air2 18.05.03, 18:56 Ciekawe jak przedstawia sie sprawa odbudowy Palacu Saskiego. Wciaz pojawia sie glosy, iz jest juz zatwierdzony plan a odbudowa wciaz nie ruszyla Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ryszard.maczewski Re: Pałac Saski 18.05.03, 22:47 air2 napisał: > Ciekawe jak przedstawia sie sprawa odbudowy Palacu Saskiego. Wciaz pojawia > sie glosy, iz jest juz zatwierdzony plan a odbudowa wciaz nie ruszyla I nie ruszy dopóki ktoś nie zechce za nią zapłacić - w tej chwili chyba nie ma chętnego. Odpowiedz Link Zgłoś
kopcik Re: Pałac Saski 19.05.03, 13:19 A nie zastanawialiście się , że powinna tam stanąć nie replika Pałacu saskiego, a cos nowoczesniejszego, oczywiscie moglaby byc zachowana forma budynku. Przeciez Pałac Saski nie był szczytowym osiągnięciem architektury, myślę że to architektura III klasy, powinno sie odbudowywać perełki architektury zniszczone podczas wojny. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
s101 no wlasnie 19.05.03, 13:31 dobry nowoczesny budynek moglbybyc duzo ciekawszy a nie musi przeciez byc czyms niepasujacym - to kwestia dobrego projektu. a jaka widzielibyscie tam funkcje. byly pomysly zeby ulokowac tam bank, kiedys myslano o muzeum sztuki wspolczesnej. a teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
masstah Re: no wlasnie 19.05.03, 13:46 Nie zgadzam się. Pałac Saski to fragment historii tego miasta, jeżeli go odbudowywać to wyłącznie w formie historycznej. Oczywiście wnętrza powinny być nowoczesne, ale bryła budynku musi zostać historyczna. Inaczej będzie pośmiewisko a nie Pałac Saski. Co do przeznaczenia to moim zdaniem taki obiekt powinien mieścić jakieś instytucje rządowe - któreś z ważniejszych ministerstw na przykład. Tyle że to niewykonalne, wiadomo, przecież rząd za to nie zapłaci. A innego sensownego przeznaczenia dla takiego gmachu przyznam nie widzę. Co innego pałac Bruhla - to wręcz wymarzony budynek i miejsce na luksusowy hotel (jakiś Ritz na przykład) Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard.maczewski Re: Pałac Saski 19.05.03, 19:38 Moim zdaniem replika pałacu Saskiego powinna pod względem funkcjonalności przypominać Pałac Jabłonowski: historyczny wygląd, współczesne wnętrza - tylko z mniej plastikową fasadą. A jeśli chodzi o współczesne budynki przy placu to już dwa istniejące wystarczą - Victoria jest taka sobie, za to biurowiec na północnej pierzei jest według mnie kawałkiem całkiem ciekawej architektury. Odpowiedz Link Zgłoś
jawix Re: Pałac Saski 19.05.03, 19:42 Ja nie wiem co wy moi kochani sie czepaicie tak tej Victorii...w sumie to ciekawa bryla z fajna elewacja i milym wnetrzem oraz ciekawym zielonym otoczeniem-mnie osobicie sie podoba... Odpowiedz Link Zgłoś
masstah Re: Pałac Saski 20.05.03, 00:11 Victoria to taki sam kawałek dobrej architektury jak ta turecka kabina prysznicowa na placu Zawiszy... Taki architektoniczny odpowiednik krasnala w ogródku. W dodatku kompletnie nie pasuje do otoczenia, choć nie wiem gdzie by pasowała. A jak się jeszcze pomyśli co tam stało wcześniej... Generalnie pierwszy kandydat do wyburzenia w tym mieście jak dla mnie Odpowiedz Link Zgłoś
erazm1 Re: Pałac Saski 20.05.03, 09:10 Oczywiście, że trzeba pałąc Saski odbudowac w historycznym kształćie z połowy XIX wieku, tu chodzi o krajobraz kulturowy miasta. Oddawanie tego terenu współczesnym architektom jest ryzykowne. prosze zobaczyc to "dzieło" Fostera na północnej pierzei. Z tego co wiem ten architekt nim sie nie chwali, a plac został spaskudzony. Stary warszawski problem, budynek nawet nawet tylko nie w tym miejscu! Co do uzytkownika pałącu, niech bezie komercyjny byle pałąc był odbudowany, na instytucje publiczne w najbliższych dizesięcioleciach dziury budżetowej nie ma co liczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
s101 Re: Pałac Saski 20.05.03, 21:29 ale budowanie nowoczesnego budynku w skorupie ktora udaje ze jest stara to troche bez sensu - zamiast starego miasta bedziemy mieli dekoracje jak hollywood. poza tym dlaczego odbudowywac palac w formie z XIX wieku? jego historia siega wieku XVII i przez te kilkaset lat jego forma ulagala powaznym zmianom zgodnie z modami i potrzebami inwestorow. dlaczego dzis nie mielibysmy stworzyc formy wspolczesnej - jak to juz nieraz zdazalo sie temu obiektowi gdy jeszcze istnial? Odpowiedz Link Zgłoś
erazm1 Re: Pałac Saski 21.05.03, 10:36 Zawsze mnie dziwi takie rozumowanie, warszawa to nie Paryż, jest miastem o niewielu łądnych miejscach, a zarazem ma pełno atrakcyjnych miejsc w centrum, gdzie moga wyzyc się współczesni architekci, plac Piłsudskiego powinien jednak przypominac jak najbardziej ten XIX-wieczny, dlatego że warszawa poprzez powojenny dogmatyzm została niemal pozbawiona budynków z tego okresu (zwłąszcza z drugiej połowy XIX - wieku kiedy zaczeła się tworzyć wielomiejskość Warszawy). Współczesna architektura przezywa kryzys, szkoda byłoby narazic plac, który moze stac się jednym z najpiękniejszych w warszawie (ukłąd 7 placów Warszawy opsiany przez Stepińskiego - poza Saskim trzeba jeszcze ratować Grzybowski i Dąbrowskiego) na eksperymenty współczesnych architektów - nawet pobliski Foster nie powala z nóg, niestety. Wyciągaa z tego wnioski Niemcy, choć Berlin był znacznie mniej zniszczony niz warszawa (podaje przykłąd Berlina, bo to jedyne duże miasto na świecie poza Warszawą, które przeżywa drugą odbudowę). Odpowiedz Link Zgłoś
s101 Re: Pałac Saski 21.05.03, 13:57 mowisz o kryzysie wspolczesnej architektury i przeciwstawiasz jej raczej srednia arch. z XIX wieku. wspominasz tez berlin. zauwaz , jak wyglada i funkcjenuje dzisiaj siedziba parlamentu niemieckiego zaprojektowana przez fostera wlasnie - mysle ze jest powazna roznica jakosciowa z tym jak ten objekt wygladal i co jeszcze istotniejsze dzialal przed wojna (na plus). historyczny i bardzo wazny dla berlina plac poczdamski ma zachowany stary uklad ale architektura jest nowoczesna - berlin nie odbudowuje sie poprzez rekonstrukcje fasad ale przez uzupelnianie dziur i nawiazywanie do starej tkanki przy pomocy wspolczesnej funkcji, formy i materialu. nie wiem co miales na mysli mowiac o berlinie bo to raczej argument za palacem saskim we wspolczenej formie - tak mi sie wydaje. nie chodzi mi tez o wyzywanie sie dzisiejszych architekrow ale o zaznaczenie szczere ciaglosci historycznej. byl wiek XVII, XVIII, XIX, XX. palac prszechodzil przeobrazenia. teraz jest wiek XXI i mysle ze powinnismy miec budynek wynikajacy z naszych potrzeb, mentaknosci, wiedzy itd. ten budynek powinien miec odpowiednia funkcje i forme. ale ciaglosc historyczna miasta nie polega na tym ze zastyga ono w ksztalcie z ktoregos tam wieku (do ktorego akurat mamy wiekszy sentyment). jednyn z najciekawszych pomnikow historii naszego miasta jest moim zdaniem grob nieznanego zolnierza jako jedyny ocalaly po zniszczeniach fragment palacu. nowy obiekt poprzez niezatapianie pomnika we wlasnej strukturze dawac lepsze, bardziej prawdziwe swiadectwo tego czym dzis jestesmy nisz XIX wieczna scenografia ala alan starski pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
erazm1 Re: Pałac Saski 22.05.03, 09:39 nadal jednak uważam, że ostatnie rekonstrukcje do jakich powinno dojśc w warszawie to włąśnei zachodnai perzeja placu Piłsudskiego. jednak boję się ryzyka z nowoczesną architekturą - vide plac krasińskich - tam stało się cos niedobrego, gmach sądów załątwił ten plac na amen, a był do uratowania. W przypadku północnej peirzei placu Dąbrowskiego i w przypadku placu Grzybowskiego widze miejsce na współczesną architekturę. Wobec przerażajaćej pustki w centrum i chaosu urbanistycznego stać nas na taki wybór gdzie rekonstrukcje a gdzie architektura na wskroś nowoczesna. Co do berlina, jednak sa i rekonstrukcje i to kamienic z XIX wieku, a nie tylko superzabytkowych obiektów. To co u nas się burzy, tam się modernizuje , odbudowuje lub obudowuje odtwarzajac pierzeje. Odpowiedz Link Zgłoś
s101 do erazma1 27.05.03, 13:52 erazm1 napisał: > nadal jednak uważam, że ostatnie rekonstrukcje do jakich powinno dojśc w > warszawie to włąśnei zachodnai perzeja placu Piłsudskiego. jednak boję się > ryzyka z nowoczesną architekturą - vide plac krasińskich _________________________ ja boje sie ryzyka z rekonstrukcja - vide plac teatralny > W przypadku północnej peirzei placu Dąbrowskiego i w przypadku placu > Grzybowskiego widze miejsce na współczesną architekturę. _________________________ ja tez > Co do berlina, jednak > sa i rekonstrukcje i to kamienic z XIX wieku, a nie tylko superzabytkowych > obiektów. To co u nas się burzy, tam się modernizuje , odbudowuje lub obudowuje > > odtwarzajac pierzeje. _________________________ troche w tym racji i troche nie. to co u nich sie dzis rekonstuuje u nas zrobiono po wojnie - zamek krolewski na przyklad (i stare miasto i krakowskie przedmiescie...) poza tym czym innym jest dla mnie zupelna rekonstrukcja a czym innym scenografia. wydaje mi sie ze wspolczesny budynek ze "stara" doklejona, sztuczna fasada jest okropnie nieszczery, nie prawdziwy - architektura to raczej budowanie organow miasta (jak serce, watroga...), niektore z nich maja funkcje gdzie istotna jest powierzchownosc bo np. cos znaczy. (w czlowieku taka role pelni np. skura, twarz). rekonstrukcja samego wieszchu to troche tak jakby szesdziesieciolatek zakladal plastikowa maske przedstawiajaca jego samego gdy mial 15 lat. a to dlatego ze jak sie na niego patrzy to nikt sobie nie wyobrazi jak kiedys wygladal. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
s101 __________________ 27.05.03, 13:55 PS cieszy mnie ze prowadzimy normalna dyskusje. w przypadku wielu watkow po chwili z reguly dochodzi do wymiany bluzgow zdecydowanie za malo jest merytorycznej rozmowy pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: __________________ 27.05.03, 14:08 Forum niniejsze zalicza się do tych, które odstraszają potencjalnych wichrzycieli samym tytułem. Znajomy prowadzi forum "O języku" i też nie ma problemów. A wcześniej, gdy zwało się "Gramatyka", to tytuł zniechęcał nawet tych, którzy mieli coś rzeczowego do powiedzenia :-) Choć oczywiście konieczność zalogowania się też robi swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
s101 Re: __________________ 27.05.03, 16:37 a co do funkcji to moze muzeum sztuki wspolczesnej i pijalnie wod mineralnych? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard.maczewski Re: Pałac Saski 21.05.03, 16:03 masstah napisał: > Victoria [...] A jak się jeszcze pomyśli co tam stało wcześniej... I tu pojawia się pewien problem - bo jak sądzę masz na myśli pałac Kronenberga. Niestety pałac miał elewację od strony placu Małachowskiego, i tylko narożnikiem "zawijał się" na plac Saski. Większa część południowej pierzei placu była w ogóle nie zabudowana - stał tam między innymi parterowy pawilon FIAT-a. Odpowiedz Link Zgłoś
masstah Re: Pałac Saski 21.05.03, 17:57 A to przepraszam w takim razie ;-) Oczywiście milcząco założyłem że pałac Kronenberga stał frontem do placu. Niemniej mojej oceny Victorii to oczywiście nie zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard.maczewski Re: Pałac Saski 22.05.03, 18:43 masstah napisał: > A to przepraszam w takim razie ;-) > > Oczywiście milcząco założyłem że pałac Kronenberga stał frontem do placu. Frontem do placu stał - ale był to plac Małachowskiego ;-) > Niemniej mojej oceny Victorii to oczywiście nie zmienia. Też nie lubię tego budynku - więc witaj w klubie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
lobelio Re: Pałac Saski 14.06.03, 21:50 Swego czasu NBP chciało odbudować Pałac Saski jako swoją nową siedzibę. Czy nadal miałoby chęć? Odpowiedz Link Zgłoś
masstah Re: Pałac Saski 15.06.03, 01:14 Wątpię, zdaje się że własnie trwa przetarg na gruntowny remont gmachu na Świętokrzyskiej warty bardzo konkretne pieniądze... Odpowiedz Link Zgłoś
masimo_pena Re: Pałac Saski 17.06.03, 16:37 a szkoda... budynek przy Świętokrzyskiej do najpiękniejszych nie należy i w glebi duszy mialem nadzieje ze NBP sie stamtad wynienie i zwolni miejsce pod bardziej przyzwoita zabudowe. Odpowiedz Link Zgłoś
masimo_pena Re: Pałac Saski 17.06.03, 16:41 a co do PS to też wolalbym jednak odbudowe w formie z XIX. tu w w-wie nie powstalby ladny budynek nowoczesny, bo nikomu na tym nie zalezy... moze oprocz czytelnikow tego forum Odpowiedz Link Zgłoś
s101 Re: Pałac Saski 18.06.03, 15:14 ale chodzi ci o rekonstrukcje, wierne odbudowanie (jak w przypadku zamku krolewskiego) czy o zamiane architektury w historyczna scenografie (jak na placu teatralnym)? Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz.urzykowski Re: Pałac Saski 19.06.03, 16:44 A czemu z połowy XIX w., a nie z lat 30, gdy wysokie dachy pałacu schowane już były za attykami? To o wiele ładniej wyglądało niż wcześniej. Poza tym, w XIX w. nie było Grobu Nieznanego Żołnierza. Przy okazji rekonstrukcji pałacu można pomyśleć o przywróceniu grobowi jego przedwojennej formy. Jaka jest sytuacja? Władze miasta (konkretnie prezydent Kaczyński) anulowały konkurs na inwestora odbudowy pałacu Bruhla na luksusowy hotel i kamienic przy Królewskiej na biura i sklepy. Było to w styczniu. Powodem tej decyzji była zbyt mała liczba firm, które wystartowały w konkursie (zgłosiły się dwie, a zgodnie z przyjętymi warunkami miały być co najmniej trzy). Czy to był rzeczywiście istotny powód? Sądzę, że nie. Prezydent Kaczyński, a potem wiceprezydent Urbański twierdzili, że określenie z góry przez poprzednie władze Warszawy przyszłego przeznaczenia pałacu Bruhla (luksusowy hotel) było ustawianiem konkursu pod upatrzone firmy. Panowie uznali, że przeznaczenie pałacu powinni zaproponować uczestnicy następnego konkursu. Padły z ich ust również pytania: - dlaczego hotel, przecież mogą być tam biura i sale konferencyjne? - dlaczego odbudowywać pałac Bruhla i kamienice, a nie od razu wszystko, z pałacem Saskim włącznie? - dlaczego nie szukać publicznych pieniędzy? Niestety, jest to cofnięcie się o kilka lat wstecz, gdy prezydent Paweł Piskorski i jego zastępca Wojciech Kozak szukali takich publicznych funduszy. Wówczas jednak sytuacja gospodarcza kraju była dużo lepsza i chęć odbudowy pałaców i kamienic wyraziły NBP i MSZ. W końcu się wycofały i nie sądzę, żeby w najbliższych latach budżetówka była zainteresowana inwestowaniem w zachodnią pierzeję pl. Piłsudskiego. Następny konkurs na inwestorów miał być ogłoszony mniej więcej w połowie tego roku. Wiem, że przygotowywał go były naczelny architekt Warszawy, ale odszedł i sprawa na razie jest w zawieszeniu. Tak jak wiele innych. Pytani przez nas prezydenci miasta podają kolejne terminy, lecz nic z tego nie wynika. Odpowiedz Link Zgłoś
s101 Re: Pałac Saski 21.06.03, 18:27 mmhhmmmm... no tak, jasne. to jest wlasnie realizacja wzji warszawy naszych obecnych wladz. wiadomo ze jak sie cos robi to sa problemy, kwestie ktore trzeba roztrzygac, wiec gdy pojawia sie jakas sprawa (autostrada, ozywienie nabrzezy wisly, zaczatki "dzielnicy lacinskiej" na powislu itp.) to trzeba tak zrobic zeby jej nie bylo. i w tedy nie a problemow, jest spokoj a w miescie panuje prawo i sprawiedliwosc. Odpowiedz Link Zgłoś
erazm1 Re: Ci prezydenci nic nie odbudują 23.06.03, 09:15 Nie łudźmy się. Ci prezydenci nie sa znani z jakichkolwiek konstruktywnych działań. Tylko z destrukcji i teraz blokowania rozwoju miasta. Plac Piłsudskiego, otoczenie wokół PKiN.... ciekawe co jeszcze jest w kolejce u nich do zablokowania? Odpowiedz Link Zgłoś
s101 Co (od)zbudują Ci prezydenci? 03.10.03, 19:13 w związku z ostatnimi informacjami gw ten watek nabiera nowej aktualnosci. osobiscie nie podoba mi sie to co proponuja wladze co chyba widac w moich wczesniejszych wypowiedziach. Odpowiedz Link Zgłoś