mamalgosia 08.09.11, 12:22 Czy ktoś konsultuje z fachowcami treści przekazywane w serialach? Dzisiaj w "Na Wspólnej" licealistki stwierdziły, ze na chemii zaczynają przerabiać pochodne alkaloidów. Ludzie złoci, co za bzdura!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anka_cyganka35 Re: konsultacje do seriali 08.09.11, 12:32 mi tam mogliby to wcisnąc nie znam sie kompletnie Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: konsultacje do seriali 08.09.11, 16:19 no ja rozumiem, też się nie znam na wielu rzeczach. Tylko czy to w porządku: kit ludziom wciskać? Odpowiedz Link Zgłoś
monia515 Re: konsultacje do seriali 08.09.11, 14:20 Dlaczego bzdura? Przecież chemia organiczna jest w programie liceum- w tym alkaloidy i ich podział. Alkaloidy ze względu na budowę dzielą sie między innymi na: pochodne fenyloetyloaminy, pochodne pirolu, pochodne imidazolu, pochodne indolu, pochodne pirydyny... Licealistki mogły spokojnie powiedzieć, że teraz na chemii mają pochodne alkaloidów. Więc o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: konsultacje do seriali 08.09.11, 16:21 O to chodzi, że alkaloidów nie ma w programie nawet najbardziej rozszerzonego biol-chemu, że nie wspomnę o pochodnych:) "Przerabiamy" sugeruje, że więcej niż jedną lekcję - to już w ogóle niemożliwe na 101% Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: konsultacje do seriali 08.09.11, 16:32 A może to jakaś szkoła dla superambitnych z programem uniwersyteckim? Bez przesady, gdyby tylko takie bzdury w serialowych scenariuszach były... Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: konsultacje do seriali 08.09.11, 18:37 nie ma takich szkół, podstawa programowa jest taka sama Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: konsultacje do seriali 09.09.11, 09:02 Może nie jestem na bieżąco, ale wydaje mi się, że podstawa to tylko podstawa, a jeśli nauczyciel chce nauczyć więcej, to może. Odpowiedz Link Zgłoś
monia515 Re: konsultacje do seriali 09.09.11, 09:06 www.bryk.pl/teksty/liceum/chemia/chemia_organiczna/15438-om%C3%B3wienie_wybranych_alkaloid%C3%B3w.html Odpowiedz Link Zgłoś