Dodaj do ulubionych

pieczywo słodowe...?

28.10.06, 19:39
Czym różni się takie, od niesłodowego? Z
nazwą taką spotkałam się raz jeden w piekarni i do tej pory w głowie po
określeniu "słodowy" pojawia mi się wielki znak zapytania.

Serdecznie miło będzie mi uczestniczyć w tym forum, jest takie na jakie
czekałam :) Bardzo pozdrawiam!

/kenide
Obserwuj wątek
    • gosica37 Re: pieczywo słodowe...? 28.10.06, 20:16
      Oto co znalazlam:
      Pełnoziarnisty (chleb słodowy)
      zwany pełnopszennym, wytwarza się z dodatkiem mąki słodowanej i zarodków
      pszennych. Uważany jest za pieczywo zdrowe, z powodu dużej ilości błonnika (6 g
      w 100 g chleba). Zawiera żelazo, cynk, magnez, fosfor i witaminy z grupy B.

Pojawia sie pytanie o make slodowa (pierwszy raz slysze!)
      www.makaorkiszowa.pl/index.php?products=product&prod_id=5
      Z tego wnioskuje ze pieczywo slodowe jest pieczywem w naturalny sposob
      ulepszonym,ale czy az tak szczegolnie zdrowsze?
    • mavika7 Re: pieczywo słodowe...? 03.11.06, 07:02
      słodowe czyli prawdopodobnie na bazie słodu - jak piwo. za Wikipedią:
      Słód - skiełkowane i wysuszone ziarna zbóż służące jako jeden z surowców do produkcji piwa.

Do wyrobu słodu używa się zazwyczaj ziarna jęczmienia, natomiast w produkcji piwa tzw. górnej fermentacji używany jest zazwyczaj słód wyprodukowany na bazie pszenicy.

Wyróżnia się również tzw. słody monachijskie (do produkcji piw ciemnych), słody karmelowe i słody barwiące.

Proces słodowania ma na celu wywołanie kiełkowania ziaren, czemu towarzyszy wydzielanie się w ziarnie enzymów. Enzymy te są niezbędne do przerobu skrobi i białek w trakcie warzenia piwa.

Produkcja słodu obejmuje cztery zasadnicze etapy: moczenie ziarna, kiełkowanie, suszenie (celem zatrzymania dalszego kiełkowania oraz produkcji enzymów) oraz odkiełkowanie i dojrzewanie słodu (samo dojrzewanie trwa od 4 do 6 tygodni). W niektórych gatunkach piwa dodatkowo ziarna słodowe są wędzone, co nadaje piwu wyjątkowy smak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka