shatmach Re: Maciuś z Klanu 16.03.09, 18:06 A co w tym takiego dziwnego? Uważasz,że osoby upośledzone nie interesują się płcią przeciwną i nie mają popędu seksualnego? Odpowiedz Link Zgłoś
malange Re: Maciuś z Klanu 16.03.09, 18:07 Nie o to chodzi - tylko o sposób przedstawienia tego. Właśnie taki jaki opisałeś powyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
renatka_1 Re: Maciuś z Klanu 16.03.09, 18:46 myslalam,ze zaczna od przytulania, od milości psychicznej nie fizycznej a oni o popędzie:/ Odpowiedz Link Zgłoś
malange Re: Maciuś z Klanu 16.03.09, 19:02 Cały ten wątek + wzmianka o leczeniu farmakologicznym - mocno niesmaczne IMO. Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Maciuś z Klanu 16.03.09, 19:03 ale to jest chyba faktycznie problem rodzin z osobami uposledzonymi.. osoby uposledzone nie rozumieją w czym rzecz i dązą do zaspokojenia potrzeb nie wiedząc, ze postepują zle czy nieprzyzwoicie (np. w obecnosci innych osob zbyt smiale pieszczoty). Odpowiedz Link Zgłoś
malange Re: Maciuś z Klanu 16.03.09, 19:14 Zapewne tak, ale przez takie cuś w Klanie jeszcze bardziej wzrośnie "obawa" przed osobami upośledzonymi. vandikia napisała: > ale to jest chyba faktycznie problem rodzin z osobami uposledzonymi.. Ja zdaje sobie z tego sprawę, Ty też - ale pani XY jeszcze dalej się przesiądzie w autobusie. Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Maciuś z Klanu 16.03.09, 20:46 nie pomyslalam nawet w ten sposob :/ masz racje bylam swiadkiem kiedys sceny jak chlopiec z zespolem downa robil z rodzicami zakupy w markecie..wybral z polki papier toaletowy i w tym momencie ok. 60letnia paniusia mając taką samą markę w ręku z obrzydzeniem ją odłożyła i ostentacyjnie wzięła inny fukając pod nosem... mialam ochote ją zabic za ten papier, ale szkoda isc za taką gnidę do ciupy Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: Maciuś z Klanu 14.09.09, 16:19 No wiesz, Vandikia, nie siedzimy w glowie innych i nie wiesz, dlaczego ta pani tak zareagowala. Po pierwsze, to Ty moglas zle zinterpretowac jej zachowania - np. spojrzala na chlopca i nagle sobie uswiadomila, ze jej syn nie lubi papieru tej marki (albo jakiekolwiek inne skojarzenia - np. dzieciak mial czerwona kurtke, i ja nagle tknelo, ze chciala kupic papier w innym opakowaniu etc.) A moze to byla matka dziecka z zespolem Downa, ktora miala akurat zly dzien i tak agresywnie zastepczo zareagowala ... nie wiesz przeciez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widz Re: Maciuś z Klanu IP: *.toya.net.pl 17.03.09, 07:57 Isnieje również możliwość zajścia w ciążę przez dziewczynę. I chyba to jest największy problem - spłodzenie kolejnego chorego człowieka. Niestety w Klanie przedstawiono całą sytuację jako czyn niemal karalny urzędowo. A szkoda :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .. Re: Maciuś z Klanu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.09, 09:40 zarza zaraz, osoby z zepołem Downa są niepłodne czy cos sie zmieniło ostatnimi czasy w genetyce ??? Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: Maciuś z Klanu 11.09.09, 08:49 Gość portalu: .. napisał(a): > zarza zaraz, osoby z zepołem Downa są niepłodne To się pomyliłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna26 Re: Maciuś z Klanu 14.09.09, 00:52 Mężczyźni z zespołem Downa są niepłodni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Wyjaśnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.09, 11:24 Należy dodać, że z. Downa może być przekazywany przez kobiety z z. Downa, które zazwyczaj mają zachowaną płodność, ale nie w każdym przypadku ciąży. Mężczyzna z zespołem Downa jest zwykle niepłodny. *w takim razie NIE ZAWSZE! Odsyłam do: http://smyki.pl/forum/forum113/2212_1_Teoretycznie-o-zespole-Downa.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobo Re: Maciuś z Klanu IP: *.chello.pl 16.03.09, 21:41 hehe dobre było jak Grażynka nie chciała tego do siebie dopuścić, cały czas głowa wymachiwała i się dziwnie na panią pedagog patrzyła. zobaczymy co w następnym epizodzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sybilla Re: Maciuś z Klanu IP: *.chello.pl 16.03.09, 23:13 Dobrze, że w serialu problemy takich dzieci są poruszane... A nie tak jak do tej pory, nic się nie odzywają i bawią się w loteryjkę... Ale o co chodziło z tym niebezpiecznym zachowaniem, to nie zajarzyłem o co chodzi. Maciuś chciał zgwałcić kolezanke czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: Maciuś z Klanu 17.03.09, 08:12 A Maciek chodxzi teraz do jakiejs specjalnej szkoly czy integracyjnej? Odpowiedz Link Zgłoś