Dodaj do ulubionych

zaśmiecone umysły ?:)

31.01.06, 23:02
www.liberator.org.pl/l/html/modules.php?name=News&file=article&sid=1541

Jak to z naszymi myślami jest, czy jesteśmy w stanie je kontrolować, bronić
się przed stopniowym zaśmiecaniem świadomości przez hałas świata, czy tylko
bezwolnie chłoniemy jak gąbka, aż do zadławienia, przesytu, jak marionetka
poddając się ideom przychodzącym ... no właśnie skąd? :)
Obserwuj wątek
    • hedonista.oswiecony oj nie, za długie na dziś ;) 01.02.06, 00:02
      przeczytam innym razem, obiecuję ;)
      ukłony
    • zettrzy Re: zaśmiecone umysły ?:) 01.02.06, 00:38
      powstawanie nowych połączeń neuronowych) formuując leprze środowisko dla siebie.

Jeśli powiesz jej że złe dzieci smarzą się na wieki w piekle,

po tym drugim kwiatku przestalam czytac - moje meme wylacza swiadomosc w
      momencie odkrycia ze mam kontakt z analfabeta
      • liberty_mike Re: zaśmiecone umysły ?:) 01.02.06, 00:51
        To chyba błędy w tłumaczeniu- tak to widzę, znalazłem też inne, ale ... to
        nazwisko wg mnie nie wymaga reklamy :))
        Coś Ty taka zajadła? Analfabeta? No wiesz, wszystko na tacy, a może się jednak
        pomęczyć z tekstem, hę? :)
        • zettrzy Re: zaśmiecone umysły ?:) 01.02.06, 01:22
          oczywiscie, ze to w tlumaczeniu, ale musialabym czytac tlumaczenie a nie tekst
          oryginalu i meme mi wylaczylo swiadomosc
          co w jakis sposob adresuje problem startowy - akumulacja prosta czy zarzadzanie
          materialem; otoz u mnie zachodzi od lat zarzadzanie materialem, ktorego nadmiar
          staje sie szkodliwy
          meczyc sie nie warto, niczym - jak mawia moj trener skoro boli to przestan, bol
          wynaleziono po to by nas ostrzegal przed nadchodzacym problemem
          • liberty_mike czyli selekcja-odpady na bok, a reszta zostaje?:) 01.02.06, 09:14
            To w sumie modne w dzisiejszych czasach :) Na temat "memetyki", terminu
            wymyślonego przez Dawkinsa niewiele u nas piszą, ale zawsze coś się znajdzie->

www.racjonalista.pl/kk.php/s,3743

Książka ciekawie napisana, w wielu miejscach w opozycji do tego, co pisze
            G.Miller nt. doboru płciowego i jego zasadniczego wpływu na rozwój ludzkiego
            umysłu, S.Blackmore punkt ciężkości przesuwa na ... rozprzestrzenianie się
            memów, nośników informacji, które wykorzystują do tego ludzki umysł, traktuje
            mem jako drugi samodzielny replikator (pierwszy to gen), skutkiem
            rozprzestrzeniania się memów jest min. rozwój ludzkiego umysłu. Wg mnie teoria
            ta ma wiele niewyjaśnionych elementów, miejscami jest sprzeczna z
            neodarwinizmem, a z całą pewnością stoi w opozycji do wszelkich filozofii
            zakładających kreacjonistyczne rozwiązania problemu powstania i rozwoju życia,
            czy ludzkiej świadomości.
            • zettrzy Re: czyli selekcja-odpady na bok, a reszta zostaj 01.02.06, 22:46
              Wg mnie teoria
              > ta ma wiele niewyjaśnionych elementów,

jak kazda teoria...
              nie mozemy wiedziec jak swiadomosc powstala, bo swiadomosc jako fakt materialny
              nie istnieje, do tego stopnia, ze mamy rowniez teorie swiadomosci zbiorowej,
              wobec ktorej swiadomosci indywidualne sa tylko jej czastkami i odbiciem
              przy czym ja osobiscie mam drobny problem przy rozpatrywaniu swiadomosci w
              oderwaniu od organu swiadomosci, czyli mozgu - jakby nie patrzec, kazdy z nas
              stanowi przede wszystkim biologiczny organizm, dopiero potem swiadoma istote
              • liberty_mike Re: czyli selekcja-odpady na bok, a reszta zostaj 01.02.06, 23:23
                W mojej ocenie autorka tej książki też nie do k-ca udziela przekonujących
                wyjaśnień w jaki sposób te jednostki informacji (memy) są w stanie samodzielnie
                egzystować i na czym polega ich umiejętność kształtowania umysłów. Budzi moje
                wątpliwości również stwierdzenie, iż to memy są w stanie wpłynąć na naszą
                naturę, taki wpływ widzę w dosyć ograniczonym zakresie, b. memy zależne są od
                samej biologicznej powłoki niż odwrotnie.
                Oczywiście nie sądzę, by w/w memy były identyczne ze świadomością, co najwyżej
                w/w je przyswaja, produkuje, przetwarza, unicestwia, sama zresztą zależna od
                zjawisk o czysto biologicznym charakterze, choć wiele zagadek i tu czeka na
                wyjaśnienie :))
                • zettrzy Re: czyli selekcja-odpady na bok, a reszta zostaj 01.02.06, 23:40
                  memy moga wplywac na biologiczny aspekt gatunku jak najbardziej - w kulturach
                  przyzwalajacych np. na obecnosc miesa w diecie dominuja osobnicy slusznego
                  wzrostu i budowy, w kulturach opartych na konsumpcji roslin ludzie sa mali, i
                  maja marne zeby (tak tak, rozrywanie miecha zebami poprawia stan jedynek, ja
                  tego nie wymyslilam, to jest fakt antropologiczny)
                  z moich prywatnych spostrzezen w tej dziedzinie, cytuje dyskusje jaka od czasu
                  mrozow rozgorzala na forum Moda: osoby wychowane w memach watoliny opisuja stosy
                  ciuchow, jakie sa absolutnie niezbedne ilekroc temperatura spada ponizej, te
                  orientacji aerobicznej krzycza wielkim glosem mniej watoliny wiecej hartowania
                  (orientacja watoliny posiada wieksza zapadalnosc na przeziebienia, czyli w tym
                  wypadku memy prowadza do szkody na zdrowiu)
                  czyli jednak relacja miedzy bytem i swiadomoscia jest dwukierunkowa, mimo ze
                  wciaz tak naprawde nie wiemy co to takiego ta swiadomosc
                  • liberty_mike Re: czyli selekcja-odpady na bok, a reszta zostaj 02.02.06, 21:24
                    Susan widzi to w ten sposób, że staramy się bronić jednego z ostatnich
                    bastionów ludzkiej wolności decyzji, samodzielności i wpływu na cokolwiek,
                    które to elementy nieodłącznie związane są z naszą rzekomo samodzielną wolą
                    rozbujanej na rozpasanej świadomości/ czy wielo-świadomości. A tu wychodzi
                    guzik- nie do końca to, co jest produktem świadomości, powielane przez nią da
                    się opanować, w pewnym momencie poprzez kopiowanie, naśladownictwo, podążanie
                    za grupą, modą, społecznością sami nieświadomie możemy spowodować zmiany w nas
                    samych. We władzy memów? Może :)
          • liberty_mike i jeszcze słowo na dokładkę :)) 01.02.06, 10:27
            pl.wikipedia.org/wiki/Memetyka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka