itek1 29.03.06, 10:23 Czesciowe ma byc wlasnie dzisiaj :) ok (12.50) Co z tego- u nas szaroburo bezslonecznie:((( (i nie zanosi sie na zmiane w przeciagu 2h). Macie wiecej szczescia? To piekne zjawisko-polecam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kwiecienka1 Re: zaćmienie Slonca 29.03.06, 10:45 ja już miałam to szczęście :))))) 11.08.1999 w okolichach Monachium oglądałam całkowite zaćmienie Słońca to było niesamowite... (pogoda była wprost idealna) teraz już po części rozumiem starożytnych, że tak bardzo się tego bali - niewiele rzeczy zrobiło na mnie takie wrażenie... nawet udało mi się zrobić zdięcie (nałożyłam na aparat takie badziewiaste okularki i on to wytrzymał, serio) - szkoda, że nie mam skanera, ale mogę wam pokazać w Warszawie :) pozdrawiam Kwiecienka i Przypadkowe Wydarzenie z Przeszłości (nie wiedzieliśmy, że ma być zaćmienie, dopiero jacyś ludzie na kempingu nam powiedzieli...) Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: zaćmienie Slonca 29.03.06, 10:48 Ja tez chyba wtedy widzialam zacmienie :))) Bylam w Polsce, w ogrodzie moich rodzicow. Sporo osob wtedy wyjezdzalo, chyba na Wegry, bo tam mialo byc podobno lepiej widoczne. Odpowiedz Link Zgłoś
itek1 Re: zaćmienie Slonca 29.03.06, 10:51 Ja wowczas bylem plynalem na Rugie- wokol tylko sama woda i niebo. Piekna rejsowa pogoda. I nagle w ciagu dnia zrobilo sie szaro- nie zapomne tego magicznego momentu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
stella25b Re: zaćmienie Slonca 29.03.06, 10:57 Ja tez pamietam to zacmienie slonca. Wielkie to bylo wydarzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: zaćmienie Slonca 29.03.06, 12:08 ogladalem to zacmienie w austriackich Alpach cos wspanialego razem z nami zacmienie ogladaly krowy, ktore bardzo nieufanie na nas patrzyly jakbysmy to my cos kombinowali ale jak zrobilo sie ciemno, to sie zbily w gromadke i grzecznie poszly do obory i chwile potem znowu wyszly jaeszcze dziwniej na nas patrzac ;) Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: zaćmienie Slonca 29.03.06, 10:46 U mnie jest duzy wiatr i czasem jest szaroburo i "chmurzyscie", a czasem (tak jak jeszcze 20 minut temu) - slonce az razi w oczy. Mam nadzieje, ze bede mogla zauwazyc zacmienie... Odpowiedz Link Zgłoś
itek1 Re: zaćmienie Slonca 29.03.06, 10:52 U was w Ox bedzie tego zacmienia jeszcze mniej niz u nas- najlepiej bedzie widoczne w Turcji. Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: zaćmienie Slonca 29.03.06, 10:52 dyszcz i dujawica zero szans na romans ze słoncem księzyca. ): Odpowiedz Link Zgłoś
stella25b Re: zaćmienie Slonca 29.03.06, 10:54 u mnie tez z tego nic nie bedzie:( Deszczowo i szaro. Odpowiedz Link Zgłoś
formaprzetrwalnikowa Re: zaćmienie Slonca 29.03.06, 10:56 u mnie piekne slonce. mam nadzieje, ze sie to nie zmieni przez najblizszych kilka godzin. tylko czy tu (55N) bedzie widoczne? ktos cos wie? Odpowiedz Link Zgłoś
itek1 Re: zaćmienie Slonca 29.03.06, 11:00 newton.physics.metu.edu.tr/~aat/TSE2006/TSE2006.html moze cos znajdziesz Odpowiedz Link Zgłoś
formaprzetrwalnikowa Re: zaćmienie Slonca 29.03.06, 11:07 dzieki. bede wygladac przez okno na pietrze :) Odpowiedz Link Zgłoś
itek1 Re: zaćmienie Slonca 29.03.06, 12:56 Przed chwila widzialem jak ksiezyc dochodzil do slonca i je czesciowo zaslonil (akurat chmurki na to pozwolily) :))) Odpowiedz Link Zgłoś
beatanu Re: zaćmienie Slonca 29.03.06, 12:58 Właśnie się zaćmiewa, ale u nas jest listopadowa pogoda - ach, te mgły i mgiełki i dżdże delikatne! więc i tak nici z oglądania. Pocieszam się, że zaćmienie tylko częściowe, więc nie takie spektakularne, jak to z 1999 roku. Pamiętam najbardziej szalejącego wtedy jak niewiadomoco naszego najmłodszego członka rodziny, czyli kilkumiesięcznego Kota :) On odczuł to zjawisko chyba ciut inaczej niż my... Zamienił się w dziką do bólu bestię. Taki miły mały kocio ;) Jeżeli gdzieś śmi, to w mojej głowie, przed chwilą wstałam, bo nie potrafię spać w dzień dłużej niż kilka godzin :( Odpowiedz Link Zgłoś
itek1 Re: zaćmienie Slonca 29.03.06, 13:08 > Pocieszam się, że > zaćmienie tylko częściowe, więc nie takie spektakularne, jak to z 1999 roku. Oba zacmienia sa calkowite (to w '99 i dzisiejsze). Pierwsze bylo nad Rumunia, teraz jest w Turcja. U nas jakby nie patrzec tylko czesciowe. Odpowiedz Link Zgłoś
beatanu Re: zaćmienie Slonca 29.03.06, 13:27 itek1 napisał: > U nas jakby nie patrzec tylko czesciowe. No tak, ale dzisiaj tarcza słońca w Szwecji "znika" w cieniu książyca tylko w około 20% a w 1999 zszarzało aż 80 % słońca. To spora różnica. Dlatego się pocieszam i wierzę na słowo, że w ogóle coś się zaćmiewa. Bo szaro tutaj jest tak czy tak:) Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: zaćmienie Slonca 29.03.06, 14:10 Przez chwilkę wyszło zza chmur i wtedy dało się zobaczyć stopień zaćmienia. Odpowiedz Link Zgłoś