exman 15.04.10, 17:11 Co za paradoksalna pogoda ! Gdyby w tym była choć krzta logiki to po zachodzie słońca powinno się ocieplić. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ginger43 Re: Świeci słońce a zimno 16.04.10, 08:49 Może dzisiaj macie już cieplej. U nas to była pierwsza ciepła noc - pierwszy raz miałam okno otwarte na oścież przez całą noc, nie tylko na "uchył" Za to dzisiaj chyba u nas powiewa ten zimny wiaterek - przynajmniej na moim balkonie. ................................................................ Obowiązkiem każdego szczęśliwego kota jest radosne mruczenie! Mru, mru, mru... Odpowiedz Link
esmeralda_2 Re: Świeci słońce a zimno 16.04.10, 08:53 Jest chłodno nadal jest zimny wiatr,br właśnie przed chwilą wróciłam i piję na rozgrzewkę kawkę i zaraz rosół sobie podgrzeję, bo nadal mi zimno. Odpowiedz Link
exman Re: Świeci słońce a zimno 16.04.10, 10:34 Do tego jeszcze ta chmura z Islandii, prezent od bankruta. Need a light inside of me. Odpowiedz Link
beatrix13 Re: Świeci słońce a zimno 16.04.10, 11:04 długa zima, zimna wiosna, klimatu ocieplenie wg noblisty Gore'a Odpowiedz Link
esmeralda_2 Re: Świeci słońce a zimno 17.04.10, 08:23 Nadzieja umiera ostatnio, ale można ją zapalić na nowo. Odpowiedz Link
beatrix13 Re: Świeci słońce a zimno 17.04.10, 11:36 ja odczuwam subiektywnie,że w naszym regionie jest zimniej i guzik obchodzą mnie jakieś lodowce Odpowiedz Link
esmeralda_2 Re: Świeci słońce a zimno 17.04.10, 14:39 przez tą chmurę,temperatura ma spaść. Odpowiedz Link
andreas.007 Re: Świeci słońce a zimno 17.04.10, 01:17 Lody topnieja - to jest fakt. Bea, to ze u nad temperatura średnia być może się obniżyła nieznacznie nie znaczy, ze na kuli ziemskiej nie podwyższyła się! Lody topnieja... Liczy tu się srednia temperatura. Powiedzmy, ze ja zarobiłem... ale inni stracili - jeżeli ktoś powie o kryzysie będę się śmiał, bo zarobiłem... Odpowiedz Link
exman Re: Świeci słońce a zimno 17.04.10, 13:31 Mam w dupie średnią temperaturę (choć to ciekawie może brzmieć), mi nie jest średnio zimno mi jest po prostu zimno ! Odpowiedz Link
andreas.007 Re: Świeci słońce a zimno 17.04.10, 14:25 ziemianarozdrozu.pl/encyklopedia/85/topnienie-lodowcow Na zimno polecam rowerek lub Stroh 80... no ewentualnie okład z młodych piersi. Odpowiedz Link
tikki Re: Świeci słońce a zimno 17.04.10, 21:51 To nad cycki pedałowanie przedkładasz??? Odpowiedz Link
beatrix13 Re: Świeci słońce a zimno 17.04.10, 18:55 andreas.007 napisał: > Na zimno polecam rowerek lub Stroh 80... > no ewentualnie okład z młodych piersi. ................. z 3 propozycji jedynie na rum reflektuję, pedałowaniem i cyckami sam się ogrzewaj Odpowiedz Link
exman Re: Świeci słońce a zimno 17.04.10, 19:25 A coś ty taka wyrywna dzisiaj ? Te porady były do mnie. Maczo tu macho. Jak Ejsidisi. Odpowiedz Link
andreas.007 Re: gdzie jest to zimno? 19.04.10, 10:49 Masz racje - przecież taka pogoda jaka mamy, to pamietam w maju bywała! Jest wyraźne ocieplenie klimatu! Odpowiedz Link
exman Re: gdzie jest to zimno? 19.04.10, 21:18 Klimat nie ma tu nic do gadania, ja płacę podatki i wymagam wiosny a nie jakiegoś zasmarkanego przedwiośnia. Odpowiedz Link
alex-0_0 Re: gdzie jest to zimno? 20.04.10, 08:02 exman napisał: > Klimat nie ma tu nic do gadania, ja płacę podatki i wymagam wiosny a nie > jakiegoś zasmarkanego przedwiośnia. Uuuuuuuu .... widze że ktoś tutaj szykanuje Żeromskiego ..... Odpowiedz Link
beatrix13 Re: gdzie jest to zimno? 20.04.10, 12:45 czym wy się alex i andreas rozgrzewacie, skoro 8 stopni za oknem za gorąc bierzecie? jest zimno jak cholera w 2 połowie kwietnia Odpowiedz Link
alex-0_0 Re: gdzie jest to zimno? 20.04.10, 12:58 niczym Bea wychodzę z domu - cieplusio otwieram balkon - cieplusio ganiam z zuchami po lesie (wczoraj!) - cieplusio kładę sie spać (okno otwarte na maxa) - cieplusio .... jak tylko wspomnę odkopywanie łopatą samochodu Odpowiedz Link
andreas.007 Re: gdzie jest to zimno? 20.04.10, 12:59 Wybacz - musisz jakoś rozgrzać swoje kości! Zyj gorąco. Odpowiedz Link
beatrix13 Re: gdzie jest to zimno? 20.04.10, 14:44 ale jesteście jednoczasowi dla mnie ciepło jest od 20 stopni wzwyż Odpowiedz Link
alex-0_0 Re: gdzie jest to zimno? 21.04.10, 10:40 a ja od 25 stopni przestaje funkcjonować Odpowiedz Link
beatrix13 Re: gdzie jest to zimno? 21.04.10, 13:45 klawo jak cholera! 5 stopni, grad, wichura Odpowiedz Link
ziege77 Re: gdzie jest to zimno? 21.04.10, 14:09 beatrix13 napisała: > klawo jak cholera! > 5 stopni, grad, wichura > > > > od czasu do czasu wychodzi słoneczko - tak na poprawę humoru wieczorem zagra Bayern i zobaczę gwiazdy czy to nie zawiele jak na jeden kwietniowy dzień? Odpowiedz Link
tikki Re: gdzie jest to zimno? 21.04.10, 14:24 A u mnie słońce, wiatr rozganiający pyłowe zasłony, magnolie kwitną na wyścigi, nierozsądne dzieci dopominają się lodów... Ciepło Odpowiedz Link
alex-0_0 Re: gdzie jest to zimno? 21.04.10, 14:34 Bea Więcej tolerancji .... pogoda głupia, czytać nie łumi, więc nie wie że od miesiąca jest wiosna, .... więcej tolerancji Odpowiedz Link
beatrix13 Re: gdzie jest to zimno? 21.04.10, 16:25 www.youtube.com/watch?v=11Gs-rfPPis Odpowiedz Link
piernicyna Re: gdzie jest to zimno? 21.04.10, 18:34 Ludzie, gdy są mrozy, ubieram się na cebulkę. W czasie chłodów nie wychodzę z domu bez czapki. Przedwiośnie ma tę zaletę, że krótko trwa. Wiosną idą w odstawkę wszystkie barchany. Lato z natury rzeczy jest cudowne. A na upały żadnych syntetyków! Jutro Międzynarodowy Dzień Ziemi! Odpowiedz Link
exman Re: gdzie jest to zimno? 27.04.10, 11:46 Ordynator nie wypłaci się w tym roku za ogrzewanie, trzymam ogien pod piecem, a denaturat pod łóżkiem. Prognozy na najbliższe dni są takie że w sobotę i w niedzielę będzie lało. I gdzie tu sens, gdzie logika ? Odpowiedz Link
beatrix13 Re: gdzie jest to zimno? 27.04.10, 12:39 to taka polska świecka tradycja,że jak długi weekend zbliża się to pogoda pieprzy się Odpowiedz Link
alex-0_0 Re: gdzie jest to zimno? 27.04.10, 12:43 na pochodach pierwszomajowych było ciepło Odpowiedz Link
tikki Re: gdzie jest to zimno? 27.04.10, 23:45 Komuno wróć ? Może ją jakoś zakląć, tą pogodę? Odpowiedz Link
andreas.007 Re: gdzie jest to zimno? 28.04.10, 01:06 tikki napisała: > Komuno wróć ? > > Może ją jakoś zakląć, tą pogodę? ------- Mówisz i masz! Zaklne, uwaga nie czytać dzieci - kurwa mac! Zakląłem. Odpowiedz Link
andreas.007 Re: gdzie jest to zimno? 28.04.10, 09:36 Jak chciala Tikki zakląłem i proszę... od rana sloneczko i ma być dziś 19 stopni! Odpowiedz Link
alex-0_0 Re: gdzie jest to zimno? 28.04.10, 12:18 andreas.007 napisał: > Jak chciala Tikki zakląłem i proszę... > od rana sloneczko i ma być dziś 19 stopni! > > www.youtube.com/watch?v=NQ5TYEOhTao Odpowiedz Link
exman Re: gdzie jest to zimno? 29.04.10, 21:29 Galaxy, 19:15 ... wszystkie laski w rajstopach. Nie ma rady, czas na polowanie. Odpowiedz Link
gosia.43 Re: gdzie jest to zimno? 29.04.10, 22:12 W Krakowie juz lekka golizna wyłazi - wszak ponad dwadzieścia na zaokiennym poppłudniu było gosia Odpowiedz Link
exman Re: gdzie jest to zimno? 29.04.10, 22:18 Co tam temperatura, liczy się ciałko !!! Odpowiedz Link
gosia.43 Re: gdzie jest to zimno? 29.04.10, 22:28 no... czasami nawet zarzucę oko na taką apetyczną długonogą gosia Odpowiedz Link
beatrix13 Re: gdzie jest to zimno? 29.04.10, 23:35 dziś w Szczecinie 23 stopnie i co najmniej dziwnie ludzie grubo ubrani wyglafali, ja poczułam powiew lata i sandałki , gołe nogi,ale podobno jutro koniec tego dobrego Odpowiedz Link
ziege77 Re: gdzie jest to zimno? 30.04.10, 10:52 tia sandałki ,japonki,lniane biale spodenki, kobieta na Bramie krzyczaca ze zbiera głosy na Kaczyńskiego od nadmiaru wrażeń az sie w głowie zakreciło Odpowiedz Link
alex-0_0 przyznać się bez bicia! 30.04.10, 14:47 które z Was zamówiło na ten wekend deszcz? Odpowiedz Link
beatrix13 Re: przyznać się bez bicia! 30.04.10, 17:19 do tej pory takie modły w sejmie PiS urządzał,ale czy też tym razem nie wiem Odpowiedz Link
exman Re: przyznać się bez bicia! 30.04.10, 22:02 Może i niegrzecznie ale treściwie ...spierdalaj. Kurwax nasz Oddział miał załatwiać pogodę ?!!! Weź ty się przelicz , dziewczynko. Odpowiedz Link
gosia.43 Re: przyznać się bez bicia! 30.04.10, 22:13 Wszyscy mamy żle w głowach - przeżyjemy !! gosia Odpowiedz Link
exman Sytacja się nie zmienia 06.05.10, 09:23 Wczoraj rano skrobałem szyby w samochodzie. Poważnie zastanawiam się nad wystawieniem noty dyplomatycznej w tej sprawie i oflagowaniem balkonu. Odpowiedz Link
beatrix13 globalne ocieplenie, czas igloo budować 06.05.10, 11:56 w nocy za okne +1, w południe +7 i niech mi tylko jakiś idiota wspomni o globalnym ociepleniu to nakopię Odpowiedz Link
exman Re: Sytacja się nie zmienia 06.05.10, 13:42 Onet podał, że padać ma prawie do końca maja, przestanie dopiero 27- go. Witajcie w Krainie Deszczowców. Carrramba ! Odpowiedz Link
alex-0_0 Re: przyznać się bez bicia! 06.05.10, 13:10 exman napisał: > Może i niegrzecznie ale treściwie ...spierdalaj. Kurwax nasz Oddział miał > załatwiać pogodę ?!!! Weź ty się przelicz , dziewczynko. Już mam się bać? Odpowiedz Link
ziege77 Re: przyznać się bez bicia! 07.05.10, 11:32 alex-0_0 napisała: > exman napisał: > > > Może i niegrzecznie ale treściwie ...spierdalaj. Kurwax nasz > Oddział miał > > załatwiać pogodę ?!!! > > coś słabo idzie z tym załatwianiem pogoda paskudna, samopoczucie okropne chyba sobie w łeb z łuku strzele Odpowiedz Link
ziege77 Re: przyznać się bez bicia! 07.05.10, 12:32 exman napisał: > Chyba z łuku elektrycznego może być!!! dziś jestem miła i zgadzam sie na ze wszystkim i wszystkimi Odpowiedz Link
exman Re: przyznać się bez bicia! 07.05.10, 18:40 Cesarzowa Eugenia miała 486 koszul, lecz ledwie trzy pary majtek, używała ich bowiem tylko do jazdy konnej. Odpowiedz Link
beatrix13 listopad w maju 15.05.10, 11:52 teraz to juz nawet nie swieci słonce , ino zimno i mokro wzorcowe globalne ocieplenie Odpowiedz Link
exman Re: listopad w maju 15.05.10, 12:15 No tak, właściciele ogródków piwnych cierpią ... ja dzisiaj w ramach rozgrzewki idę potańczyć. Odpowiedz Link
beatrix13 Re: listopad w maju 17.05.10, 16:54 rozgrzałam się śmiechem, dobre i choć te kilka godzin Odpowiedz Link
ginger43 ale o co te pretensje? 15.05.10, 19:52 W końcu to zimna Zośka, tak ma być i już, jak świat światem 3 ogrodnicy i zimna Zośka powinni wiać chłodem, a później... Później zobaczymy czy się ociepli I niech pada, pada, pada żeby mi trawka piękna wyrosła ................................................................ Obowiązkiem każdego szczęśliwego kota jest radosne mruczenie! Mru, mru, mru... Odpowiedz Link
piernicyna Re: ale o co te pretensje? 15.05.10, 21:33 Burza i bzy "Burza chrabąszczów w błyszczących bzach! Kto wylągł chrabąszcze? Burza. Piorun, jak sztylet zaryty w piach, Stygnie i syczy: "Użas!" Ktoś widać niebu ogień chciał skraść, Lecz oślepiony srebrzyście, Prądem rażoną otworzył garść i rtęcią opryskał liście" Odpowiedz Link
beatrix13 Re: ale o co te pretensje? 16.05.10, 00:11 o te 7 stopni i deszcz o półroczną zimę i zamiast wiosny jesień o brak słońca Odpowiedz Link
beatrix13 ginger powódx zamówiła 17.05.10, 23:16 ginger43 napisała: > W końcu to zimna Zośka, tak ma być i już, jak świat światem 3 ogrodnicy i zimna Zośka powinni wiać chłodem, a później... Później zobaczymy czy się ociepli I niech pada, pada, pada Odpowiedz Link
ginger43 Re: ginger powódx zamówiła 18.05.10, 18:58 Cholerka, trochę przesadziłam. Jak nie przestanie lać, to wszystko mi zgnije, zamiast wyrosnąć ................................................................ Obowiązkiem każdego szczęśliwego kota jest radosne mruczenie! Mru, mru, mru... Odpowiedz Link
tikki Re: ginger powódx zamówiła 22.05.10, 21:37 "niech pada, pada, pada" Ginger, czy mogłabyś być taki miła i zyczyć każdemu z nas na tym forum szczęścia w miłości, zdrowia oraz gwałtownego przyplywu gotówki w dużych ilościach? Bo widzę że spełnianie życzeń wychodzi Ci spektakularnie dosyć (mam nadzieję, że nie jesteś zalana,swoją drogą?) Odpowiedz Link
andreas.007 Re: Świeci słońce a zimno 19.05.10, 01:01 "Kwiecień 2010 ze średnią temperaturą 14,5 st.C był najcieplejszym kwietniem na Ziemi od 1880 roku, gdy rozpoczęto regularne pomiary - podała Światowa Organizacja Meteorologiczna. ZOBACZ TAKŻE * Z powodu topnienia gór lodowych podnosi się poziom mórz i oceanów (02-05-10, 13:14) * Lodowce Antarktydy topią się szybciej, niż sądzono (25-02-09, 13:07) - Średnia temperatura na powierzchni Ziemi i w oceanach w kwietniu była rekordowo ciepła - 14,5 stopnia Celsjusza - poinformowano na briefingu tej organizacji w Genewie. Eksperci Organizacji tłumaczą wzrost temperatury anomalią pogodową El Nino." ----------------- Odpowiedz Link
andreas.007 Re: Świeci słońce a zimno 19.05.10, 01:05 Topnieja lodowce, woda dostaje sie do atmosfery w formie pary... napotyka chłodne fronty i spada w formie deszczu, a gdy zimniej to w formie śniegu! Podnosi sie poziom mórz i o9ceanów, ale to juz było na Ziemii... wprawdzie nie jako efekt działan człowieka, ale było wielokrotnie. Lodowce cofały sie, zalewało... gineło zycie i.... odradzało sie. W innej doskonalszej formie! Był las - nie było nas, nie bedzie nas - będzie las! Odpowiedz Link
beatrix13 Re: Świeci słońce a zimno 19.05.10, 15:35 andreas.007 napisał: > "Kwiecień 2010 ze średnią temperaturą 14,5 st.C był najcieplejszym kwietniem na > Ziemi od 1880 roku, gdy rozpoczęto regularne pomiary - podała Światowa > Organizacja Meteorologiczna. ....................... a u nas kwiecień i mają są wyjątkowo zimne i deszczowe w tym roku, bo najdłuższej i najmroźniejszej zimie od kilkudziesięciu lat i to ma dla mnie znaczenie Odpowiedz Link
andreas.007 Re: Świeci słońce a zimno 19.05.10, 19:22 Bea, to ze Tobie tej zimy było zimno i sie dłużyło nie znaczy, ze to była najmroźniejsza i najdłuzsza zima, bo nie była! Lodowce topnieja, leca w atmosfere, a potem gdy napotykaja zimne fronty, to w formie deszczu lub sniegu spadaja... trafiło sie, ze jestesmy pomiedzy tymi frontami stad tyle było sniegu! Odpowiedz Link
exman Re: Świeci słońce a zimno 19.05.10, 20:22 Tak, kurwa, nagle cała Europa była między frontami, co ty bredzisz, jest chujowo i tego żaden naukowiec nie zmieni żadną cienką teorią. Od jutra dopiero się ociepla, bo w przyszłym tygodniu pogoda musi być jak w Kalifornii Odpowiedz Link
tikki Re: Świeci słońce a zimno 19.05.10, 22:19 "co ty bredzisz, jest chujowo > i tego żaden naukowiec nie zmieni żadną cienką teorią." Od kiedy to teorie naukowców służą zmanie pogody? Oni mogą co najwyżej wytłumaczyć, czemu jest chujowo a będzie jeszcze gorzej. Odpowiedz Link
exman Re: Świeci słońce a zimno 21.05.10, 12:25 tikki napisała: > Od kiedy to teorie naukowców służą zmanie pogody? Oni mogą co > najwyżej wytłumaczyć, czemu jest chujowo a będzie jeszcze gorzej. tikki, oni z tego żyją, nawet ci powiem, i to nieźle ale ad rem, chciałem dzisiaj ogłosić koniec sezonu grzewczego ale widzę, że dopiero w środę to uczynię. W czwartek ma być pogodnie a to ma dla mnie zasadnicze znaczenie. Póki co ratuję się starą koncertówą the Who "Live at Leeds", ależ tam to grzeją !!! Odpowiedz Link
tikki Re: Świeci słońce a zimno 21.05.10, 21:15 Powiadają teraz, że te deszcze to z tego pyłu wulkanicznego się zrobiły, panie dzieju... Odpowiedz Link
beatrix13 Re: Świeci słońce a zimno 21.05.10, 17:17 exman napisał: > w przyszłym tygodniu pogoda musi być jak w Kalifornii ...................... będziesz się grillował, Exiu? Odpowiedz Link
exman Re: Świeci słońce a zimno 22.05.10, 16:07 Nie będę grillową kochanie, raczej będę jechał autostradą do piekła. Odpowiedz Link
79.angelika Re: Świeci słońce a zimno 22.05.10, 16:17 W moim mieście było dziś 22 stopnie teraz odrobinkę mniej ale w miarę ciepło jest .Lepiej gdy słońce świeci niż gdyby miało jeszcze padać . Odpowiedz Link
exman Re: Świeci słońce a zimno 22.05.10, 16:25 79.angelika - witamy na oddziale, a na co cierpisz ? Odpowiedz Link
tikki Re: Świeci słońce a zimno 22.05.10, 20:53 Jak siedemdziesiąt dziewięć to ilość lat to pewnie na choroby wieku dojrzałego . Odpowiedz Link
beatrix13 Re: Świeci słońce a zimno 22.05.10, 20:58 tikki napisała: > Jak siedemdziesiąt dziewięć to ilość lat to pewnie na choroby wieku dojrzałego . ................. jaki młody narybek na tej naszej geriatrii Odpowiedz Link
sylwe.ster2009 Re: Świeci słońce a zimno 26.05.10, 11:07 Witaj nam maiczku, ze słowiczkiem w gaiczku! Odpowiedz Link
beatrix13 epoka lodowcowa zbliża się 25.05.10, 12:46 co widać za oknem niewiarygodne.pl/kat,1017181,title,Epoka-lodowcowa-rozpocznie-sie-w-2014-r,wid,12300395,wiadomosc.html?ticaid=6a3a4 Rosyjski naukowiec argumentując swoją tezę przypomniał o kilku zjawiskach, które świadczyć mogą o trafności jego prognoz. Od lat 90- tych średnia roczna aktywność Słońca wyraźnie się obniżyła. Poza tym maksymalne temperatury podczas obserwowanego przez jakiś czas trendu, związanego z ocieplaniem się klimatu, zanotowano w latach 2005-2008. Abdusamatow przewiduje, że przez najbliższe cztery lata czekają nas znaczące wahania temperatur. Ich maksymalna wartość nie będzie jednak wyższa od tych osiąganych w latach 1998-2005. Wg Abdusamatowa stopniowej redukcji ulegać też będzie aktywność plam słonecznych, która swoje minimum osiągnie ok. 2042 r. To sprawi, że w latach 2055- 2060 będziemy mieli już do czynienia z naprawdę głębokim ochłodzeniem klimatu. W trakcie konferencji Abdusamatow skarcił też naukowców upowszechniających teorie dotyczące globalnego ocieplenia. Zdaniem eksperta, działalność człowieka i emisja gazów cieplarnianych nie ma tu nic do rzeczy. Rosjanin już wcześniej opublikował kilka swoich prac, z których jasno wynika, że głównym czynnikiem, który wpływa na temperaturę na Ziemi jest promieniowanie słoneczne. "Obserwacje Słońca pokazują, że jeśli chodzi o wzrost temperatury, dwutlenek węgla jest 'niewinny'." - stwierdził Abdusamatow. "Jeśli chodzi zaś o to, co nas czeka w nadchodzących dekadach, to nie jest to katastrofalne ocieplenie, ale globalny i bardzo wydłużający się spadek temperatury." W ubiegłym roku amerykańska komisja senacka zajmująca się sprawami środowiska wydała dokument, w którym znalazły się opinie 700 naukowców, którzy nie zgadzają się z twierdzeniem, że globalne ocieplenie jest wynikiem działalności gospodarczej człowieka. poinformował serwis wnd.com. Abdusamatow był jednym z ekspertów, którego ocena została w raporcie uwzględniona. Odpowiedz Link
tikki Re: epoka lodowcowa zbliża się 25.05.10, 16:21 No cóż, nie wazne oziębienie czy ocieplenie, jedno jest pewne - jako ludzie to mamy przejebane. Odpowiedz Link
exman Gaszę pod paleniskiem 26.05.10, 14:43 Koniec tego dobrego, ogłaszam koniec sezonu grzewczego, rzucam tę wszawą robotę i wyjeżdżam na Południe. Ciao. Odpowiedz Link
alex-0_0 Re: Gaszę pod paleniskiem 26.05.10, 15:57 Klucze od kotłowni zostaw! Gdzieś pić trzeba ..... Odpowiedz Link
gosia.43 Re: Gaszę pod paleniskiem 26.05.10, 21:40 Ex - Jeśli na Południe Polski - to wiadomości "ciepłych " nie mam . Weź jednak trochę koksu Alex - popieram w całej rozciągłości.... W razie co - same damy czadu gosia Odpowiedz Link
beatrix13 Re: Gaszę pod paleniskiem 26.05.10, 23:45 jedziesz pomagać powodzianom grając im na nerwach? Odpowiedz Link
andreas.007 to teraz jest zauwazalne ocieplenie klimatu? 10.07.10, 19:32 To jak dziewczyny - teraz zgadzacie się z teoria o ocieplaniu się klimatu na Ziemii? Odpowiedz Link
jootro2010 Re: to teraz jest zauwazalne ocieplenie klimatu? 10.07.10, 19:47 Pustynia....coraz bliższa. -.- Odpowiedz Link
andreas.007 Re: to teraz jest zauwazalne ocieplenie klimatu? 11.07.10, 08:55 "Tyt.: "Zwierzęta świata: Na cienkim lodzie" Org.: "On Thin Ice" Cykl prezentujący ciekawe i nowocześnie zrealizowane filmy przyrodnicze opowiadające o zwierzętach żyjących na całym świecie.film przyrodniczy Od dawna klimatolodzy ostrzegają przed globalnym ociepleniem. Okazuje się, że w Arktyce ten proces postępuje dwa razy szybciej niż gdzie indziej. Przewiduje się, że w ciągu najbliższych kilkudziesięciu lat lód zniknie z arktycznego krajobrazu. Oznacza to śmierć licznych miejscowych gatunków takich, jak: foki wąsate czy nerpy - foki obrączkowane. Aby sprawdzić zasadność tych prognoz, filmowcy docierają do archipelagu Svalbard, gdzie właśnie zawitała wiosna. Biologowie z norweskiego Instytutu Polarnego, odnotowują niepokojące zmiany zachodzące w tym regionie. W Arktyce jeszcze kilka lat temu był zbity lód, teraz można zauważyć jedynie fragmenty lodowca. Badania dowodzą, że sytuacja jest dramatyczna: nigdy przedtem nie było tu tak mało lodu. Prognozy dotyczące dalszego topnienia są jeszcze bardziej zatrważające. Jeżeli nie podejmie się radykalnych środków ochrony zwierząt żyjących w Arktyce, dojdzie do wyginięcia wielu tamtejszych gatunków, a w konsekwencji do załamania ekosystemu. " Odpowiedz Link
beatrix13 Re: to teraz jest zauwazalne ocieplenie klimatu? 11.07.10, 15:43 teraz mamy środek lata, więc jest gorąco natomiast 7 miesięczna zima w naszej szerokości normalna nie była Odpowiedz Link
andreas.007 Re: to teraz jest zauwazalne ocieplenie klimatu? 11.07.10, 20:16 Bea, jaka zima... po prostu czesciej padał snieg, bo było chłodno, a jak wiadomo lodowce topnieja, czyli w formie pary wiatr przenosi takze, jak i wody w oceanach. Jak sie spotykały fronty, to sie para skraplała... w formie deszczu czy obfitego śniegu. Jeszcze raz - lodowców juz prawie nie ma! Za kilkanascie, kilkadziesiat lat nie bedzie ich... beda za to częstsze opady! Nie wiem z czym dyskutujesz... ze mna, bo chyba nie z faktami - nastepuje ocieplenie klimatu. A że gdzies spadło wiecej sniegu, bo skroplona woda z lodowców spotkała zimne fronty i sie skropliła w formie sniegu - to tylko potwierdza to! Ogladałem i mam filmy BBC o Ziemii... a wiec Ziemia juz klikukrotnie była cała zamarznieta, ale była także cała gorąca... człowiek moze ma jakis tam wplyw, ale tak sie dzieje od poczatku istnienia Ziemi. Uwierzysz, ze nie było Morza Sródziemnego i chodziły tam po piasku tam słonie? Teraz znowu Morze Śródziemne ledwo dycha, bo kontynenty znowu sie schodza... wierzysz, że tak było czy tez moze byc? Przeciez niedawno mój kolega na Pogorii tam pływał... to chyba bzdura nieprawdaż? Odpowiedz Link
beatrix13 idzie zima stulecia 10.09.10, 23:38 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8360605,Naukowcy_ostrzegaja__czeka_nas__zima_tysiaclecia_.html Odpowiedz Link
ginger43 Re: idzie zima stulecia 11.09.10, 17:33 Czyli mój instynkt zapełniania spiżarni był uzasadniony na przednówku zapasy będą jak znalazł ................................................................ Obowiązkiem każdego szczęśliwego kota jest radosne mruczenie! Mru, mru, mru... Odpowiedz Link
exman Re: idzie zima stulecia 12.09.10, 10:03 A tym czasem piękną jesień mamy tego lata ... są jeszcze jagody w lesie, są borówki, żurawina i pająki. Ja na zimę mam słoiczek dżemu z czarnej porzeczki z dżinem (prod. K.Kredens) zakupionego na Krupówkach. Odpowiedz Link
alex-0_0 Re: idzie zima stulecia 13.09.10, 10:30 A tym czasem piękną jesień mamy tego lata ... są jeszcze jagody w lesie, są bor > ówki, żurawina i pająki. i żmije miedzianki Odpowiedz Link