bettina75 15.12.05, 11:41 Czy istnieje roznica w znaczeniu tych slow? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
onandon Re: Pragnienia ---- marzenia.... 15.12.05, 11:48 na upartego: pragnienie - cos co mozesz osiagnac marzenie - cos poza zasiegiem tak jak strach i lek strach jest obawa przed czyms konkretnym, a lek wyimaginowanym... !. Odpowiedz Link Zgłoś
bettina75 Re: Pragnienia ---- marzenia.... 15.12.05, 11:57 A wiec marzenia sa nieosiagalne... a pragnienia mozna zrealizowac... Dzieki za wytlumaczenie, Onandon:) Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj862 Re: Pragnienia ---- marzenia.... 15.12.05, 11:59 No nie Marzenia są po to żeby próbować chociaż je spełniać i czasem się spełniają a pragnienia ????to chyba to samo tylko bardziej przyziemne i pewno łatwiejsze Odpowiedz Link Zgłoś
onandon Re: Pragnienia ---- marzenia.... 15.12.05, 12:00 brrrr strasznie to zabrzmialo ze marzenia sa nieosiagalne... wiec moze do swojej wypowiedzi dodam ze trzeba marzenia zamieniac w pragnienia :) !. Odpowiedz Link Zgłoś
bettina75 Re: Pragnienia ---- marzenia.... 15.12.05, 12:05 Jak zamieniac? przeciez, lot na slonce, jest dla mnie napewno nie do osiagniecia....:) Odpowiedz Link Zgłoś
onandon Re: Pragnienia ---- marzenia.... 15.12.05, 12:09 uwazaj o czym marzysz... to jedno z moich ulubionych mott (tak to sie odmienia?) zyciowych. poza tym zeby marzenia nie byly powodem frustracji nie powinny byc z gory skazane na powodzenie bo moga stac sie udreka :) Odpowiedz Link Zgłoś
bettina75 Re: Pragnienia ---- marzenia.... 15.12.05, 12:14 Chyba tak: kto, co? motto, motta kogo, czego? motta, mottow? komu czemu? mottu, mottom z kim, z czym? z mottem, z mottami o kim, o czymß o mottcie, o mottach wolacz: o! motto! dalej juz nie wiem, bardzo skomplikowane:( Ale przeciez powiedziales, poza zasiegiem, a slonce jest poza moim zasiegiem... Odpowiedz Link Zgłoś
onandon Re: Pragnienia ---- marzenia.... 15.12.05, 12:21 ale myslenie codziennie o tym ze nie mozesz a bardzo chcesz poleciec na slonce, moze wprowadzic Cie w depresje totalna... Odpowiedz Link Zgłoś
bettina75 Re: Pragnienia ---- marzenia.... 15.12.05, 12:22 To fakt, a wiec znaczy to, ze mam za bardzo wygorowane marzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
onandon Re: Pragnienia ---- marzenia.... 15.12.05, 12:24 poznalem na razie to jedno i powiem, nie wiem jak reszta, ale to jest dosyc ekstrawaganckie... Odpowiedz Link Zgłoś
bettina75 Re: Pragnienia ---- marzenia.... 15.12.05, 12:27 No to musze zejsc na ziemie i marzyc o tym, co mogloby byc dla mnie osiagalne, np. zlowienie zlotej rybki:)) Odpowiedz Link Zgłoś
onandon Re: Pragnienia ---- marzenia.... 15.12.05, 12:27 taaaa.... cos w tym kierunku... Odpowiedz Link Zgłoś
bettina75 Re: Pragnienia ---- marzenia.... 15.12.05, 12:28 Ale jestem zdolna uczennica, nieprawdaz? Szkoda tylko, ze ta zlota rybka nie potrafi spelniac marzen...... Odpowiedz Link Zgłoś
neita33 Re: Pragnienia ---- marzenia.... 15.12.05, 12:05 Istnieje zasadnicza różnica,mianowicie: pragnienie to uczucie suchości w jamie ustnej i przełyku doznawane wówczas, gdy się chce pić a marzenie to dowolne przypadkowe kojarzenie wyobrażeń; fantazjowanie, rojenie; obraz myślowy czegoś upragnionego, przedmiot pragnień i dążeń ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
bettina75 Re: Pragnienia ---- marzenia.... 15.12.05, 12:06 Zwroc uwage na Twoja wypowiedz: "a marzenie to dowolne przypadkowe kojarzenie wyobrażeń; fantazjowanie, rojenie; obraz myślowy czegoś upragnionego, przedmiot pragnień i dążeń" a zwlaszcza wymienione slowa "przedmiot pragnien" :)) Odpowiedz Link Zgłoś
zosia500 Re: Pragnienia ---- marzenia.... 15.12.05, 12:08 beti przyślij mi @ nr gg:) Odpowiedz Link Zgłoś
bettina75 Re: Pragnienia ---- marzenia.... 15.12.05, 12:09 Skarbie, gg nie posiadam:( Odpowiedz Link Zgłoś
neita33 Re: Pragnienia ---- marzenia.... 15.12.05, 12:09 "pragnień" w sensie gorącej chęci, życzenia sobie czegoś, dążenia do czegoś; żądzy, pożądania :) Odpowiedz Link Zgłoś
bettina75 Re: Pragnienia ---- marzenia.... 15.12.05, 12:09 A wiec pragnienie to zadza? Odpowiedz Link Zgłoś
bettina75 Re: Pragnienia ---- marzenia.... 15.12.05, 12:18 Wiec, jezeli marze o nim, to znaczy ze go jeszcze nie pozadam? Odpowiedz Link Zgłoś
neita33 Re: Pragnienia ---- marzenia.... 15.12.05, 12:30 bettina75 napisała: > Wiec, jezeli marze o nim, to znaczy ze go jeszcze nie pozadam? W swoich marzeniach również możesz pożądać Aby nie być gołosłowną,prześlę Ci przykład na to,że jedno w drugim czasem się zawiera Odpowiedz Link Zgłoś
neita33 Re: Pragnienia ---- marzenia.... 15.12.05, 12:50 Przeczytaj sobie owe wyobrażenia :) Odpowiedz Link Zgłoś