Dodaj do ulubionych

Praca dla informatyka

05.05.13, 08:58
Czy warto wyjeżdżać do USA / Kanady z zamiarem pracy w zawodzie informatyka ?
Jak z dostępnością pracy na tego typu stanowiskach (programowanie, bazy danych) ?
Jak kształtuje się poziom zarobków na powyższych stanowiskach ?
Ile lat trzeba pracować, aby uzyskać prawa do tamtejszej "emerytury" ?
Jak rozpocząąć poszukiwania pracy w USA / Kanadzie ?
Z góry przepraszam za lakoniczne pytania, jeśli się takowe pojawiły. To moje pierwsze poszukiwania pracy za granicą. Dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: asbierzeraz Re: Praca dla informatyka IP: *.112-179-173.mc.videotron.ca 11.05.13, 04:25
      1. Moim zdaniem w Stanach na pewno warto, nic nie wiem o Kanadzie.
      2. Mozesz sam sprawdzic na dice.com jakie sa oferty.
      3. W Stanach najlepiej szukac pracy w okresie boomu gospodarczego. W czasie recesji lepiej odpuscic, szczegolnie wtedy kiedy sie szuka tutaj pierwszej pracy. Obecnie jest po recesji (chyba), ale nie widac ozywienia na rynku pracy.
      4. Po 12 latach pracy nabywa sie prawo do emerytury. Ten prog byl podwyzszany wiec moze sie zmienic.
      5. Najlepiej zatrudnic sie w oddziale firmy amerykanskiej w Polsce , albo w jednym z krajow Unii Europejskiej, a potem starac sie o pozycje w Stanach.

Obecnie pracuje w Kanadzie, ale nie mam zielonego pojecia, jak szukac tutaj pracy. Na pewno potrzebujesz Work Permit, ale to i tak lepiej niz w Stanach gdzie potrzebna jest wiza np. H1B. Moim zdaniem latwiej Ci bedzie cos znalezc w Unii Europejskiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka