urszulka_ma 04.03.14, 09:34 dla zielonego Kanuka aby stał sie czerwony?:) herbata czerwona Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kanuk Re: wątek herbaciany 04.03.14, 11:32 A ,teraz juz cos wiem ,dziekuje bardzo ! Puerha pijam rzadko ,ale oolonga mam ostatnio w ciaglym uzyciu ,obok herbaty zielonej. Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma wątek herbaciany 05.03.14, 08:16 [...]Czerwona zawsze musi byc z hibiskusa ? Z czego sa te wszystkie czerwone ? Roiboos ? - zapytał Kanuk "Rooibos - w dokładnym tłumaczeniu "czerwony krzew" jest rośliną pochodzącą z Afryki Południowej. Osiąga wysokość do 1,5 m. Uprawia się ją w Górach Cedar - w regionie o suchym lecie, ubogiej stepowej roślinności, piaszczystych glebach i porze deszczowej zimą. Plantacje są jednocześnie terenami naturalnej wegetacji tych krzewów, dlatego stosowanie jakichkolwiek nawozów sztucznych czy środków owadobójczych nie jest tu potrzebne. Dzięki temu herbata Rooibos jest całkowicie naturalna i nie zawiera żadnych dodatkowych związków chemicznych. Cienkie jak igła listki czerwonego krzewu zbiera się latem, rozdrabnia, skrapia wodą i poddaje fermentacji, a następnie suszy na słońcu...." czerwonych jest dużo z różnych krzewów i z rożnych okolic świata Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: wątek herbaciany 06.03.14, 09:59 Znam ten aromat i smak jednakowoż nie mogę jej zbyt często pić.Wydaje mi się zbyt mdła i słodka. :) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: wątek herbaciany 07.03.14, 09:17 tylko z liści herbacianych napoje powinno się nazywać - herbatą niektóre napoje nazywamy herbatami mimo, że uzyskuje się je np. z kwiatów jak w przypadku hibiskusa:) to jest fajna stronka, można tu zobaczyć ceny wszystkich herbat i napojów herbacianych Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: wątek herbaciany 10.03.14, 12:24 Dziękuję za stronkę. Już jest w zakładkach:) Co moja droga sądzisz o tym: www.ocetjablkowy.pl/wplyw-na-zdrowie/ Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: wątek herbaciany 11.03.14, 20:31 nie słyszałam ale może warto popróbować? szczególnie, że wiosna idzie a spódniczki cosik się ciasne porobiły:) Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: wątek herbaciany 12.03.14, 11:16 Niby same dobroci a jakoś mało popularny sposób na różne dolegliwości. O odchudzaniu się piciem octu słyszałam. Lubię ostre przyprawy ale czy dam radę pić ocet? :) Odpowiedz Link Zgłoś
kanuk Re: wątek herbaciany 12.03.14, 12:32 Przed laty milaem swoj okres octowy. Pilem wylacznie naturalny ocet jablkowy ,niepasteryzowany ,nieklarowany ,z widocznymi fragmentami w nim plywajacymi. Z woda oczywiscie pilem. Nieco octu na dno szklanki dopelnionej woda. Smakowalo mi to i popijalem kiedy chcialem raz lub wiecej w ciagu dnia. Mysle ze to pomagalo na cos tam typu gospodarka tluszczowa. Po pewnym czasie zauwazylem,ze juz nie mam ochoty sie octowac. Nawet dodajac lyzeczke miodu. Powstawal wtedy lekko musujacy gaszacy pragnienie zdrowy napoj. I od tamtej pory robie to bardzo sporadycznie ,gdy jest goraco. A herbata jeszcze nigdy mi sie nie znudzila. Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: wątek herbaciany 13.03.14, 11:01 Dziękuję. W poradnikach piszą,żeby wypić dwie łyżeczki octu z wodą przed jedzeniem. Wypiłam rano na czczo ale miałam mdłości i bolał mnie żołądek. Zobaczę jak mój organizm zareaguje po dodaniu miodu:) Odpowiedz Link Zgłoś
kanuk Re: wątek herbaciany 13.03.14, 12:10 Podobno ocet jablkowy zawiera wszystkie dobroci jablek. Wiec pijac ocet nie potrzeba chyba juz ich jesc. Moj okres picia octu byl dosyc dlugi. Skonsumowalem na pewno wiecej niz 10 litrow ,wiec nie byl to kaprys ,a raczej dlugoterminowy plan gospodarczy. Kiedy jednak zaczelo brakowac dziurek w pasku do (od ?) spodni ,poszedlem do Canossy. I otworzylem puszke P. asztetu. Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma octownia jabłkowa:) 14.03.14, 08:52 zakupiłam wczoraj buteleczkę startuję z octownią za chwileczkę:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma wątek herbaciany 14.03.14, 08:55 a słyszeliscie o takich wiosennych naparach ?:) życzę wiosennego, miłego dnia:) Odpowiedz Link Zgłoś
kanuk Re: wątek herbaciany 14.03.14, 09:47 Niezly ten napar ! Urszulko ,jesli to taki ocet z nazwy ,klarowany i ze zwyklego sklepu spozywczego ,pasteryzowany ,to..nie rozni sie od zwyklego octu i zadnych innych zdrowych wlasciwosci nie posiada. Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: wątek herbaciany 14.03.14, 13:57 Widziałam już w sklepach bratki.Są śliczne:) Już wkrótce na moim ogródku zakwitną mniszki:) Kontroluję ten wiosenny ,żółty dywan ,żeby mi się nie zamienił w puchowy i nie odleciał na sąsiednie trawniki. Dlaczego pozwalam,żeby zakwitły? Ano dlatego,że pszczółki bardzo chętnie w nich buszują. Skoro bratki można "podjadać"to może do kulinarnych i leczniczych celów wykorzystam też mniszka:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: wątek herbaciany 15.03.14, 09:56 halina501 napisała: > Skoro bratki można "podjadać"to może do kulinarnych i leczniczych celów wykorzy > stam też mniszka:) proszę bardzo...wiosenne sałatki Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: wątek herbaciany 15.03.14, 09:51 kanuk napisał: > Niezly ten napar ! > Urszulko ,jesli to taki ocet z nazwy ,klarowany i ze zwyklego sklepu spozywczeg > o ,pasteryzowany ,to..nie rozni sie od zwyklego octu i zadnych innych zdrowych > wlasciwosci nie posiada. Kanuku, to jaki zdobyć dobry? Odpowiedz Link Zgłoś
kanuk Re: wątek herbaciany 15.03.14, 10:12 Ocet taki moze maja tam gdzies w sklepie ze zdrowa zywnoscia? Nie mam pojecia. Tzn. niepasteryzowany niefiltrowany i z organicznych jablek.Ot ,taki produkt natury. Polska produkuje tyle jablek ,ktos powinien sie wziac za produkcje i rozpropagowac nowy trend i zostac milionerka. Tu w pewnym czasie zlapal taka popularnosc (ten tzw. apple cider vinegar) ,ze zaczely go sprzedawac sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: wątek herbaciany 17.03.14, 13:54 kanuk napisał: > Polska produkuje tyle jablek ,ktos powinien sie wziac za produkcje i rozpropago > wac nowy trend i zostac milionerka. cosik ostatnio o dochodzeniu do majątku Kanuk pisze - jakieś braki finasowe czy cóś?:) żarty, żartami ale masz Kanuku rację Polacy nie potrafią robić interesów tyle mamy jabłek a ocet jabłkowy sprowadzamy na butelce octu który kupiłam pisze, że wyprodukowano w Austrii dla Develey Polska i jest to niby produkt naturalnej fermentacji ale zapewne najlepszy będzie taki wyprodukowany własny znalazłam kilka przepisów..na produkcję octu nie jest trudno go zrobić potrzeba jedynie czasu Odpowiedz Link Zgłoś
kanuk Re: wątek herbaciany 17.03.14, 19:44 podaje przepis na interes .a poza tym to herbata herbacie herbata ,nieprawdaz ? Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: wątek herbaciany 18.03.14, 18:14 kanuk napisał: > [...]to herbata herbacie herbata[...] ach ta herbata:) ja czasami zapominam, że istnieje herbata Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: wątek herbaciany 18.03.14, 19:35 Kolejna super stronka w zakładkach.:) Widziałam tam piernik z herbatą,którego wygląd skojarzył mi się z chlebem. Nie chwaliłam się jeszcze,że od Nowego Roku sama sobie piekę chlebek(i sama sobie zjadam);) bo domownicy twierdzą,że białe pieczywo jest lepsze. Przywiozłam od syna zakwas i teraz mam chlebek swojego wypieku. Syn już od jakiegoś czasu piecze chleb i muszę przyznać,że moim jeszcze do jego chlebków daleko. Jak to powiadają starożytni Chińczycy? Trening czyni mistrza.:) (starożytny chińczyk to wymysł mojego wnusia):) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: wątek herbaciany 20.03.14, 22:45 pieczenie chlebków w domu ostatnio zrobiło się modne... ja nigdy nie probowałam ale słyszę, że dużo osób właśnie samodzielnie piecze ostatnio jadamy z basią chleb razowy z dynią i pasztatem:) tzn ja jedną pajdkę ona drugą:) mało jadam chleba, czasem kupuję tylko na tzw. pajdki lub skibki - kilka sztuk:) Mara będzie piekła, chyba z mąki orkiszowej, zaczęła szaleć jej cukrzyca i nie może wcale chleba jeść Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: wątek herbaciany 21.03.14, 09:41 Urszulko zapytaj na chlebowym stoisku o chleb dla cukrzyków. Jak mama była u mnie to taki właśnie jej kupowałam. Pozdrowienia dla Mary:) Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: wątek herbaciany 25.03.14, 14:13 Dziękuję:) Taki chleb o niskim indeksie glikemicznym można jeść profilaktycznie. Zaraz zabieram się do dzieła. Zakwas już się ogrzewa:) Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: wątek herbaciany 07.04.14, 17:53 Eksperymentuję z mąkami. Nigdy nie zwracałam uwagi na typ mąki a okazuje się,że to jest ważne przy wypieku chleba . Cieszy mnie jak chlebek rośnie,rośnie a potem ,po upieczeniu w domu roznosi się przaśny zapach:) Normalnie jak na wsi:)) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma wieś i zapachy... 08.04.14, 13:46 dostałam wczoraj ze wsi zawiniątko wypakowane po brzegi wyrobami... basia szalała od zapachów rozchodzących się po mieszkaniu a moje wiosenne dbanie o okolice fałdkowe przepadło... dziś na obiad - kaszaneczka z kiszoną kapustką!:) mniammmm Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: wieś i zapachy... 10.04.14, 12:11 Kaszanka z kaszą gryczaną? Teraz zazwyczaj(przynajmniej tu,na Śląsku) kaszanka jest robiona z kaszą jęczmienną. Mama zawsze robiła z gryczaną i ta mi najbardziej smakuje. Wypiekały się kaszaneczki w piecu chlebowym na blaszce i aż pękały z dumy i przypieczonej skórki:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: wieś i zapachy... 10.04.14, 22:20 kaszanka zginęła z prędkością światła, była przepyszna:) i nie wiem nawet jaka w niej kasza była...:) a basia jest łakomczuchem okropnym i dziwacznie ? wybrednym na powietrzu smakują jej patyki, kije, kora i nie wiem kamyki jakieś...śmieci kuszące...? a w domu... czasem ją namawiam do jedzenia szynki ze sklepu nie chce jeść - (dużo chemii pewnie) - basia ma wyjątkowy węch uwielbia podjadać plasterki surowej marchewki:) Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: wieś i zapachy... 11.04.14, 11:15 Potrzebuje witamin:) Bart(pies) podjadał śwince morskiej sałatę,marchewkę i liście kapusty. Może z braku witamin a może z łakomstwa. Najśmieszniej było jak rzucał się na swoje jedzenie gdy przychodził syn . Tak jakby się obawiał,że dobierze się do jego miski:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma mała wieś na oknie:) 14.04.14, 16:44 czesto zwierzaczki dostarczają nam powodów do uśmiechu zasiałam sobie witaminki na parapecie okna Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: mała wieś na oknie:) 15.04.14, 08:12 Na parapecie będzie im ciepło i na pewno szybko wykiełkują. Chyba troszkę pośpieszyłam się z wysianiem niektórych nasion do ziemi .Zimno jest a to nie są dobre warunki dla młodziutkich siewek. No nic.Zobaczymy co z tego "wyrośnie".:) Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: mała wieś na oknie:) 17.04.14, 08:41 Dzisiaj w nocy przymrozek wysrebrzył trawę i dachy. Prawdopodobnie to przesilenie w pogodzie i od dzisiaj zapanuje prawdziwa wiosna. Prawda,że tak będzie?. Prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: mała wieś na oknie:) 07.05.14, 08:31 I tak wątek herbaciany stał się wątkiem o pogodzie ,ale to nic nie szkodzi. Byle się snuł:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma mała wieś na oknie:) 10.05.14, 08:45 a za oknem naprawdę nieciekawie...ech... Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: idzie to pić? 12.05.14, 12:54 Piłam takową jak karmiłam dzieci. Podobno dobrze wpływa na .....laktację. I na co jeszcze?:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: idzie to pić? 15.05.14, 07:56 jest zalecana w diecie wątrobowej musze uważać, bo wyhodowalam sobie pokłady skalne - znaczy kamloty i czeka mnie następne krojenie. Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: idzie to pić? 12.06.14, 11:32 A to już mało skałom miejsca na ziemi,że podstępnie lokalizują się w organizmie człowieczym? A poszły stamtąd:) Odpowiedz Link Zgłoś