Dodaj do ulubionych

cholerna cukrzyca ciążowa

03.04.10, 20:42
Jestem w 18 tygodniu ciąży i przez 22 tygodnie czeka mnie "dietka" na unormowanie poziomu cukru. Dopiero zaczynam i mam już dość. Drugi raz przechodzę w ciąży (z przymusu) na Montignaca.

Przez ten czas nie mogę: pizzy, zwykłego chleba, żadnych bułek, lodów, słodyczy - czekolada!!! :-( , frytek, ziemniaków, panierowanych kotletów, hamburgerów, klusków i wiele innych smakowitości. Odpadają więc kanapki i normalne obiady.

Co mogę:
mięso plus surówki - mięsa nie lubię
zupy bez klusek i ryżu-nie lubię
kasze plus surówki-też nie lubię
wyroby z mąki razowej-fuj ale trudno się mówi
makaron durum al dente bez żadnego tłuszczu-ujdzie ale ile można jeść makaron

co dobrego-można jeść ile się chce tylko co z tego jak mi to nie smakuje

dodam tylko że normalnie nie będąc w ciąży na takiej diecie chudnie się około 1 kg tygodniowo także już na wstępie czuję się jakbym biła wielkie rekordy-22 kg w dół (jeszcze normalnie się o tyle nie odchudzałam a tu - przymus)

Dieta ta, mimo że w normalnym stanie odchudzająca - jest w ciąży zdrowa i zapobiega cukrzycy. Stosowałam ją w poprzedniej ciąży i unormowała mi cukier. Zanim ją zastosowałam tyłam 0,7 kg dziennie-masakra- i to normalnie jedząc - badanie 50 g glukozy wykazało podejrzenie cukrzycy.
Ciągnęłam więc tą cholerną dietę choć miałam jej serdecznie dość.

Pomyślałam, że kupię glukometr do mierzenia cukru. Sprawdziłam jakie są normy i jakie jedzenie najmniej podnosi poziom cukru. Oczywiście-to co napisałam powyżej-mięso+surówki itp. Nie mam się co łudzić że będę jadła bułki i będzie OK.

Teraz szykuje się więc to samo :-( Chce mi się wyć. I chcę jeść pizzę!
Obserwuj wątek
    • boo-boo Re: cholerna cukrzyca ciążowa 04.04.10, 00:16
      Nic się nie martw- prawie na półmetku jesteś- wytrwasz.
      "dodam tylko że normalnie nie będąc w ciąży na takiej diecie chudnie się około 1
      kg tygodniowo także już na wstępie czuję się jakbym biła wielkie rekordy-22 kg w
      dół (jeszcze normalnie się o tyle nie odchudzałam a tu - przymus)"

Dawaj jakieś konkrety- chętnie skorzystam jak już ten "najpiękniejszy okres w
      życiu kobiety" dla mnie się zakończył.......

Mnie też się chce wyć- zwłaszcza w pewnym momencie- ale może lepiej nie będę
      pisać :)........
      • summerspring Re: cholerna cukrzyca ciążowa 04.04.10, 18:55
        Tu w skrócie zasady diety (podają że trzeba jeść 3 razy dziennie - ja jadłam 4x i na kolację zazwyczaj coś słodkiego-też chudłam):

dietamm.com/info/1/zasady_diety.html
        przepisy dla łasuchów-z mąki razowej no ale zawsze coś:

www.montignac.webd.pl/viewtopic.php?t=48
        Polecam przeczytać książkę:

merlin.pl/Jesc-aby-schudnac_Michael-Montignac/browse/product/1,160132.html
        Plus-chudnie się bez uczucia głodu no i można dużo jeść. Minusy - żegnajcie bułeczki itp. Jak ktoś lubi to ma ciężko.

Moim zdaniem to i tak najlepsza dieta odchudzająca. Powodzenia.
        Ja dziś na obiadek miałam pieczonego kurczaka i sałatę ze śmietaną. Niestety - ziemniaczków nie wolno :-(
        • aramea Re: cholerna cukrzyca ciążowa 07.04.10, 19:49
          Montignac jest naprawde super, ja sie swietnie czulam na tej diecie.

Mozna nawet ciasto czekoladowe wg Montignaca zrobic, serwowalam niedietujacym
          gosciom i znikalo szybciutko.

A bialej maki naprawde nie ma co zalowac...
          • summerspring Re: cholerna cukrzyca ciążowa 08.04.10, 09:29
            czy mogę prosić o przepis? :-)
            ostatnio robiłam budyń czekoladowy - przepis z internetu - ale to dopiero była ohyda
            • aramea Re: cholerna cukrzyca ciążowa 08.04.10, 20:20
              wrzuce jutro, bo dzis padam i marze o wylaczeniu komputera.
              Zajrzyj jutro rano.
    • lykka1 Re: cholerna cukrzyca ciążowa 07.04.10, 21:53
      ty sie lepiej ciesz, ze dzieciok jeszcze w brzuchu siedzi i masz
      szanse sie jeszcze wyspac.. hej, byc jeszcze w ciazy i miec cukrzyce..
      - westchnela marzycielsko.
      • summerspring Re: cholerna cukrzyca ciążowa 08.04.10, 09:27
        Oj tak... a ja mam już dwoje małych dzieci także... wiem co to znaczy ;P
        jeden w nocy drze się na siku a drugi o piątej zaczyna kursować
        i jeszcze w ciąży jestem :P
        a do tego jeść normalnie nie wolno :P
        ziemniaków chcę!!! ;) ;)

Ale ostatnio doszłam do wniosku że jak się utuczę o 30-40 kilo to i tak czeka mnie później dietowanie-no i obwisła skóra. Lepiej więc zacząć teraz i przynajmniej miło wspominać zaj**isty wygląd w ciąży.
        (Oczywiście zdrowie dziecka i tak jest na pierwszym miejscu-ale teraz jakoś tak łatwiej :)
        pozdrawiam;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka