Dodaj do ulubionych

sezonowa praca w Kanadzie

IP: *.chello.pl 17.01.07, 00:33
Witam.
Rozwazajac opcje wyjazdu do pracy na te wakacje wpadlem na pomysl zeby pojechac do Kanady.
Wlasiwie dopiero zaczalem sie rozgladac, ale im dluzej wertuje internet tym bardziej dochodze do wniosku ze to dobry pomysl.
Mam wiec pytanie, czy ktos byl moze na wakacyjnej pracy w Kanadzie? Jsk to wyglada w praktyce?
Dodam ze jestem studentem i planuje wyjazd na 3 mieciace: lipiec sierpien i wrzesien, z angielskim raczej nie mam problemu, poza tym mam juz sezonowa prace w europie za soba, wiec to nie ebdzie dla mnie nowosc.
Czekam na porady, informacje i doswoadczenia, za ktore bede bardzo wdzieczny.
Jeszcze raz z gory wielkie dzieki za info i pomoc, i pozdrawiam serdecznie:)
Obserwuj wątek
    • sylwek07 Re: sezonowa praca w Kanadzie 17.01.07, 19:34
      napisz e-miala do Ambasady bo kiedys byl taki program na wyjazdy:
      wsaw@international.gc.ca
      "Miłość i przyjażń wzmacniają poczucie bezpieczeństwa"
      • dradam2 Re: sezonowa praca w Kanadzie 17.01.07, 20:51
        Rocznie Kanada przyjmuje circa 40 tys. takich robotnikow, glownie z krajow, z
        ktorymi ma odpowiednie umowy.

Przyjezdzaja wiec na przyklad robotnicy sezonowi z Ameryki srodkowej. Ale takze
        i z Chile.

Blizsze dane sa tutaj :

www.canadainternational.gc.ca/gtc/Living_and_Working_in_Canada_Temporarily-en.aspx

Warto dowiedziec sie w polskich wladzach, czy taka umowe sie przygotowywuje w
        Polsce.

Pozdrawiam

dradam1/2
        • Gość: krzys Re: sezonowa praca w Kanadzie IP: *.chello.pl 17.01.07, 22:38
          oki sprawdze, dzieki Wam baaardzo:) i czekam na dalsze porady:)
          pozdrawiam
          • Gość: Australian Re: sezonowa praca w Kanadzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 20:25
            Kurde a ja szukam namiarow zeby sie sprobowac wbic na jakies roboty sezonowe do
            Australii. Wlasnie koncze inżyniera i zanim rozpoczne SUM to mam troche czasu
            zeby cos z nim zrobic wiec szukam sobie rozrywki w swiecie, ale glownie roboty.
            Strasznie napalony jestem na antypody, ale jakby byla opcja pracy w Kanadzie to
            tez chcialbym sie zalapac. Jezeli takie egzotyczne kraje mi nie wypala no to
            szukam tu na starym kontynencie bo co ja bede robil przez 6 miesiecy w PL.
            Robota kazda dobra, zeby tylko lepiej zarobic i wybyc na jakis czas z kraju
            rozerwac sie podszkolic angielski.
    • Gość: kijek Re: sezonowa praca w Kanadzie IP: *.dsl.bell.ca 30.01.07, 04:45
      Chopie jak myslisz o nielegalnej pracy to sobie daruj bo nic nie zarobisz. Tu
      trzeba byc legalnie aby robic cokolwiek poza totalnymi ochlapami, za ktore poza
      tym nic wielkiego nie zaoszczedzisz - co najwyzej za bilet Ci sie zwroci.

Programy typu Work&Travel nieobowiazuja Polakow. Nawet legalnie nic wielkiego
      tu nie zdzialasz - tzn w Anglii zarobisz conajmniej polowe wiecej a nie wydasz
      kupy kasy za przelot.

Kanada na taki pomysl to calkowita porazka...
    • Gość: TK Re: sezonowa praca w Kanadzie IP: *.dsl.bell.ca 30.01.07, 05:57
      Witam Krzys,,,Najpierw zadzwon do Prezydenta Kczynskiego i powiedz mu zamiast w
      czasie pracy chowac sie po katach ,zeby zrobil porzadek w Ambasadzie
      Canadyjskiej...Mieszkam w Canadzie dlugo mam podwojne obywatelstwo i 2 x
      Ambasada odmowila vizy dla osoby ktora tu chcialem zaprosic,,,Tutaj sie dostac
      jest 100x trudniej jak za "komuny "-dostac paszport na wyjazd na zachod -
      Powodzenia...
      • tk50 Re: sezonowa praca w Kanadzie 30.01.07, 17:11
        Dzieki za wyczerpujaca informacje , ale jestem doskonale zorientowany w tym
        aspekcie . O co mi chodzi ze Polska i Polski Rzad nic nie robi w tej sprawie /
        viza /, bo Canadyjczyk z paszportem Canadyjskim nie ma najmniejszego klopotu z
        wjadem do Polski..- a w mojej opinii wszelkie uklady pomiedzy Panstwami powinny
        miec obopulne korzysci - a w tym wypadku Polska i Obywatele traktowani sa -
        czasami nawet upakarzajaco w Canadyjskiej Ambasadzie ,Nie tylko robia klamce i
        oszusta z osoby zapraszanej lecz i z osub zapraszajacych - jest to zenujace...
        • sylwek07 Re: sezonowa praca w Kanadzie 30.01.07, 18:23
          do 1 maja 2004 kazdy Kanadyjczyk musial miec wize wjezdzajac do Polski ale po
          wstapeniu Polski do Unii Polska musiala zniesc te wizy a ze to nie poszlo w
          obie strony to sie zapytaj rzadu Kanady dlaczego tak sie dzieje i dlaczego nikt
          z Polonii Kanadyjskiej nie lobbuje w tej sprawie tzn cos tam robia w
          parlamencie Kanady ale widac tego rezultaty.
          • Gość: tk50 i TK Re: sezonowa praca w Kanadzie IP: *.dsl.bell.ca 31.01.07, 00:19
            Czesc - widze ze jestes swietnie zorientowany w temacie - wiec Ci dam tylko
            moja prywatna decyzje.. Tu zeby dostac atrakcyjna i dobze platna prace nalezy
            miec pozwolenie na nia , a jezeli ma byc sezonowa to zakwaterowanie i
            wyrzywienie bo nie placa az tyle zeby wszystkie koszta pokryc z wlasnej
            kieszeni i po 3 miesiacach przywiesc $ do kraju.Jezelijuz to mialo to sens ze
            20 lat temu jak przelicznik dolara na zlotowke byl dobry - przykladowo pracujac
            dzien w Canadzie zarobiles miesieczna pensje w Polsce - teraz jest calkiem
            inaczej , ale jezeli jestes zdecydowany na zmiane kraju zamieszkania na stale
            to Ci powiem ze jest tu przyszlosc zwlaszcza dla ludzi z wyksztalceniem i
            znajomoscia jezyka, Muj syn i curka sa po studiach i maja swietnie platna i
            ciekawa biurowa prace - okolo 60-70 tys rocznie Wiec przemysl wszystkie aspekty
            i jak juz przyjedz na stale lub zapomnij o zarobku na sezon. z powazaniem -TK.A
            jezeli idzie o te vizy to cos wymysle bo ani Polski ani Canadyjski Rzad nie
            jest tym zainteresowany a Polonijne Organizacje moze i chca ale nic nie moga...
          • dradam2 wizy do Polski 31.01.07, 20:39
            Jeszcze przed przyjeciem Polski do Unii Europejskiej Rada Unii Europy podjela
            decyzje, ze posiadacze paszportow USA,Canady,Australii etc. sa zwolnieni z
            obowiazku posiadania wiz, przy wjzadach turystycznych, trwajacych mniej niz 3
            miesiace.

Jak Polska zostala przyjeta do EU to musiala ta decyzje przyjac do wykonania,
            choc w jej podjeciu nie miala zadnego udzialu.

Taki byl mechanizm powstania tej sytuacji.

Ze wiec korzysci nie sa "symetryczne" to pretensje nalezy zglaszac do Polskich
            wladz.

Pozdrawiam

dradam 1/2
            • Gość: TKtk50 Re: wizy do Polski IP: *.dsl.bell.ca 01.02.07, 01:44
              Dzieki..Pozdrawiam rowniez
    • sylwek07 cos na temat wiz do Kanady 30.01.07, 12:07
      Zgodnie z Ustawą o Imigracji i Ochronie Uchodźców, ubiegający się o wizę musi
      przekonać urzędnika wizowego, że do Kanady udaje się w celach odwiedzin (nie
      zamierza ani pozostać na stałe, ani też pracować podczas pobytu).Czynniki brane
      pod uwagę przy podejmowaniu decyzji w sprawie przyznania wizy to między innymi:
      sytuacja wnioskodawcy w jego kraju ojczystym, dotychczasowe kontakty z władzami
      imigracyjnymi, poprzednie podróże i powody, dla których zamierza udać się do
      Kanady. Jeżeli urzędnik wizowy nie będzie przekonany, że wnioskodawca wybiera
      się do Kanady wyłącznie w celu odwiedzin (w rozumieniu Ustawy), wiza nie może
      zostać przyznana. Chociaż informacje od osoby zapraszającej lub przyjaciół z
      Kanady są zawsze brane pod uwagę, kanadyjskie ustawodawstwo imigracyjne nie
      stwarza możliwości, aby takie osoby mogły zapewnić, że ubiegający się o wizę
      spełni wymogi Ustawy i przepisów imigracyjnych. To właśnie zadaniem ubiegającego
      się o wizę jest przekonanie urzędnika wizowego o możliwości spełnienia tych wymogów.

i lepiej zglos ten fakt w Ambasadzie Kanady dlaczego ta osoba nie dostala wizy i
      moze Ci odpowiedza.

www.canada.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka