Dodaj do ulubionych

Właśnie przeczytałem "S@motność w sieci" i ...

IP: *.sgib.com 09.08.04, 17:04
- wiem, że było to przerabiane wieki temu - ale chiałbym być dla kogoś takim
Jakubkiem ...
Obserwuj wątek
    • jakub998 Rany boskie..... 09.08.04, 17:57
      • bmwu Niestety badziewie 12.08.04, 12:20
        Po wielu miesiącach oglądania tej książki na półkach w końcu z ciekawości się
        do niej zabrałem. Początek intrygujący (kilkanaście stron), ale potem im dalej
        tym gorzej. Aż w oczy kłuło jak J.L.Wiśniewski niezdarnie próbował sie ukryć
        pod postacią Jakubka - wyidealizowaną, a przynajmniej cukierkowatą. Cała ta
        chemia, genetyka i internet - to wykapany Wiśniewski. Książkę rzuciłem w
        połowie, bo sztuczność myśli i słów postaci stała sie nie do zniesienia.

Polecam za to "Życie Pi" - na odreagowanie.
        • Gość: krowawkropki Re: Niestety badziewie IP: *.surfport24.v21.co.uk 13.08.04, 00:18
          jejku, myslalam, ze to tylko ja. szczyt grafomanii, po 20 stronach wymieklam, a
          dostalam od kogos, kto wychwalam pod niebiosa. brrrr.
        • Gość: tygrys bengalski Re: Niestety badziewie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 21:19
          samotnosc ma swoj klimat, mnie sie podobala mimo wszystko...
          ale "Zycie Pi" to ksiazka stulecia..masz racje!!!wzielam do reki w empiku,
          zaczelam czytac i...w niewyjasnionych dla mnie okolicznosciach znalazlam sie w
          domu...tak mnie wciagnela ta ksiazka.polecam goraco!!!!!!!!1
    • Gość: ciekawa Re: Właśnie przeczytałem "S@motność w sieci" i .. IP: *.proxy.aol.com 09.08.04, 20:02
      No to marnujesz czas na forum?
      • Gość: Tommy Re: Właśnie przeczytałem "S@motność w sieci" i .. IP: *.sgib.com 10.08.04, 09:41
        Nie zawsze można to zauważyć w realu ...
    • Gość: qtek tommus nie piskej IP: *.ws146.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.04, 20:13
      badziewie przeczytales,
      dla nawiedzonych babolinek,
      nie ma sie,
      czym chwalic,
    • cran503 Re: Właśnie przeczytałem "S@motność w sieci" i .. 09.08.04, 20:13
      ja sie zabieram za czytanie, tzn jeszcze nie mam ksiazki pod reka, ale chce to
      przeczytac
      a potem moze pogadamy o tym Jakubku ?

• Gość: Tommy Re: Właśnie przeczytałem "S@motność w sieci" i .. IP: *.sgib.com 10.08.04, 09:35
        W takim razie bardzo polecam. Ja już po kilkunastu stronach żałowałem, że ta
        książka się kiedyś skończy... Myślę, że powinna być to lektura obowiązkowa dla
        wszystkich par !!!
    • yyyha Re: Właśnie przeczytałem "S@motność w sieci" i .. 09.08.04, 22:51
      Gość portalu: Tommy napisał(a):

> - wiem, że było to przerabiane wieki temu - ale chiałbym być dla kogoś takim
      > Jakubkiem ...
      wiesz nie czytałam tego ale wydaje mi się że to chyba raczej mało meska
      ksiązka .Nie sądziłam ze faceci czytają takie rzeczy ,nie sadzilam że faceci
      wogole cos czytają...ale wiesz własciwie to tacy faceci nawet mnie kręcą....;)
      • cran503 Re: Właśnie przeczytałem "S@motność w sieci" i .. 10.08.04, 01:31
        >ale wiesz własciwie to tacy faceci nawet mnie kręcą....;)

kreca, nie kreca, na pewno sa inni niz Ci piekni z dyskoteki
        • tumour_marla Re: Właśnie przeczytałem "S@motność w sieci" i .. 11.08.04, 14:31
          Chcialbys byc takim nadwrazliwym, egzaltowanym,niezyciowym facetem, ktorego
          kobieta porzuca z lenistwa i przyzwyczajenia do meża, bo raczyl ja laskawie
          puknac gdy sie juz pakowala?dziwne...to bylo dobre w XIX wieku, gdy facet z
          milosci palnal sobie w leb z dwururki. Ta ksiazka to taka wspolczesna
          przeintelektualizowana i przeegzaltowana wersja "cierpien mlodego wertera" ale
          goethe byl wtedy nowatorem, taki watek milosnego trojkata maz ,zona i "ta
          jedyna prawdziwa milosc, druga polowka pomaranczy" czy innego gowna, byl
          przerobiony na wszystkie mozliwe sposoby. wcale nie ma czego nasladowac, zajmij
          sie prawdziwym zyciem.
      • Gość: Tommy Re: Właśnie przeczytałem "S@motność w sieci" i .. IP: *.sgib.com 10.08.04, 09:38
        To w takim razie muszę Ci powiedzieć, że faceci potrafią czytać i potrafią też
        coś czuć. A książka jest mimo wszystko i dla kobiet i dla mężczyzn. Chciałbym
        ją kiedyś z Kimś przeczytać razem ...
        • Gość: ladna pani Re: Właśnie przeczytałem "S@motność w sieci" i .. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.08.04, 10:35
          a mnie sie ta ksiazka nie podobala,
          choc wiele sie po niej spodziewalam.
          jakas taka wydumana i nieprawdziwa.
          polecam opowiadania tegoz autora-
          to dopiero kawal krwistej babskiej literatury.
          • Gość: mmm Re: Właśnie przeczytałem "S@motność w sieci" i .. IP: 5.6D* / *.europarl.eu.int 10.08.04, 12:29
            zgadzam się w 100%, takie bzdety, nie znalazłam w tej książce nic nadzwyczajnego
            • mefii Re: Właśnie przeczytałem "S@motność w sieci" i .. 10.08.04, 13:36
              racja, ksiązka taka sobie, gdyby wywalić z niej te wszystkie bzdurne historyjki
              o znajomych głównych bohaterów i znajomych znajomych - które mają za zadanie
              naciągnąć maxymalnie emocje czytelnika - to właściwie nic nie zostaje,zwykły
              taki romansik.... Ale parę tekstów było niezłych np.: "... doprowadzasz mnie do
              śmiechu, doprowadzasz mnie do łez... zastanawialam się dziś cały wieczór,że
              właściwie najbardziej chcę,żebys doprowadził mnie do orgazmu.." albo "płakać
              trzeba w samotności - tylko wtedy ma się z tego radość.." Pozdrawiam, jussi
              • Gość: Tommy Re: Właśnie przeczytałem "S@motność w sieci" i .. IP: *.sgib.com 12.08.04, 17:22
                Hej Jussi, a mnie się też bardzo podobał ten fragment o kokainie i kobiecie ...
                Ciekawe czy to rzeczywiście tak działa. Wtedy chyba wszyscy zostaliby
                narkomanami ;-)
        • yyyha Re: Właśnie przeczytałem "S@motność w sieci" i .. 10.08.04, 17:27
          Gość portalu: Tommy napisał(a):

> Chciałbym
          > ją kiedyś z Kimś przeczytać razem ...
          ...no to może mi ją kiedyś przeczytasz...;)
          • Gość: Tommy Re: Właśnie przeczytałem "S@motność w sieci" i .. IP: *.sgib.com 12.08.04, 17:19
            hm ... właściwie dlaczegoby nie ... jeśli chcesz spróbować :-) podaj proszę
            maila lub odezwij się na turbani@tlen.pl
            Może będzie interesująco ...
            Pozdrawiam,
    • graape to jest super książka! 10.08.04, 13:39
      Mnei też sie bardzo podobała, super że facet potrafił tak opisywac uczucia
      kobiet!, to nei jest przeciętny facet... a jego opowiadania w porównaniu do
      ksiązki nie mają nic nadzwyczajnego! cieszę sie ze tobie tez sie podobała, to
      dowodzi ze sa jeszcze wrazliwi faceci!
      • Gość: vika Re: to jest super książka! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 17:47
        ksiązka prawdziwa//o ile wiem nie tylko ja sie w niej odnajduje...ale czy
        słyszałyscie coś o filmie ,kótry podobnież powstaje ?..kto gra głowne role?kto
        kreci....ja nic nie wiem
        • graape książka! ale film??? 11.08.04, 20:54
          nie slyszalam nic o filmie, obawiam sie ze trudno byloby przekazac te emocji i
          uczucia tak jak opisal to wisniewski... z reguly ksiazki sa lepsze... ael jak
          mowisz o filmie to zobaczymy
      • Gość: Tommy Re: to jest super książka! IP: *.sgib.com 12.08.04, 17:28
        A czy myślicie, że w obecnych czasach kobiety jeszcze potrzebują
        takich "wrażliwych facetów"? Czy tylko interesują ich mocno opaleni bruneci,
        którzy pragną tylko wyrwać laskę i zostawić ją tydzień później?
        Jak to jest, że facet dla kobiety jest "wrażliwy" a ona i tak rzuci go dla
        jakiegoś "lovelasa" lub "nieprzyjemnego typka"?
        Zawsze mnie to fascynowało ...
    • groszek69 Re: Właśnie przeczytałem "S@motność w sieci" i .. 12.08.04, 11:15
      ksiazka rzeczywiscie swietna...dostalam ja od kolegi na urodziny.
      na przemian smialam sie i plakalam... nie moglam sie od niej oderwac, czytalam
      ja w autobusie, w pracy , pozno w nocy...
      dzieki za to ze tak myslisz i ze to napisales...bo juz zaczynalam watpic ze sa
      tacy mezczyzni
      pozdrawiam
      • Gość: Tommy Re: Właśnie przeczytałem "S@motność w sieci" i .. IP: *.sgib.com 12.08.04, 17:30
        A czy rzeczywiście kobiety potrzebują takich facetów, bo jakoś tego nie
        odczuwam ... Może dlatego, że jestem s@m ... a może własnie przez to ... ?
        • groszek69 Re: Właśnie przeczytałem "S@motność w sieci" i .. 16.08.04, 12:40
          widzisz...akurat naleze do tych dziwczyn ktore by bardzo chcialy "mmiec"
          takiego jakubka...powiedz sam...czy taka znajomosci nie jest siwetna?
          pozdrawiam
        • groszek69 Re: Właśnie przeczytałem "S@motność w sieci" i .. 16.08.04, 12:43
          przepraszam za literowki...ja rowniez jestem sama...
    • yyyha Re: Właśnie przeczytałem "S@motność w sieci" i .. 12.08.04, 23:35
      no,no widzę ,że grono wielbicielek stale się powiększa;)))))
    • Gość: a Re: Właśnie przeczytałem "S@motność w sieci" i .. IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 13.08.04, 00:26
      Po ksiażce zakochałam sie w Jakubie... Jest ideałem faceta (dla mnie),tyle, ze
      tacy nie istnieją... niestety. Często wracam do tej książki. I tęsknię do
      Jakuba. Ta postać we mnie głęboko zapadła. Zbyt głęboko...
      • Gość: jakub JA MAM NA IMIĘ JAKUB... IP: *.crowley.pl 13.08.04, 08:35
        fajnie, że tak nazywał się główny bohater, bo do tej pory wszystkim to imię,
        odmienione do KUBA kojarzyło się z tym debilem-idolem-pseudo-rokendrolem.
        • summer Re: JA MAM NA IMIĘ JAKUB... 13.08.04, 19:08
          To moje ulubione imię męskie...i kojarzy mi się zupełnie inaczej....
        • Gość: mystic Animi sie waż.... IP: *.acn.pl 21.08.04, 20:17
          wara od kęsego!!!!!!!!!!!!!!1
    • summer Re: Właśnie przeczytałem "S@motność w sieci" i .. 13.08.04, 19:07
      rany.... facet tylko nie to......mialkam takiego "Jakubka".... i z trudem
      wielkim się po nim pozbierałam;-)) w sieci stajesz się kim zechcesz...i kim
      nigdy nie będziesz. Rzeczywistośc to już zupełnie inna bajka...
      • Gość: Tommy Re: Właśnie przeczytałem "S@motność w sieci" i .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 19:19
        A myślisz, że w rzeczywistości nie można być takim Jakubkiem?
        • summer Re: w rzeczywistości... 13.08.04, 19:24
          ...jest się sobą.... tylko sobą. Jakubek to mit... w który wierzą wielbiciele
          tej książki... BOsz... ja to przeżyłam - to własnie tak się działo, mam do dziś
          ponad 100 listów - emaili , które pozwalają mi się usmiechnąć... Ale kiedyś
          czekałam na nie, uśmiechałam się z czulością, a teraz... z zakłopotaniem i ...
          smutkiem. Jakubek był jeden.
          • Gość: KLARYSA Re: w rzeczywistości... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 23:57
            W sieci niestety można udawać kogoś kim chcielibyśmy być, a do kogo bardzo nam
            daleko...Dałam się złapać na takie okrąglutkie frazesy..Nie
            czytałam "samotności...", ale wiem wystarczająco dobrze z autopsji, że
            najczęściej ci idealni cudowni "Jakubowie" po prostu nie istnieją..Bardzo łatwo
            pisze się jakim jest się tolerancyjnym, wyrozumiałym i twórczym
            człowiekiem..Niestety w codziennym życiu okazuje się, że tacy delikwenci nie są
            przystosowani do normalnej, zdrowej egzystencji. Tęskiłam za człowiekiem, który
            będziemoim księciem z bajki. I wszystko wskazywało na to, że go znalazłam. W
            sieci oczywiście. Życie zweryfikowało kłamstwa i okazało się, że mam do
            czynienia z zakompleksionym, niedojrzałym człowiekiem żyjącym wyobrażeniami o
            samym sobie, które bardzo niewiele miały wspólnego z rzeczywistością...Dla mnie
            było za późno. Nie jest żadnym Don Huanem, ale wie jak rozkochać w sobie takie
            idealistki jak ja. Wpadłam jak śliwka w kompot - nawet po tym jak mnie rzucił
            (podobno zbyt przyziemna była egzystencja ze mną, zbyd słodka i ułożona) - ..
            ja nadal zasypiam wspominając naszą bliskość (chociaż w łóżku też nie okazał
            się SuperManem, mimo pozorów)...

Dziś wiem, że nie warto wierzyć w słowa wyklikane w klawiaturę. Ciekawe kto
            następny...
          • crimen Re: w rzeczywistości... 14.08.04, 11:00
            Nawet w realu sobą bywają jedynie ekshibicjoniści:)))
        • Gość: jussi Re: Właśnie przeczytałem "S@motność w sieci" i .. IP: *.bialy-bor.sdi.tpnet.pl 16.08.04, 13:01
          można być jakubkiem tommy... tylko trzeba dużo udawać... i właściwie nigdy nie
          wiadomo czy warto...
    • Gość: inka Re: Właśnie przeczytałem "S@motność w sieci" i .. IP: *.elsat.net.pl / *.elsat.net.pl 14.08.04, 18:01
      Ja też może nie własnie bo m-ąc temu ale przeczytałam...to książka którą co
      najwyżej można opowiedzieć ale nie da się o niej dyskutować...tam wszystko jest
      idealne. Gdybym przeczytała roku temu z pobłażaniem w najlepszym przypadku
      pomyslałabym o tych wszystkich idealistach, marzycielach którym wydaje się że
      cos takiego może sie zdarzyc....mówię tak bo sama wpadłam pech chciał że
      poznałam pseudojakubka...chociaz do pewnego momentu szczerze wierzyłam ze to
      taki Jakubek idealny (wtedy go jeszcze tak nie mogłam nazwac siłą rzeczy).Do
      czego zmierzam....hmmm sama do końca nie wiem...ale czas wysilić sie i wysnuć
      jakies wnioski...wiec nie wierze w idealnych męzczyzn, nie czytuje juz takich
      ksiażek bo to strata czasu- nic pozytywnego w moje życie nie wnoszą i nie
      wierzę w cos takiego jak mój własny zdrowy rozsądek a może mniej drastycznie
      nie ufam mu.
      podrawiam:-)
      • Gość: KLARYSA ODSIECZ!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 19:18
        Wszystkim porzuconym, rzucającym i tym ze złym humorem polecam forum - link
        niżej - skutecznie poprawia humor i leczy doła. Ja jestem na pewno zdrowsza :)
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=210&w=14843709
    • Gość: Ignis Re: Właśnie przeczytałem "S@motność w sieci" i .. IP: *.elpos.net 16.08.04, 19:48
      Wiesz to dobrze że tak czujesz.Mało jest takich facetów na świecie,a wierz mi
      wiele kobiet takich właśnie Was potrzebuje.Tak trzymaj.
    • k2.klin Re: Właśnie przeczytałem "S@motność w sieci" i .. 17.08.04, 12:49
      a mi i tak się ta książka podobała, ryczałam czytając ją jak bóbr.Też
      chciałabym spotakać takiego faceta, choć niekoniecznie Jakubka (złe
      doświadczenia z osobnikiem o tym imieniu).
      Świetnych tekstów w tej książce też jest sporo np.: "Nagle tak cicho zrobiło
      się w moim świecie bez Ciebie" lub "Wódka tej nocy była jak tlen. Znowu można
      było oddychać".
      Pozdrawiam Tommiego, niedaj się im zgnębić tymi komentarzami.
      • zabieganab Re: Właśnie przeczytałem "S@motność w sieci" i .. 17.08.04, 13:36
        ja tez, już jakiś czas temu, przeczytałam ta książkę... I jestem zdruzgotana
        jej zakończeniem... też uważam, ze ten Jakubek był przeidealizowany... tacy w
        realu NIE ISTNIEJĄ!!!
        • vreuffen Re: Właśnie przeczytałem "S@motność w sieci" i .. 17.08.04, 19:56
          Książka przerysowana, wyidealizowana, przesłodzona.
          Ale sama historia powtarza się codziennie w sieci.
          vR
          • valpoliczella Re: Właśnie przeczytałem "S@motność w sieci" i .. 17.08.04, 21:16
            fakt, przeczytalam ta ksiazke 2 lata temu, wtedy bylam na podobnym etapie
            netowej milosci, dlatego mnie zafascynowalam ale jak sie dobrze przyjrzec, to
            takie tam baje, nic wiecej! Zycie prawdziwe jest gdzie indziej, choc nie
            kwestionuje znajmosci przez net, ale z reguly to sie nie sprawdza, choc sa
            wyjatki! Tyle!
          • naiwna24 Re: Właśnie przeczytałem "S@motność w sieci" i .. 31.08.04, 12:13
            ja to czytałam.
            w grudniu.
            pamietam.
            masz racje , powtarza sie codziennie.
            czasami nawet nie trzeba isc z kims do lozka, zeby sie okazalo ze ta osoba Cie
            zrani.
            zreszta ta cieniutka ksiazeczka wisniewskiego pt los powtorzony tez jest o
            pozorach.
            pozory myla kotku
    • Gość: cran Re: Właśnie przeczytałem "S@motność w sieci" i .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 10:14
      kupilam ja i czytam, w dodatku w pracy,
      troche niewlasciwe miejsce i klimat nie sprzyja,
      ale nie mam czasu w domu,
      juz 100 strona.........
    • Gość: cran >Tommy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 10:17
      chcialbys byc komuc Jakubkiem, ale pytanie czy umiesz?
      bo udajac w sumie jakby sie postarac mozna by temu sprostac
      ale ja pytam o naturalnosc itd...
    • 1977tommy Re: Właśnie przeczytałem "S@motność w sieci" i .. 18.08.04, 10:34
      Będzie nowa książka Wiśniewskiego ... dla zainteresowanych
      Tytuł "Los powtórzony"
      Zobaczcie w www.merlin.com
      Pozdrawiam,
      • Gość: dominiqa Re: Właśnie przeczytałem "S@motność w sieci" i .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 16:15
        ja tez czytałam, kawałek czasu temu...Z wypiekami na twarzy i scisnietym
        sercem, bo znałam takiego "jakubka". I wbrew wszystkim opiniom na tym forum,
        wiem, ze taka miłośc w realu może sie zdarzyc. Sa tacy wyjatkowi, wrazliwi
        faceci i wcale nie umniejsza to ich meskosci. Potrafią zapewnić bezpieczeństwo.
        Mój "jakubek" zgadywał w locie moje mysli, był szalony... Ale to spadło na mnie
        niespodziewanie. Byłam z kims,kilka lat i rozerwana miedzy nimi dwoma, nie
        umiałam wybrac. Poznałam go w momencie, kiedy mój zwiazek przeżywał trudniejsze
        dni. Stchórzyłam. W któryms momencie po prostu przestraszyłam sie siły tego
        uczucia i swoich reakcji, których nie byłam w stanie kontrolowac. A to takie do
        mnie nie podobne ... Mineło od tego czasu prawie trzy lata. Ciagle jestem z tym
        samym facetem, w przewidywalnym, bezpiecznym związku. I czasami żałuje, ze nie
        zaryzykowałam, bo gdzieś w głębi siebie wiem, że to był własnie TEN. mamy ze
        sobą kontakt. od czasu do czasu rozmawiamy. Staram sie jak najrzadziej, bo
        wciąż cos wisi w powietrzu. Za każdym razem z nadzieja w głosie pyta, czy cos w
        moim zyciu sie zmieniło, i kiedy odpowiadam, ze nie, powtarza jedno - jestem
        cierpliwy, poczekam. Acha i pierwszy raz, natkneliśmy sie na siebie właśnie w
        Internecie.
    • Gość: Annnn Re: Właśnie przeczytałem "S@motność w sieci" i .. IP: *.jgora.dialog.net.pl 20.08.04, 18:46
      moze byc dla mnie jakubkiem :-)
      • wu_ka Re: Właśnie przeczytałem "S@motność w sieci" i .. 20.08.04, 20:47
        Książke czyta sie bardzo dobrze, kazdy moze znalezc w niej cos dla siebie, bądz
        odnalezc czastkę siebie. A ze jest troche nieprawdziwa i wyidealizowana...no
        coż kto chce realizmu i prawdy niech czytuje reportaze.
      • 1977tommy Re: Właśnie przeczytałem "S@motność w sieci" i .. 21.08.04, 20:51
        Kim jesteś Annnn?
        • Gość: Annnn Re: Właśnie przeczytałem "S@motność w sieci" i .. IP: *.jgora.dialog.net.pl 21.08.04, 22:33
          przekonaj sie sam :-)
          • 1977tommy Re: Właśnie przeczytałem "S@motność w sieci" i .. 22.08.04, 23:10
            Annnn ... jesteś z Jeleniej gory, tak?
            • serceee Re: Właśnie przeczytałem "S@motność w sieci" i .. 23.08.04, 19:47
              Przez 3miesiace w roku :)
            • Gość: Annnn Re: Właśnie przeczytałem "S@motność w sieci" i .. IP: *.jgora.dialog.net.pl 23.08.04, 19:49
              No wlasnie przez 3 miesiace :)
              • 1977tommy Re: Właśnie przeczytałem "S@motność w sieci" i .. 23.08.04, 22:34
                A w pozostale miesiace? Gdzie wtedy przebywasz?
                • Gość: Annnn Re: Właśnie przeczytałem "S@motność w sieci" i .. IP: *.jgora.dialog.net.pl 24.08.04, 12:01
                  Jesli chcesz wiedziec, to napisz annnn1@gazeta.pl . Wyjezdzam na 2,5 tyg. ale
                  jak wroce- chetnie Ci odpisze.
    • Gość: Agabe Re: Właśnie przeczytałem "S@motność w sieci" i .. IP: *.lodz.dialog.net.pl 20.08.04, 23:58
      czytałam w wakacje. I tęskniłam za gadu gadu.
    • dea1 Re: Właśnie przeczytałem "S@motność w sieci" i .. 24.08.04, 22:41
      Ja chciałabym mieć takiego Jakuba......
    • groar Re: Właśnie przeczytałem "S@motność w sieci" i .. 07.09.04, 01:14
      Każdy ma swoją Samotność w Sieci...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka