wedrowiec2 21.03.04, 17:58 Fusy herbaciane stosowane są w Anglii do użyźniania ziemi w doniczkach (i nie tylko). Efekty są rewelacyjne:) Czy ktoś zna inne zastosowania herbaty? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edeka5 Re: Inne zastosowania... 22.03.04, 14:11 Torebki z herbatą jako okłady na zmęczone oczy. Znam to tylko z "literatury", osobiście nie próbowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Inne zastosowania... 22.03.04, 18:54 Nie muszą być torebki. Można przemywać herbatą. Oczywiście wystudzoną. Stosowałem. Pomaga. :) Odpowiedz Link Zgłoś
slotna Re: Inne zastosowania... 24.03.04, 14:27 To chyba ziołowa, konkretniej rumianek;) Zwłaszcza dla blondynek, bo rozjaśnia. Odpowiedz Link Zgłoś
julsza Re: Inne zastosowania... 25.03.04, 09:28 Ale jak te fusy do tej doniczki? Posypuje sie i zostawia czy np. odgarnia ziemie, wsypuje i na to kladzie warstwe ziemi? Na oczy herbata jest rewelacyjna!!! Ja stosuje czarna - namaczam w esencji platki kosmetyczne. Zawsze to robie przed impreza, kiedy chce wygladac jeszcze ladniej :) Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: Inne zastosowania... 25.03.04, 11:55 Posypuje się i zostawia:) Tak czyniła pani do której chodziłam na konwersacje z jęz.angielskiego. We wszystkich doniczkach górną warstwę gleby (?) stanowiły fusy. W kilku książkach też trafiłam na zdania w rodzaju "róże zawdzięczały swój piękny wygląd zawartości czajników, które latam były wysypywane na grządki z różami". Odpowiedz Link Zgłoś
ceper_pepper Re: Inne zastosowania... 26.03.04, 20:05 Sam kiedyś stosowałem. Ale chyba jednak trzeba zakopać - po jakimś czasie pojawia się pleśń ;) Pozdrawiam wedrowiec2 napisała: > Posypuje się i zostawia:) Tak czyniła pani do której chodziłam na konwersacje z > > jęz.angielskiego. We wszystkich doniczkach górną warstwę gleby (?) stanowiły > fusy. W kilku książkach też trafiłam na zdania w rodzaju "róże zawdzięczały > swój piękny wygląd zawartości czajników, które latam były wysypywane na grządki > > z różami". Odpowiedz Link Zgłoś
zo_h Re: Inne zastosowania... 25.03.04, 15:10 Słyszałem o jednym zastosowaniu a dokładnie to chodziło o coś takiego jak robione w Chinach jajka stu letnie. Jest to stary tradycyjny przysmak tamtego regiony ... jajka zakopywane sa na sto dni w dole wypełnionym popiołem i właśnie fusami herbacianymi. I po takim oto okresie dostajemy te małe smakowite zakski, co prawda biało już nie jest białe a żółtko nieco zzieleniałe, ale Chińczykom podobno straznie smakuje :D. Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: Inne zastosowania... 12.04.04, 21:16 Z linku Ampoliona: Natural Hair Conditioner : Boil water. When the water starts to boil, add tea leaves/bags. Remove from the stove. Strain immediately. This will make a weak infusion of tea. Cool this weak tea. Rinse hair with this mild tea infusion. Leave to dry. Rinse with water. Hair will turn shiny. Skin Vitalizer : Dab a cold, used tea-bag, on the skin. Leave to dry. With regular use your skin should have a healthy glow. Getting rid of black rings under your eyes : Place a cold, used tea-bag, on each eye daily. Relax and watch the difference after a few weeks. Natural agent for aiding in curing Cancer Cardiovascular disease : Scientific discoveries suggest that tea has Flavnoids, an antioxidant that combats free radicals in the body responsible for cancer and cardiovascular diseases. As a cure for Arthritis : According to the scientisists at Case Western University in Cleaveland "Tea contains compounds that may help reduce inflammation and help arthritis. Scientists took two groups of mice and gave them injections of a substance that causes immune reactions similar to those due to rheumatoid arthritis. One group had regular water to drink and the other got water laced with polyphenols, chemicals found in green tea and, to a lesser extent in black tea. Nearly all the mice that drank regular water got arthritis- like symptoms, compared to less than half of the treated mice." Dla chętnych przetłumaczę:) Odpowiedz Link Zgłoś