Dodaj do ulubionych

podgorskie chwile

12.06.06, 20:36
wczoraj polazlem z moja lepsza cwiartka na podgorze na spacer sentymentalny
Bylo cudnie. Na plantach Nowackiego mile spotkalem m.in'a albowiem abba
ojcowie na spacerach z nastepcami tronu, a potem przysiadlem na wiklu Wilgi i
Wisly dalem dospac radosci mojego zycia co zaliczala popoludniowa drzemke i
tam ku wlasnemu zaskoczeniu zrobilem pol "wisienki" z lokalnym podgorskim
dziadkiem-zulem gaworzac milo o dzieciach i wnukach...

ech, sa chwile, za ktore warto sie meczyc...

wiem,
ze pisalem juz o tym na spamforum, ale w moim wieku to wybaczalne...
Obserwuj wątek
    • gph Re: podgorskie chwile 13.06.06, 09:37
      a ja byłem w zeszły weekend w parku bednarskiego i jet tam super.
      • tripis Re: podgorskie chwile 13.06.06, 14:08
        nastepnym razem jak sie bedziesz wybieral do podgorza zadzwon
        zapraszam na wspolny spacer z oprowadzaniem po moich starych smieciach...

a zakonczyc mozemy na winklu wilgi
        z winkiem...
        :)
        • boldhead mozna isc bez dziecka? 14.06.06, 19:23
          ale z winkiem...
          • tripis Re: mozna isc bez dziecka? 14.06.06, 23:05
            jasne!
            chodz poki jeszcze mozesz bez
            • boldhead Re: mozna isc bez dziecka? 15.06.06, 20:04
              lepiej napisz na maila, co z po rozmowie srodowej...
    • sabba Re: podgorskie chwile 15.06.06, 14:08
      to ty podgorzanin jestes? nie wiedzalam a skad dokladnie? bo ja spod korony:)
      • tripis Re: podgorskie chwile 21.06.06, 12:16
        He - fajnie!
        A ja jestem chlopak spod Boga Ojca

wtajemniczeni wiedza gdzie to jest...

a pozostalym wyjasniam, ze figura Boga Ojca (stojaca obecnie na skrzyzowaniu
        ulic Nowohuckiej/Wielickiej/Telewizyjnej przed wejsciem na stary Cmentarz
        podgorski) stala kiedys w miejscu dzisiejszego wiaduktu kolejowego nad ul.
        Wielicka (czyli na wylocie ul. Robotniczej).

A ja mieszkalem na Placu Przystanek (czyli dzisiejszy teren przylegajacy do
        smutnego przystanku kolejowego Krakow-Krzemionki - dawniej stacji PKP Podgorze
        Miasto). Do szkoly chodilem na ul. Debowskiego (nr 29) a pod Korona w zimie
        1982/83 kupowalem w malym bialym kiosku lody "Bambino" za aluminiowa zlotowke
        za ktore moglem pocalowac kolezanke z klasy, Jole, ktora mieszkala na ul.
        Jozefinskiej.
        Eh...
        • sabba Re: podgorskie chwile 21.06.06, 13:32
          budke z bambino pamietam a jakze bo bylam stala klientka, najchtniej tych z
          polewa czekoladowa. zaliczylam rok w 23ce, piotem mnie rodzice przeniesli. ale
          mieszkalam w podgorzu, dawniej sie to nazywalo POwstancow Slaskich teraz
          Legionow Pisludskiego:) Kiedys nad barem teraz chyba bank tam jest i przechodka,
          kiedys wolna dla kazdego, teraz zakratowana i dla tych co maja klucz:) takie
          czasy panie....KOrone widze z balkonu:) i widok mam na most, jak tramwaje na
          zakreie jada to sie u nas podloga trzesie.
          A boga Ojca znam:)
          • tripis Re: podgorskie chwile 21.06.06, 18:06
            zajebista miejscowka chociaz faktycznie jak stare "24" przejechało (akwarium)
            to sie podloga trzesla na pewno...

przechodka na rynek - a jakze - i wychodzilo tak, ze zaraz po prawej byl sklep
            muzyczny przed ktorym stalem kiedys 4 godziny czekajac na pierwsza plyte "OZ"...
            nie wiedzialem, ze przechodka zamkieta :(

A ja (mieszkajac tuz pod kopcem) szedlem do budy najpierw przez tory (bo most
            nad torami juz sie wtedy walil), potem przebiezka przez telewizyjna, po
            skarpie, kolo sklepu (gdzie kupowalem "Cukrowin") i juz w szkole!

Po szkole to roznie: albo spacer na forcie i po starym cmentarzu podgorskim
            albo wspomniana (calusna) budka albo na stadion Korony albo do parku...
            A w sobote z mama szedlem na ul. Warnenczyka do Koktajl-Baru na lody a potem
            popatrzec na rybki w sklepie zoologicznym!

A pamietasz wytwornie oranzady na ul. Rejtana...?
        • boldhead Jola powiadasz?? 22.06.06, 12:55
          to wiele wyjasnia :).
          • tripis Re: ...proszę Cię, nie róbmy z tego zagadnienia! 22.06.06, 21:04
            • boldhead tak mi sie przypomnialo, nt. 23.06.06, 11:09

• sabba Re: Jola powiadasz?? 18.07.06, 19:47
            kurcze oranzad nie pamietam! tzn na Rejtana nie pamietam - mlodosc szkolna
            spedzilam glwonie na Grzegorzkach bo tam rodzice przeniesli mnie w polowie
            pierwszej klasy do SP nr 10. niby miala byc lepsza niz 23ka ale czy ja wiem...za
            to w 23ce pamietam budke na koncu ulicy gdzie sprzedawali plack z serem oraz
            takie cos rozowe pocukrzone albo takiez same tyle ze zielone. smakowalo ohydnie
            slodko ale bylo pyszne:) a na religie chodzilam nie do Jozia tylko do
            Redemptorystow i tamze za kosciolem byly jakies opuszczone zdewastowane korty
            tenisowe gdzie zesmy sie bawili...
            • tripis korty powiadasz?? 19.07.06, 14:48
              opuszczone i zdewastowane korty tenisowe w starym kamieniolomie powyzej
              kosciola redemptorystow jak byly tak i sa nadal - w ostatni weekend byli my tam
              z wodnikiem, skorpionem i blizniakiem...

no i mala polanka powyzej kortow, u stop wzgorza krzemionek gdzie stal kiedys
              brat fortu sw. benedykta... ech... wrocic na podgorze - oto marzenia zycia
              :(
              • sabba Re: korty powiadasz?? 19.07.06, 21:51
                co ty, korty jeszcze sa? juz myslalam ze w ramach modernizacji cos z tym terenem
                zrobili...tak, te okolice kamieniolomowe byly super i sa jeszcze zapewne...no i
                lubie lazic po zarosnietym stadionie na samej gorze nad parkiem Bednarskiego i
                potem do wiezy telewizyjnej...w sumie te tereny niewiele sie zmienily i to jest
                fajne...moze jeszcze sie nasze dzieci w tej samej scnerii tam bawic beda:)
                • tripis Re: korty powiadasz?? 01.08.06, 20:50
                  moje juz sie bawia...
                  zapraszam Twoje!
                  • sabba dzieki dzieki:) 02.08.06, 20:27
                    rozwoj podskorny ma sie planowo zakonczyc pod koniec wrzesnia a potem wszytsko
                    mozliwe:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka