cieszyniok 04.10.03, 11:56 czy bylibyscie za odbudowa gornego zamnku? Tak jak wygladal przed zburzeniem. Nie mowmy o kosztach! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bebokk Re: Pewnie ! 04.10.03, 12:01 Wypadałoby zastanowić się, co by tam było. Np. odbudowany ratusz w Warszawie jest siedzibą firmy. Jeżlei byłaby firma gotowa mieć siedzibę w odbudowanym zamku i sypnąć groszem, to byłoby świetnie. Tylko są te wykopaliska archeologiczne i nie wiem, czy można na nich budować. Odpowiedz Link Zgłoś
cieszyniok Re: Pewnie ! 04.10.03, 12:07 Jest latwy sposob obejscia tego. Posmarowac :D Ale i tak trzeba byloby oczyscic gore z wierzchniej warstwy aby dostac sie do starych fundamentow, wiec nic by sie nie zniszczylo. A byloby to na korzysc np dla muzeum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stoik Re: czy bylibyscie za odbudowa gornego zamnku? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 04.10.03, 14:15 Obawiam się, że za mało wiadomo o jego wyglądzie. Przydałyby się jakieś plany, a zostało tylko kilka - kilkanaście mało dokładnych widoczków, na panoramach Meriana, Meissnera i paru innych, przedstawionych zresztą w książeczce Makowskiego i Spyry. Dają one ogólne pojęcie o wyglądzie zamku, ale do odbudowy to chyba za mało, same fundamenty zresztą też. Gdyby to ode mnie zależało to odkopałbym i zabezpieczył wszystko co tam jest. A z pewnością jest jeszcze dużo do odkrycia. Muzeum wzbogaciłoby się o nowe artefakty... I jak już pisałem mniejsza o drzewa. Zamek mamy jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
cieszyniok Re: czy bylibyscie za odbudowa gornego zamnku? 04.10.03, 18:22 E tam od razu nie wiadomo jak wyglada. Troche tu troche tam i bedzie projekt a ze bedzie sie roznic od oryginalu no coz - :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stoik Re: czy bylibyscie za odbudowa gornego zamnku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.03, 18:34 No to ja proponuję zrobić coś na wzór zamku Neuschwenstein Ludwika Bawarskiego. ( co za koszmarna nazwa, mam nazieję, że dobrze napisałem ) Odpowiedz Link Zgłoś
cieszyniok Re: czy bylibyscie za odbudowa gornego zamnku? 04.10.03, 18:49 Tak a myszka Mickey i Donald beda witac wszystkich przed dolnym zamkiem :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cieszyniak Re: czy bylibyscie za odbudowa gornego zamnku? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 04.10.03, 19:51 Popieram ten pomysł. Zamek można odbudować jako centrum biznesu i kultury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lapis Re: czy bylibyscie za odbudowa gornego zamnku? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 04.10.03, 21:17 Absolutnie jestem przeciwna. I to chyba bezdyskusyjnie. A już połączenie z siedzibami firm powoduje u mnie odruch wymiotny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erik Re: czy bylibyscie za odbudowa gornego zamnku? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 05.10.03, 09:46 cieszyniok napisał: > czy bylibyscie za odbudowa gornego zamnku? > > Tak jak wygladal przed zburzeniem. Nie mowmy o kosztach! Nie ! Szkoda parku. Odpowiedz Link Zgłoś
bebokk Ale to przecież był tylko dowcip 05.10.03, 10:01 Zamku nikt nie odbuduje, bo jak słusznie stoik zauważył, nawet nie wiemy jak dokładnie wyglądał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toma Re: czy bylibyscie za odbudowa gornego zamnku? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 05.10.03, 10:22 Odbudowa zamku jest możliwa. Byłaby to wspaniała wizytówka dla miasta Byłby szum medialny i zainteresowane Cieszynem by wzrosło. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek9991 Re: czy bylibyscie za odbudowa gornego zamnku? 05.10.03, 12:08 Nie pochwalam tego pomysłu. To byłoby bez sensu. No i zapraszam do odwiedzin PRZEPIĘKNEGO zamku w Żywcu. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.stela Re: czy bylibyscie za odbudowa gornego zamnku? 09.10.03, 15:50 Jestem za! To nie jest aż takie niemożliwe, jak nam się wydaje! Odpowiedz Link Zgłoś
bebokk Re: czy bylibyscie za odbudowa gornego zamnku? 09.10.03, 20:30 Wszystko jest możliwe, ale w tym przypadku wystarczy porządny remont Zamku z 1837 i odbudowa oranżerii. A fajną rzeczą byłby skansen archeologiczny koło wieży ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lapis Do bebokka IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.03, 22:03 O ile mi wiadomo - takowy jest planowany. Cieszyć się można już dziś, tyle że równocześnie uzbroić w cierpliwość. P.S. Drogi bebokku, o co chodzi z tym up (czy też up&down)? Odpowiedz Link Zgłoś
bebokk Do lapis 10.10.03, 22:21 Zwyczajnie podniosłem do góry wątki, które uznałem za sczególnie ciekawe. Każdy może to zrobić. Forum odwiedzają nowi ludzie i rzadko który zagląda daleko wstecz. Może kogoś te tematy zaciekawią i przedstawią swoje uwagi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cover Re: czy bylibyscie za odbudowa gornego zamnku? IP: 80.48.246.* 11.10.03, 21:58 Zamki są świetne !!!! Budować, tak, tak, tak.... Odpowiedz Link Zgłoś