gamblerka 29.11.06, 19:56 Po Altmanie... u nas Leon Niemczyk fakty.interia.pl/fakty_dnia/news/zmarl-leon-niemczyk,822510,2943 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chihiro2 Re: Odchodzą... 29.11.06, 20:05 Mnie tez sie kojarzy najpierw z Golarzem Filipem, dopiero potem przypomina sie, ze zagral tez inne role... Odpowiedz Link Zgłoś
au.lait Re: Odchodzą... 29.11.06, 20:17 Zatem po raz nie wiem który, ale dziś wyjątkowo - ku pamięci - oglądam "Nóż w wodzie"... Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Odchodzą... 29.11.06, 20:19 A mnie Leon Niemczyk kojarzy sie przede wszystkim z rola w "Szalenstwach panny Ewy". Pierwsze skojarzenie, a przeciez byla to w sumie rola drugoplanowa. Choc jako golarz Filip byl swietny i pamietam go dobrze, takiego diabolicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Odchodzą... 29.11.06, 20:26 no dla mnie jedna z najbardziej przerażających postaci dzieciństwa, przesniona, przeryczana i przeuciekana w koszmarach róznych. Dlatego też nigdy nie potrafiłem juz później patrzeć na filmy pana Leona przez inny pryzmat, jak właśnie diabolicznego Golarza. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Odchodzą... 29.11.06, 20:40 mnie zdecydowanie przerazaly wilki (po Akademii mialem kilkuletnia fobie na wilczym tle mocno poglebiona przez bestie z Niekonczacej sie opowiesci) oraz lalka Adolf dla mnie pierwszym skojarzeniem byl Noz w wodzie, a drugim... docent Stopczyk z serialu W labiryncie ;) ehhh... Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: Odchodzą... 29.11.06, 21:02 Te wilki to mnie nawet teraz przerazily, ogladalam Akademie po raz pierwszy od 20 lat i nadal robi wrazenie... Odpowiedz Link Zgłoś
kurdelebele Re: Odchodzą... 29.11.06, 20:44 Moje pierwsze skojarzenie to krótka, ale świetna rola w "Wielkim Szu". Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Leon Niemczyk... 29.11.06, 21:02 Główna rola w moim ulubionym filmie - "Pociągu". Ach jak on patrzał n aLucynę Winnicką.... I te ciemne okulary. Pamiętam też jego credo zyciowe, przytoczone klika lat temu w "Polityce" (wyciąłem sobie i powiesiłem nad biurkiem, budząc przerażenie bogobojnych kolegów - ale mi się gdzies potem przy przenosinach zapodziało). Z grubsza szło to tak: "zawsze ganiałem za kobietami, chlałem wódę, nie należałem do żadnej partii i miałem wszystko w dupie". Bardzo ładnie powiedziane. Odpowiedz Link Zgłoś
stella25b Re: Leon Niemczyk... 29.11.06, 21:47 ...mial taki charakterystyczny glos. Odpowiedz Link Zgłoś
sutekh1 Re: Leon Niemczyk... 30.11.06, 15:49 brawa ostatnie dla odtówrcy złego w polskim kinie przemyśle filmowym polskim. Odpowiedz Link Zgłoś
mzrr21 Re: Leon Niemczyk... 02.12.06, 19:18 Ja nie moge go zapomnieć w "Krzyżakach", wtedy sie w nim zakochałam i nie przeszło mi podzień dzisiejszy. Co ja wtedy wyczyniałam, żeby sie dowiedzieć co to za aktor, zdobyć jakieś zdjecie. Odpowiedz Link Zgłoś