Dodaj do ulubionych

Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów

• Gość: Szóstoklasistka Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.03, 20:43
      Popieram zadnie Katarzyny.
      Pisałam dzisiaj ten test, okropnie się stresowałam. Test był okropny ale
      łatwy. Było tam zadanie z matematyki, którego w ogóle moja klasa nie
      przerabiała!!! I co? Wyjdzie na to, że większość klasy jest słaba z matmy, i
      że nasza nauczycielka nie umie tłumaczyć...
      Naprawdę, ten test jest po to, by nas, szóstoklasistów, stresować! A po co on
      jest? Nie wiem.
      Jestem bardzo dobrą uczenicą, moja średnia wynosi 5.4. Jak napiszę test słabo,
      to wszyscy sobie pomyślą, że zdobyłam swoje oceny nieuczciwie! A tak nie jest!
      Steres może wszystko! Byłam tak zestresowana, że nie wiedziałam co piszę!
      Jedyne co słyszałam, to bicie mojego serca. Waliło mi jak młot!
      Teraz chodzę po domu bardzo smutna. Dlaczego? Być może straciłam jeden punkt.
      Dla mnie oznacza to tragedię, bo chciałam się dostać do najlepszego gimnazjum
      w moim wojewódźtwie. A teraz? Moje szanse spadną, ponieważ renomowane gimnazja
      patrzą na punkty. I nawet ten jeden punkcik może zaważyć o mojej przyszłości!
      Więc po co ten test? Jak to świetnie powiedziała moja matematyczka: "Żeby
      udowodnić dzieciom jakie są głupie...".
      I co Wy na to?
      • Gość: Szóstoklasistka Moje, szóstoklasistki, zdanie... IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.03, 20:46
        Popieram zadnie Katarzyny.
        Pisałam dzisiaj ten test, okropnie się stresowałam. Test był okropny ale
        łatwy. Było tam zadanie z matematyki, którego w ogóle moja klasa nie
        przerabiała!!! I co? Wyjdzie na to, że większość klasy jest słaba z matmy, i
        że nasza nauczycielka nie umie tłumaczyć...
        Naprawdę, ten test jest po to, by nas, szóstoklasistów, stresować! A po co on
        jest? Nie wiem.
        Jestem bardzo dobrą uczenicą, moja średnia wynosi 5.4. Jak napiszę test słabo,
        to wszyscy sobie pomyślą, że zdobyłam swoje oceny nieuczciwie! A tak nie jest!
        Steres może wszystko! Byłam tak zestresowana, że nie wiedziałam co piszę!
        Jedyne co słyszałam, to bicie mojego serca. Waliło mi jak młot!
        Teraz chodzę po domu bardzo smutna. Dlaczego? Być może straciłam jeden punkt.
        Dla mnie oznacza to tragedię, bo chciałam się dostać do najlepszego gimnazjum
        w moim wojewódźtwie. A teraz? Moje szanse spadną, ponieważ renomowane gimnazja
        patrzą na punkty. I nawet ten jeden punkcik może zaważyć o mojej przyszłości!
        Więc po co ten test? Jak to świetnie powiedziała moja matematyczka: "Żeby
        udowodnić dzieciom jakie są głupie...".
        I co Wy na to?

• agnieszka233 Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów 09.04.03, 12:15
        Gość portalu: Szóstoklasistka napisał(a):

> Popieram zadnie Katarzyny.
        > Pisałam dzisiaj ten test, okropnie się stresowałam. Test był okropny ale
        > łatwy. Było tam zadanie z matematyki, którego w ogóle moja klasa nie
        > przerabiała!!! (...)

Moja siostra zdawala test gimnazjalny (3 lata temu). W pracach przygotowawczych
        (nauczyciele przeprowadzali w klasach testy na wzor prawdziwego) okazalo sie ,
        ze przykladowe testy zawieraly zadania, ktorych nikt nie rozwiazal! Okazalo
        sie, ze kuratorium przyslalo do szkoly WZORY dla szkol. Szkoly mialy za zadanie
        przystosowac je i wprowadzic w czyn. Nauczyciele wprowadzili te testy bez
        sprawdzania. Dlatego w tych testach uczniowie mieli zadania z materialu, ktory
        obowiazywal dopiero w liceum (fizyka i chemia)albo czesc materialu jeszcze w
        ogole nie byla w szkole omawiana (matematyka). Dopiero interwencja rodzicow
        (niestety juz po fakcie) uratowala uczniow przed zlymi ocenami. To rodzice
        musieli przekonywac nauczycieli, ze to oni popelnili blad podajac do
        rozwiazania testy, ktorych wczesniej nie raczyli sprawdzic! Cala sprawa byla o
        tyle nieistotna, ze testy byly przykladowe i oceny z tych testow byly
        wstawaiane tylko do dziennika. Ale te oceny tez rodzice podwazyli i ich nie
        wpisano. Od tej sprawy bacznie obserwuje nauke swej siostry (a rodzice jeszcze
        bardziej). Okazazuje sie, ze nawet na klasowce moze byc zadanie do ktorego nie
        bylo w szkole ZADNEJ lekcji. Jesli takiego zadania uczen nie rozwiaze to kto
        jest winien?
    • Gość: Uczennica klasy 6 Czy afera... IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.03, 20:57
      Fakt, list trzeba było podpisać. Ja napisałam swoje imię, tylko imię.
      Po egzaminie moje koleżanki dyskutowały o "Liście do Asi". Okazało się, że
      większość podpisała się imieniem i nazwiskiem, ale byli i tacy, co
      wymyślili "swoje dane". Nie trzeba robić z tego afery! Dlaczego? Skąd ludzie
      sprawdzający egzaminy mają wiedzieć, iż nie są to wymyślone imiona i nazwiska?
      Przecież nie będą sprawdzali, czy napisaliśmy swoje nazwiska. Nie będą szukali
      tych osób. Oni mają na zadanie sprawdzać te testy, a nie wyszukiwać osób.
      W każdym bądź razie, mój kolega zapytał się nauczycielki, czy trzeba podpisać
      się prawdziwym imieniem. A Ona? No cóż, nic nie mogła zrobić, ponieważ
      nauczyciel nie może pomagać uczniowi w zadaniach...
      Drodzy rodzice, nie martwcie się! Będzie ok! ;)
    • Gość: Szóstoklasistka WIELKI PROBLEM!!! MUSISZ PRZECZYTAĆ! IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.03, 21:07
      Na karcie odpowiedzi trzeba było zamalowywać kratki, jeśli było się pewnym
      swojej odpowiedzi. A jeśli się pomyliło, to zamalowaną kratkę oznaczało się
      kółkiem i zaznaczało się prawidłową odpowiedź. ALE (CZYTAJ UWAŻNIE!) co się
      dzieje, jeżeli uczeń zaznaczał prawidłowe odpowiedzi kółkiem? Jest to ważne!
      Dlaczego? To komputer sprawdza nasze egzaminy, a raczej tylko zadania
      zamknięte (otwarte sprawdzają uprawnieni do tego ludzie powołani przez
      komisję). Dla niego kółko oznacza złą odpowiedź. Więć co się dzieje, gdy uczeń
      zaznacza prawidłowe odpowiedzi kółkiem? TRACI PUNKTY!!! Moja koleżanka tak
      zaznaczała swoje odpowiedzi. Dyrektorka powiedziała Jej, że być może straci aż
      20 pkt. (tyle mozna dostać za zadania otwarte)! TO NIE BYLE CO!!! W pewnym
      sensie jest sobie winna, nieuważnie czytała instrukcję zaznaczania odpowiedzi.
      Ale niestety to się stało. Teraz pozostaje tylko czekać. Ciekawe, czy komputer
      uzna Jej odpowiedzi...
      • Gość: agnieszka 233 Re: WIELKI PROBLEM!!! MUSISZ PRZECZYTAĆ! IP: 213.25.84.* 09.04.03, 11:46
        Gość portalu: Szóstoklasistka napisał(a):

> Na karcie odpowiedzi trzeba było zamalowywać kratki, (...)
        > Ale niestety to się stało. Teraz pozostaje tylko czekać. Ciekawe, czy
        komputer
        > uzna Jej odpowiedzi...

Wg mnie komputer nie zaliczy tych odpowiedzi - niestety:(
        Kolezanka powinna wg mnie prosic nauczyciela o pomoc. Szkola (dyrekcja) powinna
        podjac interwencje i zawiadomic o fakcie odpowiednia komisje egzaminacyjna. Byc
        moze odwolanie sie uda.
        Opisana sprawa swiadczy wg mnie, ze w szkolach nie przeprowadzano tego typu
        sprawdzianow (nawet na sucho - bez sprawdzania zewnetrznego). Nauczyciel
        powinien kilka razy takie sprawdziany przeprowadzic (i sam je ocenic, "udajac"
        komputer - czesc zamknieta). Dlaczego? Dlatego, ze uczen bylby psychicznie
        przygotowany (wie jakie jest ogolne zalozenie tego typu testu) i najwazniejsze -
        wie, ze nie moze popelnic bledu w graficznym zaznaczeniu odpowiedzi.
        Nauczyciel (ktory odpowiada za CALOSC procesu nauczania) powinien do skutu
        powtarzac uwagi o zaznaczaniu (dokladnym wykonywaniu polecen).
        Wiec na koniec - warto walczyc w tej sprawie (przeciez to polowa calego
        sprawdzianu). Niech kolezanka prosi rodzicow, ci nauczyciela, ten dyrektora -
        niech dzialaja. Wina ucznia jest oczywista (ale sprawdziany tego typu byly
        wczesniej w szkole przeprowadzane? Ile razy nauczyciel zwracal (I CWICZYL!)
        uwage na grafike odpowiadania w tescie zamknietym? Byloby szkoda, gdyby
        kolezanka nie walczyla - to polowa testu!
    • Gość: Szóstoklasista Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 08.04.03, 21:10
      Test był łatwy!!!!!!!a strach mialem jak przed kazda inna klasowka...pozdrawiam
    • Gość: szóstoklasistka Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.knurowski.net 08.04.03, 21:34
      masz 100% racji.. na tym tescie wiele ludzi po pstu traci zcas i pieniadze-
      które sa naszymi pieniedzmi.. chociaz moge poweidziec ze test był baaaardzo
      prosty.. i bede miała na 100% 30 punktów.. mam taką nadzieję

biG pozdroO dla przyszłych gimnazjalistów- :)
    • karolinqa_14 Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów 08.04.03, 21:37
      masz racje!!!!!!!
    • Gość: Zuzik Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.03, 22:21

Nie przesadzajcie. Był prosty jak drut. Chyba, że jesteście tacy jak ta
      cała
      Aśka i siedzicie całe dnie przed TV. Jasne, że w szkołach jest różnie i
      nie
      wszędzie jest dobry poziom. Wielu nauczycieli nie nadąża z tematami ( u
      nas też
      tak raz bylo, ale udło się nadrobić).Mi poszlo raczej dobrze i mam na
      pewno 20
      punktow za zadania zamknięte. No i co najmnie 17 z otwartych.To
      jjjjjjjest
      37!!!! I'm a genius,aren't I? HI! HI! HI!

• maaax po jaka ch...rę wydają miliony na takie głupstwo i w 09.04.03, 08:46
      dodatku denerwują i dzieciakow i ich ridziców?????????
    • Gość: Szóstoklasistka Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.03, 09:34
      Ja własnie wczoraj pisałam ten sprawdzian. (Trochę się dziwnie czuje, poza mną
      są tu chyba sami rodzice, ale to wolny kraj.)
      Stres? Oczywiście! Przecież pierwszy ważny sprawdzian itp... Ale kiedy weszłam
      na salę przeszło mi. Już się nie bałam.
      Sprawdzian nie był trudny, mam ze trzy punkty mniej, ale to przez moją
      nieuwagę. Uważam, że nawet przeciętnie uczący się uczeń, mający pojęcie o tym,
      co się działo na lekcjach, powinien sobie poradzić.
      Aha - rodzice, błagam Was! Oczywiście, że dziecko się stresuje, nawet, jeśli
      udaje mu się to ukryć i jeśli wie, że ten test nie ma żadnego znaczenia, jeśli
      chodzi o przyszłość. Ale pomóżcie dziecku zrozumiec, że to jest test DLA
      NAUCZYCIELI! To o nich świadczy, czego nas nauczyli! Tylko szkoda, że w
      niektórych szkołach (np. mnie), nie traktuje się tego w ten sposób... Cały
      czas mowa była, że nie możemy przynieść szkole wstydu... Bo w zeszłym roku
      szkoła z rejonowych publicznych miała pierwsze miejsce, jeśli chodzi o
      wyniki... I my musimy być chlubą... ratunku. szkoła dla ucznia, czy uczeń dla
      szkoły?
      • Gość: karcia_plock Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.03, 19:17
        test był łatwy i to z palcem w czterech literach każdy mógł go zdać na 35 p.
        uważam że koncząc kazdą szkolę pisaniem testu jest idiotyczne
        po co to komu!?
    • makjuz Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów 09.04.03, 09:51
      Prawo Parkinsona: jeśli stoisz w miejscu,zrób cokolwiek.
      Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów jest klasycznym
      przykładem niby ruchu, ożywienia, a już na pewno bezefektywnych
      angażowaniem emocji, nerwów, czasu uczniów, rodziców i
      nauczycieli. Ale r z e c z dzieje się w P o l s z c z e...
      Jest i tak dobrze, że sprawdzianem (ogólnopolskim) nie objęto
      pierwszoklasistów (drugo..,trzecio.., piątoklasistów). Przez ten
      aktorski wdzięk minister Łybackiej już nie zagłosuję na SLD z
      satelitami z UP.
    • Gość: moniksia Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.acn.pl 09.04.03, 18:14
      moim zdaniem tescik bul bardzo latwy. czytanie ze zrozumieniem i
      obliczanie. przed egzaminem myslalam ze bede miala mniej niz
      25ptk. ale teraz gdy sprawdzilam bede miala okolo 34 ptk.wiec
      extra. pozdrowienia dla wszystkich szostoklasistow...

BUZIAKI monia
    • Gość: monisia Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.acn.pl 09.04.03, 18:15
      moim zdaniem tescik bul bardzo latwy. czytanie ze zrozumieniem i
      obliczanie. przed egzaminem myslalam ze bede miala mniej niz
      25ptk. ale teraz gdy sprawdzilam bede miala okolo 34 ptk.wiec
      extra. pozdrowienia dla wszystkich szostoklasistow...

BUZIAKI monia
    • Gość: Zośka Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.3.pl 09.04.03, 18:22
      Uwarzam,że ten test był na tak głupi temat,że aż można się
      zesrać ,próbne miały już lepsze tematy i zgadzam się że list
      można pisać jak się chce i głupie baby nie będą mi gadały o
      jakimś nagłówku . Pozdrowienia dla Kici
    • Gość: lileve Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.elblag.dialog.net.pl 09.04.03, 19:09
      no, źle że był list. gdyby było opowiadanie albo opis, byloby
      dobrze. List to najgorsza rzecz jaka moglaby byc. nie napisalam
      daty i miejscowosci - ciekawe czy uznaja to za blad?
    • Gość: Busia Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.03, 19:32
      Uważam, że test był łatwy. Nie zgadzam się z wypowiedzią
      zamieszczoną w "Gazecie Wyborczej", która mówi,że napisanie
      listu było najtrudniejszym zadaniem. Moim zdaniem nie było się
      czego bać.
    • Gość: Mwicia Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.bukowe.sdi.tpnet.pl 09.04.03, 19:54
      Test był banalny a poza tym nie ważna jest TWOJA WIEDZA ale TWOJE UMIEJĘTNOŚCI.
      Ja podejrzewam że mam 39 pkt.
      Przy tym chciałabym pozdrowić cały pokój nauczycielski i podziękować za te
      kilka lat męczenia sie ze mną:
      -Pani H.Bukowskiej za te 2 lata tłuczenia mi do głowy zasad Polskiego i
      zachowania się na lekcji
      -P.M.Eysymont za 3 lata znoszenia moich błędów matematycznych i za wspaniała
      nauke(jestem pewna ze dam sobie radę)
      -P.L.Pieńkowskiemu za ćwiczenia i 3 lata "użerania" sie ze mną
      -P.M.Grzeszczak za pomoc w odkryciu świata i przy tym feralnym szczurze
      -P.Dyrektor A. Śliwińskiej za ten rok (że musiała znosić moje wybryki)
      -P.J.Wilk za niemiecki i za ciekawa Historię
      -P.Byłej dyrektor E.Zdunek za Historię
      -P.I.Stępień z angielski (w ciagu 6-ciu lat na tych lekcjach najwięcej sie
      nauczyłam)
      -P.D.Połubińskiej za ksiażki
      -P.J.(lub C.)Łobaczowi za technikę, fizykę i informatykę
      -P.A.Wyroslak i P.M.Koniarskiemu za Muzykę
      I wszystkim innym których przypadkowo nie wymieniłam za wszystko.
      A przede wszystkim za wiare we mnie.
      Z całego serca dziekuję:
      Wdzięczna uczennica: Grażyna Najda
    • Gość: G.Najda DLA NAUCZYCIELI Z SP 6 W SZCZECINIE IP: *.bukowe.sdi.tpnet.pl 09.04.03, 19:56
      Chciałabym pozdrowić cały pokój nauczycielski i podziękować za te
      kilka lat męczenia sie ze mną:
      -Pani H.Bukowskiej za te 2 lata tłuczenia mi do głowy zasad Polskiego i
      zachowania się na lekcji
      -P.M.Eysymont za 3 lata znoszenia moich błędów matematycznych i za wspaniała
      nauke(jestem pewna ze dam sobie radę)
      -P.L.Pieńkowskiemu za ćwiczenia i 3 lata "użerania" sie ze mną
      -P.M.Grzeszczak za pomoc w odkryciu świata i przy tym feralnym szczurze
      -P.Dyrektor A. Śliwińskiej za ten rok (że musiała znosić moje wybryki)
      -P.J.Wilk za niemiecki i za ciekawa Historię
      -P.Byłej dyrektor E.Zdunek za Historię
      -P.I.Stępień z angielski (w ciagu 6-ciu lat na tych lekcjach najwięcej sie
      nauczyłam)
      -P.D.Połubińskiej za ksiażki
      -P.J.(lub C.)Łobaczowi za technikę, fizykę i informatykę
      -P.A.Wyroslak i P.M.Koniarskiemu za Muzykę
      I wszystkim innym których przypadkowo nie wymieniłam za wszystko.
      A przede wszystkim za wiare we mnie.
      Z całego serca dziekuję:
      Wdzięczna uczennica: Grażyna Najda

• Gość: mloda Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.tkdami.net 09.04.03, 21:47
      Jeszcze 3 dni przed testem bardzo się bałam, ale 8 kwietnia
      byłam wyluzowana. Test był bardzo prosty i myślę że mi dobrze
      poszło.
    • Gość: krycha Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.bialap.cvx.ppp.tpnet.pl 10.04.03, 10:23
      Sprawdzian był łatwy ale nie dla wszystkich uczniów.
    • Gość: krycha Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.bialap.cvx.ppp.tpnet.pl 10.04.03, 10:23
      jestem debilem
    • Gość: P.U.M.A. Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.bialap.cvx.ppp.tpnet.pl 10.04.03, 10:29
      Jesteśmy z szóstej klasy i chcemy powiedzieć wszystkim co sądzą
      że test był trudny i nudny że to nieprawda! Test zaskoczył nas
      swoją łatwością.
    • Gość: mati Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.bialap.cvx.ppp.tpnet.pl 10.04.03, 10:31
      krysti4an łukaszuk (083)343-54-55 gay
    • Gość: Dziki men Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.bialap.cvx.ppp.tpnet.pl 10.04.03, 10:32
    • Gość: dziki men Re: Ogólnopolski sprawdzian dla szóstoklasistów IP: *.bialap.cvx.ppp.tpnet.pl 10.04.03, 10:32

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka