akcja1 Re: Schrony? 21.03.03, 03:00 Wiem, że to forum o zabytkach ale w tym okresie to pytanie jest chyba dobre. Gdzie w Warszawie są schrony? Przeciw-lotnicze, przeciw-atomowe? Wiadomo o metrze ale do ktorej stacji, czy Racławicka jest ostatnim schronem przeciw-atomowym w strone centrum? Gdzie są inne, w których budynkach? Wiem, że w przedszkolu na Zacisznej jest schron w piwnicy? W ilu budynkach tego typu są schrony. Może jest jakaś mapa? Może są jakieś strony o warszawskich schronach? Odpowiedz Link Zgłoś
jawix Re: Schrony? 21.03.03, 11:48 Male schrony sa na wiekszosci osiedli-widac takie budki na powierzchni ziemi-to sa odpowietrzniki-niestety elementy wypasazenia schronow zostaly zdemontowane i rozkradzione wiec to tak jakby ich nie bylo... Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz.urzykowski Re: Schrony? 28.03.03, 17:29 Schrony są w wielu miejscach Warszawy. Po wojnie wszystkie wznoszone ważne budynki posiadały takie podziemne pomieszczenia z wystającymi nad ziemię kominkami. W schrony wyposażano również domy mieszkalne. W ubiegłym roku podczas remontu Kamiennych Schodków na Starym Mieście, ekipa robotników odkryła pod jednym z podwórek przy tej malowniczej uliczce solidny schron przeciwlotniczy. Kto by się mógł go spodziewać w takim miejscu? Mieszkańcy domu traktowali go jako piwnicę i trzymali w nim słoje z przetworami. Czy powstała kiedyś mapa schronów w Warszawie? Nie przypuszczam, choć zapaleńcy z Towarzystwa Przyjaciół Fortyfikacji byliby do tego zdolni. Niedawno jeden z nich - Stefan Fuglewicz - oprowadził mnie po schronach bojowych wybudowanych przez Niemców w końcu 1944 r. Jeden z najlepiej zachowanych znajduje się na rogu al. Niepodległości i ul. Nowowiejskiej, inne - m.in. na starych peronach przy Dworcu Zachodnim i w al. Wojska Polskiego na Żoliborzu. Z panem Stefanem można się kontaktować przez Towarzystwo Opieki nad Zabytkami (oddział warszawski) - tel. 629-62-26. Odpowiedz Link Zgłoś
kryptoenigma Re: Schrony? 27.05.03, 11:07 tomasz.urzykowski napisał: "nedawno jeden z nich - Stefan Fuglewicz - oprowadził mnie po schronach bojowych wybudowanych przez Niemców w końcu 1944 r. Jeden z najlepiej zachowanych znajduje się na rogu al. Niepodległości i ul. Nowowiejskiej" Mam dwa pytania: 1 - po co Niemcy budowali w końcu 1944r. schrony w Warszawie - w tym czasie (zima) raczej myśleli jak stąd zwiewać a nie budować schrony i to w środku miasta a nie od strony Wisły skąd szło natarcie sowieckie ? 2 - czy można zwiedzić w/w schron - tzn gdzie jest wejście, kto ma klucze etc. ? Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Schrony? 27.05.03, 11:22 kryptoenigma napisał: > Mam dwa pytania: > 1 - po co Niemcy budowali w końcu 1944r. schrony w Warszawie - w tym czasie > (zima) raczej myśleli jak stąd zwiewać a nie budować schrony i to w środku > miasta a nie od strony Wisły skąd szło natarcie sowieckie ? Plany ufortyfikowania, a konkretniej ponownego ufortyfikowania Warszawy wcześniejsze o kilka lat. Miasto miało być przystosowane do obrony okrężnej, a zasadnicza linia obronna przebiegała istotnie na wschodzie - na przedpolu Pragi Niemcy fortyfikowali linię tzw. Przedmościa Warszawskiego, zbudowanego przez nich w 1915, wykorzystanego przez Polaków w 1920. Wzniesiono tam kilkanaście ciężkich schronów bojowych, z których jednakże większość została wysadzona w czasie odwrotu - dwa całe (w tym jeden z kopułą obserwacyjną) zachowały się w lesie koło Dąbrówki pod Otwockiem. Lewy brzeg Wisły spełniał funkcje zaplecza, ale w newralgicznych punktach został ufortyfikowany schronami lekkimi, tzw. "tobrukami" z których wiele przetrwało w dobrym stanie do dziś. > 2 - czy można zwiedzić w/w schron - tzn gdzie jest wejście, kto ma klucze > etc. ? Schron jest zasypany, strzelnica jest w połowie zamurowana. Stoi na zieleńcu przed budynkiem Koszar Jerozolimskich, Nowowiejska 26. Nad ziemię wystaje tylko charakterystyczna dla warszawskich schronów tego typu "budka" - ograniczająca wprawdzie okrężne pierwotnie pole ostrzału, ale dająca znacznie lepsze zabezpieczenie strzelcowi. Proponuję jednak zwiedzić dwa analogiczne obiekty przy ul. Tunelowej, tuż obok Dworca Zachodniego - jeden w postaci standardowej, to znaczy z okrągłym otworem w stropie, drugi z budką. Odpowiedz Link Zgłoś