stephen_s 24.06.05, 12:19 Hm, za dwie godziny idę do biblioteki z zamiarem wypożyczenia sterty książek Agathy Christie :) Pewnie ktoś z Was tutaj coś z jej książek czytał? Czy możecie coś mi polecić? Szczególnie interesują mnie książki z Poirotem... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarna_jagodka Re: Agatha Christie 24.06.05, 13:56 Polecam "Morderstwo w Orient Ekspresie" oraz "Entliczek-pentliczek". Obie z Poirotem. Z innych polecam: "Dlaczego nie Evans?", "N czy M?" oraz "Dziesięciu Murzynków" (obecny tytuł "I nie było już nikogo" - stwierdzono że poprzedni tytuł jest obrażliwy dla osób o ciemnej skórze) Tu na stronie (w dziale: Powieści i opowiadania) możesz przeglądnąc wszystkie tytuły: www.agathachristie.pl/Default2.html Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Agatha Christie 24.06.05, 13:58 Dziesięciu Murzynków!! ale intryga! Zwłaszcza w czasach, gdy A.Christie to pisała. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_jagodka A tak w ogóle..... 24.06.05, 13:59 ..... to pewnie kazda jaką pożyczysz Ci się spodoba. Ja tego troche czytałam i w zasadzie nie przypadła mi do gustu jedna: "Niedziela na wsi". Jakas taka "rozlazła" chociaz z Poirotem ;-) Jeszcze mi się przypomniało......... polecam "Pięc małych swinek" :-))) Życzę miłego czytania :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Agatha Christie 25.06.05, 10:52 czarna_jagodka napisała: > Polecam "Morderstwo w Orient Ekspresie" oraz "Entliczek-pentliczek". Obie z > Poirotem. > Z innych polecam: "Dlaczego nie Evans?", Tak, fajne:) "N czy M?" Och, tego nie lubię oraz "Dziesięciu Murzynków" NO, tak, tylko, że teraz jest to pod innym tytułem ("I nie było już nikogo"), bo ten o Murzynkach był rzekomo rasistowski:((( > > > > Tu na stronie (w dziale: Powieści i opowiadania) możesz przeglądnąc wszystkie > tytuły: NO, ja tak zrobiłam- wydrukowałam i odhaczałam przeczytane:) Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Agatha Christie 24.06.05, 13:56 No to masz czytania na wiele lat. Kiedyś je czytałam namiętnie (hehehe mając Twoje lata); teraz nawet wydałam z domu ( wraz z kilkoma metrami całej wydanej w 70 latach literatury sci-fi - do biblioteki do Wilna). Przestały mnie bawić, kurna! pewnie się starzeję, ojeju o mój jeju. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_jagodka Re: Agatha Christie 24.06.05, 14:03 No bez przesady ;-) A.Christie dużo tego napisała (fakt!) ale kazdą jej ksiązkę można przeczytać w jeden wieczór. A co do podobania..... wszystko jest kweią gustu i (może) wieku ;-) Jak byłam mała to nie znosiłam A.Christie. Zaczęłam ją "pochłaniać" jak byłam w wieku ok. 22 lat. Teraz niestety nie mam czasu na takie lektury :-((((( ale w ubiegłe wakacje przeczytałam ze dwie jej ksiązki.... i stwierdzam że jeszcze z nich nie wyrosłam :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Agatha Christie 24.06.05, 14:09 No widzisz. A ja wyrosłam. I to mnie zaczyna martwić. Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Hmmmm... 24.06.05, 14:42 ... wczoraj już pożyczyłem (i pochłonąłem w jeden wieczór ;)) "Dziesięciu Murzynków" i "Śmierć lorda Edgware'a". "Dziesięciu..." jest absolutnie niesamowite, "Śmierć..." też całkiem porządne. Dość o tej drugiej książce powiedzieć, że swojego czasu widziałem telewizyjną adaptację tej książki (z tego fajnego cyklu o Poirot z Davidem Suchetem) - a teraz, czytając ją, tak mnie intryga zamotała, że przestałem być pewien, jak to się kończy :) Teraz zaś pożyczyłem "ABC" i "Boże narodzenie H. Poirot"... Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: Hmmmm... 24.06.05, 15:09 Morderstwo w Orient Expressie, zdecydowanie. Ale ja i tak nie bardzo lubie kryminaly (chyba, ze swierkne w sanatorium). Odpowiedz Link Zgłoś
e_wok Niestety :-(( 24.06.05, 17:30 przeczytalam juz wszystkie ksiazki jej autorstwa i bardzo nad tym boleje. Moja ulubiona to "Piec malych swinek", z Poirotem, ale generalnie wole panne Marple. Sa tez takie, z ktorych nie ma ani Poirota ani Marple, a sa bardzo dobre , oprocz wymienionych Murzynkow takze np. "Kieszen pelna zyta". Odradzam jednak ksiazki z Tuppence i Jakmutam jej mezem, bo to takie wprawki sensacyjne, niezbyt udane. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia no wreszcie!! 25.06.05, 10:42 Wreszcie ktoś poruszył temat Agatki! Ojeju, to moja wieeeelka pasja. Teraz to już mam przeczytane prawie wszytsko, więc że tak powiem, Agatka już za mną. Ale nigdy nie zapomnę momentu odkrycia tej autorki - a było to jakieś 1,5 roku temu. I tę zachłąnność, z jaką wypożyczałam i kupowałam jej książki. Ja osobiście wolę pannę Marple od Poirota, ale to rzecz gustu. Polecać nic nie będę, bo znowu to rzecz gustu. Jedynie tyle mogę napisać, że nie lubię agatkowych powieści szpiegowskich (np. z Beresfordami). MOja najukochańsza to "Morderstwo na plebanii" (jak przystało na osobe wierzącą:))) ) Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Przeczytałem "ABC"... 25.06.05, 11:02 he he, zazdroszczę Ci tego odkrycia Odpowiedz Link Zgłoś