Dodaj do ulubionych

Ban Ki Mun, Mohammed Junus, Orhan Pamuk

14.10.06, 23:03
Mam pytanie: komu z forumowiczów któreś z tych nazwisk mówiło coś w zeszłym
tygodniu ?
Tak z ciekawości pytam. Ja, ledwo słyszałem jedynie o Pamuku (latem chciałem
kupić jego książkę, ale bez powodzenia). Natomiast dwa pozostałe nazwiska
były mi zupełnie nieznane ...

G.
Obserwuj wątek
    • kochanica-francuza Mnie i dziś poza Pamukiem nic nie mówią 14.10.06, 23:09
    • stephen_s Mi :))))))) 14.10.06, 23:31
      O Pamuku słyszałem już jakiś czas temu, kiedy "Gazeta" po raz pierwszy napisała
      o jego procesie w Turcji. Potem go zapamiętałem już dokładnie, bo polecono mi
      "My name is Red" jako książkę wartą przeczytania :)

Co do pana Ban Ki Mun, to usłyszałem o nim dopiero wtedy, gdy zaczęto wymieniac
      go jako jednego z kandydatów na sekretarza ONZ.

Trzecie nazwisko nic mi nie mówi... Czy to ten człowiek, co dostał pokojowego
      Nobla w tym roku?
      • kochanica-francuza Steph, wiesz co, nudzisz w blogu 14.10.06, 23:40
        Jak nie PiS, to filmy, i tak w kółko...
        • stephen_s Dwie odpowiedzi :) 14.10.06, 23:43
          1. Bardzo chętnie zapoznam się z propozycją tematu na wpis na blogu :)

2. Może nudzę, ale komentarz jakis to zostawić byś mogła :P
          • kochanica-francuza Re: Dwie odpowiedzi :) 14.10.06, 23:45
            stephen_s napisał:

> 1. Bardzo chętnie zapoznam się z propozycją tematu na wpis na blogu :)

Co , to mój blog?
            >
            > 2. Może nudzę, ale komentarz jakis to zostawić byś mogła :P

Jak mnie temat nudzi, to mi się nie chce.
            • stephen_s Re: Dwie odpowiedzi :) 14.10.06, 23:46
              > Co , to mój blog?

Nie Twój, ale czytasz :) Skoro uważasz za nudny, to zadbaj o urozmaicenie :)
              • kochanica-francuza Re: Dwie odpowiedzi :) 14.10.06, 23:54

> Nie Twój, ale czytasz :)

Nie czytam, tylko przeglądam. Stwierdzam,że nudny, dlatego nie czytam dokładnie.
                Hehe.
                • stephen_s Re: Dwie odpowiedzi :) 15.10.06, 00:01
                  A co przykłułoby Twoją uwagę? :)))
                  • kochanica-francuza Zatłukę! 15.10.06, 15:01
                    stephen_s napisał:

> A co przykłułoby Twoją uwagę? :)))

Czym by przykłuło? Szpilką? Przykłuć koleś to można motyla do kartki. PRZYKUłO.
                    Kwestie zjawisk społecznych, nowomowy kapitalistycznej, takie różne
                    kulturoznawczo-socjologiczne.
      • a000000 Re: Mi :))))))) 15.10.06, 12:17
        Dla mnie te nazwiska są kompletnie nieznajome. Ale dla sprawiedliwości dodam, że
        nazwiska innych tegorocznych noblistów czy kandydatów do ONZ - również.

Co do ONZ to onego czasu bębny waliły, że na pewno Kwachu.....
      • a000000 Re: Mi :))))))) 15.10.06, 12:21
        Ten Mohammad Junus to bardzo ciekawy człowiek. Twierdzi, że kobiety są bardziej
        odpowiedzialne i godne zaufania niż mężczyźni. Z uwagi na teren działania -
        Bangladesz: 83% ludności wyznaje islam - rzecz warta podkreślenia.
        • kochanica-francuza Re: Mi :))))))) 15.10.06, 15:02
          a000000 napisała:

> Ten Mohammad Junus to bardzo ciekawy człowiek. Twierdzi, że kobiety są bardziej
          > odpowiedzialne i godne zaufania niż mężczyźni. Z uwagi na teren działania -
          > Bangladesz: 83% ludności wyznaje islam - rzecz warta podkreślenia.

No! Chłopina ma u mnie plus! Zapamiętam nazwisko.
    • grzespelc Eurocentryzm 15.10.06, 15:55
      Mnie żadne z tych nazwisk nie nmówiło nic.

Ten wątek to najlepszy dowód na to, że jesteśmy zamknięci we własnym kręgu
      kulturowym. Nie interedujemy się, a media nie piszą o nikim i niczym nie
      związanym z szeroko pojętym europejskim kręgiem kulturowym.
      • stephen_s Re: Eurocentryzm 15.10.06, 16:46
        Ale to jest w sumie nie do uniknięcia?

Może zabrzmię cynicznie, ale chyba trudno oczekiwać, by np. gazety puszczały
        recenzje książek wydawanych wyłącznie w Korei Południowej itd., albo donosiły o
        szczegółach politycznych sporów w Japonii...
        • grzespelc Re: Eurocentryzm 17.10.06, 12:56
          Spokojnie jest do uniknięcia, tylko należałoby się interesować ciekawymi
          zdarzeniami z inych regionów świata. No i ja właćnie oczekwał, tego, czego Twoim
          daniem trudno oczekiwać :), tzn. rozszerzania horyzontów...
          • monikaannaj Re: Eurocentryzm 17.10.06, 12:59
            Od kogo bys oczekiwał?

Moim zdaniem to nie ma czegos takiego jak eurocentryzm. Większosc ludzi o
            polskich pisarzach ma kiepskie pojecie. a spytaj ich o holendersich,
            belgijskich czy słoweńskich.
            • stephen_s Inna sprawa, że.... 17.10.06, 13:32
              ... to, co Grześ nazywa "eurocentryzmem", wg mnie obecnie jest w każdym regionie
              świata. Tak samo, jak niewielu Polaków słyszało o pisarzam z Turcji, tak zapewne
              w Turcji częśćiej się mówi o pisarzach tureckich, niż polskich :)

Absolutnie nie popieram tego, by każda nacja zamykała się w swoim własnym
              grajdole i olewała, co dzieje się poza jej granicami - ale też moim zdaniem
              trudno uniknąć, by jednak mieszkańcy danego kraju interesowali się bardziej tym,
              co u nich słychać, niż gdzie indziej. Czy naprawdę oczekujemy, by w Bangladeszu
              interesowali się, kim są Kaczyńscy? :)
              • grzespelc Re: Inna sprawa, że.... 18.10.06, 11:07
                > ... to, co Grześ nazywa "eurocentryzmem", wg mnie obecnie jest w każdym regionie
                > świata. Tak samo, jak niewielu Polaków słyszało o pisarzam z Turcji, tak zapewne
                > w Turcji częśćiej się mówi o pisarzach tureckich, niż polskich :)

Ale porównaj sobie, ilu pisarzy z obu Ameryk jest wydawanych i czytanych u nas,
                i jakoś nie przeszkadza nikomu, że pochodzą z krajów bardziej odległych niż Turcja.
                • stephen_s Re: Inna sprawa, że.... 18.10.06, 11:40
                  OK, jest to pewien fenomen... Ale zauważ, że pisarze pisarzami, ale też
                  informacje na bierząco o debiutach w tamtych krajach nie są podawane, prawda? A
                  abstrahując od literatury - co tak naprawdę wiemy o poltykach z tamtych krajów,
                  tamtejszym teatrze, muzyce itd.?

Racja, pisarze USAńscy i latynoscy mają u nas jakąś siłę przebicia - ale to
                  jeszcze nie świadczy o tym, że media interesują się tym, co tam się dzieje, w
                  tym samym stopniu, co u nas.

A pomijając te kraje - umiesz wymienić jakichś pisarzy np. z Danii, czy
                  Finlandii? Albo z Luksemburgu? Do tych krajów jest nam "bliżej", niż do Turcji -
                  a mam wrażenie, że mniej o nich wiemy, niż o Turcji czy właśnie Amerykach...
          • stephen_s Re: Eurocentryzm 17.10.06, 13:29
            > Spokojnie jest do uniknięcia, tylko należałoby się interesować ciekawymi
            > zdarzeniami z inych regionów świata.

Co to znaczy "należałoby się interesować"?

Jestem jak najbardziej za poszerzaniem horyzontów, ale też nie każdy człowiek
            jest Leonardem da Vinci i ma potrzebę interesowania się literaturą z drugiego
            końca świata. A media, cóż... mają ograniczoną pojemność i muszą wybierać to, co
            ma szansę kogoś zainteresować. Dlatego też naprawdę, nie oczekuję, że w
            25-minutowym serwisie informacyjnym będą nam serwowane właśnie np. szczegóły z
            polityki Japonii, albo doniesienia o debiutach literackich w Indiach.

Co oczywiście nie znaczy, że nie warto sie tym interesować :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka