Dodaj do ulubionych

o naszym Panstwie

29.04.04, 09:06
Wczoraj na granicy został zatrzymany autokar z 40 młodymi wegrami +
włoch+austryjak- osoby były podejrzane że sa aklterglobalistami(jechali do
Wawy)- nie mieli ze soba niebezpiecznych przedmiotów a manifestacja na która
pewnie sie wybierali z zasłozenia ma charakter pokojowy- Czy nie uwazacie ze
niewpuszczenie tego autokaru do Polski to lekkie przegiecie?
Obserwuj wątek
    • egon.olsen Re: o naszym Panstwie 29.04.04, 09:08
      Nie, nie uważam. Wystarczająco dużo kasy pochłonęła organizacja forum.
      Płacenie za odrestaurowanie budynków po 'pokojowych' manifestacjach - to
      dopiero dla mnie jest przegięcie.
      • aleffka Re: o naszym Panstwie 29.04.04, 09:09
        I bardzo dobrze!
    • apawlak1 Re: o naszym Panstwie 29.04.04, 09:17
      Tak! Oni jeszcze nic nei zrobili, a prawo nie karze ludzi za nic- przynajmniej
      nie powinno. Chyba za czasów totalitaryzmu sie ludzi karalo i ograniczalo sie
      ich wolność za nic. a podobno mamy demokracje.
      Oto globalizacja! Przenosimy sposoby "walki z terroryzmem" wym,yslone przez
      pana Busha. Ech
      • aleffka Re: o naszym Panstwie 29.04.04, 09:18
        Jest cos takiego jak prewencja - i tu to zastosowano.
        • apawlak1 Re: o naszym Panstwie 29.04.04, 09:20
          Ale oni nic nie zrobili!
          • egon.olsen Re: o naszym Panstwie 29.04.04, 09:21
            Bo na tym polega prewencja :)
            • aleffka Re: o naszym Panstwie 29.04.04, 09:21
              wlasnie:)
              • apawlak1 Re: o naszym Panstwie 29.04.04, 09:24
                to zastosujmy zasadę prewencji wobec wszystkich i zamknijmy wszystkich, ktorym
                źle z oczu patrzy
                :)
              • koaa Re: o naszym Panstwie 29.04.04, 09:26
                proponuje zamknac aleffke i egona bo mam wrazenie ze w przyszłosci popełnia
                jakis czyn karalny-to jest prewencja:)
                • apawlak1 Re: o naszym Panstwie 29.04.04, 09:27
                  :D
                  • aleffka Re: o naszym Panstwie 29.04.04, 09:42
                    na takim poziomie nie mam zamiaru dyskutowac.
                    • apawlak1 ! 29.04.04, 09:49
                      Uważam, ze to byl tylko zbyt osobisty argument. Po prostu chodzi o to, zeby
                      poczuc sie jak ktos, kto nic nie zrobil, nie masz dowodów, że coś zrobi i
                      wsadza sie go albo zatrzymuje. Ja bym sie nie czula za dobrze... .
                      Przeszkadzalo im, ze nosili dredy?
                      mieli za szerokie/za wąskie spodnie?
                      mieli inne poglądy niż większość społeczeństwa?
                      Ze nie bali sie powiedziec tego co myślą?
                      Ze nie bali sie przyjechać i nie siedzieć cicho, tylko powiedzieć coś głosno?

Chcielibyscie byc zamknieci za to, ze chcieliscie isc wczoraj na radykalne
                      forum teatralne na pola mokotowskie?
                      • skay5 Re:a o kibolach.. 29.04.04, 09:56
                        a słyszeliście,że kibice mają przyjechac? I lać się z tymi anty... Jak to
                        usłyszałam to szczęka mi opadła-to dopiero bedzie zadyma!!!!!!!!!!!
                      • egon.olsen Re: ! 29.04.04, 10:04
                        O ile mi wiadomo, to członkowie tej 'wycieczki' byli notowani przez czeską
                        policję jako zadymiarze, rozumując tym torem nie widzicie również nic zdrożnego
                        we wpuszczaniu pedofili do przedszkoli. Dobrze rozumiem??
                        • mario_m1 Re: ! 29.04.04, 10:29
                          Tym torem nie rozumuj, bo na bocznicę wjedziesz. Informacji 100% nie masz
                          odnośnie tych osób, a zadymiarzy znajdziesz wszędzie. Zresztą gdyby tak było,
                          zostaliby zawróceni z granicy z nie po ujechaniu iluś tam kilometrów.
                          • egon.olsen Re: ! 29.04.04, 10:35
                            Oni zostali zawróceni z granicy - nie zostali wpuszczeni na terytorium RP.
                            Przeczytaj sobie ciąg logiczny przedmówców. Tego typu wnioski same cisną się na
                            usta. Zresztą, nie sądzę, żeby bezpodstawnie odmówiono komukolwiek wjazdu na
                            teren Polski. Zgodnie z prawem międzynarodowym spotkałoby się to z retorsjami
                            ze strony rządów państw, z których pochodzili obywatele w postaci not
                            dyplomatycznych do naszego MSZ a nic takiego nie wpłynęło, więc wniosek o
                            prewencji jest jak najbardziej na miejscu.
                            • mario_m1 Re: ! 29.04.04, 10:59
                              Z tego co wczoraj pokazywali na Wocie, przejechali 40km, i byli juz na terenie
                              RP, wiec zostali cofnięci ze sterefy przygranicznej, należącej do Polski.
                              • apawlak1 Re: ! 29.04.04, 11:10
                                1. zostali zawróceni już z terenu Polski
                                2. Prosze podac zrodlo informacji o tym, ze byli to notowani czesi (takie info
                                do mnie nie dotarlo)
                                3. Mysle, ze pedofil to co innego niz czlowiek o innych poglądach
                                • egon.olsen Re: ! 29.04.04, 11:13
                                  Że to byli notowani czesi dowiedziałem się z wieczornego serwisu CNN, który
                                  podał, że uczestniczyli w rozróbach w Pradze podczas szczytu.

Myślę, że przestępcy są przestępcami bez względu na wagę zarzucanego czynu.
                                  • apawlak1 Re: ! 29.04.04, 11:15
                                    egon.olsen napisał:

> Że to byli notowani czesi dowiedziałem się z wieczornego serwisu CNN, który
                                    > podał, że uczestniczyli w rozróbach w Pradze podczas szczytu.

Jezeli naprawde rozrabiali w Pradze aktywnie, a nie tylko sie bronili, to ok.

> Myślę, że przestępcy są przestępcami bez względu na wagę zarzucanego czynu.

Tutaj bym dyskutowala.:)))
                                  • koaa Re: ! 29.04.04, 11:41
                                    a to ciekawe bo wczoraj na TVN 24 podawali ze to byli głownie Węgrzy
                                    -ciekawe kto tu manipuluje informacja
                                  • egon.olsen Re: ! 29.04.04, 11:48
                                    oczywiście to byli Węgrzy. Pomyliłem się.
                                    • koaa Re: ! 29.04.04, 11:52
                                      a może jakas gazeta cos o tym napisała abysmy na czyms mogli oprzec dyskusje
                                      bo zarówno CNN jak i TVN24 czesto podaja info wyssane z palca
                                      • egon.olsen Re: ! 29.04.04, 12:29
                                        - Grupa 44 alterglobalistów, która w środę nad ranem została zatrzymana w
                                        rejonie przejścia granicznego w Chyżnem, po południu opuściła terytorium Polski
                                        i wróciła na Słowację - podał rzecznik Karpackiego Oddziału Straży Granicznej w
                                        Nowym Sączu kpt. Marek Jarosiński.

Alterglobaliści czekali na granicy dziewięć godzin na zakończenie formalności. -
                                        Wystawienie aż 44 osobom decyzji administracyjnych o niewpuszczeniu do kraju
                                        zajmuje sporo czasu- wyjaśnia Jarosiński. Dodał, że wszystko
                                        przebiegało "zupełnie spokojnie i bez zadrażnień".

Decyzja o cofnięciu alterglobalistów z granicy jest odnotowana w bazie
                                        komputerowej Straży Granicznej i uniemożliwi tym osobom wjazd do Polski przez
                                        inne, na przykład sąsiednie, przejścia graniczne.

Tomasz Nyitrai z konsulatu Węgier w Krakowie powiedział PAP, że konsulat nie
                                        przewiduje podjęcia kroków w tej sprawie.

- Rozmawialiśmy z służbami granicznymi i nie widzimy na razie, żeby były jakieś
                                        nieprawidłowości w tych działaniach - powiedział Nyitrai.

Grupa obcokrajowców, w większości w wieku ok. 25 lat, podróżowała autokarem.
                                        Było w niej 41 Węgrów, jeden Austriak, jeden Włoch i jeden Hiszpan. Jako cel
                                        podróży zadeklarowali Warszawę. Nie znaleziono przy nich żadnych
                                        niebezpiecznych przedmiotów. Rzecznik Straży Granicznej odmówił odpowiedzi na
                                        pytanie, w jaki sposób pogranicznicy ustalili, że mają do czynienia z
                                        alterglobalistami.

Według alterglobalistów, nie był to pierwszy przypadek cofnięcia z granicy osób
                                        chcących wziąć udział w tzw. antyszczycie w Warszawie. - O dużej grupie
                                        zawróconych pewnie nie wiemy, ale tych, którzy się z nami skontaktowali, było
                                        kilkadziesiąt osób, w tym 50 z Niemiec, a także osoby m.in. z Francji,
                                        Bułgarii, Szwecji - mówi rozmówca PAP.

Służby graniczne nie potwierdzają jednak takich informacji. Jedynie rzecznik
                                        lubuskiej SG Mariusz Skrzyński przyznał, że w ciągu ostatnich kilku dni
                                        odmówiono wjazdu do Polski 21 osobom, m.in obywatelom Niemiec. - Powodem
                                        wydania decyzji o odmowie wjazdu do Polski były przepisy ustawy o
                                        cudzoziemcach, kilka osób figurowało w bazie "niepożądanych na terytorium RP",
                                        m.in. za zakłócanie porządku publicznego - dodał.
                            • mario_m1 Re: ! 29.04.04, 11:19
                              Odnosząc się do dalszej cześci Twojej wypowiedzi, czy myślisz, że rząd kraju z
                              którego pochodzili Ci ludzie będzie wysyłał jakies noty dyplomatyczne? przecież
                              oni pewnie tak samo byli z tego zadowoleni, jak nasza wspaniała służba celna,
                              czy też polcja, że udaremniła wjazd kilkudziesieciu osobom. Przecież ludzie
                              myślący inaczej niż rząd, i pokazujący to są kólą u nogi.
                              • egon.olsen Re: ! 29.04.04, 11:23
                                Myślę, że gdyby to była szkolna wycieczka to oprócz not dyplomatycznych byłby
                                skandal w mediach.

A jakoś nie podejrzewam tabloidów o spisek z rządem.
                                No chyba, że wejdziemy do archiwum X...
                                • apawlak1 Re: ! 29.04.04, 11:26
                                  egon, ale sluchaj, czy ty kiedykolwiek wjeżdżales do szanownego zjednoczonego
                                  Krolestwa? Bo tam generalnie traktuja ludzi inaczej. Jak potencjalnech
                                  przestepcow.
                                  • apawlak1 Re: ! 29.04.04, 11:27
                                    no dobra, sory egon:) to nie bylo tylko do Debie. Tak mi sie szybko napisalo.
                                    To bylo do wszystkich:)
                                    • apawlak1 Re: ! 29.04.04, 11:39
                                      mialo byc Ciebie, nie debie;)
                                      • koaa Re: ! 29.04.04, 11:43
                                        oj straszne uraziłas Egona:)
                                    • egon.olsen Re: ! 29.04.04, 11:51
                                      Jasne, że jeździłem do UK wiele, wiele razy i tylko raz miałem na Heathrow
                                      następujące zajście:

- Na jak długo?
                                      - Na tydzień
                                      - Jakie jest przeznaczenie Pańskiej podróży? (ubrany byłem w garnitur - podróż
                                      służbowa)
                                      - chciałem pojeździć metrem
                                      - ????????
                                      - głupie pytanie głupia odpowiedź.

Ot i to był cały incydent. Nigdy więcej na żadnym przejściu granicznym (a mam
                                      wklejone do paszportu dodatkowe kartki na pieczątki) nie spotkało mnie nic
                                      przykrego.
                                  • beauty_baby Re: ! 29.04.04, 11:42
                                    jechalam do Anglii i to kilka razy, wiele slyszalam o takich przypadkach, nikt
                                    mnie jednak nigdy zle nie potraktowal.
                                    Prewencja to to dobra rzecz, lepiej zapobiegac niz leczyc, czyz nie? Wasze
                                    argumenty (tzn. apawlak i koaa) sa zbyt skrajne i populistyczne.
                                    • koaa Re: ! 29.04.04, 11:48
                                      przeciez Ty nawet nie czytałas co napisałem- bo jakie niby moje argumenty jak
                                      mi sie nie chciało wdawac w dyskusje
                                    • apawlak1 Re: ! 29.04.04, 11:49
                                      Ale wszystko niech się odbywa zgodnie z prawem i z poszanowaniem zasad.
                              • apawlak1 Re: ! 29.04.04, 11:56
                                my tu gadu gadu o alterglobalistach cofnietych z granicy a mi tu sptzęt cofają
                                z granicy!
                                Musze poprotestowac. Ale po tej dyskusji mam argumenty!:))
                                • koaa Re: ! 29.04.04, 11:59
                                  hehe:) spadam na demonstracje sam zobacze co i jak na żywca
                                  • mario_m1 Re: ! 29.04.04, 12:06
                                    też bym chciał, ale mam za daleko :)
    • mario_m1 Re: o naszym Panstwie 29.04.04, 09:56
      Mi również nie podobało sie to, że Ci ludzie zostali cofnięci w sumie już z
      terenu Polski. Jechali na manifestacje do miasta europejskiego, a z zalożeń
      unijnych wynika, że europejczycy mogą podróżować bez problemów po europie, więc
      na jakiej podstawie ich cofnięto. Fakt faktem cały ten śmieszny zlot
      przedstawicieli Europy wschodzniej (w przewadze) kosztował miasto dość dużo,
      ale nie oznacza to, że wszystkim musi sie to podobać, i wszyscy muszą się temu
      podporządkować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka