Dodaj do ulubionych

Losy Żelaznej 29

19.05.06, 14:09
Ulica Żelazna pomimo drastycznych zmian po wojnie zachowała coś z "tamtych"
lat,ten "klimat".
Ale nie o tym chciałem napisać.Otóż mieszkam w "kamienicy" z lat 50(urokliwy
kolorowy budyneczek z nowoczesną kawiarnią na dole)który znajduje się pod
nr.29 i lezy niemalże na wprost od pekinu.
Zainteresowała mnie historia tego budynku gdy przez przypadek usłyszałęm
opowieść najstarszych lokatorów.
Budeynek zbudowana na gruzach żydowskiej kamienicy(podobno była tam nawet
jakaś biblioteka), co ciekawsze fundamenty się zachowały i po dziś dzień
odwiedzając piwnice można zobaczyć ich fragmenty.Mój budynek budowano w
latach 50,brali w tym udział niektórzy(dziś w większości nieżyjący)przyszli
lokatorzy.Z oka na codzień widze ruiny opustoszałych kamienic na Chmielnej
(upiorny widok.Budynek za sąsiada ma kamienice która wraz z pekinem stoii tu
od dawna pamiętając poczatek XX wieku.Moja prośba i pytanie jest następująca;
czy ktoś z państwa ma może przedwojenne zdjęcia kamienicy która stała na
miejscu mojego budynku, lub czy też posiada jakieś informacje na jej temat?
Będe bardzo wdzięczny za takie materiały,niegdzie bowiem ich nie mogłem
odszukać.
Obserwuj wątek
    • adalek79 Re: Losy Żelaznej 29 21.05.06, 02:49
      witam sasiada:)

nigdzie nie widzialem zdjecia tej kamienicy w calej okazalosci, miedzy narozna chmielna 126 a twarda 49 jest w zasadzie dziura - nigdzie nie natknalem sie na zdjecie tego odcinka.

jedynie kawalek ruin widac tutaj:
      www.pw44.pl/album/obiekt05.htm
      • adalek79 Re: Losy Żelaznej 29 21.05.06, 02:50
        aha, jeszcze jedno - szukajac pamietaj ze numeracja po wojnie mogla ulec zmianie - postaraj sie potwierdzic jaki numer mial Twoj dom przed wojna.
        • kvitenkrist Re: Losy Żelaznej 29 21.05.06, 21:48
          Cóż,musze się jeszcze o to dopytać.W tym budynku jak juz wspomniałem była
          podobno biblioteka żydowska i po pacyfikacji getta spalono ja a podczas
          postania warszawskiego została doszczętnie zniszczona.W budynkach na Chmielnej,
          które widać na zdjęciu które są w linku który umieściłeś,znajdowała się podobno
          tymczasowa siedziba gestapo(z racji bliskiego sasiedztwa z gettem).To sa
          wiadomości z "opowieści" dawnych mieszkańców tej okolicy.
          • jurek1987 Re: Losy Żelaznej 29 21.05.06, 22:32
            Ekspozytura Gestapo w gettcie tzw.Befehlstelle mieściła się na drugim końcu
            Żelaznej pod nr.103.
            Z tego co wiem to nic takiego nigdzie indziej nie istniało.
            • kvitenkrist Re: Losy Żelaznej 29 21.05.06, 22:39
              Bardzo mozliwe,to co napisałem oparłem na opowieściach sąsiada który jako młody
              chłopak mieszkał tu w pobliżu,podono jednak gestapo miało tu swoją siedzibe na
              chmielnej(tymczasową?chwilową?)co do budynku na Żelaznej 29 lezy on idealnie na
              fundamentach starej kamienicy i pod wzgledem rozmiarów jest też podobny według
              planów z 1955 kiedy budynek ten juz tu stał.Niestety zachowały się jedynie po
              starej kamienicy jedynie plany funadamentów i piwnic.
              • jarekzielinski Re: Losy Żelaznej 29 24.05.06, 12:00
                Budynek przy Żelaznej 29 (hipoteczny 1505H, w końcu lat 20. własność
                spadkobierców Adolfa Szmiejka) przylegał bezpośrednio do istniejącej kamienicy
                przy Twardej 49, noszącej przed wojną drugi adres Żelazna 31. Miał ok. 26 m
                szerokości fasady oraz trzy oficyny domykające podwórze. Gabaryt niski,
                szczegóły nieznane - brak foto. Nie udało mi się też znaleźć pewnych info o
                dacie budowy, ale jest możliwe iż budynek frontowy powstał w 1863 wg proj.
                Bronisława Żochowskiego-Brodzica. Atrybucja ta jest u S. Łozy przypisana do
                posesji narożnej (31/1505E), ale posesja "H" jeszcze rok wcześniej nie
                istniała, a pojawiła się wkrótce potem, powstała więc z podziału
                nieruchomości "E". W 1868 należała do Neufelda i Flinkera, nosząc numer
                policyjny 5. Pozdr.
                • kvitenkrist Re: Losy Żelaznej 29 24.05.06, 13:17
                  Dziękuje bardzo!Bardzo przydadzą mi sie te informacje.Czy można spytać o źródło?
                  Obawiam się też,niestety,że nie zachowały się żadne zdjęcia tej posesji sprzed
                  wojny..A szkoda bo bardzo mi na tym zalezy.Więc jak ktos trafi na takie zdjęcia
                  to bardzo bym prosił o przesłanie mi ich.Z góry dziekuje.
                  • jarekzielinski Re: Losy Żelaznej 29 26.05.06, 12:07
                    Źródło: Łoza Stanisław: Architekci i budowniczowie w Polsce, W-wa 1954, hasło:
                    Żochowski-Brodzic Bronisław. Taryfy domów z 1863 i 1869 r. Księga
                    adresowa "Cała Warszawa", 1930; Plan m.st. Warszawy, 1:2500, 1925 r. Radzę
                    zajrzeć do ksiąg hipotecznych pod oboma wskazanymi przeze mnie numerami. Pzdr.
                • adalek79 Re: Losy Żelaznej 29 24.05.06, 23:51
                  Jarku, budynek narozny nadal ma dwa adresy - Twarda 49/Zelazna 31.

pzdr
    • werttrew Re: Losy Żelaznej 25.05.06, 12:58
      Przeszliśmy się w maju stroroomową naszą grupką po okolicach Żelaznej.
      Kilka "widoków" z tego spacerku na stronie:
      www.werttrew.fora.pl/viewforum.php?f=22
      Pozdrawiam
      WERTTREW
      www.werttrew.fora.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka