Gość: unicat6 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 15:51 jak ma na imie glowna bohaterka ? marysia czy majka? i czemu rz mowi na nia tak a raz inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: elka Re: pierwsza milosc- nic nie rozumiem IP: *.eu.org 04.09.06, 15:56 Ja też tego nie rozumiem, zawsze myślałam, że Majka, to zdrobnienie od Mai, a nie od Marii, ale pomyślałam, że sie nie znam... heh, nawet sprawdziłam to w Ksiedzie imion, w necie na stronach ze znaczeniem imion, ale nie natrafiłam na informacje, że Majka=Marysia, więc dalej nie wiem:) Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: pierwsza milosc- nic nie rozumiem 04.09.06, 16:51 Znam Marię, która każe się zdrabniać Majka. Być może kiedyś, w Polsce, Maja było zdrobnieniem od Marii, a czasem stało się osobnym imieniem (tak jak Paulina i Paula, Zofia i Zoja, Grażynę Kuroń zdrabniano jako Gaję). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ikarr Wczorajszy odcinek IP: *.os1.kn.pl 15.09.06, 08:26 Majka z depresją z powodu zazdrości dzwoni do pracy do Pawła, aby mu zakomunikować, że natychmiast musi z nim porozmawiać o Mariuszu, który jest zbulwersowany decyzją mamy Klaudii, że ci "najmłodsi" nie mogą się przyjaźnić i spotykać. Paweł przypomina Majce,że za godzinę będzie w domu, ale Majka uznaje, że ten problem Mariusza nie może czekać i natychmiast ( zapewne, zgodnie ze zwyczajem serialowych bohaterów zawezwą taksówkę; może ich te taksówki rozwożą po Wrocławiu za darmo )jedzie z młodym do warsztatu ( zapowiedź dzisiejszego odcinka ).Dziwnym trafem ma tam też przybyć Monika, choć 10 minut wcześniej Paweł z tą super babką ( ładna, madra, szczera )był na kolejnej kawie w kawiarni nad przystanią, do której ostatnio chodzą wszyscy serialowi bohaterowie pogadać o sprawach życia i śmierci. Bartek, lekarz na stażu ( mam nadzieję, ze imienia nie pomyliłam )zarabia 800 zł netto, pożyczył już od Teresy 500 zł, ale nadal ma na bukiety kwiatów, bilety na koncerty i rachunki w restauracji ( może matka Pawła gości ich za darmo ). Ten piękny i czuły dla Teresy młodzieniec jest ponadto chamski wobec Marka, który jest głową domu, ale co tam! Nikt,a już zwłaszcza poniżony "zdradą" Marek, nie jest w stanie wywalić tego pustoducha ze stancji państwa Żukowskich. Doktorek tam mieszka, szarogęsi się, czasami nawet gotuje, korzysta z całego mieszkania i już. Widz ma uznać to za normalne. W końcu coż dziwnego w tym, że mąż żony zgadza sie na wszystko i znosi upokorzenia różnego rodzaju we własnym domu? Zostawmy te nieważe uwagi. bo są lepsze perełki. Środki pieniężne bohaterów. Jan nadal kursuje z Wadlewa do Wrocławia ( ledwo zjedzie, już telefon od Pałkowskiej, że czeka w stałym miejscu, więc wraca - wtedy stale obrażony Tosieniek pograża się w jeszcze większą obrazę, że dorosły syn lata do kobiety) Natalia utrzymuje Jana, daje pensję plotkującej od rana do wieczora Łazankowej i jeszcze stać ją na opłacanie mieszkania we Wrocławiu, w którym płacze ciągle i stęka na zły świat Emilka.Marek z pensji lekarza Szpitala Kolejowego we Wrocławiu utrzymuje własną full wypas chatę, za darmo trzyma w niej Bartka-rywala i jeszcze wyjął z kieszeni 3 tysiące dla gwałciciela córeczki,co sprawy, jak widać w zapowiedzi, nie zamknie, bo gwałciciel bedzie chciał wiecej. Kuba nie pracuje, Kinga studiuje, ale pieniądze na życie są. Ponadto Kuba będzie leczył bezpłodność, może zaraz kolejne dziecko się pojawi?? Boże, pisać można by o tych serialowych niedoróbkach do rana.Może ktoś coś dorzuci? Dawno o tym nie pisaliśmy, wiec zaczęłam. Odpowiedz Link Zgłoś
deczko Re: Wczorajszy odcinek 17.09.06, 12:01 Ikarr Dzieki za ten opis, bo nie mam czasu ogladac tego serialu. Co do pieniedzy Marka i Teresy. Na poczatku, to na pewno Marek mial tez prywatne wizyty, moze nadal pracuje w taki sposob, ale juz nie ma czasu, zastanawiania sie nad taka drobnostka. :() Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TZ Re: pierwsza milosc- nic nie rozumiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.06, 09:21 Na moja siostre Marysie ktora ma 12 lat tez wszyscy wolaja Majka albo Mania. Mnie osobiscie bardzo podoba sie imie Marysia alle ona twierdzi ze jest ono "nie modne" a wrecz wiesniackie...i dlatego woli Majka. Moze serialowa Marysia ma to samo? Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: pierwsza milosc- nic nie rozumiem 15.09.06, 10:05 No tak samo jest z Maryna - tez kiedys byłow ersja Marii, a teraz samodzielne imię, podobniez z Maryla - kiedys wersja, dzis samodzielne ; na moja Marie mówi się własnie Mania, Mańka, Maryna, Marysia(w tej chwili tylko ta forma jest >>dozwolona<<), Marynia ; ale na znajoma Marię moich rodziców zawsze mówisie Masia np. :) Odpowiedz Link Zgłoś