Dodaj do ulubionych

Kwiecieńka, Brain i wszyscy twacze z Katowitz

28.01.06, 19:29
Proszę mi tutaj zameldować się szybko.
P:)
mamarcela mocno zaniepokojona mimo wszystko

"Kto nie chciałby zastrzelić Boga, gdyby Go można było trafić."
Obserwuj wątek
    • braineater Re: Kwiecieńka, Brain i wszyscy twacze z Katowitz 28.01.06, 19:38
      jestem - to po drugiej stronie Parku się dzieje. Na razie jest jak zwykle,
      czyli nikt nic nie wie, nikt niczemu nie zawinił, ale pan premier już jedzie...
      • beatanu Re: Kwiecieńka, Brain i wszyscy twacze z Katowitz 28.01.06, 19:54
        Przed chwilą oglądałam wiadomości w tutejszej TV i gdy pokazywano przerażające
        obrazki z Chorzowa i jakiś pan krzyczał przeraźliwie "Krzysztof!!!" łzy mi same
        pociekły i od razu pomyślałam o Wyżeraczu i Kwiecieńce i... wyszłam z pokoju,
        bo następnym niusem (po dzięsięciu łyżwiarzach pod lodem Mälaren) było szukanie
        przyczyn wczorajszego wypadku autobusowego, w którzm zginęło dziewięciu Szwedów
        i... czasami brak mi dystansu i rozklejam się totalnie jak teraz:(
        Nie da się uciec od nieszczęścia... i buuuuuu.

• kwiecienka1 Melduję się! 28.01.06, 20:28
      a więc melduję się troską wzruszona
      trochę jedynie ilością straży pożarnej z rykiem sunącej (nie wiedzieć czemu)
      obok mojego domu przerażona
      pozdrawiam
      Kwiecienka z Nosem w TVN24
      • mamarcela Re: Melduję się! 28.01.06, 20:41
        Bogom niech będą dzięki.
        Ściskam Was.
        mamarcela przy radiu i z piwem grzanym
      • beatanu Re: Melduję się! 28.01.06, 20:49
        kwiecienka1 napisała:

> a więc melduję się troską wzruszona

Uffffffffffffffff
        Tutaj spadł mi ciężar z serca ale rozbolała głowa:(
        No i są już doniesienia o pierwszych ofiarach...

Idę oglądać Amadeusza, którego TV przytomnie przypomina z okazji urodzin pana M.
    • kwiecienka1 Re: Kwiecieńka, Brain i wszyscy twacze z Katowitz 28.01.06, 21:35
      Ladies & Gentlemen
      Pan Premier wylądował
      (widziałam przez okno bo to jakieś 150m ode mnie było)...
      pewnie będzie pomagał jakoś, odgruzowywał, nie wiem, nagle poczuł się taki
      potrzebny, do zdięć w jutrzejszej prasie chyba...
      pozdrawiam
      Kwiecienka na Pasożytów Wściekła

Ps Eurowizja rules, no w końcu tyle kasy poszło...
      • brunosch Niech pies trąca 29.01.06, 01:14
        premiera.
        Oby jak najwięcej żywych wyratowali...
    • braineater Re: Kwiecieńka, Brain i wszyscy twacze z Katowitz 28.01.06, 21:42
      Braineatery widzą karetki i straż pożarną - premiera na szczęscie niet.
      • kwiecienka1 Re: Kwiecieńka, Brain i wszyscy twacze z Katowitz 28.01.06, 21:48
        szukajcie dużego skupiska kamer i reflektorów
        niedługo powinien się pojawić
    • dr.krisk Uff... 28.01.06, 21:54
      Dobrze, że nic wam się nie stało, ale tak sobie myślę: wyjdzie człowiek po
      jakieś głupie zakupy.. i juz nie wróci.
      Kiedyś koło mojego domu samochód zabił jakąs kobietę - zagapiła się i weszła na
      jezdnię. Gdy przechodziłem już ją zabrali, tylko na jezdni leżały resztki
      zakupów: rozbity słoik dżemu, jakieś bułki, kałuża mleka... Prześladowało to
      mnie przez dobry tydzień - jeszcze pół godziny ktoś zastanawiał się jaki dżem
      kupić, a teraz już go po prostu całkowoicie i nieodwołalnie nie ma...
      KrisK
      P.S. A premier to na cholerę tam? Denerwuje mnie jakoś ten facet.
      • kwiecienka1 Re: Uff... 28.01.06, 21:59
        KrisKu...
        wybory się kroją
        trzeba zapunktować u potencjalnych wyborców

ale nie ma to jak nasz prezio, tak po prostu milion zł dla rodzin ofiar
        zaoferować (i to już kilka godzin temu, kiedy nie było jeszcze konkretnych
        doniesień o ofiarach...)

politycy to jednak straszne hieny są :(((
        • dr.krisk No tak... 28.01.06, 22:07
          kwiecienka1 napisała:

> politycy to jednak straszne hieny są :(((

Ano. Określenie "hieny" w tej tragedii jest niezwykle celne. Nic tak nie
          podnosi notowań polityka (nie u mnie..) jak pełna troski gospodarska i
          współczująca wizyta na miejscu katastrofy. Wysłucha meldunku dowodzących akcją -
          choć ci powinni mu kazać spier.. i przestać plątać sie pod nogami, pogada z
          rannymi, zapewni, pocieszy....
          Palanty.
          • phiona Re: No tak... 28.01.06, 22:14
            nie przesadzajcie. gdyby sie NIE pojawil (tylko dalej ogladal malysza)- toby
            dopiero psy wieszali.
            pojawic sie MUSI, to nalezy do jego obowiazkow i je spelnil. i nie ma to nic
            wspolnego z byciem czy nie "hiena".

ps. zeby uniknac watpliwosci- nie jestem wyborca pisu.
            • dr.krisk Wiesz.... 28.01.06, 22:20
              Plątanie się pod nogami ratowników na pewno im nie pomoże. Do jego obowiązków
              nie należy organizacja akcji ratowniczej. Co jego obecność pomoże?
              A Małysza mógł sobie darować. Co to innych spraw nie ma?
              • phiona Re: Wiesz.... 28.01.06, 22:26
                ale tak zachowuja sie wszyscy politycy (wyjatkiem byl putin przy kursku- zdaje
                sie; wiecej tego bledu nie powtorzyl) i nie wiedze zadnego ale to absolutnie
                zadnego powodu uwazac za cos nienormlanego ze tak zachowuje polski polityk,
                tylko dlatego ze jest to polityk do ktorego jestesmy uprzedzeni.
                • dr.krisk Oczywiście masz rację... 28.01.06, 22:38
                  Ale moje uwagi dotyczą wszystkich polityków... niezależnie czy ich lubię, czy
                  nie. Ich zachowanie jest oczywiście "normalne", ale własnie ten "rytuał
                  normalności" mnie tak wkurza.

Masz jednak sporo racji - nie lubię Marcinkiewicza, i nie jest to typ
                  Giulianiego, który bardzo dobrze sie zapisał 11 września w NYC. Więc wolałbym
                  aby sie nie plątał i nie przeszkadzał.
                • kubissimo Re: Wiesz.... 29.01.06, 17:11
                  no w Bieslanie tez sie Putin nie pojawil, a to bylo pare lat po Kursku
              • brunosch q**** 29.01.06, 01:17
                na widok WŁADZY gotowi skupić się na składaniu meldunków i trzaskaniu obcasami,
                a nie na akcji.
                • phiona Re: q**** i rola premiera 29.01.06, 14:26
                  brunosch napisał:

> na widok WŁADZY gotowi skupić się na składaniu meldunków i trzaskaniu
                  obcasami,
                  > a nie na akcji

alez skad.
                  premier ma bardzo wazna role do spelnienia. sciaga na siebie uwage tzw mediow i
                  innych dziennikarzy, dzieki czemu ci nie placza sie pod nogami na miejscu
                  wypadku.
    • kwiecienka1 Re: Kwiecieńka, Brain i wszyscy twacze z Katowitz 28.01.06, 22:16
      wiem, wiem, na pewno masz rację
      ja tylko zdenerwowana jestem :(
      • mamarcela dobre samopoczucie rodaków 28.01.06, 22:28
        A w tym samym czasie Polacy radośnie wybierali smsami swojego reprezentanta na
        konkurs eurowizji w osobie Michała w. i jego bandy.
        Oddano rekordową liczbe głosów. Wszyscy są zadowoleni.
        Jak cholera zadowoleni.
        pozdrawiam
        mamarcela, która będąc dama postanowiła sie jednak nie wyrażać, a przynajmniej
        na piśmie, ale co sobie w duchu to jej
        • stella25b Re: dobre samopoczucie rodaków 28.01.06, 23:09
          Ja dowiedzialam sie o tej katastrofie z wiadomosci ZDF o 19- tej. Rozpoczeli
          dziennik te wiadomoscia. Jakies 3 tygodnie temu (jak bylam na urlopie w
          Austrii) zawalil sie dach hali sportowej w Bad Reichenhall w Niemczech, zaraz
          przy granicy z Austria. Zginelo 15 osob, w tym 12 dzieci. Na temat tej tragedii
          byla wielka dyskusja w Niemczech. Teraz Katowice. A zdjecia sa straszne.
          • daria13 Re: dobre samopoczucie rodaków 29.01.06, 11:16
            A ja miałam wczoraj gości i nie włączałam tv, więc dopiero przed chwilą sie
            dowiedziałam. Moja reakcja była podobna do reakcj Beaty. Wielki żal. Dlaczego
            nie mogło to się wydarzyć dzisiaj? Jak mniemam, jeśli była to hala targowa, to
            pewnikiem w niedziele była nieczynna, bo to przecież nie hipermarket. A może
            sie mylę?
            Pierwszą rzeczą, jaką zrobiłam był skok do kompa i wielka ulga, kiedy
            przeczytałam, że nic Wam nie jest.
            Cały czas myślę o rodzinach tych, którzy już nigdy nie wrócą z tych zakupów. O
            matkach, ojcach, dzieciach, braciach i siostrach. Bardzo mi smutno:(
            Pozdrawiam
            • braineater Re: dobre samopoczucie rodaków 29.01.06, 11:22
              Maryś odpowie Darii

To nie była hala targowa w ścisłym rozumieniu tego słowa. To była hala
              międzunarodowych targów - czyli hala wystawiennicza i jako taka była otwarta
              również w niedzielę. Targii i wystawa gołębii pocztowych miała trwać od piątku
              do niedzieli więc do dzisiaj.
              Maryś pozdrawia wszystkich.
            • ben-oni Re: dobre samopoczucie rodaków 29.01.06, 11:22
              Obawiam się, że dzisiaj byłoby jeszcze więcej ludzi, bo to była "hala" (barak
              nie hala!Kurwa mać!) wystawiennicza w tym momencie. A "u nas na Śląsku" gołąb
              to ptak narodowy...
              • stella25b Re: dobre samopoczucie rodaków 29.01.06, 12:11
                Nie napisalam w moim wczorajszym poscie, ze ciesze, sie ze sie po kolei
                meldujecie i nic Wam nie jest. Mam nadzieje, ze Promil (on chyba tez ze Slaska?)
                tez sie odezwie.

Czytam te wszystkie relacje i lzy kapia na tastature. Najbardziej wzruszyla
                mnie wypowiedz kapelena strazy pozarnej. Naprawde wspolczuje Wszystkim ktorzy
                zostali dotknieci ta tragedia.
                • monikate Re: dobre samopoczucie rodaków 29.01.06, 13:03
                  Niedawno się dowiedziałam. Uff... dobrze, że Wam się nic nie stało...
                  • blue.berry Re: dobre samopoczucie rodaków 29.01.06, 13:56
                    ja rowniez ciesze sie ze nikomu z TWAczy nic sie nie stalo.
                    cala sytuacja jest potwornie smutna, dodatkowo jeszcze chyba przez to ze znow
                    nas niczego nie nauczyly tragedie naszych sasiadow czyli to co calkiem niedawno
                    wydarzylo sie w Niemczech.
                    i i troche slow mi brak (a wlasciwie nie brak tylko te co je mam nie nadaja sie
                    do uzytku) na okolicznosc przedniej zabawy wczorajszej w polskowizje. no bo w
                    sumie dlaczego nie:(
    • brunosch relacja z TV 29.01.06, 14:06
      "prezydent już jest na miejscu, więc przenosimy się do Katowic"
      L.K.: "wśród ofiar jest dwoje dzieci i dwie osoby niepolskiej narodowości".
      nożeżqrwa - świadectwa chrztu nie mieli?
      • aaneta Re: relacja z TV 30.01.06, 09:02
        A w ogóle to wszystko przez ten liberalizm, jak powiedział miłościwie nam
        panujący pan prezydent, nie wiem, czy zauważyliście.
        Ja się go boję.
    • kwiecienka1 Re: Kwiecieńka, Brain i wszyscy twacze z Katowitz 29.01.06, 14:13
      muszę się pokajać
      kiedy pisałam o premierze nie miałam jeszcze całkowitego obrazu tego
      nieszczęścia i nie wiedziałam co plotę
      jestem wstrząśnięta tym co się stało i zaraz po obiedzie pojadę oddać krew żeby
      jakoś pomóc w tej sytuacji

a, i jeszcze jedno (bo mnie męczy): do lotniska będzie z 300 metrów (nie jak
      pisałam 150m), ale mogę się mylić bo z ocena odległości nigdy nie była moją
      dobrą stroną (jest w zasięgu wzroku); wojedwódzka stacja pogotowia ratunkowego
      jest bliżej, ale nie wiem dokładnie: 200m(?): w każdym razie gorąca noc to
      była... niemniej jednak jestem dumna z śląskich służb ratunkowych i ich
      profesjonalizmu
      pozdrawiam was i ściskam bardzo mocno
      Kwiecienka
    • marquis a czy ktoś mi wreszcie powie, GDZIE 29.01.06, 21:52
      to się stało??? gdzie się zawalił ten cholerny dach?? bo co artykuł, co jakieś
      wiadomości w tv, to raz słyszę chorzów raz katowice. więc gdzie???
      • braineater Re: a czy ktoś mi wreszcie powie, GDZIE 29.01.06, 22:32
        Oj Marquise - wyjaśnienie tego, wymaga wytłumaczenia pewnej specyfiki Śląska.
        Specyfiki polegającej na tym, że nazwy typu Katowice, Chorzów, Siemianowice, sa
        po prostu nad wyraz umowne, a cały ten teren, te kilkaset kilometrów
        kwadratowych, to jest jeden ciąg zwartej zabudowy miejskiej i przemysłowej, nie
        oddzielanej od siebie, żadnymi pasami ziemi niczyjej. Akurat to miejsce gdzie
        jest OPt jest modelowe pod tym wzgledem, bo jest tuż przy skrzyżowaniu, z
        którego jedna częśc to Katowice, druga to Chorzów, trzecia Siemianowice (ale
        tez nie do końca, bo tak naprawdę Bytków, który jest wspólną siemianowicko-
        chorzowską dzielnica osiedlową). Sam teren targów adres pocztowy ma katowicki,
        bo od tej strony prowadzi doń jedyna droga dojazdowa, natomiast fizycznie
        znajduje się na terenach Parku Kultury, w jego chorzowskiej części. I dlatego
        tez, każda z tych form używana przez TV jest prawidłowa.
        Dla rozjaśnienia przykład mój - ja mieszkam przy ulicy XY, w domku narożnym,
        tak, że pod drugiej stronie od podjazdu, mam ulicę ZW. I jest tak, że wchodze
        do domu w Chorzowie, natomiast jeśli palę papierosa przez okno, to palę go już
        w Katowicach. Proste, nieprawdaż?:)

P:)
    • nienietoperz Re: Kwiecieńka, Brain i wszyscy twacze z Katowitz 30.01.06, 10:44
      Trzymajcie sie wszyscy w kraju, a w szczegolnosci na Slasku dzielnie.
      W 'naszym' BBC wydarzenia katowicko-chorzowskie byly wczoraj glowna wiadomoscia.
      Uwagi na temat obecnosci/nieobecnosci politykow plus obietnic pomocy wydaja mi sie
      niestosowne - patrz argumenty phiony. Jak najbardziej stosowne jest za to
      objezdzanie Eurotelewizji.
      I zostaje pytanie, moze glupie - czy zdrowy rozsadek nie nakazuje w takich
      sytuacjach prozaicznego wyslania na dach trzydziestu panow z lopatami do
      odsypania choc czesci sniegu?
      nntpz
    • mamarcela NONIE 07.02.06, 12:00
      wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1356&wid=8179551&rfbawp=1139309986.116&ticaid=110a4
      • stella25b Re: NONIE 07.02.06, 12:06
        Podaje za Spieglem: nie ma rannych i zabitych.
        • stella25b Re: NONIE 07.02.06, 12:38
          stella25b napisała:

> Podaje za Spieglem: nie ma rannych i zabitych.

A jednak sa ranni. Spiegel podaje za Czerwonym Krzyzem: od 4 do 12 lekko
          rannych. Poszukiwania nadal trwaja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka