zofijkamyjka 14.08.10, 21:42 Oglądacie? Na mnie robi wrażenie ten szwedzki kryminał. Jest jakiś taki mroczny i taki nie amerykański. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa9717 Re: Wallander 14.08.10, 22:51 Przeczytałam wszystkie Mankelle, film też lubię, również dlatego, że taki nieamerykański ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zwierze_futerkowe Re: Wallander 15.08.10, 03:24 Oglądam, ale tylko ten szwedzki. Podróba z Branaghem - won!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jaginger Re: Wallander 15.08.10, 09:23 Podróba z Branaghem nie jest taka tandetna;) Jednak szwedzki Wallander bardziej mi pasi. Na polsacie powtórki późno i na końcówce zasypiam... Na premierowych też zasypiałam... Ostatnio jakaś na szwedzko jestem - może przez te upały:) Obejrzałam mężczyzn, którzy nienawidzą kobiet. Nie chce mi się książki czytać więc słucham audiobooka - rewelacyjna interpretacja Krzysztofa Gosztyły Jakiś urlop w Szwecji? Odpowiedz Link Zgłoś
jk3377 jaginger 27.08.10, 08:18 zaluj ze nie przeczytalas ksiazki-wlasnie jestem w polowie 3cz i juz szkoda ze sie skonczy na tym.w filmie nigdy nie ma tylu sczegolow co w ksiace,a czyta sie tak szybko jak oglada prawie;-) Odpowiedz Link Zgłoś
gianni_vonsacze Re: Wallander 15.08.10, 16:22 cholera, znowu zapomnialem obejrzeć :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: Wallander IP: *.spray.net.pl 15.08.10, 18:56 Szwedzki Wallander jest jak dla mnie rewelacyjny, tak właśnie wyobrażałam sobie tę postać! Krister Henriksson - genialny w tej roli! Branagh - zdecydowanie nie!!!!! Wallander nie miał brudnych paznokci, brudnej koszuli o wystrzępionych mankietach i nie był takim abnegatem jak się go pokazuje w tym angielskim /amerykańskim/ serialu! Odpowiedz Link Zgłoś
irenka82 Re: Wallander 15.08.10, 21:18 czytam co sie da o Wallanderze. Na ktorym kanale leci serial? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benio Re: Wallander IP: 109.74.111.* 15.08.10, 21:24 Wallander leci co tydzień na Ale Kino. Zarówno szwedzki jak i angielski. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsic Re: Wallander 15.08.10, 21:54 Wersja szwedzka z 2005 roku leci na Polsacie w czwartki o 22.00 z minutami. Niestety reklamy, jak i późna pora nie służą filmowi. Mimo to liczę na wersję nową, która przed wakacjami nadawana była w Ale Kino. Wersja angielska z Branaghiem (ta mniej klimatyczna) powtarzana jest w Ale Kino, ale na razie skaczą z godzinami (odc. 2 w najbliższy wtorek o 22.00). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matt_banco Re: Wallander IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.08.10, 23:04 Czwartek bez Wallandera bylby niepelny ;-) Ogladam nie tyle dla zagadek kryminalnych, co dla ascetycznej formy, depresyjnego nastroju, braku entuzjazmu i Henrikssona w roli glownej. Odpowiedz Link Zgłoś
zofijkamyjka Re: Wallander 17.08.10, 19:40 No właśnie czekam na czwartek. Oby tylko nie zasnąć na reklamach ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
barbasia1 Re: Wallander 18.08.10, 15:57 Gość portalu: matt_banco napisał(a): > Czwartek bez Wallandera bylby niepelny ;-) Ogladam nie tyle dla > zagadek kryminalnych, co dla ascetycznej formy, depresyjnego > nastroju, braku entuzjazmu i Henrikssona w roli glownej. Oglądam Wallandera z tych samych powodów ;) i z sentymentu do krajów skandynawskich. Odpowiedz Link Zgłoś
f.l.y Re: Wallander 23.08.10, 15:10 he, he :) ja też oglądam z tych samych powodów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarod Re: Wallander IP: 62.29.177.* 23.08.10, 15:45 regularnie zasypiałam podczas reklam, ale na szczęście ktoś mądry wydał całą 1 serię na dvd. klimat genialny, to wiecznie zamglone morze (toż to Bałtyk, tam bywa słońce!) brak pośpiechu i gra półsłówkami... no i ten Stefan :) Odpowiedz Link Zgłoś
zwierze_futerkowe Re: Wallander 24.08.10, 02:44 W ten czwartek na Polsacie ostatni odcinek pierwszej serii. Ciekawe, czy dadzą drugą?... Odpowiedz Link Zgłoś
pepsic Re: Wallander 24.08.10, 14:04 Raczej nie, bo za tydzień przewidywany jest nowy, polski serial "Szpilki na Giewoncie". Bardzo szkoda, bo i ja polubiłam szwedzkie smaki i styranego życiem detektywa. Czwartkowy odcinek "Tajemnica" podobno wart obejrzenia. Nowsza wersja jest moim zdaniem jeszcze bardziej udana zwłaszcza poprowadznie wątku osobistego gł. bohatera. Odpowiedz Link Zgłoś
fiamma75 Re: Wallander 26.08.10, 09:58 uwielbiam i książki i serial (tak cudownie nieamerykański, mroczny i klimatyczny) Odpowiedz Link Zgłoś
vayacondios Re: Wallander 26.08.10, 13:36 oglądam, oglądam, ale podoba mi się tylko szwedzka wersja, ta amerykańska dla mnie nie do przyjęcia. A teraz nawet czytam.......... Dobrze, że dziś czwartek, bo oglądam to na polszicie Odpowiedz Link Zgłoś
aniatko Re: Wallander 26.08.10, 19:35 Ksiązki po prostu połykałam... Niestety pora w Polsacie jest dla mnie zabójcza i jakoś nigdy nie udaje mi się dotrwać do końca.. :( a generalnie szwedzka wersja podoba mi się o wiele, wiele bardziej niż ta hamerykańska ;) Mam sentyment, bo kilka lat temu byłam w studio w Ystad gdzie kręci się kolejne odcinki... Wtedy jeszcze nie wiedziałam co jest co i zastanawiałam się dlaczego Europa tak świruje na punkcie Wallandera. Po powrocie sięgnęłam po pierwszą książkę i wsiąkłam... Na szczęście istnieje DVD :) Kupię sobie płyty i Polsat będzie mógł mnie... Ech.. :) Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Wallander 26.08.10, 20:11 Niestety, dziś chyba ostatnie spotkanie z Wallanderem. Nowej serii chyba jeszcze nie kupili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: Wallander IP: *.spray.net.pl 27.08.10, 11:48 W nowych odcinkach emitowanych zresztą już przez naszą TV pojawi się dwójka nowych policjantów: Pontus i prześliczna Izabela! No i nowa pani prokurator do której Wallander poczuje ogromną sympatię! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: du-ka Re: Wallander IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.10, 22:52 W drugiej serii nie ma Lindy, jej brak nie jest komentowany. Wyczytałam, że aktorka grająca Lindę popełniła samobójstwo, (cierpiała na depresję po przeżyciu tsunami)i zarówno ekipa filmowa, jak i Mankell nie mogli się po tym pozbierać. Było o tym na tyle głośno, że szwedzka widownia nie potrzebowała wyjaśnienia, dlaczego Lindy w serialu nie ma. Ale sama druga seria jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: Wallander IP: *.spray.net.pl 28.08.10, 13:29 Johanna Sallstrom popełniła samobójstwo 13 lutego 2007 roku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: du-ka Re: Wallander IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.10, 16:53 > Johanna Sallstrom popełniła samobójstwo 13 lutego 2007 roku! Czyli właśnie po pierwszej serii, a przed drugą. To, że trzy lata po tsunami, nie oznacza, że tamto doświadczenie nie miało na to wpływu - źródła biograficzne sugerują, że miało. A jak było faktycznie - któż wie. Odpowiedz Link Zgłoś
f6f Re: Wallander 29.08.10, 18:55 dorzucę coś od siebie.Polsat zgubił dwa odciniki Wallandera.chodzi o odcinki the castle ruin i drugi,związany z fałszywymi dziełami sztuki. Odpowiedz Link Zgłoś