menk.a Re: Z czego się robi zrazy ? 22.09.06, 12:49 z wołowiny, chudej, bardzo chudej;))) a do tego cebula, boczek, ogórek, papryka, musztarda, przyprawy,...;) poszukaj na forum kulinarnym;) jak zrobic coś z niczego?;) Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Długo to trzeba piec ? 22.09.06, 13:04 to się smaży ;))) poszukaj w przepisach;) Odpowiedz Link Zgłoś
to-wlasnie-ja Re: Długo to trzeba piec ? 22.09.06, 14:01 to sie obsmaza a potem dusi :) Odpowiedz Link Zgłoś
paola80 Re: Długo to trzeba piec ? 22.09.06, 14:14 no ale długo trzeba , z 1 h czy z 2 h ? Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Długo to trzeba piec ? 22.09.06, 14:33 mięso musisz utłuc, posmarować takiego kotleta musztardą, doprawić, a w środek zawijasz słupek/kawałek ogórka konserwowego, papryki konserwowej i odrobinę boczku, zwijasz w rulon, spinasz wykałaczką i obsmażasz ze wszechs tron, a potem dusisz niezbyt długo, bo wyjdzie podeszwa, czas zależy od grubości mięsa i całej zrazy;) Odpowiedz Link Zgłoś
t-rex33 Re: Z czego się robi zrazy ? 22.09.06, 16:12 zrazy - ja sama nazwa wskazuje robi sie z razy Odpowiedz Link Zgłoś
anika44 Znalazlam w sieci dla Ciebie Paola, smacznego:)) 23.09.06, 22:21 Składniki: 1 kg wołowiny bez kości, 2 ogórki kiszone, 10 dag słoniny, cebula, 2 suszone grzybki, po łyżce musztardy, oliwy i mąki, łyżeczka vegety, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia Sposób przyrządzania: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w poprzek włókien na plastry grubości 1,5-2 cm. Rozbić starannie tłuczkiem z obu stron, oprószyć solą i pieprzem, lekko skropić oliwą. Cebulę, ogórki i słoninę pokroić w drobniutką kostkę, wymieszać z musztardą. Nałożyć farsz na płaty mięsa, ciasno je zwinąć i obwiązać nitką. Zrazy zrumienić na tłuszczu, przełożyć do rondla, dodać umyte grzybki, vegetę, podlać wodą (ok. 1,5 szklanki), przykryć pokrywką i dusić do miękkości na małym ogniu, w miarę potrzeby dodając wody. Miękkie zrazy wyjąć, usunąć nitki. Mąkę rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnej wody, dodać do sosu, zagotować, włożyć zrazy. Podawać z kaszą gryczaną na sypko i surówką z czerwonej kapusty. Powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Znalazlam w sieci dla Ciebie Paola, smacznego 23.09.06, 22:29 to są rolady ;) na południu Polski bardzo popularne, na Śląsku podawane z modrą kapustą i kluskami śląskimi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Znalazlam w sieci dla Ciebie Paola, smacznego 23.09.06, 22:31 kuchnia.kisa.pl/ tutaj jest mnóstwo przepisów na zrazy. jak widać - ile regionów tyle ich odmian. u mnie w domu zrazy - to nazwa potoczna kotletow mielonych (czyli tutaj - zrazy siekane). w innym domu - zrazy - to bitki wołowe (czyli obtłuczone przesmażone i podduszone). Odpowiedz Link Zgłoś
anika44 Re: Znalazlam w sieci dla Ciebie Paola, smacznego 23.09.06, 22:32 U mnie w domu byly rolady i bitki:) Odpowiedz Link Zgłoś
anika44 Re: Znalazlam w sieci dla Ciebie Paola, smacznego 23.09.06, 22:32 Ten przepis znalalam jako "Zrazy zawijane", chociaz ja znam to tez jako rolady:)) W Polsce mowi sie pewnie zrazy a na Slasku wasnie rolady, pycha:)) Odpowiedz Link Zgłoś
leziox Re: Znalazlam w sieci dla Ciebie Paola, smacznego 24.09.06, 00:41 Najlepsze zrazy sa z kota.Kot musi miec kruche miesko,nalezy wiec wybrac kota przejechanego na autostradzie co najmniej przez 15 tirow,jedynie wtedy zrazy wypala i to bombowo.Reszte przyrzadza sie jak powyzej. Odpowiedz Link Zgłoś
anika44 Re: Znalazlam w sieci dla Ciebie Paola, smacznego 24.09.06, 16:32 chcesz szokowac, wiem:)) Odpowiedz Link Zgłoś
leziox Re: Znalazlam w sieci dla Ciebie Paola, smacznego 24.09.06, 22:24 Szokowac?Ani mnie to w glowie.Dolaczam sie tylko do ludzi publikujacych na tym forum swoje recepty.Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
anika44 Re: Znalazlam w sieci dla Ciebie Paola, smacznego 24.09.06, 23:22 Ciekawe, co by na to powiedziala Brigitte Bardot? Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Z czego się robi zrazy ? 25.09.06, 07:18 Paola popatrz tutaj www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=1238 Odpowiedz Link Zgłoś
paola80 Dziękuje za duży odzew !!!!! 25.09.06, 07:27 Zrazy wyszły pyszne , sosik palce lizać ! T-rex33 - w życiu bym nie pomyślała że zrazy robi się z razy ! Dziękuje wszystkim za porady , wiedziałam że mogę na Was liczyc ! Buziaczki Odpowiedz Link Zgłoś
andzela28 Re: Z czego się robi zrazy ? 25.09.06, 10:01 ja robie z karkowki wieprzowej pychota polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
paola80 Do mnie ? 25.09.06, 11:24 Jeśli tak to jest mały problemik bo już zostały wszystkie zjedzone :( Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: menka - 25.09.06, 12:12 :DDDD ostatnio maczałam paluchy w zrazach w dziecięctwie, chcesz ryzykować swoim żołądkiem?;) Odpowiedz Link Zgłoś
chyba_normalny Re: Ot i kobity 26.09.06, 12:41 Człowiek się tu nastawia na wyżerkę - przepisy mniam , mniam a one ci piszą , że już zjadły albo , ze robiły dawno i nie pamiętają . Ciekawe co by chciały ? Aby normalny człek zrobił rzeczone zrazy a jak się otruje to REKLAMACJI nie przyjmujemy Odpowiedz Link Zgłoś
chyba_normalny Re: Ot i kobity 26.09.06, 18:31 menk.a napisała: > dzwoń do Pizzy Hat;))) jakbym chciał pizzę albo insze badziewie z pizzy hut to bym się nie wpraszał do Ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Ot i kobity 27.09.06, 09:14 pomyłka w nazwie, wybacz niedopatrzenie;) gdy będę gotować ,obwieszczę wszem i wobec, wtedy się wprosisz;) Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Ot i kobity 27.09.06, 11:33 ja robię w piątek. będę miała i mięcho i natchnienie ;) dzisiaj - naleśniki ;) z nadzieniem różniastym ;) Odpowiedz Link Zgłoś