Dodaj do ulubionych

Nastała zima

25.11.13, 09:03
Wczoraj deszcz,dzisiaj -5 stopni biało na dworze a do tego silny wiatr.
"Już niedługo Święta"....:)

Obserwuj wątek
    • urszulka_ma Re: Nastała zima 27.11.13, 07:52

nadeszły najgorsze dni - sennie, ciemno, zimno, mokro

ale, święta tuż tuż...!:)
      zaczynamy produkcję kartek i dekoracji światecznych
      • halina501 Re: Nastała zima 01.12.13, 09:22
        Święta są magiczne jak dawniej,czy jakby troszkę mniej?
        Wiem,że to zależy jedynie od nas.
        Teraz (tak mi się wydaje) bardziej cieszy mnie radość maluchów niż same Święta.
        • urszulka_ma Re: Nastała zima 01.12.13, 23:38

bez dziecięcej radości gwiazdka traci na wartości:)
          • halina501 Re: Nastała zima 03.12.13, 09:59
            Święta prawda Urszulko:))
            • urszulka_ma Re: Nastała zima 04.12.13, 08:05

tracimy gdzieś po drodze dziecięcą spontaniczną radość
              • halina501 Re: Nastała zima 04.12.13, 11:46
                I nie widzimy ,że w słoiku są kotki a nie skrawki papieru:)
                • urszulka_ma Re: Nastała zima 05.12.13, 16:02

śnieg w słoiku
                  • halina501 Re: Nastała zima 07.12.13, 09:54
                    Super strona:)
                    Taka umiejętność przyda się na pewno na nudne,długie,zimowe wieczory:)
                    • urszulka_ma pada śnieg? 08.12.13, 11:17
                      u nas czarno

lubię tą biel która łagodzi czerń
                      • halina501 Re: pada śnieg? 09.12.13, 09:43
                        Łagodzi,okrywa,przykrywa ...Taka śniegowa czapka niewidka na nieporządek;)
                        • urszulka_ma Re: pada śnieg? 10.12.13, 14:34

tak:)
                          cały brud i zło tej ziemi wydaje się białe - czyste
                          • halina501 Re: pada śnieg? 12.12.13, 11:21
                            Jakoś nie okrywa...
                            • urszulka_ma Re: pada śnieg? 12.12.13, 22:03
                              halina501 napisała:

> Jakoś nie okrywa...

brakło piórek na pierzynkę?:)
                              • halina501 Re: pada śnieg? 13.12.13, 11:26
                                Nie skubią w niebie gęsi..
                                Gdy nadchodziła pora skubania mama łapała taką delikwentkę,mocno przyciskała jej skrzydła do tułowia między swoimi kolanami ,łapała za szyję nieludzko ją naciągając i "skubała " ją pod "włos" a gęś darła się w niebogłosy aż uszy bolały ,czym wzbudzała popłoch wśród czekających na zabieg pozostałych gęsi.
                                Zostawiała jedynie pióra na skrzydłach .Uwolniona gęś ,łysa i znieważona uciekała machając skrzydłami skarżąc się ciągle na swój gęsi los:)
                                • urszulka_ma Re: pada śnieg? 14.12.13, 10:10
                                  a wirujących piórek jak nie widać, tak nie widać...
                                  już chyba któryś rok gdzie na początku grudnia odrobinę podkusi zima
                                  później czarno się robi,
                                  żeby dopiero w styczniu na biało świat przyozdobić

• halina501 Re: pada śnieg? 14.12.13, 11:53
                                    Dzisiaj szron osiadł na drzewach.
                                    Trzyma lekki mrozik a śniegu ani widu ani słychu;)
                                    • urszulka_ma pada śnieg? 15.12.13, 10:16
                                      a gdzie tam...

słonce świeci i nawet nie pachnie zimą:)
                                      • halina501 Re: pada śnieg? 15.12.13, 17:40
                                        No coś Ty...super:)
                                        Tutaj nie ma słońca.To znaczy jest, ale za chmurami:)
                                        • halina501 Re: pada śnieg? 17.12.13, 10:37
                                          A dzisiaj owszem.Normalnie jak na wiosnę:)
                                          • urszulka_ma Re: pada śnieg? 22.12.13, 00:05

może zimy nie będzie?:)
                                            • halina501 Re: pada śnieg? 22.12.13, 13:23
                                              W święta temperatury mają być plusowe.
                                              Niech przychodzi teraz,póki czas a nie na wiosnę będzie nadrabiać :)
                                              • urszulka_ma Re: pada śnieg? 26.12.13, 10:04
                                                właśnie wiosna chyba nadeszła
                                                ciepło, słonecznie, dziwnie taka pogoda gwiazdkowa

musiałam uciekać z mojej balkonowej lodówki:)
                                                • halina501 Re: pada śnieg? 26.12.13, 15:57
                                                  Wyrastają tulipany i pierwiosnki.Kwitną stokrotki.
                                                  Co to będzie,co to będzie?
                                                  Apokalipsa nadchodzi czy jak;)
                                                  • urszulka_ma Re: pada śnieg? 27.12.13, 09:58

i ciągle nie ma potwierdzenia,
                                                    że już śniegiem pokryta jest ziemia:)
                                                  • halina501 Re: pada śnieg? 31.12.13, 20:14
                                                    Zima się odstała?Dzisiaj troszkę przymroziło.
                                                    Może jednak nadchodzi:)
                                                  • urszulka_ma Re: pada śnieg? 01.01.14, 16:21
                                                    troszkę trawę oszroniło
                                                    basia śmieszne robiła podchody na "szeleszczących" trawach:)
                                                  • halina501 Re: pada śnieg? 01.01.14, 21:45
                                                    Dla niej wszystko jest nowe i warte poznania.
                                                    Takie psie dziecko:)
                                                  • urszulka_ma Re: pada śnieg? 02.01.14, 13:20
                                                    tak, zachowuje się jak małe dziecko

poznaje wszystko, jest ciekawa świata
                                                    oczywiście wszystko musi powąchać i posmakować..

a śpi również jak dziecko z łapkami do góry lub pozawijana w kłębek:)

w sumie jest u nas ta psia dziewczynka niecałe dwa miesiące
                                                    a już sobie jakoś nie wyobrażam bez niej domu

• halina501 Re: pada śnieg? 02.01.14, 18:11
                                                    Ona pewnie też nie wyobraża sobie życia bez Ciebie.

Przyzwyczaja się człowiek,wiadomo:)
                                                  • urszulka_ma Re: pada śnieg? 07.01.14, 22:38

bardzo szybko przyzwyczaja:)
    • urszulka_ma Nastała wiosna?:) 07.01.14, 22:40

zastanawiam się czy nie rozpocząć pod takim tytułem nowego wątku:)
      • halina501 Re: Nastała wiosna?:) 08.01.14, 10:00
        Może poczekajmy jeszcze, chociaż za oknem wczesnowiosennie.
        Pada deszcz,temperatura dodatnia.
        Jedynie zimny wiatr nie pozwala zapomnieć jaka to pora roku.
        • urszulka_ma Re: Nastała wiosna?:) 11.01.14, 10:37

widziałam duże pączki magnolii
          aż strach co się stanie jeśli teraz przyjdzie mróz
          u nas cały czas wiosna z a oknem...
          • halina501 Re: Nastała wiosna?:) 12.01.14, 10:18
            Chyba nawet najstarsi górale nie pomną takiej zimy.
            Trochę to przerażające.Tajfuny,nieoczekiwane zimy w najmniej spodziewanych stronach świata,wiry polarne zmieniające Niagarę w sopel.
            Co to będzie Urszulko,co to będzie...;)
            • urszulka_ma Re: Nastała wiosna?:) 14.01.14, 16:16
              nie mam pojęcia co z tą pogodą...
              psy też pokręcone
              może nadchodzi jednak wiosna?
              - basia zaczęła bardzo mocno zmieniać sierść na letnią:)
              • halina501 Re: Nastała wiosna?:) 15.01.14, 13:11
                To znaczy,że zimy nie będzie:)
                W moim ogródku kwitnie kwiatek.
                Nie wiem jak się nazywa .Zaczął kwitnąć od połowy lata i ciągle wypuszcza pąki.
                Jutro go sfotografuję i pokażę :)
                • urszulka_ma jednak nastała zima!:) 15.01.14, 22:46

nie wiem czy zdążysz pstryknąć, musisz się pośpieszyć
                  bo przez jedną, wczorajszą noc
                  swoje panowanie rozpoczęła królowa śniegu:)
                  która idzie do Ciebie
                  • halina501 Re: jednak nastała zima!:) 16.01.14, 12:50
                    Nie umiem sobie poradzić z wklejeniem...
                    Podpowiedz proszę:)
                    • urszulka_ma Re: jednak nastała zima!:) 17.01.14, 21:11

musisz wstawić fotke na swoje konto gazetowe - na fotoforum lub gdzieś w necie
                      gdy je już tam zamieścisz, to skopiować należy link, adres obrazka

klikasz na zakladkę pod obrazkiem - link do zdjęcia
                      po kliknięciu się rozwija
                      wybierasz link do dużego zdjęcia
                      kopiujesz ten link
                      i tu, na forum go wklejasz:

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/ng/di/ofky/sMUFKitK3mAO0pGVeX.jpg

• halina501 Re: jednak nastała zima!:) 19.01.14, 10:11
                        No właśnie.Tak też chciałam zrobić ale link nie rozwinął się niestety...
                        Nie pokazała się "łapa" tylko kursor.
                        Zdjęcie jest na koncie gazeta.pl.Możesz zobaczyć szukając pod "halina501".
                        • urszulka_ma Re: jednak nastała zima!:) 19.01.14, 23:04

to wina przeglądarki - Explorer

zrób to samo ale w przeglądarce Firefox lub google chrome

www.google.com/intl/pl/chrome/
                          • urszulka_ma Re: jednak nastała zima!:) 26.01.14, 09:13
                            urszulka_ma napisała:

>
                            > to wina przeglądarki - Explorer
                            >
                            > zrób to samo ale w przeglądarce Firefox lub google chrome
                            >

nic nie piszesz co się dzieje?

• halina501 Re: jednak nastała zima!:) 27.01.14, 12:10
                              Ferie:)

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3579156,2,1,Zimowy-kwiatek.html

Link w Chrome też się nie rozwinął ale skopiowałam ...adres?;)))
                              • urszulka_ma zimowy kwiatek 28.01.14, 19:33

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/qi/jb/ntih/xyhvSNBGfp4A58aa7B.jpg

• urszulka_ma Re: jednak nastała zima!:) 28.01.14, 19:39
                                halina501 napisała:

> Link w Chrome też się nie rozwinął ale skopiowałam ...adres?;)))

i bardzo dobrze zrobiłaś:)

zimowy kwiatek pstryknąć zdążyłaś
                                teraz pod śniegiem jest zasypany
                                snem zimowym, ukołysany
                                • halina501 Re: jednak nastała zima!:) 29.01.14, 16:14
                                  Zatęskniłam do wiosny .Do siania i sadzenia.Do obserwowania, jak rosną i pięknie rozkwitają.
                                  Nie mam za wiele miejsca i nie mogę mieć tyle kwiatów ile chcę wobec tego pnę się w górę.
                                  Tamtego lata ganek obsadziłam ozdobną fasolą ,która pnie się 4 metry w górę i miałam ławeczkę schowaną w jej cieniu.
                                  Mogłam sobie siedzieć,czytać i obserwować przechodzących ludzi sama nie będąc widziana:)
                                  • urszulka_ma Re: jednak nastała zima!:) 29.01.14, 23:23
                                    ławeczka w ogrodzie...

chyba gdzieś wyskoczę na jakieś słońce
                                    • halina501 Re: jednak nastała zima!:) 02.02.14, 17:16
                                      Śledzę prognozę pogody,oglądam to co dzieje się w moich rodzinnych stronach,na Lubelszczyźnie.Pamiętam takie zimy i nawet o nich pisałam na forum.Było i ,jak się okazuje jest tam tak i teraz.
                                      Linii wysokiego napięcia nie urywało a to dlatego,że ich tam jeszcze po prostu nie było:)
                                      Telefonów też nie było.
                                      Ale za to były sanie i koniki.
                                      Wtedy nie wyobrażałam sobie,że może być inaczej.
                                      Było po prostu pięknie:)

• urszulka_ma taka była jeszcze tydzień temu... 05.02.14, 09:44

a dziś u nas ani śladu zimy:)

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/ng/di/ofky/xmFyk60D8aEBTKOvUB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/ng/di/ofky/xJmwHI3AbcKiUQ0ZtB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/ng/di/ofky/8FdTLOvnayRBVBZ6VB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/ng/di/ofky/oa8HZGomldSmQSJWaB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/ng/di/ofky/iUTC8IMq7IFASmqMfB.jpg
                                        • halina501 Re: taka była jeszcze tydzień temu... 08.02.14, 22:22
                                          Dzisiaj było wiosennie.
                                          Ostatnie "spadłe" liście leżały na ziemi czekając aż przykryje je śnieg.
                                          Niestety nie doczekały się więc dzisiaj wzięłam grabie i je zgrabiłam.
                                          Córka na to:"Nic,tylko grabisz.Dobrze jeszcze,że nie rabujesz";))
                                          • halina501 Re: taka była jeszcze tydzień temu... 11.02.14, 11:48
                                            "Idzie luty,podkuj buty..."
                                            Chyba włóż kalosze, proszę.Leje już drugi dzień.
                                            Dziwy Panie,same dziwy.
                                            • urszulka_ma Re: taka była jeszcze tydzień temu... 22.02.14, 09:08
                                              halina501 napisała:

> "Idzie luty,podkuj buty..."
                                              > Chyba włóż kalosze, proszę.Leje już drugi dzień.
                                              > Dziwy Panie,same dziwy.

ja poprzedni tydzień chodziłam w japonkach:)
                                              a ten tydzień u nas również w sumie ciepły i suchy
                                              czy już kozaki pojdą do paki?:)
                                          • urszulka_ma Re: taka była jeszcze tydzień temu... 22.02.14, 09:06
                                            halina501 napisała:
                                            "Nic,tylko grabisz.Dobrze jeszcze,że nie rabujesz";))

udało jej się powiedzenie,
                                            a Ty skonczyłaś czy zaczynasz to grabienie?:)
                                            • halina501 Re: taka była jeszcze tydzień temu... 25.02.14, 13:26
                                              Hmmm,skończyłam ubiegłoroczne.
                                              Na grabienie w tym roku jeszcze czas:)
                                              Na trawniku mam już wiosnę.Zakwitły wczesnowiosenne kwiatki.
                                              Nie trzeba o nie jakoś specjalnie dbać.
                                              Zanim nastąpi pora koszenia trawy one pochowają się do ziemi i tam sobie spokojnie poczekają do przedwiośnia..
                                              Takie to wdzięczne i niewymagające:)
                                              • urszulka_ma Re: taka była jeszcze tydzień temu... 26.02.14, 19:47
                                                halina501 napisała:
                                                > Na trawniku mam już wiosnę.Zakwitły wczesnowiosenne kwiatki.

przesyłam Tobie bukiet kwiatów przywieziony z podróży...:)

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/ng/di/ofky/NKFwW0bhOMHBi5yOaX.jpg
                                                • halina501 Re: taka była jeszcze tydzień temu... 28.02.14, 08:00
                                                  Niesamowite,żeby tak na jednym krzaczku było aż tyle kolorów kwiatów:)
                                                  To chyba azalia.
                                                  Napracował się Pan ogrodnik.
                                                  Mój tata też zajmował się szczepieniem ,tyle,że na drzewach owocowych.
                                                  Mieliśmy w sadzie jabłoń z trzema gatunkami jabłek:)
                                                  • urszulka_ma Re: taka była jeszcze tydzień temu... 03.03.14, 14:25
                                                    halina501 napisała:

> Niesamowite,żeby tak na jednym krzaczku było aż tyle kolorów kwiatów:)
                                                    > To chyba azalia.
                                                    > Napracował się Pan ogrodnik.
                                                    > Mój tata też zajmował się szczepieniem ,tyle,że na drzewach owocowych.
                                                    > Mieliśmy w sadzie jabłoń z trzema gatunkami jabłek:)

tak, rzeczywiście przepięknie kwitną krzewy w hotelowych ogrodach Egiptu
                                                    tamtejsi ogrodnicy są mistrzami, dbają o zieleń dzień i noc...
                                                    nie wiem czy to krzew azalii, nie miał delikatnych platków w dotyku
                                                    raczej wydawały się jakby sztuczne były...
                                                    mój beniamin - domowy, w tamtejszych warunkach robi za żywopłot:)
    • urszulka_ma Nastała wiosna?:) 22.02.14, 09:09
      czas na nowy wątek
      należy zrobić wiosenny porządek!:)
      • halina501 Re: Nastała wiosna?:) 06.03.14, 09:47
        Podobnie jak beniamin hodowane u nas w domowych ,cieplarnianych warunkach, rośliny rosną dziko w egzotycznych dla nas stronach świata.
        • urszulka_ma Re: Nastała wiosna?:) 07.03.14, 08:52
          halina501 napisała:

> Podobnie jak beniamin hodowane u nas w domowych ,cieplarnianych warunkach, rośl
          > iny rosną dziko w egzotycznych dla nas stronach świata.

mnie najbardziej zaskoczył żywopłot w Chorwacji
          przez przypadek dotknęłam kiedyś listek w malej wiosce
          takiego zapuszczonego żywopłotu
          a tu zapach bardzo mi znajomy
          jedna z moich ulubionych przypraw:
          tzw. liście laurowe
          :)
          • halina501 Re: Nastała wiosna?:) 10.03.14, 11:59
            Jadłam figi prosto z drzewa.Co za smak:)

Zima tarmosi się z wiosną.
            Co nocą przymrozi to za dnia przygrzeje.
            I tak nie masz już szans ty zimo jedna:)
            Chociaż kto to wie.Dwa lata temu na Wielkanoc napadało śniegu po kolana.
            • urszulka_ma Re: Nastała wiosna?:) 11.03.14, 20:05

figa dla zimy
              wiosnę lubimy!:)
              • halina501 Re: Nastała wiosna?:) 12.03.14, 11:29
                Poszukajmy znaków wiosny.
                Już chyba gdzieś o tym pisałam jak Martysia będąc w przedszkolu narysowała pierwszy objaw wiosny.
                Był to pies robiący kupkę:)
                • urszulka_ma wiosenny temat?:) 14.03.14, 08:40
                  dobrze dziecko zaobserwowało..
                  wiosną więcej się spaceruje
                  obrazki trawnikowe sie widuje:)

jeśli już ruszyłaś temat kupy:)
                  to musze napisać, że u nas idzie sie czasem ulicami długo, długo, długo...
                  zanim spotka się kosz na śmieci, żeby taką kupę wyrzucić...ech
                  • halina501 Re: wiosenny temat?:) 14.03.14, 13:19
                    Nie tylko kosza przeznaczonego dla piesków.
                    Człowieki też mają problem ze znalezieniem toalety bo ich po prostu nie ma.
                    Widocznie dla urzędujących nam miłościwie stanowi to wstydliwy problem.
                    Może oni nie zniżają się do takich pospolitych czynności jak korzystanie ze "sraczyka";)
                    • urszulka_ma wiosenny temat 15.03.14, 09:47

tak, masz racje

a dziś prawdziwy marzec
                      jak ten wszystko mieszczący garniec:)
                      • urszulka_ma Re: wiosenny temat 17.03.14, 13:35
                        w marcu jak w garncu mawiał mój brat
                        to pada deszczyk to śnieg to grad...

u nas wszystko dzieje się z wielką przesadą..
                        była prośba o deszcz a nie o ulewy i gradobicia:)
                        • halina501 Re: wiosenny temat 18.03.14, 12:09
                          Może prośby były zbyt intensywne?;)
                          • urszulka_ma Re: wiosenny temat 18.03.14, 18:18

już się przejaśnia, i ucisza...:)
                            • halina501 Re: wiosenny temat 18.03.14, 19:37
                              Nawet słońce zaświeciło:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka