Dodaj do ulubionych

Mała prośba, czyli: znajdźcie muzykę dla mnie :)

07.04.05, 20:51
OK, słuchajcie, sprawa jest taka:

Siedzę sobie w ten wieczór w mieszkaniu i popadam w melancholię (na skutek
dokonanej parę godzin wcześniej autorefleksji). No i mam ochotę posłuchać
jakiejś muzyki odpowiedniej do mojego nastroju... No i klops, bo nic takiego
nie mam.

Od czego znajomi z forum? :) Może Wy mi coś zaproponujecie?

Szukam muzyki nastrojowej, raczej mniej wesołej, niż bardziej. Raczej nie
bardzo dynamicznej. "Klimatowej", względnie baśniowej i magicznej. Może być
epicka :) Refleksyjnej, nawet pesymistycznej. Odrobina romantyzmu nie
zaszkodzi...

Przykłady klimatu, którego szukam:

- Alice Cooper "Poison",
- Apocalyptica, szczególnie ich nowy singiel "How Far" (kto ma Real Playera,
może posłuchać tutaj: www.apocalyptica.com/releases/wieweit.php) albo
ich cover "Seemanna" Rammsteinu,
- Genesis z czasów Petera Gabriela, szczególnie na płycie "Trespass",
- płyta "Ovo" Petera Gabriela,
- "Monolith" Mortiisa,
- "White Rabbit" Jefferson Airplane,
- rózne "nawiedzone" utwory, np. "Host of Seraphim" Dead Can Dance,
mroczniejsze kawałki Kapeli ze Wsi Warszawa, czy muzyka do orgii z "Oczu
szeroko zamkniętych",
- "Mama Said" i "Nothing Else Matters" Metalliki,
- "Familiar Feeling" Moloko,
- "Hey You" Pink Floyd,
- "Otherside" Red Hot Chili Peppers,
- no i sensowny gotyk, np. Artrosis...

Znacie coś w tym stylu? Jeśli tak, to proszę o propozycje :)
Obserwuj wątek
    • stephen_s Jeszcze jeden przykład... 07.04.05, 20:54
      ... muzyka z "Planescape: Torment". Kto grał w tę grę, wie, o co chodzi :)

O, i muzyka z filmowego "Władcy Pierścieni" też jest dobra, choć nieco za
      ciężka...
    • pereop Re: Mała prośba, czyli: znajdźcie muzykę dla mnie 07.04.05, 21:18
      Proponuję Deine Lakaien - bardzo klimatyczne i refleksyjne (jak dla mnie
      przynajmniej)
      • stephen_s Re: Mała prośba, czyli: znajdźcie muzykę dla mnie 07.04.05, 21:20
        Znam :)

Dziękuję i proszę o kolejne przykłady :)
        • pereop Re: Mała prośba, czyli: znajdźcie muzykę dla mnie 07.04.05, 21:25
          Blonde Redhead - Misery is a butterfly - przepiękna płyta
          • stephen_s Re: Mała prośba, czyli: znajdźcie muzykę dla mnie 07.04.05, 21:26
            Hmmm? Nie znam zupełnie... Jaki to rodzaj muzyki?
            • pereop Re: Mała prośba, czyli: znajdźcie muzykę dla mnie 07.04.05, 21:33
              www.blonde-redhead.com/loader_content.html
              posłuchaj i oceń
              • stephen_s Re: Mała prośba, czyli: znajdźcie muzykę dla mnie 07.04.05, 21:34
                > posłuchaj i oceń

OK :)
                • a000000 Re: Mała prośba, czyli: znajdźcie muzykę dla mnie 07.04.05, 21:40
                  Wysłałam Ci coś adekwatnego. Tylko nie krzycz na mnie!
                  • stephen_s Re: Mała prośba, czyli: znajdźcie muzykę dla mnie 07.04.05, 21:54
                    A co mi wysłałaś? Przyznaj się :)
                    • a000000 Re: Mała prośba, czyli: znajdźcie muzykę dla mnie 07.04.05, 21:57
                      Sam zobacz. Chyba, że nie masz możliwości odtworzenia muzyczki.
                      • stephen_s Re: Mała prośba, czyli: znajdźcie muzykę dla mnie 07.04.05, 21:59
                        A na pewno nie jest toto zawirusowane?
                        • a000000 Re: Mała prośba, czyli: znajdźcie muzykę dla mnie 07.04.05, 22:07
                          Mój komp ma różne programy przeszukujące i raczej wykryłyby jakąś paskudę.
                          Jeśli się po drodze nic nie przykleiło z serwera Gazety(w co wątpię), to śmiało
                          możesz otwierać.
                          • stephen_s Re: Mała prośba, czyli: znajdźcie muzykę dla mnie 07.04.05, 22:10
                            Ładne :) Ale coś ciut jednak bardziej dynamicznego by się przydało... Albo
                            mocniejszego...
              • stephen_s Re: Mała prośba, czyli: znajdźcie muzykę dla mnie 07.04.05, 22:07
                Posłuchałem :) Przyjemne, choć ciut za "zwiewne" jak dla mnie... Ale dzięki :)
                • pereop Re: Mała prośba, czyli: znajdźcie muzykę dla mnie 07.04.05, 22:08
                  "zwiewne"?
                  • stephen_s Re: Mała prośba, czyli: znajdźcie muzykę dla mnie 07.04.05, 22:09
                    No "zwiewne"... Tak mi się kojarzy ta muzyka... :)
                    • pereop Re: Mała prośba, czyli: znajdźcie muzykę dla mnie 07.04.05, 22:11
                      ale co to znaczy zwiewne :)
                      • stephen_s Re: Mała prośba, czyli: znajdźcie muzykę dla mnie 07.04.05, 22:13
                        Delikatne... Kojarzące się z wiaterkiem muskającym twarz...
                        • pereop Re: Mała prośba, czyli: znajdźcie muzykę dla mnie 07.04.05, 22:13
                          teraz rozumiem :))
                          • stephen_s Re: Mała prośba, czyli: znajdźcie muzykę dla mnie 07.04.05, 22:14
                            Służę :))))
                            • oko_jeza Re: Mała prośba, czyli: znajdźcie muzykę dla mnie 08.04.05, 18:25
                              hmm...
                              Bjork- "Medulla"
                              Eva Cassidy
                              Diana Krall (polecam zwłaszcza ostatnią płytke)
                              Mike Oldfield
                              Alan Parsons
                              spokojniejsze kawałki Dream Theater

nie wiem, czy Ci przypasuje, ale to musyka, jakiej ja słucham w takie melancholijne wieczory (nie tylko wieczory zresztą) :)
                              • stephen_s Re: Mała prośba, czyli: znajdźcie muzykę dla mnie 08.04.05, 23:18
                                > Mike Oldfield

Hmmm. Znam go głównie z "Tubular Bells"... Przyjemne, ale mnie jakoś nie do
                                końca wciąga..

> Alan Parsons

Hm, też trochę znam. Ciekawe, choć nieco zbyt "pastelowe", jeśli mogę tak
                                uderzyć w dziwne skojarzenia :)

> spokojniejsze kawałki Dream Theater

A co konkretnie? Swoją drogą, jeśli chodzi o Dream Theater, to nie do końca
                                przekonuje mnie wokal Labrie... Nieco za wysoki, jak na moje gusta :) No i też
                                facet nieco mi się "osłuchał" - w kupie miejsc się udziela...

A znasz Fates Warning? Zaczynali do takiego dość naiwnego power metalu, ale
                                doszli w ostatnich latach do o wiele lepszych pomysłów - np. mają świetny
                                album "Pleasant Shade of Gray"...
                                • a000000 Re: Mała prośba, czyli: znajdźcie muzykę dla mnie 08.04.05, 23:32
                                  A moją muzyczkę asan odsłuchał?
                                  • stephen_s Re: Mała prośba, czyli: znajdźcie muzykę dla mnie 09.04.05, 00:49
                                    Odsłuchał i wczoraj Ci napisał, jakie wrażenia :)
                                    • a000000 Re: Mała prośba, czyli: znajdźcie muzykę dla mnie 09.04.05, 16:13
                                      musiałam wleźć na drzewko, żeby poszukać. Bardziej dynamiczne ale w podobnym
                                      stylu to jest Requiem d-moll Mozarta. Nie mam na dysku.
                                      • stephen_s Re: Mała prośba, czyli: znajdźcie muzykę dla mnie 09.04.05, 17:43
                                        > Bardziej dynamiczne ale w podobnym stylu to jest Requiem d-moll Mozarta.

Pytanie laika nie znającego się na muzyce poważnej: czy to to Requiem, które
                                        Mozart pisze w końcówce "Amadeusza"..?
                                        • a000000 Re: Mała prośba, czyli: znajdźcie muzykę dla mnie 09.04.05, 18:15
                                          tak. To jest ostatnie, 626 dzieło Mozarta, dokończone przez ucznia Sussmayra
                                          (nie Salieriego jak w filmie) na podstawie szkiców i wskazówek. Mozart miał
                                          wówczas niecałe 36 lat.
    • e_wok Re: Mała prośba, czyli: znajdźcie muzykę dla mnie 08.04.05, 22:39
      "The final cut" Pink Floyd (tak, wiem, ze niektorzy uwazaja ja za popluczyny po
      The wall, mnie sie podoba), Eric Satie - przepiekna fortepianowa, sciezka
      dzwiekowa do "Twin Peaks" (Badalamenti nigdy nie stworzyl niczego lepszego),
      Sade - wlasciwie cokolwiek, mi bardzo dobrze robi Marillionu "Missplaced
      Childhood" a jesli naprawde chcesz zlapac dola to nie ma jak Type o Negative.
      • stephen_s Re: Mała prośba, czyli: znajdźcie muzykę dla mnie 08.04.05, 23:13
        > mi bardzo dobrze robi Marillionu "Missplaced Childhood"

Co do Marillion, to co powiesz na "Clutching At Straws"? Też taka melancholijna
        płyta, wręcz z premedytacją stworzona dla powolnego upijania się do niej :)
    • fnoll Re: Mała prośba, czyli: znajdźcie muzykę dla mnie 10.04.05, 13:09
      są setki rzeczy, które możnaby zaproponować w temat sentymentu i melancholli,
      lecz pierwsze, co w tej chwili przyszło mi do głowy, to:

LUSTMORD

albo to, czego słucham w tej chwili - pieśni Hildegardy z Bingen w wykonaniu
      formacji Sequentia
    • luzer Fado... 11.04.05, 19:08
      stephen_s napisał:

> Szukam muzyki nastrojowej, raczej mniej wesołej, niż bardziej. Raczej nie
      > bardzo dynamicznej. "Klimatowej", względnie baśniowej i magicznej. Może być
      > epicka :) Refleksyjnej, nawet pesymistycznej. Odrobina romantyzmu nie
      > zaszkodzi...

Cristina Branco, Amalia Rodrigues albo Madredeus...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka