Dodaj do ulubionych

Kopytkowa biblioteka

09.07.05, 17:24
Wpisujcie ksiazki, ktore chcielibyscie polecic innym! :)))
Obserwuj wątek
    • nekroskop88 Re: Kopytkowa biblioteka 09.07.05, 17:26
      ja polecam książki

Brian Lumley "Nekroskop"
      Stephen King "Lśnienie"
      Margit Sandemo "Saga o Ludziach Lodu", "Saga o Czarnoksiężniku", "Saga o
      Królestwie Światła"
      • bad_habit Re: Kopytkowa biblioteka 09.07.05, 17:38
        Grzeszna miłość-Woolrich Cornell
        Co gryzie Gilberta Grape'a-Peter Hedges
        NH Kleinbaum-Stowarzyszenie umarłych poetów
        Władca much-Wiliam Golding
        • kamilario Re: Kopytkowa biblioteka 09.07.05, 17:40
          Paragraf 22 J. Heller
          Baltazar i Blimunda Jose Saramago
          Buszujący w zbożu J.D. Salinger
          • nekroskop88 Re: Kopytkowa biblioteka 09.07.05, 17:41
            jeju ja mam takie braki w literaturze, a nie mam kiedy czytac :(
            • bad_habit Re: Kopytkowa biblioteka 09.07.05, 17:42

najważniejsze żeby czytać to co cię interesuje;)
              • nekroskop88 Re: Kopytkowa biblioteka 09.07.05, 17:42
                wlasnie zamierzam kupic ksiazke "Białystok lata 20., lata 30." czy jakos tak ;P
          • bad_habit Re: Kopytkowa biblioteka 09.07.05, 17:41
            kamilario napisał:

> Paragraf 22 J. Heller
            > Baltazar i Blimunda Jose Saramago
            > Buszujący w zbożu J.D. Salinger
            Buszującego ... jeszcze nigdy nie przeczytałam,a ciągle się przymierzam ...;)
            • kamilario Re: Kopytkowa biblioteka 09.07.05, 17:46
              Ja pożyczyłem "Wposzukiwaniu straconego czasu" ale paradoksalnie nie mam na
              razie czasu, bo czytam historię dla kandydatów na studia humanistyczne i
              prawnicze a idzie jak po grudzie:)
              Ale w te wakacje na pewno przeczytam.
              A co do buszującego, to książka jest słana bo na to zasłużyła, moim zdaniem jest
              świetna
              • bad_habit Re: Kopytkowa biblioteka 09.07.05, 17:48
                pożyczę dopiero w sierpniu bo w lipcu biblioteka jest zamknięta;( muszę się pocieszyć "Podręcznikiem pierwszej pomocy medycznej",który czytam;)
                • nekroskop88 Re: Kopytkowa biblioteka 09.07.05, 17:48
                  Ksiaznica tez jest zamknieta?
                  • bad_habit Re: Kopytkowa biblioteka 09.07.05, 17:51
                    nekroskop88 napisał:

> Ksiaznica tez jest zamknieta?
                    >
                    >
                    ja teraz siedzę w Olecku,remontują budynek,w którym mieści sie biblioteka;(
                    • nekroskop88 Re: Kopytkowa biblioteka 09.07.05, 17:52
                      ahaaaa
                    • kamilario Re: Kopytkowa biblioteka 09.07.05, 17:53
                      Miałem kolegę z Olecka na roku, ale zdradził sprawę i przeniósł się do Gdańska:(
                • kamilario Najbardziej nienormalna książka jaką czytaliście 09.07.05, 17:49
                  Ja po głębszym namyśle nominuję Transatlantyk, na drugim miejscu postawiłbym
                  Szatańskie wersety
                  • bad_habit Re: Najbardziej nienormalna książka jaką czytaliś 09.07.05, 17:53

Opoweści o pilocie Pirxie(albo coś podobnego);( tragedia!!!
                    • nekroskop88 Re: Najbardziej nienormalna książka jaką czytaliś 09.07.05, 17:54
                      haha ja nie czytałem ;p

oooo a z lektur szkolnych podobała mi sie Antygona i Krol Edyp !!! :)))
                      • kamilario Re: Najbardziej nienormalna książka jaką czytaliś 09.07.05, 17:55
                        Mi, co ciekawe podobały się wszystkie lektury klasy czwartej, a najbardziej Inny
                        Świat, Początek, Mała Apokalipsa i wiersze turpistów:)
                        • nekroskop88 Re: Najbardziej nienormalna książka jaką czytaliś 09.07.05, 17:58
                          hmmm jeszcze do nich nie dotarłem :)))

i jeszcze podobała mi sie lektura "Prawiek i inne czasy" O. Tokarczuk ;)
                        • bad_habit Re: Najbardziej nienormalna książka jaką czytaliś 09.07.05, 17:59
                          albo CBaudelaire-Padlina;)świetny wiersz
                          'Wieża' Gustawa Herlinga Grudzińskiego ****jest godna polecenia,bardzo wzruszający esej,wiele cytatów,które można wykorzystać w różnych sytuacjach,wypowiedziach...
                          Początek-Szczypiorski-także świetna ksiązka o tolerancji i przełąmywaniu stereotypów religijnych,narodowościowych:)*****
                          *oznacza moją skalę 1-6
                          • kamilario Re: Najbardziej nienormalna książka jaką czytaliś 09.07.05, 18:00
                            Lubisz Badaliera, to zobacz tą zwrotkę w moim poście:)
    • kamilario Re: Kopytkowa biblioteka 09.07.05, 18:05
      Kronika Thietmara
      • bad_habit Re: Kopytkowa biblioteka 09.07.05, 18:06
        kamilario napisał:

> Kronika Thietmara
        uops,nie czytałąm
        • kamilario Re: Kopytkowa biblioteka 09.07.05, 18:08
          I masz szczęście, ja musiałem bo to było źródło do mojej pracy rocznej:(
          • bad_habit Re: Kopytkowa biblioteka 09.07.05, 18:10
            kamilario napisał:

> I masz szczęście, ja musiałem bo to było źródło do mojej pracy rocznej:(
            buuuuuuuuu,ja za to przeczytałam 5 tomów Anatomii Bochenka;)ale to było fajne;0
    • kamilario Re: Kopytkowa biblioteka 09.07.05, 18:10
      Jak miał na imię wojski z Pana Tadeusza.
      • bad_habit Re: Kopytkowa biblioteka 09.07.05, 18:11
        kamilario napisał:

> Jak miał na imię wojski z Pana Tadeusza.
        Natenczas?
        • nekroskop88 Re: Kopytkowa biblioteka 09.07.05, 18:11
          heheheheh
        • kamilario Re: Kopytkowa biblioteka 09.07.05, 18:13
          Dobra odpowiedź, znaczy się czytałaś:)
          • bad_habit Re: Kopytkowa biblioteka 09.07.05, 18:14
            2 razy,ale bez 13 księgi;(
            • nekroskop88 Re: Kopytkowa biblioteka 09.07.05, 18:15
              o co za pech :(
            • kamilario Re: Kopytkowa biblioteka 09.07.05, 18:15
              Widzisz, a ja tylko 13 czytałem:(
              A co do książek to fajne są Zapiski oficera armii czerwonej
              • bad_habit Re: Kopytkowa biblioteka 09.07.05, 18:17
                kamilario napisał:

> Widzisz, a ja tylko 13 czytałem:(
                > A co do książek to fajne są Zapiski oficera armii czerwonej

ponoć "Kolumbowie..." jest fajną książką
              • drylll Re: Kopytkowa biblioteka 11.07.05, 12:27
                Lampart -Lampedusy
                Dzieje -Herodot
                Mistrz z Petersburga-Coetzee
    • bad_habit podobała mi się książka 09.07.05, 18:14

Folwark zwierzecy i Rok 1984 Orwella i Zniewolony umysł Cz.Miłosza
      Przesłąnie pana Cogito-Z.Herberta;)
      • kamilario Re: podobała mi się książka 09.07.05, 18:17
        Ksiązki Orwella przyprawiają mnie o frustaracje. Wkurza mnie bierność bohaterów,
        ich pasywność.
        Obywatele Arkadii, to książka o literatach w ZSRR
        • bad_habit Re: podobała mi się książka 09.07.05, 18:18
          kamilario napisał:

> Ksiązki Orwella przyprawiają mnie o frustaracje. Wkurza mnie bierność bohaterów
          > ,
          > ich pasywność.
          Są jednak ciekawsze niż proza Kafki;(
          > Obywatele Arkadii, to książka o literatach w ZSRR
          • janou Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 18:31
            A ja mam takie pytanko,jakie ksiazki o historii Bialegostoku i Podlasia w latach
            1945 -1960 ,napisane po 1989 roku,prosze o tytuly i nazwiska pisarzy i czy
            znajde w ksiegarniach bialostockich(po polsku mam trudnosci z pisaniem ,ale
            czytam dobrze)Z gory dzieki:)
            • kamilario Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 19:52
              Studia i materiału do dziejów Białegostoku, cztery tomy
              Białystok, dzieje miasta. Adaś Dobroński
              Białystok, 80-cio lecie albo w osziemdziesięcioleciu (Necro będzie lepiej wiedział:)
              • nekroskop88 Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 20:54
                nekro nie bedzie wiedział, bo nie czytał tych książek :( i sie bede zbierał
                zeby cos kupic (planuje "Białystok lata 20., lata 30." i "100 lat Bazyliki
                Mniejszej" czy jakos tak ;)))

moze ktos zna ceny? i miejsca gdzie są :)

a czy to
                >Studia i materiału do dziejów Białegostoku, cztery tomy
                dostepne jest w ksiegarni?
                • bad_habit Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:03
                  nekroskop88 napisał:

> nekro nie bedzie wiedział, bo nie czytał tych książek :( i sie bede zbierał
                  > zeby cos kupic (planuje "Białystok lata 20., lata 30." i "100 lat Bazyliki
                  > Mniejszej" czy jakos tak ;)))
                  >
                  >
                  > moze ktos zna ceny? i miejsca gdzie są :)
                  >
                  >
                  > a czy to
                  > >Studia i materiału do dziejów Białegostoku, cztery tomy
                  > dostepne jest w ksiegarni?
                  >
                  >
                  hmm,tego to ja nie wiem...:/
                  • nekroskop88 Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:05
                    najwazniejsze są chęci :)
                    • bad_habit Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:05
                      nekroskop88 napisał:

> najwazniejsze są chęci :)
                      >
                      > a jak ich nie ma?albo są gdzieś ukryte?
                      • nekroskop88 Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:06
                        jak nie ma :) na pewno są, jakbyś wiedziała to byś mi podała odpowiedzi, prawda?
                        • bad_habit Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:07
                          nekroskop88 napisał:

> jak nie ma :) na pewno są, jakbyś wiedziała to byś mi podała odpowiedzi, prawda
                          > ?
                          >
                          > chyba tak:)a w bibliotece nie ma takich książek?np. bibl. UwB?
                          • nekroskop88 Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:08
                            wiec checi są :)
                            po pierwsze nie patrzyłem :P
                            po drugie w Bibliotece Uniwersyteckiej by mi nie wypozyczyli, moglbym co
                            najwyzej skorzystac na miejscu ;)
                            • bad_habit Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:11
                              nekroskop88 napisał:

> wiec checi są :)
                              > po pierwsze nie patrzyłem :P
                              > po drugie w Bibliotece Uniwersyteckiej by mi nie wypozyczyli, moglbym co
                              > najwyzej skorzystac na miejscu ;)
                              > to i tak duzo,jak na poczatek:)może sposobem uda Ci sie zdobyc karte,albo masz kogoś znajomego,kto studiuje lub pracuje na uniwerku???
                              >
                              • nekroskop88 Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:12
                                nie, nie mam nikogo znajomego z UwB :(
                                a to po prostu nie sprawiedliwe, UwB moglby tez udostepniac zbiory uczniom :(
                            • kamilario Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:14
                              Nie mógłbyś skorzystać na miejscu, ponieważ od marca czytelnia z powodu
                              przeprowadzki jest nieczynna, mógłbyś najwyżej skorzystać z czytelni na
                              Skłodowskiej bąź z lektorium na Placu Uniwersyteckim nr 1.
                              P.S. Te książki sa na skorupach dostępne:)
                              • nekroskop88 Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:15
                                tak? myslalem, ze skoro otworzyli nowy gmach to juz czytelnia jest na
                                sklodowskiej ;/
                                • kamilario Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:18
                                  Czytelnia nie jest na Skłodowskiej, czytelni po prostu nie ma. Jeżeli jest Ci
                                  niezbędnie potrzebna to bibliotekarka jesli się zlituje to po otrzymaniu dowodu
                                  osobistego pod zastaw da ci niektóre ksiązki na dzień do domu.
                                  Taka polityka władz uczelni, robimy przeprowadzkę w trakcie sesji, a że
                                  studentom ogranicza się w ten sposób dostęp do księgozbioru, ksiażkowego i
                                  czasopism (czytelnia czasopism na Skłodowskiej zamknięta od kwietnia), to już
                                  studentów problem.
                  • kamilario Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:12
                    Niestety nie, jest to stare wydanie, jeszcze z czasów prl
                    • nekroskop88 Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:13
                      aha :(
                      • kamilario Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:15
                        Ale jest pewien plus tej sytuacji, są dostępne w niektórych biblitekach
                        osiedlowych:)
                        • nekroskop88 Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:19
                          widzisz! ale chyba nie do wypozyczenia?
                          • kamilario Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:20
                            Do wypożyczenia, to zależy od odziału. W filii nr 9 mają tom drugi udostępniany
                            do wypożyczenia:)
                            • nekroskop88 Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:21
                              a co to - najcieńszy? :P
                              • kamilario Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:23
                                Studia i materiały do dziejów miasta Białegostoku: T. 2 / pod red. Jerzego
                                Antoniewicza i Jerzego Joka ; Białostockie Towarzystwo Naukowe. Białystok :
                                Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1970. 465 [2] s. : il. ; 25 cm.

• nekroskop88 Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:24
                                  cieniutka :)
                • kamilario Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:11
                  w tym 100 lat Bazyliki to więcej zdjęć niż tekstu, praktycznie same zdjęcia:(
                  • nekroskop88 Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:13
                    ale ja widzialem przedwczoraj ta ksiazke, przegladalem ja i bylo wiecej
                    tekstu... moze to jakas inna? w tej mojej było pare zdjec w srodku i moze z 5
                    kartek na koncu...
                    • kamilario Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:19
                      Widocznie się pomyliłem, widziałem niedawno taką kolorową dużą książkę, albo
                      raczej album poświęcone farze, możliwe, że tytuł mi się pomylił:(
                      • nekroskop88 Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:20
                        okładka czerwona?
                        • kamilario Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:21
                          W mojej na okładce była fotka fasady fary, więc się pomyliłem. chodzi o inną
                          • nekroskop88 Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:22
                            nom, to inna, bo na tej mojej było małe zdjecie fary i czerwona okładka na
                            około ;) i napis białymi literami 100 lat BM
                            • nekroskop88 Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:35
                              Kamilario a moze mozesz polecic jakies ksiazki ciekawe o Białymstoku (ale takie
                              zeby w ksiegarniach były, czyli nowsze wydawnictwa...) :)
                              • kamilario Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:45
                                Michał Gnatowski Białostockie Zgrupowanie Partyzanckie 1904:(
                                Michał Gnatowski Niepokorna Białostocczyzna. Opór społeczny i polskie podziemie
                                niepodległościowe w regionie białostockim w latach 1939-1941 w radzieckich
                                źródłach 2001:)
                                Mieczysław Wrzosek (red.) Białostockie Teki Historyczne. Tom II 1996:(

Dobrńskiego:
                                Białostoccy Żydzi, t. 1-4, Białystok 1993-2002.

Miśkiewicza (podobno ekstra facet):
                                W Białymstoku o Gdyni i Wybrzeżu. W Gdyni o Białymstoku. Relacje z lat
                                międzywojennych, "Bibliotekarz Podlaski" 2001, nr 2.

Zdarzyło się dnia... : kalendarium wydarzeń polityczno-gospodarczych i
                                kulturalnych w Białymstoku w latach 1919-1939 na podstawie lokalnej prasy /
                                Jolanta Szczygieł-Rogowska rok 2001

Jako ciekawostka:)
                                Očerk Belostoka v istoričeskom, etnografičeskom i bytovom otnošenijach s
                                prilozenijami / sostavil M. G. Milakovskij. 1897

Białystok - kresowe miasto / tekst Wojciech Perepelica ; wstęp Adam Czesław
                                Dobroński. 2002
                                • nekroskop88 Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:46
                                  wybiore sie do ksiegarni jakiejs i sobie pooglądam :)
                                  • kamilario Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:48
                                    Możesz sprawdzić w księgarence na wydziale hist-soc:)
                                • kamilario Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:48
                                  Ale przyznam, że nie czytałem tych pozycji, moje zainteresowania biegną w trochę
                                  innym kierunku:(
                                  • nekroskop88 Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 21:49
                                    moje zainteresowania biegna w kierunku historii Białegostoku bez wojen :)
                                    pomijam I i II wojne swiatowa :P
                                • janou Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 23:06
                                  Mam!!!kupilam w sierpniu 2003 Kresowe Miasto,wydawnictwo Benkowski:)
                                  • kamilario Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 23:20
                                    A ja szczerze przyznam, że nie znam tej pozycji:(
                                    • janou Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 23:37
                                      ktorej!!!???:)))
                                      • kamilario Re:do kopytkowych forum......... 13.07.05, 09:13
                                        "Biłystok, kresowe miasto" nie czytałem.
            • kamilario Re:do kopytkowych forum......... 12.07.05, 20:05
              Białystok w 80-leciu : w rocznicę odzyskania niepodległości 19 II 1919-19 II
              1999 / pod red. Cezarego Kukli.

Zdarzyło się dnia... : kalendarium wydarzeń polityczno-gospodarczych i
              kulturalnych w Białymstoku w latach 1919-1939 na podstawie lokalnej prasy /
              Jolanta Szczygieł-Rogowska,

Podlaskie losy. II, [red. merytoryczna Wiesław Choruży i Piotr Liedke ; Justyna
              Pieczko et al.].

212.33.72.5/ALEPH/87ES1R64R6DIC8XQ2GLTXXD8H9AT4PY1SF1K4U16MM54BK8529-73187/file/start-0
              • hansgrubber Re:do kopytkowych forum......... 14.07.05, 00:01
                Trudny wybor ale moze cos z klasyki
                Biesy Dostojewski
                Lord Jim Conrad
                Sto lat samotnosci Marquez

polska klasyka
                Dzienniki Gombrowicz
                Panny z Wilka Iwaszkiewicza
                Lem, Przybylski, Brzozowski

a z najnowszych czytanych No Logo Naomi Klein

trudno wybrac :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się