Dodaj do ulubionych

Moja pierwsza chusta - pomocy

28.10.10, 12:09
Bardzo chcę kupić chustę ale kompletnie nie wiem jaką, tzn. z tego co się oczytałam to splot skośno-krzyżowy i wiązaną o takiej myślę ale co dalej nie wiem. Chciałabym jedną żeby starczyła na długo bo nigdy nie miałam i nie wiem czy to wypali, pomóżcie proszę. Cena też ma znaczenie wiadomo. Jestem w siódmym miesiącu ciąży i chciałabym zacząć noszenie od samego początku.
Przed ciążą ważyłam 50 kg i 160 cm wzrostu.
Podajcie kilka wskazówek proszę na co zwracać uwagę, a może ktoś ma swoją do odsprzedania bo używana też może być.
Obserwuj wątek
    • kangurkowo.pl Re: Moja pierwsza chusta - pomocy 28.10.10, 20:17
      używanych poszukaj na bazarku :) jest tu na forum :)

co do chust - jak już wiesz, że skośnokrzyżowa i tkana, to ja ci tylko moge powiedzieć, że z nowych i niedrogich stosunkowo sprawdza się polska Nati, jest miękka od początku i fajnie się dociąga.

rozmiar - powinnaś się zawiązać w 4,2 m. jak chcesz, żeby mąż nosił, to pewnie 4,6 (czyli standard) będzie dla niego bardziej odpowiednie (zgaduję), ale dla ciebie też 4,6 będzie ok. Ja się motam w 4,2 we wszystko praktycznie (170 cm/65kg). w 4,6 mi zostają dłuższe ogony i tyle.
      • szamiran81 Re: Moja pierwsza chusta - pomocy 02.11.10, 09:29
        Jeśli jesteś dopiero w ciąży i chcesz od początku nosić, to może jednak spróbuj jednak z elastyczną. Łatwiej się jednak wiąże,mniej materiału. A jak się Wam spodoba to potem sobie nazbierasz na drugą nim dzieć za ciężki będzie.
        Ja zaczęłam od tkanej Nati, jest super, tylko wiązanie i dociąganie na początku sprawiało mi trochę trudności. Tylko ja zaczynałam chustowanie gdy mała miała już dwa miesiące i 6 kg. Nie opłacało się już kupowanie elastyka.
        Udało mi się jednak testować elastyczną chustę Jendrulino i naprawdę łatwiej i szybciej się wiąże.
        • majaaleksandra Re: Moja pierwsza chusta - pomocy 02.11.10, 09:58
          Też się podłączę do pytania.
          Jeszcze jestem w ciąży a chciałąbym od samego początku nosić malucha coby uniknąć szarpania z wózkiem przy odprowadzaniu starszej do przedszkola.
          I tu moje pytanie : Jaka chusta najlepsza? elastyk?tkana? czy może jakaś "gotowa"?
    • tititu Re: Moja pierwsza chusta - pomocy 04.11.10, 07:59
      A ja mysle, ze sprawdzaj zawsze z czego zrobiona jest chusta, bo jednak bawelna najlepiej sie sprawdza (ok, len w upaly) a czesc chust ma jakies dodatki. Dopytaj sprzedawcow jak juz bedziesz miala pomysl miedzy czym chcesz sie decydowac.
      • kafiorlla Re: Moja pierwsza chusta - pomocy 04.11.10, 09:36
        allegro.onet.pl/show_item.php?item=1284670954 a co o takiej myślicie jak na pierwszy raz?
        • doominikaa Re: Moja pierwsza chusta - pomocy 06.11.10, 21:18
          zacytuję ze strony aukcji:

Chusta uszyta jest z FLANELI w 100% BAWEŁNIANEJ, SKOŚNIE TKANEJ, od polskiego producenta. Tkanina posiada certyfikat.

czyli:
          zwykła flanela, którą odpowiednio taniej sama kupisz w dowolnym sklepie
          skośnie tkana - to nie to samo, co skośnokrzyżowo
          od polskiego producenta - super, to popieram
          tkanina posiada certyfikat - a chusta? i jaki certyfikat?

da się w tym nosić, ale komfort i łatwość zawiązania są nieporównywalnie mniejsze niż w chuście skośnokrzyżowej. Szczególnie, jeśli chcesz zawiązać dobrze i precyzyjnie dociągnąć. Raczej bym poleciła poszukać czegoś używanego, a jednak skośnokrzyżowego.
          • kafiorlla Re: Moja pierwsza chusta - pomocy 06.11.10, 23:06
            No dzięki bo ja właśnie u was piszę o pomoc sama nie będąc w temacie nie widzę różnic a nie chcę się zrazić i kupić byle co.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka