Dodaj do ulubionych

Przyjaciółki wiosna 2016

28.02.16, 19:18
*może być spojler

jestem po odcinku na ipli i o ile w zeszłym sezonie bałam się, że serial zaczyna mnie nudzić, tak po pierwszym odcinku nowej serii jestem bardzo zadowolona,

Serial ma w sobie pewien rodzaj magii, bardzo dobrze się go ogląda i czeka na więcej.

Mam nadzieję, że scenarzyści nie zniszczą postaci Dagmara, trochę przesadzili w zeszłym sezonie, w tym idą z przesadzeniem w drugą stronę, chociaż pozycja niejednemu w głowie zawróciła i skończyła się potężną dawką sodówki.

Obserwuj wątek
    • raszefka Re: Przyjaciółki wiosna 2016 29.02.16, 18:30
      Z niepokojem patrzę na małżeństwo Strzeleckich, anioły fruwają do zemdlenia. Niby chciałam takiego obrotu sprawy, ale... I jeszcze ta propozycja Pawła :/
    • nioma Re: Przyjaciółki wiosna 2016 04.03.16, 10:30
      obejrzałam wczoraj I odcinek i strasznie się nudziłam.
      Nic się nie działo.
      Zero wątków, same bzdury... odcinek o niczym.
      • glafira Re: Przyjaciółki wiosna 2016 08.03.16, 11:50
        Niestety, gołym okiem widać, że scenarzystom wyczerpał się limit pomysłów na dalsze losy bohaterów. "Zero wątków, same bzdury... odcinek o niczym" - trudno się z tym nie zgodzić.
        Obejrzałam nowy sezon Przyjaciółek z ciekawości na playerze, ale obawiam się, że 2 razy. Pierwszy i ostatni:) I strasznie rozwalił mnie wątek Ingi. Dorosła, ponad trzydziestoletnia kobieta, samotna matka, rozwódka, kobieta, która niedawno przeżyła kolejne rozczarowanie w postaci zdrady zaręczonego z nią mężczyzny. I taka kobieta, jak niedojrzała podfruwajka, myśli tylko o jednym. Jak wymusić oświadczyny. I to od kogoś, kogo praktycznie prawie wcale nie zna. Żadnych innych problemów. Ani w pracy, ani z dzieckiem, ani finansowych, ani nic. I tylko zastanawiam się, kto w tym wszystkim jest bardziej niedojrzały. Sama bohaterka czy scenarzyści, którzy tworzą takie indywidua:)
        • nioma Re: Przyjaciółki wiosna 2016 08.03.16, 14:11
          chyba jednak scenarzyści.
          Inga jak nastoletnia podfruwajka, Strużyńska (nie pamiętam imienia serialowego) jakby miala sklerozę i wszystko zapomniała... tyle przeszła, tyle bólu zadał jej mąż a ona co? już zapomniała, już jest wspaniale i zróbmy sobie dziecko?
          • faszyna Re: Przyjaciółki wiosna 2016 08.03.16, 14:24
            Seriale od prawa do lewa, czyli w tvp, tvn i Polsacie, lansują XIX wieczny model kobiety, czyli gary i bachory. ;)) Nawet Zuza bardziej przejmuje się chłopami niż pracą, ze o Indze i Ance już nie wspomnę. Masakra. A ten pomysł, by eks wrócił na łono rodziny i zachęcał do zrobienia dzieciaka- no sorry bardzo, ale Anka w sensie rozrodczym leciwa już jest i duża szansa, ze takie dziecko mogłoby urodzić się z wadami ( ze o zdrowiu takiej podstarzałej cieżarnej już nie wspomnę). Więc to co Anka wygaduje na spotkaniu z przyjaciółkami w temacie ciąży to jakoś chore jest. Kiedyż doczekamy się serialu o nowoczesnej kobiecie, która mąż i dziecko owszem, ale po godzinach. A w tzw. godzinach taka kobieta robi np. filmy na miarę Orłow. No kiedy?
            • nioma Re: Przyjaciółki wiosna 2016 08.03.16, 14:51
              ale w serialach chyba nie rodzą się niepełnosprawne dzieci? wyjątkiem jest Klan i Maciek.
              teraz w serialach wszystko jest polukrowane do bólu.
              mam wrażenie, że wcześniejsze serie Przyjaciółek jakieś bardziej bliskie rzeczywistości były.
              rozumiem, że serial to powieść psychologiczna, mocno trzymająca się w realiach (na dodatek) ale takie odrealnienie bardziej trąci Modą na Sukces czy Dynastią...
              Anka podniosła się z nałogu, uwierzyła na nowo w swoją kobiecość, założyła biznes i teraz na powrót zostanie kuchtą, służącą pana męża z noworodkiem przy cycu? Straszne...
              • raszefka Re: Przyjaciółki wiosna 2016 08.03.16, 16:54
                Straszne jest to, że tak odbieracie pomysł o ciąży. Rodzina to nie jest zadanie na "po godzinach". Owszem, to co się dzieje między Anką i Pawłem trąci fałszem, nie wiem, czy zamierzenie, czy twórcom ich ponowne zejście się zwyczajnie nie wyszło. Ale gdyby nie to, podoba mi się, że jednak obok prezesowej czy samotnej rozwódki przez której łóżko przewijają się kolejni kandydaci na nowego męża, jest kobieta, która CHCE mieć czwarte dziecko dobiegając czterdziestki. Zwłaszcza, że ponieważ uwierzyła w swoją kobiecość i założyła biznes itd. ma szansę nie stoczyć się jednocześnie do roli służącej pana męża.

• europadasielubic Re: Przyjaciółki wiosna 2016 08.03.16, 17:10
                  No nie wiem, może oglądamy inny serial, ale ja na razie widziałam tylko propozycję Pawła i sceptyczny stosunek Anki do tejże.
                  Też nie rozumiem ich powrotu do siebie, po tym jak mąż grał dziećmi, kłamał w sądzie, robił z niej pijaczkę i jeszcze podpierał się mamusią. U mnie taki chłop byłby skończony forever.
                  Kibicowałam związkowi Anki z kolegą z AA, którego grał Krolikowski, ale po wysłaniu go na OIOM na skutek zatrucia metanolem chyba scenarzyści o nim zapomnieli.
                  • raszefka Re: Przyjaciółki wiosna 2016 08.03.16, 18:18
                    Oglądamy ten sam serial, ale dyskusja powyżej toczy się na temat odcinka +1

Nawiasem mówiąc też kibicowałam Królikowskiemu, niestety, najwyraźniej opcja młodego kochanka bardziej podeszła autorom.
                    • maj18-98 Re: Przyjaciółki wiosna 2016 09.03.16, 10:53
                      Ten powrót byłego męża nieudany pomysł moim zdaniem. Rozumiem, że ludzie sie kochają, wracają do siebie ale mieliśmy wyraźny obraz paskudnego faceta, gardzącego swoją żoną, pozwalającego na to aby jego matka również ją paskudnie traktowała przez lata. W czasie rozwodu wylazła jeszcze większa ohyda, a teraz? Tęcza i jednorożce!
                      No, chyba ze scenarzyści konsekwentnie poprowadzą postać Pawła o okaże się ze namawia on swoją głupią żonę na ciążę (bo chętna i płodna) żeby jej zabrać dziecko i oddać swojej nowej ukochanej która albo dzieci mieć nie może albo ze względu na figurę nie chce...
                      Czekam.
                      • raszefka Re: Przyjaciółki wiosna 2016 09.03.16, 12:12
                        Mnie się sam pomysł powrotu podobał, nawet dwa sezony temu wieszczyłam jakieś dziecko na zgodę. Ale teraz jest to jakoś dziwnie prowadzone, przemiana Pawła nie wygląda szczerze, Anka jakoś tak też bez entuzjazmu, mimo ochów i achów otoczenia, że państwo kwitną. Niby, jak to ładnie określiłaś, tęcza i jednorożce, ale zgrzyta.

Gdyby to nowe stadło było naprawdę szczęśliwe i kochające, to nadal uważam, że kolejne dziecko nie oznacza zepchnięcia Anki w gary i pieluchy. Ona zna swoją wartość i się nie da, a nowy lepszy mąż chętnie przejmie część obowiązków.
                • nioma Re: Przyjaciółki wiosna 2016 09.03.16, 10:50
                  straszne
                  w wieku 40 czy 40 plus zostać matką? to czas dla siebie, po odchowaniu dzieci a za chwilę bycie babcią.
                  sprowadzanie kobiety do roli matki, tylko i wyłacznie, bo ex facet ma kaprys to jest chore!
                  • raszefka Re: Przyjaciółki wiosna 2016 09.03.16, 12:17
                    Raczej 40 minus. Poza tym wszystkie są w jednym wieku, a przecież jedna ma dziecko niespełna roczne, a druga dopiero co omw zaliczyła wpadkę i głównym problemem nie był wiek, tylko prawie obcy tatuś. Zuza pewnie też nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa.
                    • europadasielubic Re: Przyjaciółki wiosna 2016 09.03.16, 12:22
                      One raczej miały być w domyśle 35 około. A rozrzut spory. Aktorki są z roczników: 74 (Stużyńska), 76 (Sokołowska), 78 (Liszowska) i 80 (Socha).
                      • nioma Re: Przyjaciółki wiosna 2016 09.03.16, 14:17
                        ale 35 jak się zaczynał serial?
                        no, to teraz czterdziestki
                        • faszyna Re: Przyjaciółki wiosna 2016 09.03.16, 15:48
                          Podsumowując wasze opinie: Nie jest naganne posiadanie dużej liczby dzieci ani nawet mnożenie się w zaawansowanym wieku. Ale to w zyciu, różnie w końcu się ludziom układa i różne podejmują decyzje.
                          Osobiscie nie uważam, że celem życia kobiety powinno być bardzo mnogie macierzyństwo. I uważam, że rodzenie dziecka po 40-tce z wyboru jest przejawem pewnego egoizmu. Takie dziecko będzie miało ni to bacie ni mamę, która ma, z racji na biologię, ograniczone szanse na doczekanie matury przyszłego wnuczka/ki, nie mówiąc już o prawnukach. Urodziłam się stosunkowo późno, jak na czasy mego urodzenia, rodziców straciłam przed 35-ką i patrząc na moje równolatki najbardziej zazdroszczę im tego, że ich rodzice towarzyszyli im także w bardzo dorosłym zyciu.
                          Co do Anki i Pawła, dla mnie to zwykły oblech i nie rozumiem zarówno czemu Anka pozwoliła mu na powrót do domu, jak i tych maślanych oczu Anki wobec perspektywy, ze jeszcze da sobie zrobić dzieciaka. Trywializując cała sytuacje, po kiego jej kolejne dziecko. Geny przekazała, na jej emeryture pracować będzie dotychczasowa trójka... No chyba że wątek pisany pod 500+. ;))))
                          Co do Ingi, brak pomysłu na wątek to jedyny pomysł scenarzystów. Podobnie Patrycja.
                          Dla mnie ratuje serial Zuza i jej nowy facet. Stefa jawi mi się jako koło ratunkowe tego wątku.;))
    • raszefka Re: Przyjaciółki wiosna 2016 20.03.16, 13:30
      Tak sobie myślę, że relacje między Anką a Pawłem dość ciekawie się jednak układają. Ciekawa jestem, co wyjdzie z tego tarcia.

Natomiast wkurzyła mnie scenka u lekarza. Inga ma doła, zatem przy okazji szczepienia córki, bez badania, wywiadu, lekką ręką pani doktor pisze RECEPTĘ na różowe tabletki i jeszcze lekceważąco komentuje, że pani musi sobie swoje problemy sama rozwiązać. Coś mi tu nie zaśmierdziało :/
    • kasiadove Re: Przyjaciółki wiosna 2016 16.04.16, 11:25
      Czy ja cos przegapiłam? Kuchnia i salon Ingi wygladają zupełnie inaczej, była poprzednio cegła? Hmmm :)
      • raszefka Re: Przyjaciółki wiosna 2016 16.04.16, 18:15
        Zmieniła mieszkanie na większe chyba, w tym samym bloku.
        • kasiadove Re: Przyjaciółki wiosna 2016 17.04.16, 11:12
          O dzięki, nie oglądałam 1 odcinka serii to pewnie wtedy? Swoją drogą ciekawe skąd kasę miała :)
          • asiek25 Re: Przyjaciółki wiosna 2016 19.04.16, 14:00
            Wyjaśniała to. Sąsiadka miała chorą mamę, zależało jej na mieszkaniu na parterze, więc się zamieniła na swoje większe, bez dopłaty.
            • raszefka Re: Przyjaciółki wiosna 2016 19.04.16, 16:38
              Tak mi coś kołatało, że komuś zależało na parterze :) Wieki temu tak samo moi rodzice się zamieniali
              • kasiadove Re: Przyjaciółki wiosna 2016 20.04.16, 15:00
                To nieźle przespałam :) Dzięki za wyjaśnienia :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka