stephen_s 12.11.06, 21:39 Pytanie jest następujące: kim jest ten cały Dutkiewicz, że dostaje 90% poparcia??? Na serio - co to za fenomen? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kochanica-francuza Re: Pytanie okołowyborcze do wrocławian ;) 12.11.06, 23:27 ja podejrzewam, że za tym stoją jakieś teczki ;-) . Teczki są ostatnio głównym czynnikiem politykotwórczym. Poza tym - przyłączam się. Odpowiedz Link Zgłoś
fnoll Re: Pytanie okołowyborcze do wrocławian ;) 13.11.06, 01:09 jako mający niegdyś wybór między krakowem a wrocławiem czynię czasem porównania, i w sztuce knajpiarstwa wrocek może kufle myć crackowi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pelengajew Re: Pytanie okołowyborcze do wrocławian ;) 13.11.06, 08:52 Knajpiarstwo to jest jedyna dyscyplina w jakiej przewaga Krakowa nad Wrocławiem, niewielka bo niewielka, ale faktycznie istnieje. We wszystkich pozostałych dyscyplinach takich jak nauka, kultura, sztuka , uroki życia codziennego itp. Wrocław reprezentuje poziom do którego Krakowowi dalej niż Ziemi do centrum Galaktyki. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
fnoll Re: Pytanie okołowyborcze do wrocławian ;) 13.11.06, 10:59 jeśli te decybele na wąskich a zatłoczonych i wysoko obstawionych kamienicami z marnym skrawkiem nieba u góry ulicach zaliczasz do "uroków życia"... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Pytanie okołowyborcze do wrocławian ;) 13.11.06, 11:07 Panowie, a może by tak odpowiedzieć na moje pytanie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Pytanie okołowyborcze do wrocławian ;) 14.11.06, 09:58 Myślę, że chodzi tu o to, że nareszcie w mieście widać efekty działania władz miasta - teraz uciążliwe ale prowadzące ku lepszemu. Zabrano się wreszcie za remont dróg. A to oznacza konsumpcję dotacji unijnych. Wyborcy preferują DZIAŁANIE a nie kłótnie. W Gdyni Szczurek ma już trzecią kadencję - bezpartyjny, działający - największy procent wykorzystania dotacji unijnych w kraju. I o to chodzi - aby działać. Odpowiedz Link Zgłoś
forumisko Re: Pytanie okołowyborcze do wrocławian ;) 15.11.06, 11:06 stephen_s napisał: > Panowie, a może by tak odpowiedzieć na moje pytanie? :) > Kot Dutkiewicza nazywa się POPIS. Odpowiedz Link Zgłoś
pelengajew Re: Pytanie okołowyborcze do wrocławian ;) 13.11.06, 14:25 Wrocław to młode duchem i ciałem miasto patrzące w przyszłością, pamiętające o swojej przeszłości. Kraków to stara, przpełniona duchem Dulszczyzny większa wieś, żyjąca swoją przeszłością. Skostniała, niepotrafiąca myśleć z perspektywą o przyszłości. Dla jasności: urodziłem się i wychowałem z dala od jednego jak i drugiego a mieszkam w Krakowie. Jeżeli wrocławskie ulice są dla Ciebie wąskie to znaczy, że w Krakowie nie ma czegoś takiego jak ulice:). Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Do Fnolla i Pelengajewa 14.11.06, 10:09 panowie! na temat wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy nie wypada się spierać w wątku okołowyborczym. Sprawa jest tak wielkiej wagi, że może by tak na udeptaną ziemię????? hehehe Ludki, i Kraków i Wrocław mają SWOJE uroki, plusy i minusy. Każdemu według potrzeb, wedle gustów. To są RÓŻNE miasta, nieporównywalne. Kraków jest miastem historycznie jednolicie polskim, Wrocław był (zaznaczam - w warunkach pokoju) polski, niemiecki, czeski, węgierski nawet. A więc mieszanina. Różne korzenie - różne listki... równie piękne i interesujące. Zależy kto czego oczekuje od miejsca zamieszkania.... Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: z tym "węgierskim" to przesadziłaś ;-) b/t 14.11.06, 16:42 Pierwsza wzmianka o istnieniu zegara na ratuszu datuje się na rok 1362. W 1387 miasto otrzymało swój pierwszy wodociąg. Rok 1416 to data zakończenia budowy gotyckiej katedry. Miasto przeżywa rozkwit handlu. W latach 1469-1490 wraz z całym Śląskiem należało do Węgier. Do roku 1474 Wrocław pozostawał członkiem Hanzy. W latach 1490-1515 prowadził wojnę handlową z Polską, głównie Krakowem. Cha!!!! i teraz się wydało, dlaczego krakusy i wrocławiaki się drą..... Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: z tym "węgierskim" to przesadziłaś ;-) b/t 14.11.06, 16:43 oczywiście zapomniałam o źródle: pl.wikipedia.org/wiki/Historia_Wroc%C5%82awia Odpowiedz Link Zgłoś
gumpel Re: z tym "węgierskim" to przesadziłaś ;-) b/t 14.11.06, 23:07 Lata 1469-1490 to okres panowania w Czechach węgierskiego antykróla Macieja Korwina (jako króla Czech). Teza, że Wrocław był wtedy pod panowaniem węgierskim jest nieco naciągana choć - przyznam - nie niedopuszczalna. G. Odpowiedz Link Zgłoś
pelengajew Re: Do Fnolla i Pelengajewa 14.11.06, 15:21 Idąc tropem Sz.F. a000000 : "Pax, pax między chrześcijany" H. Sinkiewicz, "Krzyżacy" Podpis nie dlatego żebym wątpił w oczytanie Sz.F. fnoll ale dla mnie samego, żebym nie zapomniał skąd to jest:). Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
herbarium Re: Pytanie okołowyborcze do wrocławian ;) 15.11.06, 18:41 > Pytanie jest następujące: kim jest ten cały Dutkiewicz, Urzędującym aktualnie prezydentem. Dość bezbarwnym, szczerze powiedziawszy, ale personalnie raczej niekontrowersyjnym, mającym poparcie PO i PiS. No i mającym baaardzo dobry PR. Z drugiej strony - Dutkiewicz nie miał poważnego kontrkandydata. Sportowiec Kubacki zaliczył już chyba wszystkie możliwe ugrupowania (od UW przez PO i Samoobronę po PSL), no i jest postrzegany jako oszołom lub gwiazda, nie jako gospodarz. Mający z kolei poparcie SLD-SdPL-PD-UP Czajkowski jest osobą praktycznie nieznaną i jeszcze bardziej bezbarwną. Dobrosz z LPR z racji ugrupowania nie miał szans na zwycięstwo w dużym mieście. że dostaje 90% poparcia > ??? > > Na serio - co to za fenomen? ChGW. Do wyborów poszło we Wwiu 30% i poszli - najwyraźniej - głównie ci zadowoleni:) Na serio - też mnie troszkę dziwi stabilność centroprawicowej koalicji, za którą nie przepadam, a która z drobnymi zmianami (wynikającymi z przetasowań partyjnych), ale rządzi u nas od piętnastu lat. Poprzedni prezydent, Zdrojewski, także był prezydentem przez 2 kadencje, ale w jego przypadku (oprócz PR) była kwestia jego osobistej charyzmy i zaangażowania w trakcie powodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
grzespelc Re: Pytanie okołowyborcze do wrocławian ;) 22.11.06, 14:19 Dość bezbarwnym, szczerze powiedziawszy, ale > personalnie raczej niekontrowersyjnym, mającym poparcie PO i PiS. No i mającym baaardzo dobry PR. Baardzo dobry PR ma też samo miasto i dzięki temu rozwija się szybciej niż inne ośrodki w Polsce. I to w dużej mierze zasługa rządzących. Odpowiedz Link Zgłoś
diabollo Re: Pytanie okołowyborcze do wrocławian ;) 17.11.06, 23:18 Tutaj chyba jest odpowiedź. www.gazetawyborcza.pl/1,75515,3735670.html Kiedy mieszkałem we Wrocławiu pamiętam, że pan Zdrojewski też u Wrocławiaków duże miał popacie (stanowczo długo też przed powodzią); oczywiście facet był absolwentem socjologii UWr, co akurat moim zdaniem jest zaletą, a nie zarzutem. Kłaniam się nisko. Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 Steph .... 25.11.06, 17:47 W moim odczuciu to przede wszystklim sukces. i to nie tylko tego czlowieka, ale społeczeństwa i demokracji. :) To bowiem oznacza, ze ludzie traktuja władze samorzadową ponad podzialami politycznymi a to duży plus. Nie wiem kto to zacz, le musial rządzić ok do teraz, skoro go tak gremilnie poparto :) Pogratulowac. W tym regionie gdzie mieszakam też było kilka przypadków bardzo zecydowanego poparcia (np. prezyent Rzeszowa, Przemyśla i Tarnobrzega, liczni wójtowie itede). Odpowiedz Link Zgłoś