mamalgosia 15.10.05, 12:40 Jakie macie zdanie na temat ptasiej grypy? Dodam, że nie chodzi o mnie, ale o dzieciaczki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hiperrealizm Re: główna panikara forumowa 15.10.05, 12:57 A ja myślałem że to będzie wątek o kochanicy-francuza... :D PS Ja się grypy nie boją... ptasiej takze choć jestem w grupie ryzyka... dokarmia ptaki zimą... Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: główna panikara forumowa 15.10.05, 15:10 hiperrealizm napisał: > A ja myślałem że to będzie wątek o kochanicy-francuza... A ja - że samokrytyka;-) mamałgosi. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: główna panikara forumowa 15.10.05, 13:00 mamałgosiu!! codziennie mówisz: bądź wola Twoja, Panie Boże. Nie bój się. Nawet jeśli nas to dopadnie, trudno. Ale dla podtrzymania Twego ducha i dodania nadziei zadedykuję Ci wierszyk, niestety nie mojego autorstwa: PSALM 91 Qut habitat in adiutorio Altissimi Kto się w opiekę poda Panu swemu A całym prawie sercem ufa Jemu, Śmiele rzec może: "Mam obrońcę Boga, Nie będzie u mnie straszna żadna trwoga." Ciebie on z łowczych obierzy wyzuje I w zaraźliwym powietrzu ratuje; W cieniu swych skrzydeł zachowa cię wiecznie, Pod Jego pióry ulężesz biezpiecznie. Stateczność Jego tarcz i puklerz mocny, Za którym stojąc na żaden strach nocny, Na żadną trwogę ani dbaj na strzały, Którymi sieje przygoda w dzień biały. Stąd wedla ciebie tysiąc głów polezę, Stąd drugi tysiąc; ciebie nie dosięże Miecz nieuchronny, a ty przedsię swymi Oczyma ujźrzysz pomstę nad grzesznymi. Iżeś rzekł Panu: "Tyś nadzieja moja", Iż Bóg nawysszy jest ucieczka twoja - Nie dostąpi cię żadna zła przygoda Ani się najdzie w domu twoim szkoda. Aniołom swoim każe cię pilnować, Gdziekolwiek stąpisz, którzy cię piastować Na ręku będą, abyś idąc drogą Na ostry krzemień nie ugodził nogą. Będziesz po żmijach bezpiecznie gniewliwych I po padalcach deptał niecierpliwych; Na lwa srogiego bez obrazy wsiędziesz I na ogromnym smoku jeździć będziesz. Słuchaj, co mówi Pan: "Iż mię miłuje, A przeciwko mnie szczerze postępuje - Ja go też także w jego każdą trwogę Nie zapamiętam i owszem wspomogę. Głos jego u mnie nie będzie wzgardzony, Ja z nim w przygodzie; ode mnie obrony Niech pewien będzie, pewien i zacności, I lat szedziwych, i mej życzliwości!" Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: główna panikara forumowa 15.10.05, 20:16 niestety, niestety: z tym zaufaniem to właśnie u mnie największy problem:( Odpowiedz Link Zgłoś
diabollo Re: główna panikara forumowa 15.10.05, 13:33 mamalgosia napisała: > Jakie macie zdanie na temat ptasiej grypy? > Dodam, że nie chodzi o mnie, ale o dzieciaczki Moim zdaniem to kolejna paranoja medialna. Oczywiście zagrożenie jest, i jest to duże wyzwanie dla specjalistów. Z tego co mi wiadomo człowiek nie może zakazić tym wirusem człowieka innego człowieka. Aby się zarazić należy albo zjeść surowego ptaka, albo ten ptak musi nakichać człowiekowi w twarz. U nas raczej takie rzeczy rzadko się zdarzają. A nawet tam gdzie zdarzają się częściej - czyli tam skąd choroba pochodzi - Chiny, Wietnam, śmiertelnych przypadków było coś ponad setka (pewnie głównie ludzie bardzo osłabieni i w podeszlym wieku, jak zawsze ofiary grypy). Naprawdę niesamowity jest sposób myślenia pewnych dziennikarzy. Pan Nowakowski dzisiaj w programie "Cały ten świat" oczywiście miał na temat ptasiej grypy dużo do powiedzenia i postraszenia, ale w sprawie rzeczywistych zagrożeń przeciętnego Rodaka wyjaśnił, że kiedy próbował jeździć samochodem zgodnie z przepisami to okazało się, że to nie możliwe, "bo natrąbili na niego". Kłaniam się nisko. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: główna panikara forumowa 15.10.05, 20:15 diabollo napisał: > Moim zdaniem to kolejna paranoja medialna. Obyś miał rację!!! > Aby się zarazić należy albo zjeść surowego ptaka, albo ten ptak musi nakichać > człowiekowi w twarz. no, niezupełnie: jest jeszcze problem odchodów. Wdepniesz albo wjedziesz samochodem, z buta na ciuch, albo na ręce - wiesz, u dzieci wszytsko możliwe:((( Odpowiedz Link Zgłoś
diabollo Re: główna panikara forumowa 15.10.05, 23:02 mamalgosia napisała: > diabollo napisał: > > > > Moim zdaniem to kolejna paranoja medialna. > Obyś miał rację!!! > > > > > > Aby się zarazić należy albo zjeść surowego ptaka, albo ten ptak musi naki > chać > > człowiekowi w twarz. > no, niezupełnie: jest jeszcze problem odchodów. Wdepniesz albo wjedziesz > samochodem, z buta na ciuch, albo na ręce - wiesz, u dzieci wszytsko możliwe:(( Wszystko jest możliwe i nic nie jest pewne. Rozumiem, że będąc przedstawicielką homo sapiens najbardziej martwisz się o swoje potomstwo. Jako przedstawicie homo sapiens mogę Cię tylko zapewnić, że rachunek prawdopodobieństwa jest po stronie Twojej i Twoich dzieci. Najprawdopodobniej zupełnie przejebane mają liczne gatunki ptaków... i to nie ze strony wirusa, lecz naszego gatunku. Kłaniam się nisko. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: główna panikara forumowa 16.10.05, 10:58 diabollo, Twoje słowa jak miód na moje serce...:) Chociaż w życiu już nie raz przekonałam się, że rachunek prawdopodobieństwa jest o dupę roztrzaść Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia i jeszcze: 16.10.05, 11:00 troszczę się nie tylko o potomstwo, ale też o męża, brata, mamę i przyjaciół Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: główna panikara forumowa 15.10.05, 16:58 Hehe. Kiedy pare dni temu kilkoro dzieci na oddziale, w tym i moja latorosl, zaczelo sie zmagac na przemian z wymiotami i biegunka, ktos rzucil haslo, ze to moze byc grypa zoladkowa. Nie musze dodawac, ze w dzien pozniej szeptano juz o ptasiej ;-))). A te objawy, zdaje sie, z drobiem maja tyle wspolnego, ze moze to byc ordynarna salmonella ;-(((. Mamalgosiu, spoko. Dopoki nie zaraza czlowiek czlowieka, ryzyko jest zadne. przeciez nie jecie surowego drobiu, a jajka, jak sadze, ze wzgledu na rzeczona salmonelle, przelewacie wrzatkiem. My mamy o tyle problem z glowy, ze nawet nie damy zarobic koncernom farmaceutycznym na szczepieniu przeciw ludzkiej grypie, bo M. ma uczulenie na kurze bialko, na ktorym owa szczepionka jest hodowana, a zartem szkody moglyby byc wieksze, niz domniemane pozytki. Zatem, nie majac wyboru, pozostaje nam tylko ufac ;-))). Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: główna panikara forumowa 15.10.05, 20:14 wiesz, mamy winorośl na domu, winogrona zjadają szpaki - już oczyma wyobraźni widze te zakażone szpaki, moje dzieci zarażają się od nich...:( Albo od kur sasiada... Straszna panikara jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
fnoll kwa, kwa... 15.10.05, 18:46 bardziej obawiam się kaczego zapalenia ustroju... trzeba rozróżniać proporcje zagrożeń! Odpowiedz Link Zgłoś
e_wok Re: główna panikara forumowa 15.10.05, 20:34 Dane o 60 ofiarach ptasiej grypy w krajach zagrozenia w ciagu 5 lat nie brzmia bardzo alarmujaco w zestawieniu np. z iloscia ofiar wypadkow samochodowych na polskich drogach. Uslyszalam dzis zalecenie, ze "nalezy miec krotki kontakt z drobiem". Czyli zadnego calowania w dziob, zadnej gry wstepnej, tylko od razu przystepowac do rzeczy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: główna panikara forumowa 15.10.05, 20:43 e_wok napisała: > Dane o 60 ofiarach ptasiej grypy w krajach zagrozenia w ciagu 5 lat nie brzmia > bardzo alarmujaco w zestawieniu np. z iloscia ofiar wypadkow samochodowych na > polskich drogach. Uslyszalam dzis zalecenie, ze "nalezy miec krotki kontakt z > drobiem". Czyli zadnego calowania w dziob, zadnej gry wstepnej, tylko od razu > przystepowac do rzeczy :-) Nawet w dziób nie?;-))) E_wok, takiej drugiej jak ty nie ma! > > Odpowiedz Link Zgłoś
hiperrealizm kontakt ma być jak najkrótszy tzn. 15.10.05, 20:58 bez patroszenia, z okrywą wierzchnią do mikrofali! ==== Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: kontakt ma być jak najkrótszy tzn. 15.10.05, 21:06 Wirus to kawałek białka. 70 stopni już zabija. Odpowiedz Link Zgłoś
hiperrealizm Re: kontakt ma być jak najkrótszy tzn. 15.10.05, 21:27 a000000 napisała: > Wirus to kawałek białka. 70 stopni już zabija. ===================================================== W takim razie po kontakcie zalecam kąpiel we wrzątku. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: kontakt ma być jak najkrótszy tzn. 15.10.05, 21:59 Po pierwsze - 70 stopni to nie wrzątek. A po drugie - sam się kąp, cwaniaku jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: główna panikara forumowa 16.10.05, 11:01 e_wok napisała: Uslyszalam dzis zalecenie, ze "nalezy miec krotki kontakt z > drobiem". Czyli zadnego calowania w dziob, zadnej gry wstepnej, tylko od razu > przystepowac do rzeczy :-) I to właśnei stanowi dla mnie problem:)) > > Odpowiedz Link Zgłoś
crusader1 Re: główna panikara forumowa 16.10.05, 16:41 z tego co wiem to istnieje juz przeslania ze grypa moze byc przekazywana z czlowieka na czlowieka. bylo ponoc pare niewyjasnionych do konca przypadkow w wietnamie. Prawda jest ze specjalisci nad tym pracuja, ale czesto rzady nie przywazuja do tego wagi jak by nalezalo. Jak to sie mowi: strzezonego pan bog strzeze. Ja sie niestety obawiam ze troche za wolno sie przygotowujemy do tej grypy. Odpowiedz Link Zgłoś
e_wok W RMF byla rozmowa 16.10.05, 20:05 z jakims specjalista od chorob przywleczonych z zagranicy. Dziennikarka pyta : co ma zrobic czlowiek, ktory wraca z podrozy i czuje, ze ma jakies niepokojace objawy? Specjalista : zglosic sie do szpitala. Dz: i zostanie przyjety? S: tak, mniej wiecej po trzech miesiacach, z wyjatkiem osob, u ktorych choroba laczy sie z uszkodzeniem watroby, bo oni musza poczekac cztery lata. Okazuje sie, ze NFZ nie finansuje takich przypadkow, wiec szpitalom nie oplaca sie przyjmowac pacjentow, ktorzy wpedzaja szpital w koszty. No i bardzo slusznie - w domu trza siedziec, a nie wloczyc sie po swiecie :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: W RMF byla rozmowa 16.10.05, 20:51 > objawy? Specjalista : zglosic sie do szpitala. Dz: i zostanie przyjety? S: tak, > > mniej wiecej po trzech miesiacach, z wyjatkiem osob, u ktorych choroba laczy > sie z uszkodzeniem watroby, bo oni musza poczekac cztery lata. Spadłam z krzesła. Odpowiedz Link Zgłoś
gumpel Dawno, dawno temu ... 17.10.05, 22:44 czyli chyba dwa lata temu, jak grypa ta dopadłą kraje azjatyckie to w telepatrzydle WYBITNY AUTORYTET W DZIEDZINIE stwierdził, ze to problem azjatycki, gdyż ludy tam zamieszkujące mają w swej kuchni potrawy z drobiu na surowo ... well, czy WYBITNY AUTORYTET W DZIEDZINIE wcale nie był tak wybitny, czy media sieją panikę ??? Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia powrót ptaków 18.10.05, 11:29 podobno najgorzej będzie na wiosnę - gdy będa wracać do nas zarażone ptaki Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: powrót ptaków 18.10.05, 11:42 e tam, mamałgosiu, nie matrw się, i tak w 2012 roku koniec świata będzie. tralala a świastak zawija, zawija.... MAMŁGOSIU!! nie daj się zwariować. Bogobojna trzódko moja, bądź spokojna, co ma wisieć - nie utonie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: powrót ptaków 18.10.05, 12:24 niby co ma wisieć nie utonie, ale skąd wiadomo, co ma wisieć ,a co utonąć? Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: powrót ptaków 18.10.05, 12:38 O tym co pod wodę a co na gałąź nie my decydujemy. Dlatego nie ma się co denerwować. Przecież na datę i sposób "naszego końca" wpływu nie mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: powrót ptaków 18.10.05, 12:40 "BOŻE DAJ MI POGODĘ DUCHA, ABYM GODZIŁ SIĘ Z TYM, CZEGO ZMIENIĆ NIE MOGĘ, ODWAGĘ, ABYM ZMIENIAŁ TO, CO ZMIENIĆ MOGĘ I MĄDROŚĆ, ABYM ODRÓŻNIŁ JEDNO OD DRUGIEGO" Odpowiedz Link Zgłoś
diabollo Re: powrót ptaków 18.10.05, 19:30 mamalgosia napisała: > podobno najgorzej będzie na wiosnę - gdy będa wracać do nas zarażone ptaki Tak, strach pomyśleć co im ludzie będą robić. Kłaniam się nisko. Odpowiedz Link Zgłoś
gumpel Re: dla Mamałgosi 19.10.05, 23:00 Przepraszam, zbyt szybko wysłałem. Oto treść maila, który dzisiaj dostałem (jest rozsyłany po sieci na zasadzie spamu. Może Cię pocieszy. _____________________________________________________________________________ 19 października 2005 Szanowni Państwo, W odpowiedzi na Państwa pytania i wątpliwości związane z informacjami medialnymi na temat ptasiej grypy, przygotowaliśmy materiał zawierający obiektywne informacje na ten temat, o których dość często zapominają w krótkich materiałach dziennikarze. Zarażenie się ptasią grypą przez człowieka jest bardzo mało prawdopodobne. Wobec wielu milionów chorych ptaków dotychczas na tę chorobę zapadło tylko 117 osób w Azji, hodujących kury w warunkach znacznie odbiegających od standardów europejskich. Epidemia ptasiej grypy wśród ptaków nie jest synonimem epidemii wśród ludzi - informują oficjalnie przedstawiciele Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt oraz Główny Inspektor Sanitarny Andrzej Trybusz. Obecnie epidemii nie ma, obserwuje się jedynie pojedyncze przypadki zachorowań wśród drobiu, a działania służb weterynaryjnych i sanitarnych prowadzone obecnie mają na celu zapobieganie jej wystąpieniu. Światowa Organizacja Zdrowia przekazała informacje o zagrożeniu epidemią ptasiej grypy do mediów w celu zmobilizowania służb sanitarnych do aktywnego zapobiegania. W krajach azjatyckich słaba odpowiedź odpowiednich służb doprowadziła do epidemii. Niestety, częste wiadomości w mediach oprócz prawidłowej reakcji służb medycznych wywołały nadmierne obawy w społeczeństwie. Szybkie wykrywanie nowych przypadków zakażonych ptaków w Turcji czy Rumuni świadczy o wysokiej czujności służb weterynaryjnych. Tak jak w przypadku wczesnego wykrycia choroby nowotworowej u człowieka wzrastają szanse na wyleczenie, tak w przypadku zagrożenia epidemią oznacza to znaczne zmniejszenie ryzyka szerzenia się choroby. Ponieważ nie mamy możliwości kontroli przemieszczania się dzikich ptaków, które przenoszą ptasią grypę, należy szybko diagnozować i eliminować zakażone sztuki drobiu i całe stada. Szczepionka przeciwko grypie nie chroni przed ptasią grypą, ale eksperci uważają że może łagodzić jej przebieg. Najważniejszym skutkiem działania szczepionki jest jednak ochrona przed grypą ludzką, która co roku atakuje najczęściej w okresie od stycznia do marca. Więcej informacji znajdą Państwo na stronie www.medicover.pl/grypa <http://www.medicover.pl/grypa> Serdecznie zapraszamy do lektury oraz bardzo prosimy o przekazanie powyższej informacji wszystkim Państwa pracownikom. Z pozdrowieniami, Zespół Medicover _____ Dear Customer, In response to your questions and concerns connected with media information on the bird flu, we have prepared some material containing objective information on this topic, often ignored in brief media reports. It is difficult for humans to contract bird flu. Even though there have been millions of sick birds, to date only 117 people in Asia, breeding chickens in conditions differing significantly from European standards, have caught this illness. An epidemic of avian flu among birds is not synonymous with an epidemic among people - according to official representatives of the World Organization for Animal Health as well as the Chief Sanitation Inspector, Andrzej Trybusz. There is currently no epidemic, only individual cases of the illness among poultry have been observed, and the activities currently conducted by the veterinary and sanitation services are aimed at avoiding the outbreak of an epidemic. The World Health Organization announced the threat of a bird flu epidemic to the media in order to mobilize sanitation services to undertake preventive measures. In Asian countries, the weak response by the appropriate services led to the epidemic. Unfortunately, other than the appropriate reaction of the medical services, frequent information in the media caused excessive fears in society. The rapid detection of new cases of infected birds in Turkey and Romania are evidence of the alertness of the veterinary services. If a malignant tumor is detected early, chances for successful treatment are high. Therefore, if there is a threat of an epidemic, a high degree of vigilance means a significant decline in the risk of the illness spreading. As we have no possibility of controlling the intermingling of wild birds, which carry the bird flu, rapidly diagnosing and eliminating infected birds and entire flocks are necessary. The vaccine against the flu does not protect you against bird flu, but experts believe that it could moderate the course of the illness. However, the most important effect of the vaccine is protection against the human flu, which each year attacks most frequently in the period from January to March. Additional information is available on our website <www.medicover.com/pl/en/Health/Default.aspx?TabId=544&Action=Loa d&lsn=000F-0001&ModuleId=192&ShowAnnId=720> . We cordially invite you to a lecture as well as to pass on the above information to all your employees. Sincerely, The Medicover Team ____________________________________________________________________________ G. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia dyscyplina w narodzie 20.10.05, 11:47 Abstrahując od realności i wielkości zagrożenia ptasią grypą, jak wygląda realizacja zakazu wypuszczania drobiu? NIjak. Rozporządzenie jest i kto się stosuje? Na moje ulicy nikt. Kaczki, kury i gęsi biegaja na luzie. Z jedną panią rozmawiałąm, to mi powiedziała, że "eeee tam". Może i eeetam, ale jakoś wydaje mi się, że w takich Niemczech nie widziałabym kury na ulicy, gdyby wyszło tego typu rozporządzenie Odpowiedz Link Zgłoś