Dodaj do ulubionych

Tęsknota za wolnością

31.01.15, 11:15
Tekst zaczerpnięty z innego forum
"Tryb życia, jaki prowadzi współczesny mężczyzna, jest sprzeczny z tym, co podpowiada mu serce. Niekończące się godziny przed ekranem komputera, spotkania, notatki, telefony. Świat biznesu wymaga od mężczyzny, żeby był on efektywny i punktualny. Polityka przedsiębiorstwa nastawiona jest na jeden cel: chodzi o to, by zaprząc mężczyznę do pługa i sprawić, by produkował. Jednak dusza nie chce być zaprzężona! Ona nic nie wie o zegarach odmierzających dniówki ostatecznych terminach czy wykazach zysków i strat. Tęskni za pasją, za wolnością, za życiem. Mężczyzna musi czuć rytm ziemi, musi mieć pod ręką coś namacalnego - ster, szorstką linię albo po prostu łopatę. Czy mężczyzna potrafi spędzać całe dnie tak, by zawsze mieć czyste i przycięte paznokcie? Czy o tym właśnie marzy chłopiec?”

Ja mam w tym kontekście pytanie do Pań? (jak sobie życzy, któryś Pan również zapraszam do udziału w dyspucie).
Czy macie tęsknotę, aby oddać się swym pasjom, życiu w pełni wg własnej wizji?

Bo ja już nie wiem jak to jest, czy faktycznie to kościół i społeczeństwo wciskają kobiecie pewne role, czy ja jestem dziwna;) Wygląda na to, że to tylko mężczyzna jest umęczony więzami jakie mu nakłada życie, a co z kobieciną, która pracuje, zajmuje się domem itd., ona nie ma prawa do tęsknoty za wolnością ?
Obserwuj wątek
    • carol-jordan Re: Tęsknota za wolnością 31.01.15, 11:54
      Ależ ma!
      Między pralką a kuchenką jest całkiem spora przestrzeń...... :D
      • to_ja_pisze Re: Tęsknota za wolnością 31.01.15, 12:01
        Zależy w jak dużym mieszkaniu :) Tak rzeczywiście można się wyżyć
    • kama265 Re: Tęsknota za wolnością 31.01.15, 12:06
      ja już pisałam w wątku o wygranej w totka, że jest we mnie tęsknota, żeby się oddać pasji i gdybym finansowo była zabezpieczona, zrobiłabym to. Może kiedyś dam radę :)
      • to_ja_pisze Re: Tęsknota za wolnością 31.01.15, 12:21
        Bo my same rozumiemy siebie i swoje potrzeby.
        Nie spotkałam się z literaturą, która nawołuje społeczeństwo do zrozumienia potrzeby wolności i realizacji kobiet. Poza nimi samymi nikogo to nie obchodzi.
        • kama265 Re: Tęsknota za wolnością 31.01.15, 12:32
          wiesz, chyba nie jest tak źle, są całe gazety (np. Twój Styl, btw kto jest targetem tej gazety???), poradniki psychologiczne poświęcone potrzebie samorealizacji kobiet, ruch społeczny powstał lata temu (feminizm ;))
          • to_ja_pisze Re: Tęsknota za wolnością 31.01.15, 12:56
            Całe wieki nie czytam dzienniki takiej prasy :) Czytam dzienniki i tygodniki publicystyczne.

W ostatnim zdaniu piszą tak:

?Dzikie serce? to książka napisana nie tylko z myślą o mężczyznach. Powinna przeczytać ją każda żona i każda matka mająca syna.

Wyobrażasz sobie odwróconą sytuację, że wychodzi książka w której ojcom zwraca się uwagę na to, aby wychowali córki tak aby się samorealizowały i były też spełnionymi matkamii i żonami?
            • kama265 Re: Tęsknota za wolnością 31.01.15, 13:06
              mnie to generalnie wkurzaja takie poradniki - jak rozmawiać z mężczyzną? (kurde, normalnie chyba??) jak sprawić, zeby umył podłogę / jak go chwalić, żeby na drugi raz umył nie tylko podłoge ale także wannę; jak stać się kocicą w seksie / ale jednocześnie jak sprawić, by mężczyzna nie czuł się z tym źle?
              kurde no. W doooopie mam to wszystko - jestem sobą, jestem świetna i nie mam zamiaru udawać głupszej / spokojniejszej / innej niż jestem, żeby facet się ze mna dobrze czuł
              • to_ja_pisze Re: Tęsknota za wolnością 31.01.15, 13:09
                jak sprawić, zeby umył podłogę / jak go chwalić, żeby na drugi raz umył nie tylko podłoge ale także wannę;

padłam
              • czarny.onyks Re: Tęsknota za wolnością 31.01.15, 13:28
                a ja tak czasem myślę, że jednak są potrzebne...

tyle problemów powstaje z niedomówień.....bo ona chciała..a on nie wiedział...ona myślała, że widzi...on nie rozumiał czemu się czepia...
                • kama265 Re: Tęsknota za wolnością 31.01.15, 13:30
                  no tak, ale to chodzi o komunikację a nie udawanie że jest się kimś kim się ewidentnie nie jest - a po złapaniu na haczyk chłopina na forum Brak seksu w małżeństwie ląduje.... ;)
                  • to_ja_pisze Re: Tęsknota za wolnością 31.01.15, 13:42
                    seks ważną rzeczą w życiu jest
                    jednakże może byc tak, że kompatybilne w poziomie, ale nie pionie małżeństwo jest
    • a-g-l-a-j-a Re: Tęsknota za wolnością 31.01.15, 12:39
      Zastanawiajace sa watki w stylu tego... tekst zaczerpnięty z innego forum, przeniesiony na inne... dlaczego ktoś zamiast wypowiedzieć się tam, w miejscu, w którym rozpoczęła się dyskusja i gdzie to przeczytał... przenosi swój komentarz czy refleksję w inne miejsce...

Dlaczemu tak?
      • kama265 Re: Tęsknota za wolnością 31.01.15, 12:41
        bo ktoś jest ciekaw co MY na to????
        • to_ja_pisze Re: Tęsknota za wolnością 31.01.15, 12:44
          dokładnie tak
          • kama265 Re: Tęsknota za wolnością 31.01.15, 12:46
            :D nie sądzisz, że dość dobrze się rozumiemy? ;)
            • to_ja_pisze Re: Tęsknota za wolnością 31.01.15, 12:46
              podejrzane ;))
      • to_ja_pisze Re: Tęsknota za wolnością 31.01.15, 12:46
        aglaja wrzuć coś ciekawego do dyskusji, jak ci się nie podoba to co ja proponuję
        przecież wszyscy razem tworzymy to foum
        • a-g-l-a-j-a Re: Tęsknota za wolnością 31.01.15, 12:50
          Nie mówię, że mi się nie podoba /bo przyznam, że nie przeczytałam niczego poza pierwszym zdaniem będacym informacja, że tekst pochodzi z innego forum/ a że dziwi mnie takie zjawisko...
          • to_ja_pisze Re: Tęsknota za wolnością 31.01.15, 12:57
            Jak zaczerpnę pomysł od kogoś to o tym piszę, żeby potem tu ktoś nie wpadł z awanturą, że nic nie napisałam.
      • czarny.onyks Re: Tęsknota za wolnością 31.01.15, 12:59
        bo...nie wszędzie chce się dyskutować?
        bo mamy ochotę rozmawiać z innymi ciekawymi osobnikami?

.....czepiasz się Agla...
        i nie bardzo rozumiem czemu...przecież całe życie dostarcza nam tematów do rozmów...a nie rozmawiamy o tym z wszystkimi....
        • a-g-l-a-j-a Re: Tęsknota za wolnością 31.01.15, 13:04
          Nooo ale tam sa właśnie ciekawi ludzie... ten, od tego wpisu i inni, którzy pociagnęli dyskusję... Jeżeli ktoś ich podczytuje to dlaczego nie napisze, nie wciagnie się w dyskusję...

I nie czepiam się... a analizuję pewne zjawisko..
          • to_ja_pisze Re: Tęsknota za wolnością 31.01.15, 13:08
            ee tam zjawisko od razu, nie ma co dzielić włosa na czworo
            • a-g-l-a-j-a Re: Tęsknota za wolnością 31.01.15, 13:11
              To dlaczemu tam, na innym forum, które podczytujesz... nie wzięłaś udziału w ciekawej dyskusji?
              • kama265 Re: Tęsknota za wolnością 31.01.15, 13:12
                boszesz Agla, bo woli z nami porozmawiać :-P
              • to_ja_pisze Re: Tęsknota za wolnością 31.01.15, 13:17
                wzięłam udział, ale to nie była dyskusja tylko kilka osób wyraziło swoje niezależne opinie

dyskutuję dopiero tutaj

do czego zmierzasz?
          • czarny.onyks Re: Tęsknota za wolnością 31.01.15, 13:26
            A może nie są ciekawi?

czasem dyskusja na forach sprowadza się do udowadniania innym za wszelką cenę swojej racji...
            obrzucania epitetami różnej treści, obrażaniem ludzi, jatkami słownymi....a nie dyskutowaniem...
            i mimo, że temat ciekawy...to się odechciewa wchodzić w to....

tak zupełnie poważnie.....czy Ty zawsze masz ochotę rozmawiać ze wszystkimi? z każdym znajdujesz wspólny język? zawsze Ci się chce?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka