Gość: załamka Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: *.eranet.pl 22.04.08, 16:52 Jak zobaczylam charakterystyke łzy same polecialy...modliłam się zeby to był sen...jednak nie! Zegnaj wymarzone LO!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balkalbavin Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 16:56 Ufff.... Ciężar spadł mi z serca. Zobaczymy w czerwcu, ale jak teraz popatrzyłem, to... Nie będę miał tylko 3 pkt.!!! 47 pkt., super, no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Weronika Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 16:57 Ja jestem zalamana ta charakterystyke napisalam ale pomylilam sie w tym zad za 4 pkt i je stracilam... nadodatek te ksiazki prtzerabialismy w 2 klasie a ja nie mam takiej ogromnej pamieci zeby to pamietac i kicha ale ciesze sie ze z zamknietych mialam 18/20 :) a reszte to nie wiem dobrze by bylo jakbym miala z tego 40 pkt (ale watpie)i zycze wszystkim powodzenia na jutrzejszej matmie xD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Corto Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 17:03 Czy moje pytania przejdą bez echa? Może panowie z OKE raczyliby na nie spojrzeć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuru Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.04.08, 17:00 Jak przeglądam prawidłowe odpowiedzi to w zadaniach zamkniętych mam 2 błędy, a w otwartych stanowczo nawiazuję do prawidłowych odpowiedzi, także chyba poszło dobrze :P Tylko nie wiem jak charakterystyka ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paja Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: 78.131.137.* 22.04.08, 17:02 Ale banał. Mam 19/20 z zamknietych i 9/11 z otwartych. Właśnie modliłam sie o charatkerystyke. Opisałam Rudego, bo nasza polonistka uwielbia temat Powstania i wojny więc wydaje mi sie ze napisałam dobrze x) Licze na jakieś 45 pkt. Mi wystarczy xD Gorzej jutro x| Odpowiedz Link Zgłoś
hkr2008 Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? 22.04.08, 17:03 MAM PYTANIA DO TESTOW MAT-PRZYR haslo bede mial rano rapidshare.com/files/109536292/2008mp.rar SCIAGAJCIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Weronika Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 17:08 Nawet dobrze:) Tylko ta charakterystyka...."kamienie na szaniec" i "syzyfowe prace" najgorsze co moze być...akurat nic z nich nie pamietłam....tak jak reszta klaasy;| na pocieszenie moze beda punkty za akapity haha:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: 213.25.144.* 04.05.08, 15:07 Ja jestem za tym,żeby powtórzyć test.Co za ludzie w ogóle go wymyślają?Nie po to przez cały rok uczyłam się wszystkich dat,wkuwałam różne pojęcia z polskiego,jak cała moja klasa,żeby teraz dawali mi na teście dosłownie pierdoły i kazali wyszukiwać informacji w tekście.I co?Czegoś nie dopatrzyłam,pominęłam jakiś napis,co mi się często zdarza w stresie,i już zero punktów za zadanie?Wszyscy moi znajomi mają ten sam problem.I jak tu pisać charakterystykę,skoro nie wiem jaki kolor włosów czy oczu miał bohater,bo kto by pamiętał takie szczegóły? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 21:09 Zdaje się, że egzamin gimnazjalny właśnie polega na czytaniu ze zrozumieniem. Moim zdaniem egzamin nie powien byc powtarzany przez cala Polskie, ponieważ jakas szkola nie przerobila lektur. Mysle, ze jest to wina nauczycieli, poniewaz lektury podane na arkuszach byly jednymi z najważniejszych podczas calej nauki w gimnazjum. Poloniści powinni byli te lektury z mlodzieza przerobic, bo cala nauka w gimnazjum prowadzi do egzaminu i przygotowuje mlodziez do szkol srednich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olga Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: *.komputersat.pl 22.04.08, 17:14 całkiem dobrze.Nie był taki trudny. Sprawdziłam że mam dobrze wszystkie pytania zamknięte a otwarte też raczej dobrze. Mam nadzieje że dostanę ponad 40 punktów :) Odpowiedz Link Zgłoś
7echo Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? 22.04.08, 17:18 mam pytanie odnośnie charakterystyki. Pisalem o bohaterze z syzyfowych prac czyli o marcinie, ale pomyliłem imiona i napisalem inne imię. czy mi uznają charakterystykę?? Odpowiedz Link Zgłoś
7echo problem z charakterystyką 22.04.08, 17:20 mam pytanie odnośnie charakterystyki. Pisalem o bohaterze z syzyfowych prac czyli o marcinie, ale pomyliłem imiona i napisalem inne imię. czy mi uznają charakterystykę?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: problem z charakterystyką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 18:03 Zrobiłem dokładnie ten sam błąd. Myślę, że mogą nam za to odjąć z 1pkt, jeżeli dalej wszystko jest zgodne z prawdą tzn. fakty, wydarzenia itp. Ja zamiast Marcin napisałem Michał xD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ta Re: problem z charakterystyką IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.08, 18:46 jest to błąd rzeczowy. ALE RÓWNIE DOBRZE SPRAWDZAJĄCY MOŻE UZNAC, ZE NAPISAŁEŚ O KIMŚ KOGO NIE BYŁO I NIE BĘDZIE SPRAWDZAŁ.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nU;] Re: problem z charakterystyką IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.08, 18:45 A nazwałeś go Andzrzej? Tak jak mój kolega:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Test w miare lajci Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: *.chello.pl 22.04.08, 17:25 Kamienie na szaniec w szkole robilismy 2-3 tyg temu, wiec bohaterow mam obcykanych. Wydaje mi się, że nie jest źle! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blędnik Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 17:30 Hmm, kurcze napisałem charakterystykę opisując Zośkę z "Kamienie na szaniec".Popełniłem duży błąd, a dokładniej napisałem zwykłą charakterystykę, ale nie uwypuklałem tych tech które nakazywał temat;/ Myślice, że mogę dostać za to 0 punktów bo praca będzie nie na temat? ;// Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nanana Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: *.ostnet.pl 22.04.08, 17:39 charakterystykę ostatni raz pisałam w klasie 6 szkoły podstawowej :D no ale coś można było napisać o bohaterach jeśli się powtórzyło lektury:D laureaci z przedmiotów ścisłych jutro wolne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klaudia Re: teeesttt =d IP: 80.48.142.* 22.04.08, 17:30 Nie no ogólnie to jak liczyłam, z testowych z tymi otwartymi ale bez rozprawki miałam 30 pkt. więc nie jest źle...ale z charakterystyka była tragedia, wybrałam kamienie na szaniec ale z tej lektury nie pamiętałam jak oni wyglądali bo przerabiałam to na początku roku, a poza tym bardziej nastawiałam sie na jakas rozprawke albo list..ale za to jutro to dopiero bedzie sieeeksa =D powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gimnazjalistka Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: 213.155.168.* 22.04.08, 17:32 Hahaha!Co to niesie za sobą?Myślą,że od dzisiaj zaczniemy czytac lektury,czy może przed testami zamiast ćwiczyc pisanie rozprawek,argumentowanie,wyszukiwanie konkretnych przykladów zaczniemy od Balladyny po Pana Tadeusza przerabiać plany wydarzeń...Aj,gimnazjaliści,czytajcie lektury,inne książki,nie mówiac już o przedstawianiach czy filmach nie przydadzą się wam na testach,nie,nie,nie! Gorąco pozdrawiam osoby układające testy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 17:36 ku.. az 9 puktów zdobyłam szok termiczny...idz pan w h u j Odpowiedz Link Zgłoś
bet.a.12 Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? 22.04.08, 17:37 jak myślicie: co zrobią z naszymi egzaminami skoro nie przerabialiśmy ani "Kamieni na szaniec" ani "Syzyfowych prac"??!! Nasza klasa napisała charakterystykę Santiago z książki Ernesta Hemingwaya pt: " Stary człowiek i morze". Tak uzgodniliśmy z dyrektorką.. Ale nie wiemy teraz czy wina jest po stronie naszej nauczycieli (która z nami tego nie przerabiała) czy komisji, która układała egzaminy.. Ten test ma za zadanie sprawdzić nasze kompetencje, sposób myślenia, wiedzę ogólną i rozumowanie a nie pamiętanie bohaterów książek! Zawsze są rozprawki a tu nagle wychodzą z jakąś charakterystyką! Nie mogą nas oceniać za to, że nie pamiętamy lub po prostu nie znamy tych lektur! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bełchatowianin Pierwszy raz płacze za rosprawką :( IP: *.dolsat.pl 22.04.08, 17:38 Według mnie było bardzo łatwe aż do charakterystyki. Dali 2 najtrudniejsze i najnudniejsze lektury. Są one zazwyczaj omawiane w 1-wszej i 2-giej klasie , a zdarza się że są pomijane przez nauczycieli, gdyż (nie oszukujmy się) są trudne do omówienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wroclawianin Re: Pierwszy raz płacze za rosprawką :( IP: *.chello.pl 22.04.08, 17:49 No co ty gadasz, Kamienie sa trudne do omowienia :x Lektura pisana przystepnym prostym jezykiem, "prosta w obsludze" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaś Re: Pierwszy raz płacze za rosprawką :( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.08, 18:51 Kamienie na Szaniec to super książka. Z lektur napewno numer 1 ! A winna tych co nie czytali leży po stronie nauczycieli i dyrekcji. Gdyż każda szkola otrzymała liste lektur oraz wierszy, które powinny byc omówione przed egzaminem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laptop Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 17:39 Ogólnie nie jest aż tak źle jak sie morze wydawać ale ta charakterystyka mnie rozwaliła, przecież zawsze wyła rozprawka. Przez coś takiego będę miał parę punktów mniej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 17:41 Egzamin spoko. Ale jakie ja miejsce miałem... Tuż przed przewodniczącym komisji :D Pierwsza ławka na samym środku... xD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weronika Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 18:01 to jest najlepsze miejsce jakie może być bynajmniej nikt od ciebie nie śćiąga i nie przeszkadza:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: błąd Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 17:42 Hmm, kurcze napisałem charakterystykę opisując Zośkę z "Kamienie na szaniec".Popełniłem duży błąd, a dokładniej napisałem zwykłą charakterystykę, ale nie uwypuklałem tych tech które nakazywał temat;/ Myślice, że mogę dostać za to 0 punktów bo praca będzie nie na temat? ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.08, 17:43 Poszło okropnie;( wszystko przez te charakterystyke;( byłoby wszytsko dobrze gdyby nie too;(( ehh juz nie mieli co wymyslec... skatowalii mnie tyym kompletnie;((( wole wszytsko tylko niee to ;(( masakraa!! nie zdam noo ! nie zdam!!;(( wszytsko przez te charakterystyke;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: błąd Charakterystyka - Nie na temat? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 17:44 Hmm, kurcze napisałem charakterystykę opisując Zośkę z "Kamienie na szaniec".Popełniłem duży błąd, a dokładniej napisałem zwykłą charakterystykę, ale nie uwypuklałem tych tech które nakazywał temat;/ Myślice, że mogę dostać za to 0 punktów bo praca będzie nie na temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lan Re: Charakterystyka - Nie na temat? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 17:51 A ja napisałam raczej dobrze, sęk w tym, ze nie pamiętałam imion i nazwisk. Tylko cały czas ,,chłopak, bohater powieści itd'' Sama sie boję co z tego będzie. Całe 16 pkt... Ech, już wolałam rozprawkę, tak długo wałkowaną... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Charakterystyka - Nie na temat? IP: *.skawsoft.com.pl 22.04.08, 18:00 Ale nasza babka Lan powiedziala ze niekoniecznie musialy byc imiona i nazwiska tylko mogly byc ps. a co do tych cech do kurde ja tez pisalam zywkla ale uwypuklilam te cechy np. odwaga, opiekunczosc itp. ktore wedlug mnie sa w doratsaniu;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: błąd Re: Charakterystyka - Nie na temat? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 18:05 Ja właśnie nie miałem też imion i nazwisk i ogólnie lałem wodę.Wiem o czym jest książka i wiedziałem, że był tam Zośka no ale cóż chociaż 8 punktów żeby było i będzie OK.Nie jestem humanistą, ale bardziej umysłem ścisłym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xP Charakterystyka... IP: *.miechow.com 22.04.08, 17:44 Ministerstwo chce zawężać zakres obowiązkowych lektur szkolnych, a tym czasem na egzaminie wymagają znajomości książek... Ja się zaliczyłem do tego grona, które tej znajomości nie posiadają :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaa Re: Charakterystyka... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.08, 17:49 Ja pomyliłam bochaterów :\ Myślałam Ze Stanisława Bozowska była bochaterka Syzyfowych prac!! I opisałam własnie ją...A ona jest z Siłaczki...Pewnie mi nie zalicza:( jak myślicie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weronika Re: Charakterystyka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 17:54 na pewno ci nie zaliczą ale tylko w kwestii związku z tematem bo zasam styl tak bo rozcharakteryzowałaś tę postać więc głowa do góry Odpowiedz Link Zgłoś
ulubieniecbogow Re: Charakterystyka... 22.04.08, 18:22 A ja popełniłem identyczny błąd tylko zamiast Stasi napisałem o Pawle Obareckim^^ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turbo Re: Charakterystyka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 17:51 Nie Ty jedyny, ja wiedziałem tylko o czym są "Kamienie na szaniec" i pamiętałem jaką ksywke ma jeden bohater, aa dalej to lałem wodee Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weronika Re: Charakterystyka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 17:52 moim zdaniem powinno być jeszcze więcej lektur bo przyznajcie sami kto czyta od deski do deski, nikt.... no właśnie bynajmniej w mojej szkole:)) i bardzo dobrze że na egzaminie były lektury bynajmnie teraz wszyscy będą mieli nauczkę żeby czytać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaa Re: ale kaszana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.08, 17:52 Ja pomyliłam bochaterów :\ Myślałam Ze Stanisława Bozowska była bochaterka Syzyfowych prac!! I opisałam własnie ją...A ona jest z Siłaczki...Pewnie mi nie zalicza:( jak myślicie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gimnazjalistka Re: ale kaszana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 17:57 ja tez pomylilam... - Life is brutal and full off zasadzkas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANIA ANIA Re: ale kaszana IP: *.ztpnet.pl 24.04.08, 17:40 Dziecko, jak chcesz zdaać test pisząc bohater przez "ck". Zajrzyj do słownika ortograficznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TrUsKaWa Re: ale kaszana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.08, 18:20 A Ty dziecko wymyśliłaś nowy dwuznak "ck"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kala Re: Charakterystyka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 17:53 czytam i okropnie zdziwiłam sie zobaczywszy: 1.ktoś napisał tutaj "morze" a nie "może" (z kontekstu nie chodziło o wodę) 2.wydawało mi się,że ktoś kto podczas egzaminu odzywa się zostaje automatycznie wyproszony i "do zobaczenia w czerwcu", a tu dowiaduje się,że rozmawiano nawet większymi grupami z nauczycielami...no nieźle Odpowiedz Link Zgłoś
oskar_33 Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? 22.04.08, 17:49 Czy jesli w zadaniu napisalem sama odp (konkretnie chodzi mi o pytania pod wierszem, napisalem tylko II wojna światowa a w nastepnym przygnebienie) to czy bede mial pkt mimo ze nie pisalem pelnym zdaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwer Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: *.150.inds.pl 22.04.08, 17:55 bedzia punkty za cso takiego :) nie stresuj sie;D test byl latwy gorzej pytania otwarte i charakterystyka;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olcia Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.08, 18:14 Ja nie pisalam o wygladzie... w sumie chyba nie o to chodzilo! wspomniałam tylko z jakiej rodziny pochodził... ogolnie temat BEZNADZIEJNY... a interpretacja tresci wiersza tez przesadzona... bedzie kiepsko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiolka Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 17:51 poszło mi strasznie ...;[ ;[ ;[ lajf is brutal [cos tam takiego było] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja....:D:D egzamin prosty.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 17:54 z zadań zamkniętych miałam 19/20 pkt , a z otwartych(nie wliczając charakterystyki i ogłoszenia) mam tylko jedno zadanie źle .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartez Re: egzamin prosty.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 18:04 ja miałem 17/20 z zamkniętych :/:/ czy myślicze iż to taki zły wynik?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r Re: egzamin prosty.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 18:44 Ja mialem 19 z zamknietych i mysle ze test byl bardzo trudny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KasiA Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: *.it-net.pl 22.04.08, 17:56 19 na 20pkt z zad zamknietych:) bede miala ok 45 pkt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weronika Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 17:58 nie licz na tyle bo sie przejedziesz:)) lepiej liczyć na mniej i potem być zaskoczonym i dostać więcej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemo Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.08, 18:12 I po humanie:) Wrażenia... mieszane:] W zamkniętych 19/20 a w otwartych... sam nie wiem. Skopałem część poleceń dotyczącyh Elegii Baczyńskiego (mimo, że czytaliśmy w klasie to na polskim). Napisałem, że przeżegnanie oznacza śmierć, źle ująłem cechy świata wojny. O obrazie coś napisałem ale nie użyłem pojęć z wiedzy o sztuce więc nie dostanę punktów :( Charakterystyka ... napisałem o Zośce, mam nadzieje że coś z tego będzie. Ogólnie 29 + max 16 z charakterystyki, liczę na min 40 pkt. Nie narzekam ale mogło być lepiej. Jeszcze jutro (matematyka to moja dobra strona, gorzej z fizyką czy biologią), więc liczę też na ok 45 pkt, a mam też 10 pkt za udział w finale Wojewódzkiego Konkursu Przedmiotowego. Będzie dobrze:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filozoph Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: *.chello.pl 22.04.08, 18:00 Ale lipa... Ze wszystkiego będe mieć full za wyjątkiem charakterystyki, nie przerabialiśmy żadnej z tych lektur :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malina Re: Jak wam poszło na egzaminie? Jakie wrażenia? IP: 83.2.106.* 22.04.08, 18:08 a my przerabialiśmy i to i to... Ale nic nie pamiętałam. Wyszliśmy z testu a ktoś tak mówi, ze o Zośce pisał. Myślalam ze to dziewczyna xD haha. Co do tej charakterystyki to pełna improwizacja i lanie wody :D (pisałam o Alku. Napisalam ze mial ciemne wlosy a okazuje sie ze jasne <beczunia>). Z zamkniętych "full" także nie jest źle. Otwarte, krótkie też łatwe. Ten test w ogole nie sprawdzał naszej wiedzy, jedynie znajomość lektur OBOWIAZKOWYCH ;] licze na 40+ zebym sie tylko nie przeliczyla. Odpowiedz Link Zgłoś