nie mialem
      > okazji zapoznac sie z tym utworem. Ale cokolwiek by to nie bylo to
      > proponuje przejecie pierwszego zdania z Mazurka Dabrowskiego
      > "Jeszcze Polska nie zginela poki my zyjemy", jakze trafne dla nas
      > Slazakow. A Polacy powinni sobie zmienic na "Jeszcze Polska nie
      > zginela poki zyja Slazacy, tak tak zyjemy do dzs tylko dzieki ich pracy !"
      >
      > Pyrsk.
      • builder1 -keine fragen ! 24.08.03, 01:30

• Gość: builder Re: -keine fragen ! IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 25.08.03, 00:16
          -a ty to nowet niy wisch uoczym godom - winc siy pszywzyj OK!
    • Gość: Olo Re: Slaski hymn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.03, 08:48
      Czytając wypowiedzi niektówych hanysów na tym forum trafną propozycją
      będzie "Deutchland, Deutchland, uber alles"...........niestety. Wstyd mi, za
      niektóre wypowiedzi.
    • Gość: ballest Re: Slaski hymn IP: *.dip.t-dialin.net 24.08.03, 08:59
      POLSKA
      ZUBER

Na mapie widać nasz kraj
      Który dla nas - Polaków jest jak raj
      Teraz jest wielki, wszechmocny i potężny,
      Gdyż zdobyty przez ludzi mężnych
      Kiedyś pod zaborami walczył o przetrwanie
      Teraz sąsiedzi Jego bezsilnie dążą nieprzerwanie
      Żeby uzyskać wolność i niepodległość - są narwane
      Te małe państewka - dzisiaj już ich nie ma
      A cała ich potęga to jedna wielka ściema
      Bądżmy dumni, że jesteśmy Polakami
      A nie jakimiś zagranicznymi pajacami
      I nie zawiedżmy nigdy naszej Macierzy
      Gdyż Ona na nas zawsze liczy i w nas wierzy
      • agitator Re: Slaski hymn 24.08.03, 21:59
        Podczepiłeś się pod mój ostatni wątek, tzn, że pytanie o Rybnik było do mnie???
    • Gość: Tambormajor Szloonski Hymn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.03, 12:55
      Hymn snojdziesz tukej:

www.slonsk.de

Poszukej sie ino hasuo - Nacjo ... i dali soom trefisz!
      • ballest Re: Szloonski Hymn 25.08.03, 22:22
        " Bądżmy dumni, że jesteśmy Polakami
        A nie jakimiś zagranicznymi pajacami"
        adres: *.dip.t-dialin.net
        Wpierw podszywasz sie pod mojego Nicka, ale cieszy mnie, ze piszesz kim jestes !
        • gorol_mietek Re: Szloonski Hymn 28.08.03, 19:21
          Myślę, że w śląskim hymnie nie powinno zabrajnąć wydarzeń, które żywo
          interesują współczesnych Ślązaków czyli autonomii Śląska, polonizacji Śląska
          wreszcie niezwykle ważkiego problemu goroli.

Pyrsk!

Wasch miecio
          • Gość: D.... poet Szloonski Hymn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.03, 08:02
            Wy piszecie nowe zwrotki do swojigo?

Jak sie stanie co sie mo stac', to My tyrz dodoomy nowe do swojigo!
            • Gość: aqua Re: Szloonski Hymn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.03, 10:58
              Ze S`loonskim hymnem będzie pewien kłopot. Będzie musiał powstać od razu w
              czterech albo pięciu wersjach językowych, przecież S`loonzacy mają 3 języki od
              razu z domu. A więc: S`loonsko-Niemiecki, S`loonsko-Czeski, S`loonsko-Morawski,
              S`loonsko-Śląski, oraz jak ktoś się uprze to również Polski. To będzie jeden z
              najbardziej wykształconych narodów współczesnej Europy. W tylu językach godoć,
              niepojęte.
    • Gość: Pioter Re: Slaski hymn IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.03, 13:03
      A co powiecie na wiersz Evy Von Tiele Winkler "Ślubowanie"

Ludu mojej Ojczyzny, wśród dymów i mgły
      Tobie chcę zostać wiernym po kres moich dni
      Oddaję ci me serce i całe swe życie
      Moje siły i miłość chcę dać całkowicie
      Tobie chcę służyć wiernie po kres moich dni
      Ludu Ojczyzny mojej, wśród dymu i mgły

Ojcze Niebieski, Tyś słuchał tych słów
      Wiesz, że wypełnić je jestem gotów
      Tyś dał mi pragnienie, daj błogosławieństwo
      By dzieło mego życia odniosło zwycięstwo
      Pozwól mi wiernie służyć po kres moich dni