Dodaj do ulubionych

co robicie całymi dniami

01.02.05, 19:10
Pytanie kieruję oczywiście do mam siedzących z robaczkami w domu. My o ile
przed południem jest z głowy, bo zanim sie wstanie, śniadanie, zabawa, sanki
(spacer) i tak mija czas do drzemki, tak po południu, zabijcie mnie ale juz
nie mam pomysłów. Wieczór jest ok, ale ile można jeździc po sklepach, a w
domku to Marysia raczej długo nie usiedzi. Znajomych też nie mamy tuzina,
żeby komuś się zwalac na głowę albo zapraszac do nas. Napiszcie prosze jak
spędzacie dzionki z pociechami.
Obserwuj wątek
    • anmarzena Re: co robicie całymi dniami 01.02.05, 19:24
      o ja tez jestem ciekawa. Oj gdybym to ja mogla pojezdzic po sklepach to bylaby
      jakas rozrywka. Ale mieszkamy w malej miejscowosci , gdzie sklepy mozna
      policzyc na palcach obu rak. Tak wiec u nas czas do poludnia tez jeszcze w
      miare zleci, bo faktycznie zanim sie wstanie a jest to ostatnio okolo 8-mej,
      zje sniadanie, potem Szymon sie pokreci po mieszkaniu - pozwalajac mi przez
      chwilke poogladac tv, to obecnie o tej porze roku wyjscie na spacer uzaleznione
      jest od pogody, a ona ostatnio nieszczegolna. Wiec czasami zdarza sie siedziec
      caly dzien w domu. A wtedy to dzien jest wykonczajacy. No ale co robic jak
      wroci sie z tego spaceru. Przewaznie jestem z dzieckiem w domu sama przez caly
      dzien, wiec maly chodzi za mna krok w krok. Jesli cos robie to jest ok, gorzej
      jak usiade spokojnie to wtedy zaczyna sie ciaganie za reke i prowadzenie gdzie
      on chce. Czasami pojdzie sie po poludniu do tesciow, no ale jak czesto mozna -
      kiedy nie ma sie na to ochoty.
    • jasma76 Re: co robicie całymi dniami 02.02.05, 10:30
      Ja jestem w pracy, ale moje chłopaki jakoś się nie nudzą, z tego co wiem. U nas
      gorsze jest to, że dzień zaczynamy o 5-tej - a co tu robić od 5tej!!!!! Możecie
      to sobie wyobrazić????
      Do południa też jest spacer, ale w domu Jaś ma tyle zajęć, że czasem aż sie nie
      chce odrywać od jego spraw. Jaś bardzo ładnie się sam bawi,. ma farmę Fisher
      Price z różnymi dodatkami, traktor, klocki i potrafi to sobie układać,
      przenosić, coś tam kombinuje godzinę i dłużej i nie ma dziecka, jeszcze sie
      denerwuje jak mu sie przeszkadza swoimi pomysłami, bo on ma inny plan!!! Jak
      się znudzi to przyznaję, że ogląda czasem bajki na Video - głównie Misia
      Uszatka i Kota Filemona, bo te pokochał najbardziej, dużo też rysuje i każe
      sobie rysować, uwielbia oglądać książeczki (też godzinę i dłużej trzeba mu
      opowiadać, pokazywać , pytać się), potem zabawy i tarmoszenie z psiakiem,
      jakieś jedzenie (np. całe jabłko to też ze 30min zajmuje) itd, itp,
      Zaskoczyło mnie Twoje pytanie, bo jakoś nigdy nie narzekaliśmy na nudę synka, a
      po sklepach to wcale nie jeździmy, bo nam szkoda na to czasu (kupuję art,
      spozywcze przez internet) z dowozem do domu, żeby mieć więcej czasu na zabawy z
      synkiem
      pozdr i życzę dużo ciekawych pomysłów na zimowe dni.
      • yvi1 Re: co robicie całymi dniami 02.02.05, 10:42
        U nas zalezy od dnia,dwa razy w tygodniu chodzimy na zajecia dla maluchow,to
        dwa popoludnia sa wtedy z glowy.Pozatym malujemy,rysujemy ogladamy ksiazeczki i
        bajki.Kai ma swoja ulubiona "Barney" i oglada niejako na dobranoc.Sa tez dni,ze
        mu sie nudzi,ale staram sie temu zapobiegac,np. pomaga mi wieszac pranie,albo
        ukladamy pampersy w szafce.Daje tez mu sie samemu bawic,nawet wtedy,gdy oznacza
        to duzo sprzatania.I staram sie o kontakty z innymi dziecmi,zapraszamy do
        domu,albo sami chodzimy w odwiedziny.Przez to i ja mam partnerki do rozmowy.A
        duzo osob poznalam latem na placu zabaw i utrzymalismy kontakt.Pozdrowienia.
        • jasma76 Re: co robicie całymi dniami 02.02.05, 11:12
          Yvi1 mnie natchnęła - oczywiście zapomniałam o praniu i sprzątaniu!!!!! Synek
          jest uzależniony od odkurzacza, czasem nie da sie go odwieść od marzeń o
          odkurzaniu i trzeba posprzatać - dla mnie bomba, bo chłopaki sprzątają jak mnie
          nie ma, a przy psie i małym urwisie to ciągle jest brudno. Oczywiście wspólne
          wieszanie prania też obowiązkowe i ładowanie do pralki, wyciąganie do miski z
          pralki (ostatnio to naprawdę robi to za mnie, zostawiam mu miskę i np. idę
          ściągać suche pranie, a on w tym czasie wszystko ułoży w misce - rewelacja!!).
          Yvi1 jak możesz to napisz na jakie zajęcia i gdzie (i za ile) chodzicie i czy
          synkowi sie podoba (no i tobie)
          pozdr.
      • speni Re: co robicie całymi dniami 02.02.05, 12:30
        jasma76 napisała:
        > Zaskoczyło mnie Twoje pytanie, bo jakoś nigdy nie narzekaliśmy na nudę synka,
        a po sklepach to wcale nie jeździmy, bo nam szkoda na to czasu (kupuję art,
        spozywcze przez internet) z dowozem do domu, żeby mieć więcej czasu na zabawy z
        synkiem

Nie bez przyczyny zaadresowałam pytanie do mam niepracujących. Tylko sie
        cieszyc, że Wasz syn potrafi sie zajac sam sobą, ale podejrzewam, że nie raz
        Twój starszy "chłopak" chętnie by się z Toba zamienił.
        • jasma76 Re: co robicie całymi dniami 03.02.05, 09:36
          Nie wiem, czy poczułaś sie urażona, ale nie miałam takiego zamiaru i nie
          rozumiem dlaczego uważasz, że ja pracując nie wiem co robi mój synek i że mój
          mąż się z nim męczy i chciałby sie zamienić. Akurat mąż za nic w świecie i za
          żadne pieniądze nie poszedłby do pracy na cały etat i pracować u kogoś. Nigdy
          tak nie pracował, nie będzie, bo uciekłby 1szego dnia. Ma wolny zawód i jakoś
          sam sobie tę pracę próbuje załatwiać, ciesząc się, że może być dużo czasu z
          synkiem.
          W moim poście napisałam ci kilka pomysłów na zabawy, dodatkowo jeszcze
          śpiewamy, tańczymy itp i ja naprawdę wiem co znaczy być z synkiem całymi
          dniami, bo byłam przez 14 miesięcy!!! a w pracy jestem od września - zresztą
          wracam o 15tej i reszta dnia i cała noc to ja zajmuje się synkiem, bo wtedy
          tata nadrabia zaległości zarobkowe.
          Pozdrawiam serdecznie i jeśli ty masz jakieś ciekawe pomysły na zabawy to
          chętnie skorzystam, bo na wiosnę i kilkugodzinne spacery trzeba jeszcze troche
          poczekać.
          • yvi1 Re: co robicie całymi dniami 03.02.05, 10:14
            Nie wiem jasma76 czy ci to pomoze,bo jak wiesz mieszkamy w Niemczech,ale moze w
            Polsce tez sa takie propozycje.U nas jest raz specjalna "Grupa Zabaw"(to w
            dowolnym tlumaczeniu).Jest specjalna wychowawczyni i 10 mam z dziecmi w wieku
            1,5 roku.Spiewamy piosenki,malujemy,sa zabawy ruchowe.Dla mam jest 15 -20 minut
            pogaduszek przy kawie.Trwa to wszystko 1,5 godziny i odbywa sie raz w
            tygodniu.Cena jest na tutejsze warunki 50€ za kwartal.W piatki chodzmy na sale
            gimnastyczna,tam tez jest wychowawczyni i mamy z dziecmi 1-2 lat.My pod okiem
            wychowawczyni budujemy rozne przeszkody dostosowane do mozliwosci dzieci i
            zaczyna sie wspinanie,skakanie itd.Wszystkie dzieci to uwielbiaja,a teraz to
            szdzegolnie,maja sie gdzie wyszalec.To nas kosztuje 21€ na kwartal.Uff,mam
            nadzieje,ze was nie zanudzilam.Duzo mam organizuje to tez u siebie w domach,po
            2,3 i wtedy za darmo.Dzieci sie bawia,a mamy sobie rozmawiaja.Speni,moze to by
            bylo cos dla ciebie?Poszukac z 2,3 inne mamy i urzadzic takie spotkania?
            Pozdrowienia.
            • jasma76 Re: co robicie całymi dniami 03.02.05, 10:28
              Dzięki yvi1, musze sie popytać, może u nas w jakimś Osrodku Kultury na osiedlu,
              czy jak to sie tam nazywa sa takie zajęcia dla maluchów, bo w przedszkolach to
              pewnie nie, bo nasze maluchy jeszcze za małe. A może jeszcze jekies mamy
              mieszkające w Polsce sie dopiszą, może coś wiedzą lub nawet chodza na takie
              zajęcia.
              Fajnie, że u was są takie możliwości a i dla mamy to chwila wytchnienia,
              rozmowy, no i popołudnie mija na super zabawach!!!!
              • iwona-mama-majki Re: co robicie całymi dniami 03.02.05, 13:32
                Ja też zapisałabym chętnie Majkę na jakieś zajęcia bo mało przebywa z dziećmi.
                W domu ostatnio przebojem był klej i robienie wydzieranek razem ze mną.
                Wprawdzie cała była usmarowana ale ile przy tym miała uciechy. Poza tym
                malujemy farbami, czasami lepimy z plasteliny, obowiązkowo "czytamy" gazety,
                ganiamy się po pokojach, szarpiemy z psem. Podobnie jak Wasze maluchy mała
                uwielbia pranie i w ogóle łazienkę (ostatnio wylała w brodziku prawie cały
                płyn do kąpieli a ja pół dnia zastanawiałam się co tak ładnie pachnie zanim
                znalazłam "miejsce zbrodni" ) My na nudę wyciągamy jakieś pudełko z różnymi
                różnościami jak ja to nazywam. Sa tam rzeczy dla których po prostu trudno
                znaleźć miejsce w domu. Majka je uwielbia. Poza tym np. obiad gorujemy razem:
                Majka podaje mi ziemniaki do obierania, wyjmuje z lodówki potrzebne rzeczy,
                garnki z szafki. Zajmuje nam to z wiadomych powodów mnóstwo czasu:)
                pozdrawiam i życzę "nienudzenia się"
                • monika291 Re: co robicie całymi dniami 04.02.05, 22:03
                  Speni-myślę ,ze u Ciebie nie chodzi o to że się "Nudzisz" tylko,ze nie znosisz
                  siedzieć sama w domu(mam dokładnie to samo)i dlatego uciekasz gdzieś do sklepów
                  itp.Nie martw się już niedługo będzie lato i plac zabaw z innymi mamuśkami i
                  zobaczysz będzie ok.
                  Mam to szczęście że mam kilka koleżanek z dzieciakami trochę starszymi na
                  osiedlu z którymi się spotykamy codziennie u innej(oczywiście z dziećmi)a
                  Nikolka jest najmłodsza i jest generalnie gwiazdą każdego wyjścia(tzn była bo
                  na początku grudnia pojawiła się mała Tosia,a pod koniec stycznia Sandra u
                  innejkumpeli U niej wizyty narazie wstrzymane,dodam tylko że wszystkie mamy
                  mężów późno wracających z pracy i wszystkie nie lubimy siedzieć same w domu -
                  jest bardzo ok.
                  • speni Re: co robicie całymi dniami 05.02.05, 12:06
                    dziękuje za zrozumienie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka