Dodaj do ulubionych

dalej GS 500

13.01.05, 16:53
Sorry, za ten "niedorobiony" wątek przed chwilą.
Chciałam się dowiedzieć, czy któraś z was była (jest) szczęśliwą (lub nie)
posiadaczką GSa 500tki? Poszukuję motocykla dla siebie i coraz bardziej
skłaniam się ku temu właśnie. Jak sobie z nim radzicie? Czy 500 to nie za
dużo na początek (niedawno zrobiłam prawko i moje umiejętności pozostawiają
jeszcze wiele do życzenia)?
Pozdrowienia
P.S. Jedzie ktoś na Łódź? Czy to w tej hali , co zwykle?
Obserwuj wątek
    • dj_tosia Re: dalej GS 500 13.01.05, 18:10
      Mysle,ze GS 500 to dobry motocykl na poczatek.Moja kolezanka jezdzila nim po
      zdaniu prawka i bardzo sobe chwalila,a nie jest typem herod baby.Mniejszy zaraz
      Ci sie znudzi.Wydaje mi sie,ze powinnas sobie spokojnie na nim poradzic.
      Pozwicz sobie gdzies na bocznych drogach,na pustych parkingach zanim ruszysz "w
      miasto".
      Pozdrawiam!
      • abc9 Re: dalej GS 500 13.01.05, 18:20
        Dzięki!
    • hun660 Re: dalej GS 500 14.01.05, 11:35
      Będzie dobry. Motocykl nie za duży a moc już poważna. Starczy na początek i na
      dłużej też. Warto kupić używany (nawet u dealera) bo ew. mniej szkoda jak
      zaliczysz glebę, choćby na parkingu. Porównywalnym sprzętem jest Kawasaki ER5 i
      Honda CB500, choć najdroższa. Poszukaj na ogólnym u Dziawera tam dużo jest
      postów nt tego motocykla jako pierwszego.
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=508Pozdr.
      • abc9 Re: dalej GS 500 14.01.05, 16:41
        Dzięki. Na pewno będzie używany, choćby ze względów finansowych. Siedziałam
        wczoraj na gs-sie i wydaje mi się, że dam sobie z nim radę (choć na początku na
        pewno z przerażeniem w oczach). Przechodzę więc do klejnej fazy i zabieram się
        za poszukiwania. Chciałabym do końca lutego coś kupić. Jeszcze dziś w nocy
        wyjeżdżam do Łodzi, więc trzymajcie za mnie kciuki.
    • abc9 Re: dalej GS 500 16.01.05, 14:55
      Byłam, zobaczyłam i ... nie kupiłam. Gs - y były troszkę nowsze i droższe niż
      bym chciała. Za to kupiłam kurtkę (bo moja stara jest trochę beznadziejna)i
      bardzo, bardzo dobry kask.
      • sarawi :) 03.02.05, 18:18
        Dziewczyny,a co sadzicie o suzuki gsf400 - bandit - na pierwszy motocykl?
        • abc9 Re: :) 03.02.05, 20:25
          Sama przez dłuższy czas zastanawiałam się nad kupnem małego banditka. Jeśli
          chodzi o gabaryty jest po prostu idealny na początek. Mniejszy byłby już dla
          mnie za mały. Było mi dane się nim przejechać i jestem zachwycona tym jaki jest
          poręczny.
          Nie wiem natomast czy nie ma on zbyt sportowego zacięcia, jak na początek.
          Ale to nie mnie oceniać, bo nie mam doświadczenia, więc ciężko mi porównywać. A
          zresztą zależy co kto lubi. To może być również jego atut.
          Pozdrawiam. Anka
          • sarawi :) 03.02.05, 21:34

Dzieki za opinie.Ja coraz bardziej sie przekonuje do tego motocykla.Na
            poczatku nastawiona bylam na gs500,ale po jakims czasie doszlam do wniosku,ze
            cos mi w nim nie pasuje ... A ten - moze i ma zbyt sportowe zaciecie,jak to
            napisalas,ale wlasnie przede wszystkim to mi sie w nim podoba! Wydaje mi sie,ze
            to dobry wybor na poczatek ... a pozniej moze moje wymarzone kawasaki z750 ...
            jest cos w tym motocyklu takiego,ze az ciarki mnie przechodza :)
    • seta-stefan Re: dalej GS 500 03.02.05, 22:53
      hej :D mam GS-a i jest to moja druga maszyna (wcześniej śmigałam yamahą xs400).
      Motorek jest wręcz stworzony dla kobiet :) zwrotny, ma nisko siodło, bardzo
      posłuszny i grzeczny (no chyba, że użytkowniczka zażyczy sobie poszaleć - wtedy
      potrafi pokazać kły, chociaż ma 46 koników :P ) Mało pali - niecałe 5 litrów na
      100km. Właściwie jedynym mankamentem jest brak szybki (chyba że masz na oku
      model z owiewkami) - żeby osiągnąć większe prędkości trzeba położyć się na
      baku - ale przecież to też radocha - taki bliższy kontakt z ukochanym
      sprzętem :P polecam z każdej strony
      • abc9 Re: dalej GS 500 03.02.05, 23:40
        Ha, no właśnie. Też przez jakiś czas myślałam poważnie i bandicie (BANDYCIE?)
        400 i po długim zastanawianiu się zmieniłam zdanie i właśnie poszukuję dla
        siebie GSa. Fakt, że muszę przyznać, że na banditku czułabym się pewniej
        (jestem dość świeżo po kursie i najpewniej czuję się póki co na mz - tce), ale
        zdecydowałam się na GSa, bo:
        - na nim już da się pojechać gdzieś dalej we dwoje (trochę większy komfort dla
        pasażera)
        - mojemu mężowi na bandicie nie mieszczą się nogi, a przy jeździe we dwoje ja
        na razie nie prowadzę
        - GS jest tańszy, łatwiej go kupić i łatwiej z częściami
        - ale jest większy i cięższy i będę się na początku trochę bać, więc nastawiam
        się najpierw na trening na parkingu, potem przejażdżkę po zadupiach, a dopiero
        potem odważę sie wyjechać na miasto. Poza tym zastanawiam się nad kursem
        doszkalającym, jeśli pieniążki pozwolą.
        Pozdrawiam
        Anka
        P.S.No i może odezwą się dziewczyny jeżdżące GSamii banditami?
        P.S.2 a szybkę można chyba dorobić, może nie tak skuteczną, jak owiewka z
        prawdziwego zdarzenia, ale zawsze to coś
        • goha66 Re: dalej GS 500 04.02.05, 06:15
          cześć Ania :)... dorobienie samej szybki to nie problem, większość firm, które
          zajmują się wymianą szyb samochodowych świadczy takie usługi, ale we własnym
          zakresie musisz załatwić zrobienie mocowania i wymyslić jak ją wyprofilować.
          Pozdrawiam
          • abc9 Re: dalej GS 500 04.02.05, 12:26
            Fakt, o mocowaniach nie pomyślałam
        • sarawi :) 04.02.05, 15:43
          Ja mam nadzieje,ze wyobr bandita,bedzie dobrym wyborem ... juz nie moge sie
          doczekac - mam nadzieje,ze niebawem stane sie jego szczesliwa posiadaczka :)))
          Tobie tez zycze wszystkiego najlepszego.
          A w co sie juz zaopatrzylas jako przyszla motocyklistka? :>
          • abc9 Re: :) 06.02.05, 02:37
            Troszkę rzeczy miałam, bo przez jakis czas mój mąż miał motocykl i jeździłam
            jako pasażer, ale cały ten sprzęt był bardzo byle jaki. Stwierdziłam, że jeśli
            mam jeździć sama, nie ma co oszczędzać na bezpieczeństwie. No i zakupiłam
            bardzo porządny kask, nowy zresztą. W sumie głownie po to pojechaliśmy na
            motobazar do Łodzi. I był to dobry pomysł, ba za kask zapłaciłam połowę ceny
            sklepowej. No i kupiłam też kurtkę skórzaną z protektorami (też okazja - nowa
            za 290zł), bo moja stara ich nie miała.

Piszę te ceny, bo chcę powiedzieć, że naprawdę warto pojechać na któryś z
            motobazarów, jeśli chcesz kupić tego typu rzeczy. Dodam, że w miom mieście
            niewiele jest miejsc, gdzie można to kupić, więc tym bardziej musiałam.

Chcę jeszcze kupić rękawice i pas biodrowy. Spodnie mam, ale w przyszłości
            przydałyby się nowe.

A teraz przeglądam ogłoszenia i trochę jestem załamana. Niby GS to popularny
            motocykl i łatwo znaleźć (z banditkami gorzej). Problem w tym, że nie mam
            zaufania do sprzedających. Boję się, że kupię motocykl, a po czasie okaże się,
            że jest krzywy, ma pięć kilo szpachli w zbiorniku itp. Do pewnego stopnia można
            to sprawdzić, ale oglądając motocykl na żywo, a nie na zdjęciu. A nie opłaci mi
            się jechać na drugi koniec Polski, żeby obejrzeć motocykl i go nie kupić.
            Ograniczam sie więc do ofert z moich okolic i nie wiem, czy nie skończy się to
            ściąganiem motocykla z zachodu.
            Wolę sama go ściągnąć widząc , że jest po lekkim, niegroźnym szlifie, niż
            uwierzyć sprzedawcy, że motocykl np. jest cały malowany, bo zaliczył bardzo
            delikatną glebą parkingową i na pewno jest prosty. Oj, temat rzeka...
            Pozdrawiam
            Anka
    • xena80 Re: dalej GS 500 07.02.05, 14:01
      Cześć...
      a ja tak troszkę z innej beczki... a tak dokładnie, to mam pytanie
      do "abc9"... pochwal się moja droga jaki to kask sobie sprawiłaś??? piszesz że
      jest bardzo, bardzo, bardzo dobry... ale nie piszesz co to za nodel, marka???
      pytam się o to, bo właśnie sama jest na etapie wymiany swojego...
      Pozdrawiam,
      XENA
      • abc9 Re: dalej GS 500 07.02.05, 16:21
        Nie pisałam, bo być może stwierdzicie, że jestem nienormalna. Kupiłam kask arai
        a dokładniej model astro/j. Pozdrawiam
        Anka
    • xena80 Re: dalej GS 500 07.02.05, 18:57
      ooo a to dlaczego miałybyśmy tak pomyśleć ??? przecież to dobry wybór... Dobry,
      fajny kask i do tego pewnie drooogiii ???
      Pozdrawiam,
      XENA
      • abc9 Re: dalej GS 500 07.02.05, 20:02
        No właśnie boję się, że uznacie mnie za wariatkę z powodu ceny. W sklepie stoi
        2600zł, a mi się udało kupić za 1400zł

Gdybym miała kasy jak lodu i kupowała motocykl nowy z salonu, to pewnie
        porządny kask nie byłby rzeczą dziwną. Ale w moim przypadku wartość kasku
        bedzie równa 1/4 wartości motocykla...

Pozdrawiam. Anka
        • sarawi :))) 07.02.05, 20:12
          ooo ... a ja za swoj dalam ciut ponad 400 :))) hihi
    • xena80 Re: dalej GS 500 08.02.05, 09:35
      Aniu,
      uważam, że bezpieczeństwo stoi na pierwszym miejscu!!! więc ten kask który
      kupiłaś będzie super... nie dość że jest bezpieczny, dobrze wykończony to
      jeszcze zapewnia komfort jazdy... Uważam, że nie ma co oszczędzać na "zdrowiu i
      bezpieczeństwie"...
      Ja też już sobie kupiłam nowy kask i też z tzw. "wyższej półki". Jestem
      bardzo, bardzo z niego zadowolona i nie żałują tego zakupu oraz wydanych
      pieniędzy ;-))
      Nie mogę się już doczekać kiedy będę w nim jeździła... marzę aby szybko
      przyszła wiosna...
      Pozdrawiam,
      Xena
      • abc9 Re: dalej GS 500 08.02.05, 09:46
        To fajnie, że ktoś myśli podobnie, bo już się bałam, że tylko ja
        Pozdrawiam. Anka
    • hondacb500 Re: dalej GS 500 - A RACZEJ HONDA :) 18.02.05, 00:55
      Mój nick mówi sam za siebie.
      Nie powiem - przymierzałam się do kilku GS-ów, szukałam, bo tańsze... Ale jak
      widziałam ich stan, to mnie ciary przechodziły! Jeżdzące złomy po prostu. Nie
      miałam szczęścia, albo nie miałam kupować Suzuki.
      Kolega miał do sprzedania CB500, więc po półrocznym kręceniu noskiem (i
      szcześciu, że nikt nie kupił Hondy przede mną) - jestem szcześliwą posiadaczką
      Cebulki. Na początku byłam porażona mocą (60kM) i masą (200kg). Teraz wydaje mi
      się najporęczniejszym motocyklem świata, który mógłby czasem przekroczyć te
      magiczne 200 km/h (a nie chce, skubana). Kwestia przyzwyczajenia się.
      Hondy są bardziej trwałe niż Suzuki. Moja ma przeszło 90 tys przebiegu (nie
      wygląda) i co roku mechanik klepie ją z zadowoleniem po baku, że taka
      twardzielka z niej.
      JAKI PAN, TAKI KRAM :]
      • goha66 Re: dalej GS 500 - A RACZEJ HONDA :) 18.02.05, 07:44
        ja jestem szczęśliwą posiadaczką Hondy CB 400 (a właściwie zostałam wzięta w
        jasyr) :D ...Fajnie nazwałaś swoją CB - "Cebulka" :D
      • draka00 Re: dalej GS 500 - A RACZEJ HONDA :) 18.02.05, 20:25
        To ja tzn abc9 po zmianie nicka.

Pocieszające bardzo to co piszesz. Ja właśnie nie porwałam się na CB500, BO
        bałam się , że będzie za duża (GS odrobinę mniejszy) No a skoro piszesz, że
        teraz dla ciebie jest poręczna, to znaczy, ze pewnie powinnam sobie z GSem
        poradzić
        • hondacb500 Re: dalej GS 500 - A RACZEJ HONDA :) 20.02.05, 10:07
          Mam 1,70m wzrostu i nie jestem zbyt muskularna, ale daję sobie radę z CB w
          każdych warunkach. Nigdy jej nie podnosiłam z gleby, ale myślę, że nie byłby to
          wielki problem. To świetny motocykl dla początkującego, który chce poszaleć :)
    • yamamoto Re: dalej GS 500 18.02.05, 08:54
      Gdyby ktoras z pań szukala motorka to wlasnie przywiozlem z Niemcow i mam do
      sprzedania ER-5. Stan naprawde super.Jakby co to na priv zapraszam.
      Romek
      • sarawi :) 18.02.05, 20:07
        zajrzyj na skrzynke Romek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka