Dodaj do ulubionych

konsultacje do seriali

08.09.11, 12:22
Czy ktoś konsultuje z fachowcami treści przekazywane w serialach? Dzisiaj w "Na Wspólnej" licealistki stwierdziły, ze na chemii zaczynają przerabiać pochodne alkaloidów. Ludzie złoci, co za bzdura!!
Obserwuj wątek
    • anka_cyganka35 Re: konsultacje do seriali 08.09.11, 12:32
      mi tam mogliby to wcisnąc nie znam sie kompletnie
      • mamalgosia Re: konsultacje do seriali 08.09.11, 16:19
        no ja rozumiem, też się nie znam na wielu rzeczach. Tylko czy to w porządku: kit ludziom wciskać?
    • monia515 Re: konsultacje do seriali 08.09.11, 14:20
      Dlaczego bzdura? Przecież chemia organiczna jest w programie liceum- w tym alkaloidy i ich podział.
      Alkaloidy ze względu na budowę dzielą sie między innymi na:
      pochodne fenyloetyloaminy, pochodne pirolu, pochodne imidazolu, pochodne indolu, pochodne pirydyny...
      Licealistki mogły spokojnie powiedzieć, że teraz na chemii mają pochodne alkaloidów. Więc o co chodzi?
      • mamalgosia Re: konsultacje do seriali 08.09.11, 16:21
        O to chodzi, że alkaloidów nie ma w programie nawet najbardziej rozszerzonego biol-chemu, że nie wspomnę o pochodnych:) "Przerabiamy" sugeruje, że więcej niż jedną lekcję - to już w ogóle niemożliwe na 101%
        • pavvka Re: konsultacje do seriali 08.09.11, 16:32
          A może to jakaś szkoła dla superambitnych z programem uniwersyteckim? Bez przesady, gdyby tylko takie bzdury w serialowych scenariuszach były...
          • mamalgosia Re: konsultacje do seriali 08.09.11, 18:37
            nie ma takich szkół, podstawa programowa jest taka sama
            • pavvka Re: konsultacje do seriali 09.09.11, 09:02
              Może nie jestem na bieżąco, ale wydaje mi się, że podstawa to tylko podstawa, a jeśli nauczyciel chce nauczyć więcej, to może.
              • monia515 Re: konsultacje do seriali 09.09.11, 09:06
                www.bryk.pl/teksty/liceum/chemia/chemia_organiczna/15438-om%C3%B3wienie_wybranych_alkaloid%C3%B3w.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka