Dodaj do ulubionych

Foksal 13/15

29.06.05, 10:11
Nawiązując jeszcze do wątku Foksal 13 (dodając 15), czy są najświeższe
informacje nt przyszłości obu kamienic? 15 podobno z właścicielem czeka na
ostateczną ruinę a co z 13? Miałem swojego czasu - nazwijmy to - przyjemność
zwiedzać wnętrza 13 i byłem wielce zaskoczony (pozytywnie) stanem zachowania
pomieszczeń. Pomijając szok związany z zamieszkującymi tam ludźmi, wyglądem
pomieszczeń zajętych przez "najgorszy sort" bezdomnych, to niektóre z
mieszkań wyglądaja przepięknie. Trzeba usunąc lokatorów, posprzątać,
wyremontować i mamy w centrum kamienicę jakich mało. Czy są gdzieś zdjęcie
kamienicy z okresu jej świetności? Miał ktoś może przyjemność rzucić okiem na
taką fotkę?
Obserwuj wątek
    • korowiow86 Re: Foksal 13/15 29.06.05, 17:42
      Według informacji zaczerpniętych od dawnych mieszkańców Foksal 15:
      nr 15:
      -kamienica frontowa ma iść do remontu, oficyny boczne do wyburzenia. ma być
      parking podziemny i pewnie jakieś nowe pomieszczenia. Według mieszkańców
      oficyny faktycznie grożą zawaleniem, trudno też powiedzieć co miałby zrobić z
      nimi inwestor - ale oczywiście i tak szkoda, bo całość straci klimat.
      Mieszkańcy twierdzili, że roboty mają zacząć się w lecie.

Ten sam inwestor jest zainteresowany kupnem 13, której status prawny jest
      niejasny. Jeszcze niedawno w ADK twierdzili, że odnalazł się właściciel (w
      Kanadzie), który powinien już przejąć budynek(?). I to on ponosi winę za
      sytuację na posesji, której ADK nie prawa już zamknąć. Później pojawiły się
      zapowiedzi , że miasto ma organizować w budynku "kamienicę artystyczną" (w
      końcu taki modny temat, można udzielićwywiadów stołecznej i Rzplitej...), ale
      trudno traktować je poważnie. według mieszkańców 15 inwestor chce kupić
      kamienicę a następnie ją zburzyć, na co nie godzi się miasto (dom jest w
      rejestrze zabytków).
      • allgau Re: Foksal 13/15 30.06.05, 15:52
        15 miał obecny nacz. arch. Michał Borowski i sprzedał ją niedawno , czy ów
        tajmeniczy inwestor to nie jest czasem firma Ghelamco? Czy podobnie jak Misza
        B. czekają ąż problem, czytaj zabytek, sam sie rozpadnie?
        • korowiow86 Re: Foksal 13/15 01.07.05, 16:11
          allgau napisał:

> 15 miał obecny nacz. arch. Michał Borowski i sprzedał ją niedawno , czy ów
          > tajmeniczy inwestor to nie jest czasem firma Ghelamco? Czy podobnie jak Misza
          > B. czekają ąż problem, czytaj zabytek, sam sie rozpadnie?

Nazwy firmy nie znam. Ale wygląda na to, że nie dążą do rozbiórki budynku pod
          przykrywką "generalnego remontu"(a la "renneisance" na pl. Zbawiciela). Póki
          kamienicy nie przejęła firma, stał on otwarty podobnie jak 13, a na podwórzu
          składowano śmieci, teraz wszystko zostało przynajmniej zabezpieczone i
          uporządkowane.Miejmy nadzieje że wszystko pójdzie tak jak na rogu wilczej i Al.
          Ujazdowskich. Z tego co siem zdołano tam opłacalnie zorganizować biura bez
          plądrowania wnętrz, niszczenia układu pomieszczeń i zabytkowego wyposażenia (na
          podwórzu również powstał parking).
          • jurek1987 Re: Foksal 13/15 01.07.05, 17:50
            Rozmawiałem dzisiaj z bardzo sympatycznym panem opiekującym się tymi
            kamienicami.Dowiedziałem się że remont "15"rozpocznie się jeszcze w tym roku.
            Inwestorem jest oczywiście nikt inny jak spółka Ghelamco.
            Oficyny idą do rozbiórki na 99%.Nie wiadomo tylko co będzie w tej kamienicy.
            Borowski kupił ją od niejakich Iwańskich z Łodzi którzy to odzyskali ją jako
            spadkobiercy dawnych właścicieli.
            Ghelamco przymierza się też do kupna "13"-tam też oficyny pójdą pod kilof.
            Co do "15"-mieszkania po prostu piękne i wnętrza wcale nie takie zdewastowane.
            Miejscami zachowała się nawet drewniana podłoga.Na klatce spod farby wyszły
            jakieś malowidła z aniołkami.Jak zapewnił dozorca wszystko ma być
            odrestaurowane.
            • maktub Re: Foksal 13/15 05.07.05, 08:32
              w 13 oficyny pod kilof? przeciez to jest w prawie idealnym stanie. piece
              kaflowe, ktore tam sie znajduja sa w doskonalym stanie. nie mozna wszystkiego
              wyburzac. proponuje wyburzyc bloki mieszkalne w centrum a nie stare kamienice,
              ktore przetrwaly wojne.
              • jurek1987 Re: Foksal 13/15 05.07.05, 15:30
                Jestem całkowicie przeciwny burzeniu oficyn i w jednej i w drugiej kamienicy.
                Widać że Ghelamco postawiło twarde warunki a WKZ jak zwykle zgodził się na
                ustępstwa.Chociaz z drugiej strony przynajmniej budynki frontowe będą
                wyremontowane a nie ma chyba czasu na szukanie kolejnego inwestora.
                PS.co do burzenia oficyn 13 to nie jest na 100%pewne-w poprzednim poście
                zapomniałem dodać słowo "chyba":-) ale podejrzewam że skoro burzą w 15 to itam
                bedą chcieli burzyć.Zresztą ten dom nawet nie jest jeszcze ich i nie wiadomo
                czy w ogóle będzie.
                Pozostaje mieć nadzieję że przynajmniej remont kamienicy frontowej 15 a może i
                13 będzie przeprowadzony z pietyzmem.
                • allgau nie rezygnujmy! 05.07.05, 15:58
                  tak łatwo, z Ghelamco tez sobie poradzimy, to że Borowski zaąłtwił sobie
                  wyburzenie oficyny to co innego, bo za nim była władza, ale spóbujmy zrobić
                  nacisk społeczny i w ogóle zwrócić uwagę na te kamienice opinii publicznej,
                  biznes nie lubi zgiełku... urzedasy też!
                  • sluzewiaczek Koniec z tym wyburzaniem. 05.07.05, 21:22
                    Tak samo, jak zatrzymaliśmy młodego Gudzowatego, zatrzymamy tych kolesi. Koniec
                    z wyburzaniem. Te oficyny są w rewelacyjnym stanie. Niech tylko WKZ zezwoli na
                    jakiekolwiek wyburzanie!!!
                    • jurek1987 Re: Koniec z tym wyburzaniem. 05.07.05, 22:41
                      Mam pytanie:
                      Jak zakończyła się sprawa z kamienicą Lipińskiego w Alejach Jerozolimskich 63?
                    • korowiow86 Re: Koniec z tym wyburzaniem. 06.07.05, 22:10
                      Wyburzanie na pewno nie jest najlepszym pomysłem, ale trzeba spojrzećprawdzie w
                      oczy. Oficyny 15 są w stanie tragicznym, sami dawni mieszkańcy opowiadali mi o
                      pękających murach i innych atrakcjach.
    • maktub Re: Foksal 13/15 06.07.05, 11:00
      Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, czy naprawde bylo by az tak trudno
      usunac "lokatorow", posprzatac, zrobic inwentaryzacje, zabezpieczyc... Chyba
      warto.
    • sqh Re: Foksal 13/15 - spotkanie na podwórzu 06.07.05, 19:35
      Zwiedziłem sobie dziś i obfotografowałem nr 13. Wisi tam kartka, że (nomen
      omen) 13-ego "wszystkie otwory zostaną zamurowane", a sama kamienica "będzie
      chroniona". Tak więc, jeżeli ktoś chce zobaczyć szyb zewnętrznej windy, daszek
      nad wejściem do klatki schodowej w oficynie poprzecznej, czy wreszcie same
      wnętrza, to już ostani dzwonek.

Gdy tak sobie zwiedzałem, na podwórko weszła starsza pani, a zaraz za nią -
      młodzi Francuzi z dzieckiem - najwyraźniej zainteresowała ich zruinowana
      kamienica w centrum miasta. Pani próbowała z początku opowiadać im historię
      metodą "mów po polsku głośno i wyraźnie, a cudzoziemiec zrozumie", ale gdy
      wyszedłem z klatki schodowej, zgodziła się, bym tłumaczył :-) Jak się okazało,
      pani zamieszkała tu po powrocie do miasta w 1945 i pamiętała kamienicę z okresu
      jej świetności. A teraz - jak mówiła - przyszła się z nią pożegnać. Przekazała
      między innymi informację, jakoby tuż przed wojną kamienica była własnością
      Wedlów. Po środku podwórka, zabrukowanego wówczas mocno wyślizganym kamieniem,
      stała zaś kapliczka z figurą anioła - dziś nie ma po niej żadnego śladu.

Francuzi byli zaś najbardziej zafascynowani windą...
      • rapid136 Re: Foksal 13/15 - spotkanie na podwórzu 07.07.05, 16:45
        Wybrałem się dziś na spacer z aparatem. Zrobiłem pare zdjęc....ogólnie mówiąc
        budynek super. Chciałem wejsc do srodka żeby porobić zdjęci tylko ze troche
        samemu strach. Nawet nie ze względu na zły stan budynku tylko na "mieszkańców"
        • sqh Re: Foksal 13/15 - spotkanie na podwórzu 07.07.05, 21:41
          > Nawet nie ze względu na zły stan budynku tylko na "mieszkańców".

Cóż, ryzyk-fizyk, choć faktycznie pustostany lepiej zwiedzać w grupie... Ja
          jednak z "przygód" zaliczyłem jak na razie jedynie ostrą pyskówę z opłacaną
          zapewne przez Gudzowatego cieciową z Jerozolimskich 63, która na szczęście
          zauważyła nas (było nas dwóch) już po wykonaniu zdjęć :-)
          • maktub Re: Foksal 13/15 - spotkanie na podwórzu 08.07.05, 08:06
            No coz, zwiedzajac kamienice w swoim czasie mialem okazje zobaczyc sciane
            obryzgana krwia, wiec rozwaga jak najbardziej wskazana. Do tego mozna jeszcze
            dolozyc opowiesci "gospodarza" i z chodzenia po Foksal 13 mozna uczynic sport
            ekstremalny :)
            Mysle, czy by sie nie dalo znalezc jakiegos sponsora dla tej kamienicy. Odkupic
            od wlascicieli, wyremontowac i zrobic - dajmy na to - hotel. Tylko w naszej
            ojczyznie raczej ciezko bylo by znalezc uczciwego sponsora, ktory po wykupieniu
            nie zrownalby domu z ziemia.
            • jurek1987 Re: Foksal 13/15 - spotkanie na podwórzu 08.07.05, 17:08
              Jedno jest pewne:te kamienice muszą zostać zrewaloryzowane.
              Dokładam jeszcze Złotą róg Zgody,Marszałkowską róg Wilczej,Kamienice na Próżnej,

• red122 Foksal 11/13/15 09.07.05, 02:06
      Budynek przy Foksal 13 jest ohydny i tylko ośmiesza nasze miasto. Mieszkam na
      przeciwko tej rudery od prawie 25 lat; smród z niej dochodzący jest nie do
      zniesienia, zwłaszcza latem, gdy przechodzę ulicą Foksal kilka razy dziennie.
      Ci, co tu nie mieszkają, nigdy tego nie zrozumieją; widzieliście ten budynek
      kilka razy i tak się wymądrzacie na jego temat; nie mieszkacie na przeciwko
      Foksal 13, więc nie komentujcie, co tu być powinno, a co nie. Żądźcie w swoich
      rejnach zamieszkania, nie w naszych. To nas powinno się pytać o zdanie, nie
      was. Nie ingerujcie w sprawy, które was nie dotyczą. Swoje zachcianki typu: co
      być powinno, a co nie na Foksal" wygłaszajcie w swoim rejonie zamieszkania, nie
      w naszym. Zgadzam się, że ściany frontowe budynków nr 11 oraz 15 powinny
      bezwzględnie pozostać [ zwłaszcza 15-stki ]. Marzę, by ruina przy Foksal 13
      została jak najszybciej zrównana z glebą, a na jej miejscu powstało bardzo
      potrzebne przedłużenie ulicy Kopernika do Alej Jerozolimskich: wtedy ta część
      Śródmieścia wreszcie by się "ożywiła".
      • rapid136 Re: Foksal 11/13/15 09.07.05, 09:32
        Człowieku, czy uważasz najlepszym powodem do wyburzenia strego budynku jest
        smród który z niego dochodzi?? Czyja to wina ze tak podupadła ta kamienica?
        Jest to część historii naszego miasta, część która niebawem przez zaniedbania
        urzędników może zostać zrównana z ziemią. Nie mów że ta sprawa Nas nie
        dotyczy...dotyczy tak samo jak Ciebie. Oczywiście cieżko się nie zgodzic ze
        stwierdzeniem że ta kamienica szpeci miasto, że dla okolicznych mieszkańców
        jest uciążliwa. Przy odrobinie szczęścia mozna wysiedlić dzikich lokatorów i ją
        odrestaurowac. Co do przebijania ulicy, to nie ma na to najmniejszych szans, to
        jest za bardzo atrakcyjny grunt i jesli kamienice wyburzą to powstanie tam
        jakis moloch.
        • korowiow86 Re: Foksal 11/13/15 09.07.05, 13:12
          świetny pomysł, tylko może zamiast ulicy proponuję parking, żebyś miał gdzie
          zaparkować w końcu to "Twój teren". Wielu mieszkańców Śródmieścia przeszkadza
          we wszystkim, co mogłoby choć trochę upiększyć Warszawę. Gdyż myślą, że centrum
          miasta to ich "osiedle". Na którym wszystko musi być równe, "funkcjonalne",
          przede wszystkim DLA NICH. Nie dla dobra ogółu, miasta, szacunku dla historii.
          Poza tym poraża mnie Twoja wizja "przebicia ulicy". Spróbujcie to sobie
          wyobrazić - jezdnia pomiędzy gładkimi jak stół ścianami kamienic... Brrr...

I oczywiście zgadzam się z przedmówcą, nie wiem jak można oceniać budynek po
          tym jak pachnie. Miejmy nadzieję, że 13 lipca budynek faktycznie zostanie
          oczyszczony, ale Drogiemu mieszkańcowi Foksal pewnie to nie wystarczy.
    • adampaulus Re: Foksal 13/15 10.07.05, 11:07
      Przyznam, że będzie to informacja trochę spóźniona, ale
      potwierdzająca część zamieszczonych w tym wątku wypowiedzi.

Na początku czerwca przechodząc koło domu numer 13 spotkałem bardzo
      sympatyczną Panią, która przeprowadzała inwentaryzację stanu fasady
      trzynastki na dużym arkuszu z wydrukiem fasady. Stwierdziła, iż planowany
      remont rozpocznie się "już niebawem" lecz nie zdradziła, co stanie się z
      oficynami czy charakterem wnętrza, choć sądząc po dokładności z jaką zajmowała
      się fasadą, można liczyć na remont a nie przebudowę części wewnętrznej.
      Jeśli chodzi o dom numer 15, to nie spotkałem się nigdy z przedwojennymi fotografiami; jedynie na podstawie zdjęć lotniczych z "Ostatniego Spojrzenia" można stwierdzić, iż skrajne osie domu wieńczyły hełmy lub wystawne szczyty a elewacja najprawdopodobniej posiadała charakter neobaroku eklektycznego. Tyle mogę dodać ze swojej strony, choć wnętrz tych domów nigdy niestety nie widziałem.
      • jurek1987 Re: Foksal 13/15 10.07.05, 19:41
        Do reda122:
        Argument że dom śmierdzi to zaden argument do rozbiórki.Stare Miasto też
        śmierdzi w paru miejscach.
        Argument że tam nie mieszkam to też żaden argument bo Warszawa to też moje
        miasto i tez chciałby żeby działo się w nim jak najlepiej.
        A poza tym skąd w ogóle red122 wie że tam nie mieszkam??
        Budynki trzeba wyremontować a nie burzyć i budować jakieś atrapy.
        • adampaulus Re: Foksal 13/15 do reda 122 (2) 10.07.05, 21:16
          Kontynuując komentarz rozpoczęty przez jurka1987:
          Co jak co, ale w Warszawa nie słynie z pięknych i zadbanych kamienic z Belle
          Epoque. Skoro więc na terenie Śródmieścia zostało około 2000 kamienic sprzed wojny, to burzenie jest wyjściem w dzisiejszych czasach ostatecznym. Rozumiem, że tego typu obiekt nastręcza pewnych trudności i nieprzyjemności okolicznym mieszkańcom, ale proszę sobie wyobrazić (do reda 122) - gdyby 13 i 15 lśniły po remoncie jak Hotel Polonia Palace, to co by Pan wówczas powiedział, Panie red122?
          Ja rozumiem, że w chwili obecnej te domy są po prostu fatalne i pojawiający sie na Foksalu zagraniczni turyści przecierają oczy ze zdumienia, ale to jeszcze nie jest powód, żeby te domy burzyć i rozbijać fabaryt Foksalu, bądź co bądź ustalony i dosyć uporządkowany.

A co do połączenia Kopernika z Jerozolimskimi, to pomysł nie jest nowy i swego czasu miał nawet szanse realizacji. Ale mówiąc szczerze - uważam, że tego typu inwestycja nie wpłynęłaby pozytywnie na okolicę. Trzeba wyburzyć kilka domów, zbudować dojazd do Jerozolimskich, automatycznie robi nam się tu duży ruch - do tego dochodzą światła sygnalizacyjne itd, no i ostatecznie nowa trasa szybkiego ruchu, defacto. Czy o to chodzi ?

Rozumiem dobrze, że pieniądze i kulturalni inwestorzy nie biorą się z Księżyca i nie remontują na zawołanie opuszczonych ruder które kiedyś były ozdobami ulicy, ale burzenie to bądź co bądź domena BOS-u.
          • red122 Foksal 13/15: do red122 10.07.05, 22:08
            adampaulus napisał:

> (...) Rozumiem, że tego typu obiekt nastręcza pewnych trudności i
            > nieprzyjemności okolicznym mieszkańcom, ale proszę sobie
            > wyobrazić
            > (do reda 122) - gdyby 13 i 15 lśniły po remoncie jak Hotel Polonia Palace, to
            > co by Pan wówczas powiedział, Panie red122?

Gdyby...ale "13" nie lśni, tylko straszy, od ponad 20 lat !!! Ale gdyby lśniała
            jak Polonia... Marzenie...

> Ja rozumiem, że w chwili obecnej te domy są po prostu fatalne i pojawiający
            si
            > e na Foksalu zagraniczni turyści przecierają oczy ze zdumienia, ale to
            jeszcze
            > nie jest powód, żeby te domy burzyć i rozbijać fabaryt Foksalu, bądź co bądź
            us
            > talony i dosyć uporządkowany.

Budynek "13" jest ohydny.

> A co do połączenia Kopernika z Jerozolimskimi, to pomysł nie jest nowy i
            swego
            > czasu miał nawet szanse realizacji. Ale mówiąc szczerze - uważam, że tego
            typu
            > inwestycja nie wpłynęłaby pozytywnie na okolicę. Trzeba wyburzyć kilka domów,
            z
            > budować dojazd do Jerozolimskich, automatycznie robi nam się tu duży ruch -
            do
            > tego dochodzą światła sygnalizacyjne itd, no i ostatecznie nowa trasa
            szybkiego
            > ruchu, defacto. Czy o to chodzi ?

Właśnie o to. Jaka szkoda, że te plany są na razie nierealne...Może w
            przyszłości... Gdy "13" się zawali...

• red122 Foksal 11/13/15: od jurka(ogórka)1987 do red122 10.07.05, 22:20
          jurek(siurek)1987 napisał:

> Do red122:
          > A poza tym skąd w ogóle red122 wie że tam nie mieszkam???

Nie mieszkasz tu.
          Nie gniewaj się za to, co dopisałem do "jurka".
          Jurek, Jerzy...zajefajne imię.
          • jurek1987 Re: Foksal 11/13/15: od jurka(ogórka)1987 do red1 10.07.05, 23:23
            Ha ha uśmiałem się.
            W tym jednym się zgadzamy:co do mojego imienia.
            Jest rzeczywiście zajefajne
            A no i jeszcze w tym że nie mieszkam w okolicach Foksalu....
            Ale mimo to lubię te kamienice.Jak je wreszcie wyremontują wszyscy będziemy
            zadowoleni.

• korowiow86 Re: Foksal 11/13/15: od jurka(ogórka)1987 do red1 11.07.05, 18:32
              jurek1987 napisał:

> Ale mimo to lubię te kamienice.Jak je wreszcie wyremontują wszyscy będziemy
              > zadowoleni.
              >

Nie sądzę, Red będzie zadowolony dopiero jak zamiast kamienic zrobią porządne
              jezdnie i parkingi. Albo wybudują tam "solidne śródmiejskie osiedla" bloków jak
              ten, który stoi na przeciwko omawianych kamienic, przy okazji potwornie ją
              szpecąc (bo nie pasuje do niczego)
              • red122 Foksal 11/13/15. 11.07.05, 21:34
                korowiow86 napisał:

> Nie sądzę, Red będzie zadowolony dopiero jak zamiast kamienic zrobią porządne
                > jezdnie i parkingi. Albo wybudują tam "solidne śródmiejskie osiedla" bloków
                jak
                >
                > ten, który stoi na przeciwko omawianych kamienic, przy okazji potwornie ją
                > szpecąc (bo nie pasuje do niczego)

Nie do końca się z Tobą zgadzam. Nie ukrywam, że "13" nie przypadła mi do
                gustu, ale zamiast niej nie wyobrażam sobie budowli typu "śródmiejskiego osiedla
                mieszkaniowego". Wszystko, tylko nie budynek mieszkalny: może być biurowiec,
                hotel, małe centrum handlowo - biurowo - usługowe, itp.
                • jurek1987 Re: Foksal 11/13/15. 11.07.05, 22:29
                  Obawiam się że kamienica "13"nie byłaby jedyną ofiarą przebicia które proponuje
                  red122(a przed nim tuziny urbanistów w latach 60,70,80itp.)
                  Kiedy w latach minionych planowano to przebicie pod kilof miały także iść
                  kamienice 11,15 i kilka na Smolnej.Pisał o tym Kasprzycki w jednym z numerów
                  "Spotkań z Zabytkami".
                • maktub Re: Foksal 11/13/15. 12.07.05, 09:32
                  Wydaje sie, ze dla Ciebie optymalna sytuacja bylby stan z 1945 roku w
                  miejscach, ktore wtedy przetrwaly. Wyburzamy wszystko, konkurs na najlepszy
                  projekt i zbudujemy sobie Las Vegas. A gdzie miejsce na historie i "polaczenie"
                  ze stara Warszawa? I tak obecne miasto prawie w niczym nie przypomina Warszawy
                  przedwojennej.
                  • korowiow86 Pamiętajmy, że... 12.07.05, 09:49
                    obecna fasada 13 pochodzi z międzywojnia (po wyglądzie oficyn i bramy możnaby
                    pomyśleć że nie, ale jednak). Jeśli dojdzie do remontu pewnie zrekonstruują
                    pierwotną z 1898 roku ( lub cos podobnego, bo ze zdjęciami tego budynku jest
                    problem).
                    • rapid136 Re: Pamiętajmy, że... 12.07.05, 11:40
                      Poważnie?? Ja obstawiałem ze fasada została skuta po wojnie. Podwórko ma
                      zchowane osdobniki w stanie pozwalającym na wysunięcie takiej teorii. W bramie
                      jest jeszscze drewniana skrzynka na listy.
                      • jurek1987 Re: Pamiętajmy, że... 12.07.05, 11:52
                        Korowiow86 ma rację-fasadę skuto jeszcze przed wojną.
                        Trudno będzie teraz odtworzyć fasadę z uwagi na brak materiałów
                        ikonograficznych.
                        Dobrze że przynajmniej pozostałych fasad nie zniszczono.
                      • korowiow86 Re: Pamiętajmy, że... 12.07.05, 17:26
                        Budynek w sąsiedztwie eklektycznych kamienic wygląda monotonnie, ale jeśli
                        przyjrzycie się lepiej to zobaczycie, że budynek jest wykończony solidnie i z
                        rozmysłem. CZyli zbyt porządnie jak na lata 60. (kiedy skuwano najwięcej
                        elewacji). Poza tym na wysokości parteru są widoczne dziury po kulach, a widać
                        że wystrój zmieniono na całej długości (właśnie w latach 60. pozostawiano
                        zwykle boniowanie, skuwano zaś wszystkie zdobienia).
                        Moje przypuszczenia potwierdził Autor strony www.warszawa1939.pl, za co
                        serdecznie dziękuję (jakby ktoś jescze nie wiedział - w co wątpię - strona
                        doskonała).
                        • rapid136 Re: Pamiętajmy, że... 12.07.05, 18:16
                          W takim razie ciekawe dlaczego skuto fasade jeszcze przed wojną....
                          Swoja chetnie bym zwiedził srodek tej kamienicy, narazie jeszcze stoi otwarta
                          przynajmniej jedna klatka schodowa. Co myslicie o takim pomysle? Może ktoś
                          chetny na wyprawę;)?
                          • adampaulus Re: Pamiętajmy, że... do rapida 136 12.07.05, 21:28
                            Rapid 136 napisał:

W takim razie ciekawe dlaczego skuto fasade jeszcze przed wojną....

Już odpowiadam - nie był to wcale odosobniony przypadek w latach międzywojennych, kiedy na skutek ekspansji architektury "Corbusierowskiej" i modernistycznej ogólnie przyjęła się moda na upraszczanie elewacji "niewolniczych kamienic", które były już wyjątkowo niemodne i często kojarzyły sie z okresem zaborów. Szczególnie w latach 30-tych nasiliła sie ta działalność, a skutek zależał (jak i dziś) od kultury projektanta i jego wyczucia, choć rzeczywiście, jakość tych robót była zupełnie inna od działań z lat powojennych, kiedy celem niszczenia dekoracji było pozbawienie indywidualności i doprowadzenie do stanu, kiedy można będzie wszystko wyburzyć ze względu na zagrożenie budowlane. Nie certolono się wtedy zazwyczaj z dokładnością, tylko obkuwano wszystko jak leci...
    • gilbiaczek Re: Foksal 13/15 15.07.05, 15:11
      Nakręciłem film o foksal, taka tam amatorka, ale związałem się z tym miejscem
      jak cholera, w sobotę 16.07 też tam będę, idę postrzelać zdjęcia przed
      następnym moim filmem
      jakby ktoś chciał rzucić okiem na film, okrojona wersja jest na www.gilbi.prv.pl
      • korowiow86 Re: Foksal 13/15 15.07.05, 16:02
        A z opróżnienia i zamknięcia budynku znów nic nie wyszło...
        • adampaulus Re: Foksal 13/15 15.07.05, 21:57
          No i to by było na tyle - nagadaliśmy się, i wszystko skończyło się tak,
          jak zwykle (prawie jak zwykle)
          • korowiow86 "wysiedlenie" 15.07.05, 22:07
            Sqh, czy ktoś podpisał się pod ogłoszeniem o "objęciu kamienicy ochroną"?
            Ciekawi mnie, czy miał to zrobić ZDK, czy ktoś firma prywatna (czy też w ogóle
            nie wiadomo). Miejmy nadzieję, że to jakieś opóźnienie (chociaż sam w to nie
            wierzę). Wiem, że jescze rok temu 2 mieszkania w kamienicy były zajmowane
            legalnie, może w tym nadal tkwi problem?
            Pamiętajmy, że w końcu ktoś usunął n.p. wraki samochodów z podwórza, raczej
            nie bezinteresownie. Obito też blachą bramę, nie wiadomo po co, bo oczywiścei
            jej nie zamknięto (moze nie zauważyli, że jest niekompletna).
            • sqh Re: "wysiedlenie" 16.07.05, 10:02
              O ile pamiętam, to nie - to była zwykła kartka A4, wydrukowana albo odbita na
              ksero, bez żadnych nagłówków, stempli ani podpisów.

Ale może S.fug coś sobie przypomni, bo kamienicę zwiedzaliśmy razem.
    • gilbiaczek Newsy o Foksal 18.07.05, 10:19
      Witam wszystkich

W sobotę zrobiłem rekonesans po Foksal 13, podobnie z resztą jak kilka innych
      ekip fotografików to planowało, ale odstraszyła je policja.
      Poznałem Pana Edwarda, pilnującego samochodów, a Ten, - w zamian za trochę
      grosza, paczkę fajek i wspólne spożycie w bramie piwa zwieńczone spisaniem
      przez w/w policję w formie dwóch funkcjonariuszek, z czego jedna okazała być
      się tamtejszą dzielnicową, - oprowadził nas po "SALONACH".
      Poziom "zasrania" przepięknych, drewnianych posadzek jest nie do opisania,
      aczkolwiek znalazłem też stylowy kibelek, wyglądu raczej... "gó.. wszędzie". W
      jednym z pomieszczeń w ścianie zestaw 8 dziur po strzelaninie. Z fantastycznych
      piecy kaflowych pozostawały już tylko skorupy kafli, wszystko co metalowe,
      poszło dawno na złom. Sufity pomieszczeń zdobią jeszcze gipsowe ornamenty i
      plafoniery, te, jako jedyne z niewielu utrzymały się jeszcze w jako takim
      stanie. A same pomieszczenia, to trzeba samemu zobaczyć. Mieszkania, lekko
      licząc miały tam gdzieś między 250 a 400 metrów, ciężko wyczuć, bo drzwi nie ma
      nigdzie..... chociaż, nie do końca. Z relacji Pana Edka, i z tego co widziałem,
      może to być prawdą, mieszka tam około 70 osób!!! Kilka mieszkań, jak się Pan
      Edek wyraził – „Kanada, proszę Ciebie”. Nie poszliśmy ich oglądać, bo w
      biedronce nie było nalewki. Te mieszkania to naprawdę „kanada”, w salonach są
      kolumnady, na dole było chyba jakieś atelier artystyczne, na ścianach są
      freski, raczej, marnej klasy, ale są. Z tych ścian musiało zniknąć masę
      obrazów, bo ślady po mniej wyblakłej farbie są praktycznie wszędzie. Ale sam
      budynek – ruina. Na moje oko, amatora budowlańca, dałoby się go odnowić i nie
      trzeba go burzyć, ale kasę to trzeba by wpompować nieprzeciętną, ścianki
      działowe trzeba by było rozebrać i postawić nowe, tynków nie warto
      zabezpieczać, zerwać i dać nowe, cholera wie jak ze stropami, bo gibią się jak
      się masz Wojtek, ale stropy można zawsze poprawić i to nie jest takie halo jak
      by się wydawało. Najgorzej będzie z ludźmi którzy tam mieszkają, no i
      współczuję tym, co mieli by teren oczyścić.
      Ze sprzedaży Foksal’u raczej nici. Co prawda, kartka o zamknięciu kamienicy
      wisi, markery pomiarowe na ścianach ktoś porobił, ale Belgowie wycofali się z
      zakupu, jak chyba na własne oczy zobaczyli jak to wygląda.
      A co do samochodów, które znikły, to zabrali je ich prawowici właściciele, oba
      (Tarpan i Lublin) poszły za 400 zł.
      Mam namiar na Pana Edzia i najprawdopodobniej pojawię się tam z całą ekipą
      robić dokument o tym pierdzielniku, a jak mnie najdzie to wystawię Wam zdjęcia
      z mojej sobotniej eskapady.
      • adampaulus Re: Newsy o Foksal 18.07.05, 14:04
        Skończy się to bardzo uroczo - całość będzie przechodziła z rąk do rąk, aż
        ostatecznie w czasach apogeum mody na Belle Epoque wszystko się zawali w cholerę i to dokładnie w momencie, jak w pobliskim SARP-ie będzie impreza dla zagranicznych gości.
        • allgau Re: Newsy o Foksal 18.07.05, 15:27
          A na rumowisku będzie można napisać - fragment Pomnika Historii powłonageo
          rozporządzeniem prez. RP Lecha Wałęsy w 1994 roku, Ku chwale Ojczyzny!
          • gilbiaczek Re: Newsy o Foksal 18.07.05, 16:55
            Amen, ku.., amen

Niestety macie racje, a szkoda, bo chciałbym mieć tam mieszkanie, ale....

Wolałbym to sprzedać biedniejszemu polakowi, niż napchanemu kasą belgowi, ale
            to już jest moja prywatna opinia

a gnić będzie jak gniło
            • adampaulus Re: Newsy o Foksal 18.07.05, 20:16
              Propo tego gnicia - przyznam się, że kiedyś napisałem opowiadanie, zainspirowane
              trzynastką - mieszkającą tam starą kobietę otoczoną przez bezdomnych ostatecznie
              wchłonęła żywa, choć zgniła materia domu i od tej pory nieszczęsna mieszkanka wtopiła się duchem w ściany kamienicy nadając jej nowe życie wśród duchów przeszłości...

A może by tak zrobić jakiś wielki protest w sprawie 13? Wywlec Kaczora z Ratusza
              i zaprosić na zwiedzanie?
              • korowiow86 Re: Newsy o Foksal 18.07.05, 22:52
                Sądzę, że taka akcja mogłaby coś dać - Kaczor miałby kolejną okazję, żeby kogoś
                efektownie "pogonić". Nawet niedaleko stąd do dawnego "Labirytu", wyszłaby
                niezła kontynuacja...
                • sluzewiaczek News z WKZ 19.07.05, 10:04
                  Chciałbym rozwjać wszelkie wątpliwości. W WKZ powiedziano mi, że nie zgodzą się
                  na jakąkolwiek rozbiórkę oficyn 13 i 15. Rozbiórka, rozbiórką, ale kiedy
                  remont???
              • gilbiaczek Re: Newsy o Foksal 19.07.05, 12:03
                do Adampaulus: a tak na marginesie, miałbyś jak podesłać mi to opowiadanie na
                canis.lupus@wp.pl może by jaki film z tego zrobić. Noszę się z takim zamiarem,
                tematu szukam

A z zaproszeniem Kaczuszki to nie głupi pomysł, niech se chłop z panem Edziem
                browara w bramie z rana strzeli
                I strasznie się cieszę, że oficyn nie rozbiorą
                • korowiow86 Re: Newsy o Foksal 20.07.05, 10:31
                  Pozostaje tylko pytanie, czy brak rozbiórki oficyn nie oznacza też zablokowania
                  całego remontu? to zmienia wszystkie plany Ghelamco.
                  Pięknie byłoby to wszystko zachować, miejmy nadzieje że to mozliwe.
    • jurek1987 Re: Foksal 13/15 20.07.05, 19:50
      Miejmy nadzieję że Ghelamco wyremontuje te domy wraz z oficynami.
      A jak się nie zgodzi to kicha...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka