Dodaj do ulubionych

do polonii z Seattle, WA, Washington

05.06.06, 17:51
będe pracować w jedym z lokali gastronominczym na lotnisku SEATAC...niedaleko
też będe mieszkać - także bardzo fajnie, gdyż będe mogł sobie do pracy isc
pieszo smile mam natomiast pare pytań :

1. z tego właśnie lotniska, jak daleko jest do typowego "centrum" - ile
zajmuje dojazd autobusem( w jakiej cenie są bilety/ są ulgowe jakieś dla
studentów) i jak nazywa się te centrum - chodzi mi o dzielnice...
2. Czy macie droga, kochana polonio jakieś ciekawe miejsca, shopy, gdzie
można kupić w miare tanio czy ciuchy czy jakieś jedzonko...

i w ogóle jakieś przydatne rady dla nowego polaka zawitającego do pięknego
miasta Ponadźwiękowców smile
Obserwuj wątek
    • superman13 Re: do polonii z Seattle, WA, Washington 05.06.06, 21:48
      a ty lapciuchu nie pamietasz juz o co pytales pare tygodni temu??
      po co ty z tym glinianym garem zamiast lba sie pchasz do ameryki?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44&w=41321152&a=41321152

• jot-23 Re: do polonii z Seattle, WA, Washington 05.06.06, 21:55
        hehe podoba mnie sie ten "gliniany gar"! potrzeba nam wiecej takiej inwencji w
        rzucaniu inwektywami! od razu siem robi jakos tak bardziej europejsko i
        kulturalnie!
        • suop.nazi nie sluchaj J23 05.06.06, 22:11
          nie słuchaj J23 bo to idioten jest i specjalnie cie podpuszcza
          • jutka69 Re: nie sluchaj J23 06.06.06, 07:19
            za te inwyktywy wstosunku do jota to ty zbierzesz na baniak za pare godzin,
            hihihi
            • donk kcialem siem ciebie cus zapytac. 06.06.06, 12:10
              Co oznacza to 69 u ciebie?
    • von_logoff Re: do polonii z Seattle, WA, Washington 05.06.06, 21:56
      Hej -

1. z tego właśnie lotniska, jak daleko jest do typowego "centrum" - ile
      > zajmuje dojazd autobusem( w jakiej cenie są bilety/ są ulgowe jakieś dla
      > studentów) i jak nazywa się te centrum - chodzi mi o dzielnice...

Daleko bedziesz miec. Lotnisko w zasadzie nie jest w Seattle, tylko w Tacoma (a tam pieknie nie jest,
      takie surrealistyczne miasteczko i niestety, smierdzi od portu, jakies glony/wodorosty, nazywaja to
      Tacoma-aroma...). Dojazd do Seattle - ok 40 minut. Jezdza autobusy ekspresowe do University District.
      Rozklad jazdy itp mozesz znalezc na stronie:
      transit.metrokc.gov/
      Bilety studenckie sa ale dla studiujacych w WA...
      Ale mozesz sobie kupic miesieczny bilet,.

Centrum to oczywiscie Downtown. Samo Seattle jest bardzo fajnym miastem, z charakterem. Duzo
      zalezy od tego z jakimi ludzmi sie spotykasz i jakie masz zainteresowania.
      Wiekszosc Polonii na tym forum tylko narzeka, wiec nie polecam tych opinii.
      Ja Poloonie omijam szerokim lukiem. Ci ktorych nnie udalo mi sie uniknac to jacys nieszczescliwi
      zakompleksieni ludzie ktorzy nie umieja sobie tutaj znalezc miejsca i nic im sie nie podoba.

> 2. Czy macie droga, kochana polonio jakieś ciekawe miejsca, shopy, gdzie
      > można kupić w miare tanio czy ciuchy czy jakieś jedzonko...
      Ciuchy tanio: oczywiscie wszystkie discount stores typu Ross, Nordstrom Rack itp (w downtown, okolice
      Union St.). Gdzie w Tacoma -to doklanie nie wiem, bo mieszkam prawie w Downtown.
      Jedzonko - zalezy jakie masz wymagania... mozna i bardzo tanio (niezbyt smacznie) i b. drogo.

Jeszcze raz - nie wiem jakie masz zainteresowania, ale sam stan Washington jest warty obejrzenia -
      Seattle lezy pomiedzy gorami Olimpijskimi a Kaskadowymi, na wschodniej stronie - pustynie, wuklany,
      kaniony bazaltowe itp, na zachodzie las deszczowy. Dosc niesamowite krajobrazy jak dla Europejczyka.
      no i jeziora, zatoki, ocean.

• woyniak Re: do polonii z Seattle, WA, Washington 05.06.06, 22:45
        dziękuje za pomoc!!!

teraz właśnie tak zobaczyłem - kurde masakrycznie daleko to jest do
        centrum ;/;/ Typowe Downtown jest w pobliżu Union Street?Tak ? a ile tak by
        kosztował - tak w przybliżeniu chociaż - w 1 strone tak by wyszło z 5
        dolarów smile??? hehe ?

a np. ciuchy każdy mówi że są tanie, tańsze duzo ładniejsze ,lepsze niz w
        Polsce, czy nawet Europie - w tych sklepach co Pan podał znajde jakieś nie wiem
        przecenione , bardzo tanie rzeczy Nike czy nie wiem Levisa - które mogłbym
        kupić za grosze smile??

• grafiti Re: do polonii z Seattle, WA, Washington 05.06.06, 22:56
          woyniak napisał:

> bardzo tanie rzeczy Nike czy nie wiem Levisa - które mogłbym
          > kupić za grosze smile??
          >
          Tutaj mamy duzo sklepow z tanimi uzywanymi rzeczami, np:
          www.richiesthriftstore.com/
          ale rowniez polecam zajrzenia do naszej ksiazki telefonicznej (z Seattle albo z
          Tacoma bo to tez blisko) tam jest bardzo duzo takich sklepow listowanych w
          tzw. "yellow pages".

pozdrawiam............grafiti

PS. Sea Tac airport jest posrodku, pomiedzy miastem Seattle i miastem Tacoma i
          dlatego to lotnisko to chyba jest najlepsze miejsce do odwiedzania obydwu miast.
          smile
          • grafiti jeszcze jeden link na powyzszy temat 05.06.06, 22:59
            www.superpages.com/yellowpages/C-Used+Clothing+Retail/S-WA/T-Seattle/
            • grafiti Seattle to bardzo ladne miasto - poogladaj sobie 05.06.06, 23:17
              www.gonorthwest.com/Washington/seattle/viewpoints/views.htm
              napisz dokladniej gdzie bedziesz pracowal na lotnisku to moze sie spotkamy

smile
        • drizzlys Re: do polonii z Seattle, WA, Washington 05.06.06, 23:09
          Wbrew pozorom Seatac wcale nie jest w Tacoma ale prawie dokladnie pomiedzy
          Tacoma a Seattle - jak sama nazwa Seatac wskazuje. Ten zapach w Tacoma
          pochodzi od wielkiego przemyslu drzewnego a nie, jak moj poprzednik napisal,
          jakis tam glonow. Samo Tacoma jest coraz ladniejszym miastem, bedziesz mogl
          sie o tym przekonac na wlasne oczy. Tanie zakupy... Nordstrom Rack - to nie
          jest discount store ale filia jednego z najlepszych sklepow w swiecie -
          sprzedaje swoje resztowki. Mozesz tam kupic nowe rzeczy obnizone z np. $900 na
          $150. Nie jest tanio ale kupujesz cos w najlepszym gatunku. Jest duzo innych
          discount typu Ross ale jakosc juz nie ta no i cena o wiele nizsza niz w
          Nordstrom Rack.

Dojazdy do Seattle nie sa wcale tak zle, jest duzo autobusow iza jedyne $3
          mozesz za 45 minut byc w srodmiesciu. Ale srodmiescie to glownie biurowce i
          wieczorem niewiele tam jest do roboty. Na takie okazje wybierz sie do Pioneer
          Square (zaraz obok stadionow) lub na Broadway (kilka blokow na wschod od
          autostrady I5).

A tak w ogole to wpadnij w piatek do Domu Polskiego www.polishhome.org. Zjesz
          swietny obiad i mozesz sie napic polskiego piwa. Musisz sie liczyc z kolejka
          bo 80% klientow to rodowici amerykanie. Ale poznasz polakow ktorzy ci pomoga.
          Nie zwracaj uwagi na tych ktorzy tu pieprza o omijaniu polonii szerokim kolem,
          nie jest tak jak to zgorzkniale towarzystwo bredzi.

Z samego S
          • von_logoff sprostowanie 06.06.06, 03:02
            Hej,
            to ja tutaj "pieprze o omijaniu polonii szerokim lukiem", ale mam na mysli ta polonie ktora rzuca
            miesem na dzien dobry i krytykuje wszystko na prawo i lewo, to w ramach sprostowania smile

Co do zapachu w Tacoma - fakt, dokladnie nie wiem skad pochodzi, ale jest czasem porazajacy (mam
            tam kumpla ktorego czasem odwiedzam...i on juz tez wymieka mimo ze tubylec). dla mnie architektura
            Tacoma jest troche surrealistyczna i niezbyt mi sie podoba, no ale to tez widac subiektywne.

W Nordstrom Rack od czasu do czasu kupuje swietne ciuchy za calkiem sensowne pieniadze, mozna
            trafic.

Mieszkam przy samym Broadwayu, mnostwo fajnych knajpek i malych sklepikow, to sie zgadza.
            ALe - w uzupelnieniu - przede wszystkim serdecznie polecam GORY!!!

jeszcze raz pozdrowienia,
            von_logoff

• ghotir Re: sprostowanie 06.06.06, 04:08
              von_logoff,
              Ja tez omijam Polonie "szerokim lukiem" ale jak mi sie ktos spodoba to
              zapominam kompletnie o tym "luku". To dotyczy Polakow mowiacych po polsku tak
              samo jak tych, ktorzy zapomnieli jezyk polski kilka generacji wczesniej.
              W sprawie gor: pamietasz AKT?
            • jutka69 Re: sprostowanie 06.06.06, 07:22
              smrod Tacomy to smord papierni i krowiego lajna, naprawde nie wiedziales?
              • von_logoff w kwestii "aromatu" 06.06.06, 12:57
                ...smierdzi od strony "wody", co za roznica co konkretnie smierdzi, rezultat jest porazajacy (dla mnie).
                Jak tam jestem (rzadko) to ewakuuje sie jak najpredzej nie wnikajac w szczegoly.

dziekuje za szczegolowe informacje odnosnie zrodla smrodu...
      • ghotir Re: do polonii z Seattle, WA, Washington 06.06.06, 01:31
        von_logoff,
        Smierdzisz moim ulubionym stanem. Chetnie bym Cie spotkal bo mam dosc
        washingtonskich Polonosow ktorych przodkowie zapomnieli jezyka polskiego. Mowie
        tutaj o potomkach Polakow ze wschodu US, ktorzy przeniesli sie na zachod gdzies
        w okolicach drugiej wojny swiatowej. Milo mi sie z nimi rozmawia po angielsku
        na koscielnych imprezach ale serce mi biegnie do solidarnosciowej imigracji.
        Mam z nia troche kontaktu w BC ale chetnie nawiazalbym znajomosci w WA. Piszesz
        sie? Moje najblizsze miasteczka to Bellingham i Mount Vernon.
    • ghotir Re: do polonii z Seattle, WA, Washington 06.06.06, 01:37
      woyniak,
      Moja glowna siedziba jest w stanie Washington, jakies 150 mil na polnoc od
      Ciebie. Nie wiedzialem, ze w Seattle istnieja autobusy wiec nie mam nic do
      powiedzenia w tej sprawie. Odzywam sie aby Ci powiedziec o dwoch sprawach. Ross
      naprawde jest warty odwiedzania w sprawie tanich ciuchow. University of
      Washington jest na poziomie ivy leaguge colleges ale oplaty sa duzo nizsze.
      Zycze Ci szczescia na polnocno zachodnim wybrzezu.
      • jutka69 Re: do polonii z Seattle, WA, Washington 06.06.06, 07:23
        zaoferuj mu jakis kontak, wsparcie $$$ lub chociaz przygarnij na mieszkanie,
        nie badz zyla wink
        • ghotir Re: do polonii z Seattle, WA, Washington 06.06.06, 07:39
          jutka69 napisała: "zaoferuj mu jakis kontak, wsparcie $$$ lub chociaz rzygarnij
          na mieszkanie, nie badz zyla wink"

Jak do mnie Jutko pijesz to zapomnij o materialnych "incentives". Dosc mam
          mojego siostrzenca w tej sprawie.
    • woyniak Re: do polonii z Seattle, WA, Washington 06.06.06, 12:06
      a np. jak jest z laptopami są naprawde tańsze aż tak ? ten pogląd w Polsce jest
      ciągle nie zmienny że tutaj kupimy laptopa za 2 tys, a tam taki ( w USA) jest
      do kupienia o połowe mniej....to prawda?
      • von_logoff Re: do polonii z Seattle, WA, Washington 06.06.06, 12:53
        laptop: a co konkretnie cie interesuje? w jakim celu? laptop laptopowi nierowny...mozesz kupic taki za 3
        tys.$, mozesz tez kupic cos taniego, albo nawet i uzywany za male pieniadze. a oprogramowanie?

zamiast sluchac bajek popatrz sobie tutaj:
        www.bookstore.washington.edu/techshp.taf?dept=attribute&category=techhome&par=tech&ttl=teccenter
        [oczywiscie nie jest to jedyne miejsce, tylko moj wybor, bo takie a nie inne mam wymagania]

jeszcze co do Downtown - to nie tylko biurowce. pytales o sklepy, no to dostales odpowiedz (w
        okolicach Union/3rd; Union/4th -jest cala masa sklepow, w tym discount stores/outlets. Przyjedziesz,
        zobaczysz.
        A poza biurowcami i sklepami Downtown i okolice to takze: Seattle Art Museum, Benaroya Hall (sala
        koncertowa), Cinerama... mozesz sobie pojsc na wybrzeze i np. wpasc do Seattle Aquarium obejrzec
        koniki morskie (fajne sa) i osmiornice; wsiasc na prom do Bainbridge Island czy Bremerton i ruszyc sie
        gdzies w okolice polwyspu Olimpijskiego itp.
        • jp.hi Re: do polonii z Seattle, WA, Washington 06.06.06, 21:10
          Wzglednie dobry laptop kupisz za $450.
          www.tigerdirect.com/applications/Category/category_tlc.asp?CatId=17
    • grafiti Vidok z downtown i "Space Needle" 06.06.06, 23:29
      www.island-air.com/ScenicTours/iMAGES/Space_Needle_and_Seattle.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka