Dodaj do ulubionych

Grzech Fatmagül

27.04.16, 13:44
Zawsze podchodziłam z rezerwą do tego typu seriali myśląc o nich (może i błędnie) w kategoriach mydlanej opery ale ten naprawdę mnie zaciekawił i porusza poważne problemy bez slodzenia. Główna bohaterka pada ofiarą gwałtu zbiorowego i mimo, że jest to serial współczesny wszyscy w koło łącznie z jej narzeczonym uważają, że sama jest temu winna. Od dziewczyny wszyscy się odwracają i oczekują, że poślubi jednego z uczestników gwałtu żeby ratować swoje dobre imię. Kraj muzułmański i podejście do tego przestępstwa. Czy ktoś jeszcze ogląda czy tylko ja?
Obserwuj wątek
    • bmsien Re: Grzech Fatmagül 27.04.16, 23:04
      Oglądałam poprzedni serial nadawany o tej samej porze, czyli "Tysiąc i jedna noc", poczatek był podobny - biedna kobieta, ale wykształcona, wdowa, ma na utrzymaniu małego synka, rodzice zmarłego męża się od niej odwrócili, w pracy musiała ukrywać że ma dziecko. Gdy nagle dziecko poważnie zachorowało Szecherezada potrzebowała ogromnej kwoty pieniędzy na operację, od teścia nie dostała, prosiła o pożyczkę w firmie, ale szef ją wyśmiał, (pewnie gdyby powiedziała że to na operację syna to by pożyczkę dostała, ale zgłaszając się do pracy twierdziła że nie ma dzieci). Szef zaproponował jej, że da jej pieniądze, jeśli spędzi z nim noc.
      Po takim początku też spodziewałam się serialu z bogatą warstwą obyczajową, wydawało mi się, że daleki będzie od typowej telenoweli... Szecherezada dostała pieniądze od szefa, a on się w niej zakochał, po wielu perypetiach się pobrali, potem się rozstali, potem się zeszli, potem rozwiedli, na koniec znów się zeszli (chociaż ona o mało nie wyszła za innego). Każdy z bohaterów był ranny, porwany, obie główne bohaterki poroniły, rozwiodły się, były strzelaniny, zdrady małżeńskie, kilka prób gwałtu i jedna udana, kradzieże, prostytucja, dwoje dzieci pozamałżeńskich w tym jedno odnalzeione po latach, odnaleziony po latach ojciec i siostra, a matka okazała się być ciotką a nie matką. Ogółem rzecz ujmując, na moje oko działo się dużo dużo więcej niż w typowej "brazylijskiej" telenoweli ;)
      Kilka różnic kulturowo - obyczajowych:
      1. ślub i rozwód organizują bardzo sprawnie, rach ciach i jest wielkie wesele Szecherazdy i Onura na 750 osób, ale na rozwodzie byli już tylko ich prawnicy, ani Szecherezada ani Onur się w sądzie nie pojawili
      2. przed ważną sprawą, wyjazdem czy egzaminem prosi się o błogosławieństwo najstarszego członka rodziny, całuje sie go w rękę; gdy tesciowa jest zła na Fusun nie pozwala jej ucałować swojej dłoni
      3. Gdy Ali Kemal zdradzał swoją żonę, nawet zamieszkał z inną kobietą i miał z nią dziecko, nie było mowy o rozwodzie. Dopiero gdy zdradzana żona się zemściła i zdradziła męża rozwód przeprowadzono błyskawicznie
      4. Kuzynka z prowincji przyjechała do domu wujostwa żeby w stolicy odbyć jakiś kurs, akurat jej kuzyn Ali Kemal się rozwiódł, więc dziewczyna go uwiodła i zmusiła do małżeństwa, gdy przed ślubem najbliższy krewny panny młodej (niespokrewniony z panem młodym) odkrył że jego podopieczna wychodzi za mąż z powodu utraty dziewictwa, rzucił się na nią z pięściami bo go zhańbiła

Pod koniec serialu już się nie mogłam doczekać jego zakończenia, ostatni odcinek był super bo rozpuszczony bogaty Ali Kemal został pozbawiony przez ojca fortuny i musiał iść do normalnej pracy za zwykłe pieniądze, gdy się przyznał żonie że nie wie jak ma rozporządzać tak małymi sumami to mu żona całą wypłatę zabrała, obiecując jedynie że będzie wydzielała kieszonkowe na bilet miesięczny do pracy :)

Na razie więcej seriali nie planuję, bo i tak wiem że ze szlachetnego na początku planu pokazania prawdziwego, trudnego życia tureckiej kobiety i tak wyjdzie "moda na sukces"...

• emma_vanilia Re: Grzech Fatmagül 30.04.16, 07:17
        Bardzo możliwe bo pewnie trzeba będzie czymś zapchac te 200 odcinków ale póki co jest ciekawie. Bezsilność dziewczyny i chłopak, który dał się sfrajerzyc i zrobiono z niego kozła ofiarnego.
    • afro.ninja Re: Grzech Fatmagül 18.05.16, 10:16
      Nie ogladalam tego serialu, tylko pierwszy odcinek. A teraz znow ogladam. Mam pytanie. Jeden z nich co ja zgwalcil, to teraz z nia mieszka, czy jej mieszkanie kupil? I on sie faktycznie w niej zakocha, a ona w nim? A co z jej narzeczonym? Czytalam, ze tez ja wini za wszystko, czy bedzie sie mscil na gwlacicielach??
    • emma_vanilia Re: Grzech Fatmagül 25.05.16, 22:19
      Chlopakowi zaproponowano kose zeby sie z nia ozenil.bo reszta ma za duzo do stracenia pozycje,skandal, zerwane zaręczyny. A bratowa dziewczyny też za to kasę dostała

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka