Dodaj do ulubionych

Inne zastosowania...

21.03.04, 17:58
Fusy herbaciane stosowane są w Anglii do użyźniania ziemi w doniczkach (i nie
tylko). Efekty są rewelacyjne:)
Czy ktoś zna inne zastosowania herbaty?
Obserwuj wątek
    • edeka5 Re: Inne zastosowania... 22.03.04, 14:11
      Torebki z herbatą jako okłady na zmęczone oczy.
      Znam to tylko z "literatury", osobiście nie próbowałam.
      • ralston Re: Inne zastosowania... 22.03.04, 18:54
        Nie muszą być torebki. Można przemywać herbatą. Oczywiście wystudzoną.
        Stosowałem. Pomaga. :)
        • ada296 Re: Inne zastosowania... 22.03.04, 21:41
          do płukania włosów ??
          • slotna Re: Inne zastosowania... 24.03.04, 14:27

To chyba ziołowa, konkretniej rumianek;) Zwłaszcza dla blondynek, bo rozjaśnia.
    • julsza Re: Inne zastosowania... 25.03.04, 09:28
      Ale jak te fusy do tej doniczki? Posypuje sie i zostawia czy np. odgarnia
      ziemie, wsypuje i na to kladzie warstwe ziemi?
      Na oczy herbata jest rewelacyjna!!! Ja stosuje czarna - namaczam w esencji
      platki kosmetyczne. Zawsze to robie przed impreza, kiedy chce wygladac jeszcze
      ladniej :)
      • wedrowiec2 Re: Inne zastosowania... 25.03.04, 11:55
        Posypuje się i zostawia:) Tak czyniła pani do której chodziłam na konwersacje z
        jęz.angielskiego. We wszystkich doniczkach górną warstwę gleby (?) stanowiły
        fusy. W kilku książkach też trafiłam na zdania w rodzaju "róże zawdzięczały
        swój piękny wygląd zawartości czajników, które latam były wysypywane na grządki
        z różami".
        • ceper_pepper Re: Inne zastosowania... 26.03.04, 20:05
          Sam kiedyś stosowałem. Ale chyba jednak trzeba zakopać - po jakimś czasie
          pojawia się pleśń ;)
          Pozdrawiam

wedrowiec2 napisała:

> Posypuje się i zostawia:) Tak czyniła pani do której chodziłam na konwersacje
          z
          >
          > jęz.angielskiego. We wszystkich doniczkach górną warstwę gleby (?) stanowiły
          > fusy. W kilku książkach też trafiłam na zdania w rodzaju "róże zawdzięczały
          > swój piękny wygląd zawartości czajników, które latam były wysypywane na
          grządki
          >
          > z różami".
    • zo_h Re: Inne zastosowania... 25.03.04, 15:10
      Słyszałem o jednym zastosowaniu a dokładnie to chodziło o coś takiego jak
      robione w Chinach jajka stu letnie. Jest to stary tradycyjny przysmak tamtego
      regiony ... jajka zakopywane sa na sto dni w dole wypełnionym popiołem i
      właśnie fusami herbacianymi. I po takim oto okresie dostajemy te małe smakowite
      zakski, co prawda biało już nie jest białe a żółtko nieco zzieleniałe, ale
      Chińczykom podobno straznie smakuje :D.
    • wedrowiec2 Re: Inne zastosowania... 12.04.04, 21:16
      Z linku Ampoliona:
      Natural Hair Conditioner : Boil water. When the water starts to boil, add tea
      leaves/bags. Remove from the stove. Strain immediately. This will make a weak
      infusion of tea. Cool this weak tea. Rinse hair with this mild tea infusion.
      Leave to dry. Rinse with water. Hair will turn shiny.

Skin Vitalizer : Dab a cold, used tea-bag, on the skin. Leave to dry. With
      regular use your skin should have a healthy glow.

Getting rid of black rings under your eyes : Place a cold, used tea-bag, on
      each eye daily. Relax and watch the difference after a few weeks.

Natural agent for aiding in curing Cancer Cardiovascular disease : Scientific
      discoveries suggest that tea has Flavnoids, an antioxidant that combats free
      radicals in the body responsible for cancer and cardiovascular diseases.

As a cure for Arthritis : According to the scientisists at Case Western
      University in Cleaveland "Tea contains compounds that may help reduce
      inflammation and help arthritis. Scientists took two groups of mice and gave
      them injections of a substance that causes immune reactions similar to those
      due to rheumatoid arthritis. One group had regular water to drink and the other
      got water laced with polyphenols, chemicals found in green tea and, to a lesser
      extent in black tea. Nearly all the mice that drank regular water got arthritis-
      like symptoms, compared to less than half of the treated mice."

Dla chętnych przetłumaczę:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka