Dodaj do ulubionych

Sailor moon

26.12.11, 21:42
Oglądałam jako dziecko, nie opuszczając ani jednego odcinka :D
Teraz po latach, zaczęłam zerkac na powtórki na TV4. I wkręciłam się znowu :).
Świetne anime, można sie pośmiać :). chyba lepsze tłumaczenie, niż to stare (choć z sentymentem wspominam Danutę Stachyrę i "mydło powidło").
Czy ktoś ogląda?
Obserwuj wątek
    • Gość: Amy Re: Sailor moon IP: *.dynamic.chello.pl 26.12.11, 23:10
      Oglądam od 2 odcinka chociaż nie wiem czy nie jestem za stara ;) Teraz jak to oglądam (z dobre 15 lat od emisji polsatowskiej) to anime wydaje mi się niesamowicie schematyczne ale dalej zabawne. Tłumaczenie faktyczne jakieś inne, może dlatego że to nie jest wersja dubbingowana? No ale może przynajmniej nie usłyszę rażącego mnie jak nie wiem co "Groch fasola" w wykonaniu Sailor Venus. Ciekawi mnie jak w tej wersji rozwiążą problem Zoisite (w wersji oryginalnej to mężczyzna ale praktycznie wszystkie inne wersje językowe przerobiły go na kobietę. Co w sumie dziwne nie jest, koleś jest niewiarygodnie zniewieściały).

Dobrze że u nas jest wersja japońska a nie amerykańska, tam to mocno zaszaleli z cenzurą, nawet imiona bohaterkom pozmieniali.
      • Gość: S. Re: Sailor moon IP: *.dynamic.mm.pl 27.12.11, 01:12
        TV4? O której to leci?

Oglądałam jako dziecko praktycznie każdy odcinek, zawsze w przedszkolu z koleżankami bawiłyśmy się w to, jak ja zazdrościłam jednej która miała krótkie spodenki z Sailor, pamiętam też komiksy i gazetki, byłam na etapie składania liter, więc uczyłam się na nich czytać, i próbowałam rysować nawet te postacie, najlepiej wychodziły mi koty ;) Ech, stare, dobre czasy, aż się łezka w oku kręci ;)
        • Gość: Amy Re: Sailor moon IP: *.dynamic.chello.pl 27.12.11, 16:42
          17.30 ;)
    • Gość: Ewka Re: Sailor moon IP: *.toya.net.pl 27.12.11, 17:03
      Ojej to bajka z mojego dziecinstwa. Uwielbiałam ją. Jakiś czas temu znalazłam kilka odcinków na Youtubie i oglądałam z lezką w oku. Nawet nie wiedziałam, że w Tv lecą powtórki. Na 100% sobie dziś obejrzę. Dziewczyno - Szamana bardzo dziękuję Ci za ten wątek. :)
      • Gość: Amy Re: Sailor moon IP: *.dynamic.chello.pl 27.12.11, 18:57
        Zauważyłam dzisiaj drugą zabawna rzecz : braciszek Usagi dostał figurkę Czarodziejki z Księżyca, która wygląda identycznie jak jego siostra. I nawet na to uwagi nie zwrócił. W ogóle w tym serialu (chociaż nie tylko w tym) wystarczy tylko zmienić ubranie by być kompletnie nierozpoznawalnym. Ile to razy dziewczyny widziały Jadeite i tylko stwierdziły że jest przystojny?

Mój ulubieniec Zoisite (jako facet!! Ależ my jesteśmy postępowi :DD Wszędzie go przedstawiali jako kobietę. Czy to znaczy że Rybie oko też będzie facetem??) się dzisiaj pojawił :) Lubię go, można się z niego pośmiać, zwłaszcza jak ktoś mu buźkę uszkodzi ;))
    • Gość: fanka Re: Sailor moon IP: *.acn.waw.pl 02.01.12, 22:08
      No i wygląda na to, że TV4 zakończy emisje na 1 serii :(.
      wielka szkoda, wiele osób się nakręciło, powróciły wspomnienia a tu klops :(.
      • Gość: otaku SM Re: Sailor moon IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.01.12, 19:40
        Skąd przecieki, że emisja zakończy się na pierwszej serii? Szkoda by było, bo anime rozkręcało się z czasem.
        Co sie tyczy infantylności SM coż taka specyfika shojo adresowanych do dziewczynek w wieku 11-14 lat. Ja zaczęłam oglądać Czarodziejkę jak miałam z 14/15 lat, juz wtedy dostrzegało się pewne niedociągnięcia czy to w fabule, w rysunkach, ale i tak bylo to anime prekursorskie pokazujace zwiazki homosexualne (oczywiscie w bardzo delikatny, subtelny sposób). Manga troche odbiega od anime, przede wszystkim generałowie Endymiona byli na Księżycu facetami Sailiorek, Mamoru nie jest taki "ciapowaty", niemrawy i Usagi szybciej pważnieje, nie jest taką beksą.
        Ja z sentymentem wspominam jeszcze pierwszy Dzień z Sailor Moon zorganizowany w warszawskiej Stodole, pamietam te tłumy i rewelecyjnie przebraną dziewczynę za Sailor Fighter. Do tej pory trzymam bilet z tej imprezy jak i numery Kawaii, AnimeAgaido, Kompedium Wiedzy Secret Service:)
    • Gość: Amy Re: Sailor moon IP: *.dynamic.chello.pl 11.01.12, 12:46
      Emisje następnych serii Sailor moon zależą od wyników oglądalności obecnej, tak przynajmniej pisze biuro TV4.
      • Gość: otaku SM Re: Sailor moon IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.01.12, 00:40
        znalazłam coś ciekawego, wartego zobaczenia, trzeba przyznac ze dziewczyny wykonały dobrą robote... mnie zaintrygowało i chetnie zobaczę co będzie dalej ;-)
        www.youtube.com/watch?v=hVrq9uQwFzg
        • kocur_chichot Re: Sailor moon 12.01.12, 00:46
          Potrafisz to uzasadnić?
    • janfranco1 Re: Sailor moon 15.01.12, 13:32
      Żona to ogląda, matko z ojcem...
      Każde moje zerknięcie w ekran, gdy TO leci wywołuje u mnie uśmiech co najmniej politowania i żenady. No ale kobietom się chyba podoba...
    • Gość: Amy Re: Sailor moon IP: *.dynamic.chello.pl 16.01.12, 16:37
      Już w najbliższy wtorek Czwórka pokaże finałowe odcinki pierwszego sezonu anime „Sailor Moon – Czarodziejka z księżyca”. Będzie to pierwsza emisja tych epizodów w Polsce, bowiem zostały one pominięte w Polsacie i Polsacie 2. Niestety, ostatni odcinek zostanie nadany późno w nocy. Nie wiadomo, czy Czwórka pokaże drugi sezon anime.

Odcinek nr 45 „Śmierć wojowniczek” będzie można obejrzeć o 17:30, a wspomniany ostatni „Dobro zawsze zwycięża” w nocy z 17 na 18 stycznia o 01:20. Warto dodać, że pierwszy sezon serialu powtórzy Szóstka. Na antenie tej stacji „Sailor Moon – Czarodziejkę z księżyca” będzie można oglądać w piątki o 20:00 i 20:25 (od 20 stycznia), a powtórki w soboty o 19:00 i 19:30.

Przepraszam, nie powinno być odwrotnie? W ostatnim odcinku poza zabiciem Mamoru nic się wielkiego nie dzieje. Pomijam już kwestię że godzina 1:20 w nocy jest OBURZAJĄCA! Nie mogli dać 22 albo 23? Wtedy bym jeszcze obejrzała ale do 1.30 nie mam nawet zamiaru czekać.

Ale jednocześnie miło z ich strony że powtarzają serię na szóstce.
      • Gość: bu Re: Sailor moon IP: *.warszawa.vectranet.pl 16.01.12, 17:39
        Szóstka czyli TV6 ?
        • Gość: Amy Re: Sailor moon IP: *.dynamic.chello.pl 16.01.12, 18:25
          Tak, ale ten kanał jest chyba mało dostępny. W mojej kablówce (UPC) tego kanału nie ma, natomiast jest w N i cyfrowym Polsacie.
          • janfranco1 Re: Sailor moon 21.01.12, 00:48
            No i stało się. Żona oburzona jest, że więcej sailor moon nie będzie, a ja głupi obiecałem że kupię jej wszystkie sezony na DVD i będzie oglądać do woli. Wkopałem się niemiłosiernie bo nigdzie tej animowanej telenoweli znaleźć nie mogę w takim wydaniu. Może ktoś ma w kolekcji jakiś sezon albo orientuje się gdzie można nabyć ów oscarową produkcję?
            Pomóżcie, bo rozwód w powietrzu wisi!
            • Gość: Amy Re: Sailor moon IP: *.dynamic.chello.pl 21.01.12, 13:55
              A nie możesz po prostu znaleźć jej strony z odcinkami? ;)
              • janfranco1 Re: Sailor moon 23.01.12, 00:42
                > A nie możesz po prostu znaleźć jej strony z odcinkami? ;)

Mogę. Wtedy do komputera będę mógł dojść TYLKO jak jaśnieżona pójdzie do WC bo kilka dni to by pewnie w ogóle nie spała...
                A diety same się nie ułożą.
            • Gość: Marchewka Re: Sailor moon IP: *.net.stream.pl 22.01.12, 18:09
              Wersje DVD można znaleźć jedynie zagramanicą, więc cena będzie sporawa.Poszukaj tutaj www.sailormoondvds.com/. Polecam znaleźć wersję z angielskimi napisami i oryginalnym dubbingiem. Dubbing angielski jest tragiczny i nawet nie zdąży dojść do rozwodu, bo żona Cie oskóruje jak jej podarujesz takie szkaradztwo ;P
              • Gość: Amy Re: Sailor moon IP: *.dynamic.chello.pl 22.01.12, 22:05
                wersja oryginalna jest na allegro :)

allegro.pl/sailor-moon-9-dvd-kompletna-kolekcja-na-dvd-i2065248346.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka