braineater 30.06.05, 13:55 czyli annabellee, itka, stelli i wszystkich jeszce nie ujawnionych lub przez mój sklerotyczny rozum pominiętych:) Pozdrowienia:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daria13 Re: Powitanie nowalijek 30.06.05, 14:23 Cześć! Z tego co pamiętam, to Stella już się z nami witała, ale na powitaniu się skończyło:( Mam nadzieję, że teraz z nami zostanie na dłużej,jak i wszyscy nowi uczestnicy zabawy i że nie tylko wątek dotyczący podróży zachęci nowe osoby do częstszych odwiedzin:) Pozdrowienia dla wsiech:) Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Powitanie nowalijek 30.06.05, 15:44 Witam rowniez, ciesze sie bardzo, ze coraz wiecej nas tutaj! Odpowiedz Link Zgłoś
stella25b Re: Powitanie nowalijek 30.06.05, 16:04 no fakt, Stella sie przywitala i zniknela gdzy niestety Stella choruje na zawodowy brak czasu:( Niestety nie nadazam z czytaniem postow wiec trudno brac udzial w dyskusji. W tak sympatycznym towarzystwie czlowiek sie dobrze czuje wiec napewno bede tu wpadac czesto. Ostatnio nawet w pracy mam zapieprz wiec stad te forumowe luki. Wlasnie sie zastanawiam skad Wy stukacie, ze tak czesto jestescie online. pozdrawiam Wszystkich i dzieki za mile przyjecie:) Odpowiedz Link Zgłoś
staua A myslalam 30.06.05, 16:21 ze chodzi o nowalijki warzywno-owocowe i bede mogla sie pochwalic, ze dostalam botwinke i ugotowalam wielki gar zupy... (to chyba docenia tylko osoby nie przebywajace w Polsce, gdzie botwinka to codziennosc o tej porze roku) Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Doceniam... 30.06.05, 16:38 Ech, kuchnie polska docenia sie dopiero za granica... Marzeniem mojego kolegi jest chrupiaca polska bulka z serem i pomidorem: rzecz nie do wykonania w USA! Odpowiedz Link Zgłoś
broch Re: Doceniam... 30.06.05, 19:50 doktorze, absolutnie nie wolno kupowac chleba w supermarketach!!! To zgroza. Proponuje prywatne piekarnie. Chleb naprawde znakomity. Aha, glosuje za botwinka. Pycha!! Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Wiem.... 30.06.05, 19:59 Niestety - tu akurat gdzie mieszkam same supermarkety a o piekarniach nikt nie slyszal..... Totez zakupy robie w WalMarcie :(((( O botwince nawet tu nie slyszeli. Odpowiedz Link Zgłoś
broch Re: Wiem.... 30.06.05, 20:15 Jesli jestes w Miami, to skok (w tygodniu, bo ruch maly) na Key West zjably chwile. Na Key West jest fantastyczna piekarnia. Druga obcja to poszukac przez internet. Prosze bardzo: piekarnie w Miami: www.google.com/local?hl=en&hs=go2&lr=&client=firefox-a&rls=org.mozilla:en-US:official&biw=755&q=bakery&near=Miami,+FL&sa=X&oi=localr Jesli jest auto lub rower... Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Wiem.... 30.06.05, 21:42 a jesli chodzi o warzywa, to na pewno sa stoiska rolnicze (farmstands). Nie wiem, jak dlugo tam bedziesz - ja zapisalam sie do farmy spoldzielczej na caly sezon: www.goldenearthworm.com/csa One sa wszedzie, takie farmy, tez o nich nie wiedzialam. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Pieszczoszki z was :) 30.06.05, 21:53 Choc mam i auto i rower, ani mi w glowie szukanie po bagnach Panhandle piekarni albo smacznych warzyw & owocow. Kupuje tam gdzie miejscowy proletariat: w WalMarcie, rozkoszujac sie obserwacja pomyslowosci kulinarnej amerykasiow (fioletowe ciastka...). Tamze liczne spostrzezenia natury socjologicznej oraz obyczajowej - i to za darmo!!! Jakos tutaj u mnie (polnoc stanu) rolnictwo chyba slabo rozwiniete a ludziska wcinaja junk food az milo! Odpowiedz Link Zgłoś
broch Re: Pieszczoszki z was :) 30.06.05, 22:38 A "leci" w TV cos w rodzaju serialu opartego o film chyba oskarowy: 30 dni z junk food, 30 dni na minimum wage, 30 dni jako muzulmanin. Troche smieszne, troche straszne. W kazdym razie podziwiam, na bule z Walmartu (wchodzi do Polski, he, he) nigdy namowic bym sie nie dal. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Pieszczoszki z was :) 30.06.05, 22:52 W Walmarcie bylam raz. Ale przyznaje, ze tzw. "staples" czyli, ryz, makaron, woda mineralna, pomidory w puszce, tunczyka w puszce itd. kupuje w BJ's (jak Makro w Polsce). Chleb pieke sama, albo kupuje w delikatesach, bo jemy go malo, wiec wole ten dobry (poza tym mam manie eliminowania high fructose corn syrup i czytam wszystkie sklady produktow, wiec w sklepach spedzam duzo czasu, jak juz robie zakupy). Moge to dodac do "naszych szajb" :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Wlasnie chromam na zdrowiu, otruty... 01.07.05, 16:06 ... bula z WalMartu. Najprawdopodobniej moj organizm nie znosi niektorych przedziwnych amerykanskich technologii wytwarzania zywnosci. Na szczescie miejscowi najwyrazniej toleruja bez problemu owe paskudztwa! Odpowiedz Link Zgłoś
aaneta Re: Wlasnie chromam na zdrowiu, otruty... 01.07.05, 21:37 I nikt nie pocieszy Doktora? Nie daj się tej hamerykańskiej chemii, bo kto będzie nas rośmieszał opowieściami o straszeniu mrówek? Odpowiedz Link Zgłoś
aaneta Re: Doceniam... 30.06.05, 21:47 > Marzeniem mojego kolegi jest chrupiaca polska bulka z serem i pomidorem: rzecz > nie do wykonania w USA! Na pocieszenie proszę przekazać koledze, że w Polsce chrupiące bułki też obecnie wystepują bardzo rzadko, przynajmniej w Warszawie. Jedyne znane mi prawdziwe piekarnie są w Kielcach, np. u Paci. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
beatanu chrupiące bułeczki 30.06.05, 23:07 To może kolega zajrzy na forum o pieczeniu chleba? forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=23433 A mnie też czasami chodzi po głowie taka chrupiąca kajzerka z białym serem, bez pomidora, tylko z solą i pieprzem... B:) Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: A myslalam 30.06.05, 16:39 jesu botfffffffffffffffffffffinka, co za paskudztfffffffffo......blehhh to już chyba tylko rzepa jest gorsza:) Pozdrowienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: A myslalam 30.06.05, 16:52 Rzepe tez mam, a w Polsce nie jadalam, i teraz sie mecze, myslac, co z nia zrobic. Botwinka lepsza... Odpowiedz Link Zgłoś
itek1 Re: Powitanie nowalijek 30.06.05, 16:56 Odwzajemniam pozdrowienia:) PS. Musze jednak zganic Ciebie za Twoja stopke, chociaz to pewnie troche i moja wina, bo jestem bardziej esteta niz kimkolwiek innym, a zdjecie przez Ciebie reklamowane o maly wlos nie doprowadzilo mnie do pewnych zaburzen w percepcyjnych i nie tylko :) Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Powitanie nowalijek 30.06.05, 17:20 Jak to był...'jeden obraz wart tysiąca słów', no nie?:) Zdecydowanie zamiast wypisywac nieczytelne elaboraty anty, wolę wyszukac taki obrazek, który powie wszystko - a ten moim zdaniem mówi nawet więcej:) Pozdrowienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk O wy wstreciuchy! 30.06.05, 18:36 A ladnie tak nabijac sie z poczciwego dziewczecia wszechpolskiego ??? Ze ma mine wiecej walkiriowata,, to fakt..... Tylko jej helm, tarcze i wlocznie dac :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
beatanu Re: Powitanie nowalijek 30.06.05, 19:28 A ja mam znajomego (a w zasadzie dwóch, bo znajomy ma brata blizniaka), który przypomina mi dosc pan stojacego za dziewczeciem, i gdyby nie fakt, ze znajomy czystym zywym Szwedem jest, to zaczelabym sie niepokoic... A tak bardziej na temat - to przylaczam sie do powitan ogólnych nowych i staro- nowych TWA-owiczów! B:) Odpowiedz Link Zgłoś
stella25b Re: Powitanie nowalijek 30.06.05, 19:38 ale tego faceta to prawie nie widac, no ale kto wie, moze to jakis fascynat polskich W? Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecienka1 Re: Powitanie nowalijek 30.06.05, 22:13 :-) dołączam się do powitania nowalijek i oddaję swój głos na botwinkę :-))) za rzepą nie przepadam zato jestem zadeklarowaną fanką kalarepki i młodej marchewki pozdrawiam Kwiecieńka Podchrupująca Odpowiedz Link Zgłoś
beatanu Zdecydowanie botwinka! 30.06.05, 23:03 Na razie taka ciut oszukiwana, bo moje buraczki maciupkie jeszcze jak orzeszki... ale już niedługo,ha! Pyszności. Zresztą podobnie jak kalarepa i młoda marchewka. Eh, zjadłoby się cóś dobrego... Na razie niechrupiąca B Odpowiedz Link Zgłoś
stella25b Rzepa tez jest dobra 01.07.05, 09:31 Ja to docenilam rzepe dopiero w surowkach. Jedna nasza znajoma robi wymyslna salatke z rzepy nazywajac ja biale Karpaty. Odpowiedz Link Zgłoś
foxie777 Re: a ja myslalam 02.07.05, 00:28 Wydawalo mi sie ze to forum jest zamkniete, tym bardziej ze pamietam ktorys z forumowiczow chcial to zrobic, a moze sie myle? Do napisania zmusila mnie koniecznosc wyjasnienia, ze w USA jak ktos chce to moze jesc wspaniale, sa swietne piekarnie dosc niezle pomidory nie takie jak polskie ale ok. super sery itd itp. Bardzo jestem zadowolona czytajac forum ksiazki, jak i Wasze TWA ze juz nie wspomne o zaczytywaniu sie Hrabalem i innymi A tak nawiasem kupowanie zarcia w Walmarcie uwazam za tragedie serdecznie pozdrawiam Ps Fakt ze takiego sledzika jak w Kraju tutaj nie moge znalezc Odpowiedz Link Zgłoś