Dodaj do ulubionych

Podróz do Istambułu

29.10.05, 13:23
Wybieram się w styczniu do Istambułu, potrzebuję kontaktu z ludżmi którzy tam
byli i mogą mi przekazać jakieś praktyczne informacje na ten temat.Może
jakieś namiary na tanie hotele, ciekawe trasy do zwiedzania, miejsca godne
polecenia, praktyczne informacje dotyczące codziennego życia, nie chcę
korzystać z oferty biura dlatego część rzeczy muszę sama załatwić...proszę o
doradztwo na czym się skupić i co jest ważne, o czym należy pamiętać planując
taki wyjazd, interesuje mnie wylot samolotem, niektórzy mówią, że bardziej
opłaca się rezerwować bilety w Niemczech bo jest taniej, poza tym interesuje
mnie jak żyje przeciętna turecka rodzina, bo może będę odwiedzać takową, jak
należy sie zachowywać, co można kupić na prezent.Liczę na Waszą pomoc.
Obserwuj wątek
    • yasemin Re: Podróz do Istambułu 13.11.05, 19:21
      Merhaba, beldibi,
      też jestem zainteresowana takim wyjazdem i od jakiegoś czasu śledzę to forum,
      ale widzę, że jakoś nikt nie odpowiada na Twój post, co wydaje mi się dziwne,
      bo tylu tu jest przecież turkologów i innych ludzi tkwiących w temacie... Ja
      nie mam pojęcia, jak się zabrać do załatwienia tego wszystkiego. Przede
      wszystkim nie mam z kim jechać, bo u mnie na roku (studiuję germanistykę) mało
      kto interesowałby się wyjazdem do Turcji. A ja chciałabym wybrać się koniecznie
      w najbliższe ferie semestralne.Powiedz mi, czy udało Ci się już coś załatwić?
      Będę wdzięczna, jeśli coś mi na ten temat podpowiesz.
      • thomaspawel Re: Podróz do Istambułu 13.11.05, 22:45
        A ja lecę do Ankary za dwa tygodnie i jestem nadwyraz zadowolony. Będę oglądał
        stolicę od środka. Bez przewodnika z ksiązki. Za to z jednym z krwi i kości co
        to nawet nie wygląda jak mężczyzna. I po polsku słowa nie umie. :)
      • beldibi Re: Podróz do Istambułu 15.11.05, 17:55
        Witaj Yasemin
        Powiem Ci że ja też jestem zdziwiona tą ciszą, ale nie tracę nadzieji,ja też
        wybieram się w czasie ferii do Stambułu, trochę informacji zebrałam i jeśli
        chcesz to napisz na mój prywatny adres a_rossa@o2.pl, może się wybierzemy razem
        bo moja przyjaciółka chyba rezygnuje z wyjazdu i zostaję na lodzie, sama sie
        troche boję, zwłaszcza, że odwiedzam tam Kogoś.Napisz..niecierpliwie czekam na
        odzew....a nuż widelec pokombinujemy razem, w grupie zawsze raźniej
        Pozdrawiam
        • nefretete8 Re: Podróz do Istambułu 18.11.05, 19:37
          Ja mieszkałam w Turcji przez długie lata byłam wielokrotnie w Stambule ,moge
          pomóc,jutro jesli mozna napisze wszystko wieczorem na priva jeśli nadal jesteś
          zainteresowana.Nie ma co się bać ,na początku można poruszac się stałymi
          swzlakami np dookoła Kościoła madrości bozej a potem dasz sobie rade ,ja
          uwielbiałam zawsze tamtejszy bazar[suk]polecam Ci zobacz Błękitny Meczet [to
          taki stały plan zwiedzania ale warto żeby potem wytyczac własne szlaki]
          pozdrawiam Gosia,napisz czy np interesuje Cię Topkapi Palace etc
          • yasemin Re: Podróz do Istambułu 19.11.05, 14:40
            Merhaba,
            naturalnie, interesuje mnie TopkapI,jak również i pozostałe zabytki, ale
            chciałabym również pochodzić po bazarach, poznać tamtejszych ludzi, pogadać w
            ich języku (choć na początku pewnie będzie to trudne, bo wszyscy Turcy z jakimi
            dotychczas próbowałam rozmawiać, mówią szybko i niewyraźnie). Fajnie by było,
            gdyby udało mi się wybrać do teatru albo na jakiś koncert tradycyjnej tureckiej
            muzyki. Tylko największym dla mnie problemem jest,jak tam dojechać i za ile.
            Napisz do mnie, będę wdzięczna za informacje.
    • thomaspawel Re: Podróz do Istambułu 07.12.05, 21:46
      wróciłem niedawno z weekendu w Ankarze i przyznam, że Turecki na żywo brzmi
      zachwycająco. Zwłaszcza w kobiecych głoskach... Jest taki urzekający swoją
      melodią i ma coś w sobie bardzo erotycznego...
      Nieprawdopodobne jak młode kobiety i dziewczyny zarzuciły mułzumańskie tradycje
      ubierania się. Przeważa europejski szyk i trend. W głowie się przewraca od
      kolorytu wrażeń... Sklepy i wystawy w mieście to juz Europa. Co prawda w
      pejzażu miasta dużo betonowych brył, ale całość ułożenia stolicy zapiera dech.
      Jak tylko wejdzie się w tłum robi się bardzo orientalnie. Nawet supermarket
      widziałem w bryle meczetu... Jak tylko jeszcze lotnisko Esenboga nie będzie
      wyglądało jak Okęcie za PRL-u, to przyjemnie będzie tam podróżować. oczywiście
      mówiony turecki jest nie do zrozumienia jak się zna tylko podstawowe zwroty
      (jak oni wymawiają tesekkur ederim?! brzmi jak: tesek rederim!), zwłaszcza że
      ze znajomością angielskiego jest tak sobie.
    • leonleonleon Re: Podróz do Istambułu 08.12.05, 14:08
      witam.w Turcji nie bylem,ale zajmuje sie hobbistycznie wyszukiwaniem tanich
      podrozy, ze tak powiem.osobiscie preferuje pociag lub stop, ale zorientowalem
      sie ze ta opcja chyba w gre nie wchodzi.poszperalem troche i jak dotad
      najtaniej znalazlem za 84euro(juz z oplatami) z Amsterdamu, Brukseli lub
      Einhoven (linie Corendon - corendon.com).warto jeszcze sprawdzic GermanWings,bo
      z Berlina to szybciej blizej bedzie, ale mi sie ich strona akurat nie
      otwiera.jak doliczymy koszt dotarcia do Niemiec (np. samochodem) lub do Belgii?
      Holandii - PKP za 30euro to nawet zaoszczedzimy.podzrawiam
    • leonleonleon Re: Podróz do Istambułu 08.12.05, 14:12
      mozna tez za 70euro do Izmiru doleciec. czy koniecznie Istambul?napisz prosze
      dokladniej, czy np. mozesz sie przesiadac, to moze cos tanszego wykombinuje.
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka